Létrehozva: 2023.08.07.
Módosítva: 2023.08.07.

Fény derül-e valaha erre a brüsszeli mutyira?

Több százmillió adag Covid-19 oltóanyag megy a kukába.

Túl sok Covid-19 vakcinát rendelt az EU, túl magas áron, de az ügyletet tető alá hozó  Ursula von der Leyen továbbra is hallgat a Pfizerrel kötött megállapodás részleteiről. Most valmiféle kármentés folyik, mert a megrendelt vakcinák százmillióira már nincs szülség. Az adófizetők eurómilliárdjai azonban továbbra is a gyógyszergyártók profitját növeli, s az Ursula von der Leyen nevéhez köthető szerződés ügyében indítotott belső vizsgálat nem hozott kézzelfogható eredményt. Hiába próbálta megtudni az Európai Parlament, az Európai Számvevőszék, az Európai Ügyészség és az Európai Ombudsman, hogy mi állt azokban a szöveges üzenetekben, amelyek Ursula von der Leyen és a Pfizer főnöke, Albert Bourla  között zajlott.

Ursula Von Der Leyen President Of The European Commission At The European Council
Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság sok milliárd eurót fizet a feleslegesen megrendelt Covid-19 oltóanyagok lemondása miatt. Fotó: NICOLAS ECONOMOU /  AFP

2023. május 26-án az EU és a Pfizer-BioNTech bejelentették, hogy megállapodtak a Covid-19 elleni vakcinaszerződés módosításáról, csökkentve az EU-nak megvásárolandó mennyiséget, és a szállítási határidőt  2026-ra tolták ki - közölte a Reuters. Az Európai Bizottság közleménye szerint egyes tagországok úgy döntöttek, hogy kilépnek a módosított megállapodásból, de Brüsszel szerint ezeket az országokat továbbra is köti a jelenlegi szerződés. Az eredeti szerződést 2021 májusában írták alá, és arra kötelezte az EU-t, hogy 2023 végéig 900 millió adag oltóanyagot vásárol a Pfizer-BioNTech-től, további 900 milliós opcióval. 

Fotó: Új Néplap

Kérdés: miért kötöttek ekkora szerződést, anélkül, hogy a dóziscsökkentési záradékot rögzítették volna? A szerződésben szereplő első 900 millió adag körülbelül felét vagy többet még nem szállítottak le, mert tavaly csökkent a vakcina iránti kereslet, lecsengőben volt a járvány, s aki kérte, azt már beoltották. Így az EU nem élt az opcionális lehetőséggel sem. Hogy mennyivel csökkentették a még megvásárolandó oltóanyagadagok mennyiségét, azt nem tették közzé. Egy, a tárgyalásokat ismerő forrás azonban azt mondta a Reutersnek, hogy a szerződésmódosítás körülbelül egyharmadával csökkenti azoknak a fennmaradó adagoknak a számát, amelyeket az EU meg fog vásárolni. Az EU-tagállamoknak pedig minden egyes lemondott adag után díjat kell fizetniük. Több tagállam is jelezte, hogy nem akarják kifizetni azokat a költségeket, amelyeket a Von der Leyen vezette uniós bürokraták okoztak. 

Eközben a lejárt oltóanyagok száma folyamatosan növekszik, ezeket meg kell semmisíteni. A Politico írása szerint Németországban már 83 millió, 1,6 milliárd euró értékű Covid-19 vakcinát kellett kidobni,  120 millió adag pedig még mindig „készleten van”. A német egészségügyi minisztérium szerint Németország 2022 végéig 54 millió adag Covid-19 oltóanyagot semmisített meg, 2023 első negyedévében pedig további 29 millió adagot. A valós szám azonban valószínűleg még ennél is magasabb. Érthetetlen okokból a tárca az idei második negyedévben már nem adott tájékoztatást a selejtezésekről – írja a Politico. Csak arra hívta fel a figyelmet, hogy a szövetségi államok nem kötelesek jelenteni az "oltóanyag-hulladékot". Ennek megfelelően "a Németországban vásárolt Covid-19 vakcina teljes mennyiségét nem lehet számszerűsíteni" - áll a Politicónak küldött e-mailben.

Már alig adnak  védőoltást – a Pfizer mégis 260 millió adag oltóanyagot szállít az EU-nak
Az EU egészségügyi hatóságának legfrissebb adatai szerint Németországban összesen 268 adagot(!) adtak be a június 5. és 11. közötti héten. Az előző három hétben 1462 embert oltottak be. Noha az oltások száma valószínűleg ismét emelkedni fog ősszel, amikor az egészségügyi rendszerek felkészülnek a szezonális influenzajárványokra, ez nem sokkal csökkenti a 120 milliós oltóanyagkészletet.  

A Politico szerint ennek a kimondhatatlan pazarlásnak a költsége négymilliárd euró lesz, és az adófizetők állják a számlát.

De ez még nem minden: az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság és a Pfizer amerikai gyógyszergyár között megkötött szerződés értelmében az EU-országoknak még több oltóadagért kell fizetniük. Az EU-ba jutó adagok pontos száma „nem nyilvános”. A Politico információi szerint a következő négy évben ez 260 millió adag lenne.

A New York Times beperli az Európai Bizottságot, mert nem adják ki Ursula von der Leyen SMS-eit, amelyet a vakcinákról kötött szerződésekkel kapcsolatban váltott a Pfizer vezérigazgatójával.

Az amerikai lap szerint

A BIZOTTSÁGNAK KÖTELESSÉGE KÖZZÉTENNI AZ ÜZENETEKET, HISZEN AZ EU ORSZÁGAI TÖBB MILLIÁRD EURÓT KÖLTÖTTEK A COVID-19-OLTÁSOKRA, A BRÜSSZEL ÁLTAL KÖTÖTT SZERZŐDÉSEK ALAPJÁN.

A perről a Politico számolt be. Szerintük a beadványt január 25-én nyújtották be, és hétfőn közzétették az Európai Bíróság nyilvántartásában. 

Ursula von der Leyen és Albert BourlaFORRÁS: AFP/FABRICE COFFRINI/ ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/DURSUN AYDEMIR

 

A per az európai ombudsman, Emily O'Reilly egy évvel ezelőtti vizsgálata nyomán indult, amely hivatali visszaéléseket állapított meg. Az ügy előzménye, hogy egy internetes lap újságírója hozzáférést kért az Ursula von der Leyen és Albert Bourla (a Pfizer vezérigazgatója) közti üzenetváltáshoz, ezt viszont a Bizottság úgy utasította vissza, hogy meg sem kérdezték, léteznek-e az SMS-ek. Amikor O'Reilly kifogásai nyomán megkérdezték, akkor pedig Vera Jourová, az "átláthatóságért" felelős biztos azt válaszolta, hogy az SMS-eket már törölték, mert "múlandó jellegűek" voltak.

Ahogy azt az Origo korábban megírta, Ursula von der Leyen 2021 márciusában tárgyalásokat folytatott a Pfizer főnökével hatalmas mennyiségű koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. Fontos megemlíteni: ez nem az eredeti szerződés volt, hiszen az már előző évben megszületett, és 2020 decemberétől oltottak is vele. Ekkor, 2021 tavaszán már megfelelő mennyiségű oltóanyag volt Európában.URSULA VON DER LEYEN AZONBAN GYAKORLATILAG SMS-EKBEN MEGEGYEZETT BOURLÁVAL LEGALÁBB 900 MILLIÓ, LEGFELJEBB 1,8 MILLIÁRD ADAG VAKCINA BESZERZÉSÉRŐL 35 MILLIÁRD EURÓÉRT, ADAGONKÉNT NAGYJÁBÓL 19 EURÓÉRT.Ez irreálisan magas szám, hiszen az EU teljes lakossága kevesebb mint 450 millió, vagyis minden lakosra jutott opcionálisan négy vakcina úgy, hogy más gyártókkal is voltak megállapodások, ráadásul ekkor még 18 év alattiakat nem is oltottak.

Ráadásul a 19,5 eurós ár is elképesztően magas, az önköltségi ár ugyanis még a Pfizer szerint is csak 5,9 euró volt.

 

Emlékeztetőül:

EZ VOLT AZ A BESZERZÉS, AMELYBŐL EGYEDÜLI UNIÓS ORSZÁGKÉNT MAGYARORSZÁG NEM KÉRT, BRÜSSZEL ÉS A MAGYAR DOLLÁRMÉDIA HATALMAS FELHÁBORODÁSÁRA.

A dollárbaloldal erőszakosan lobbizott azért, hogy a magyar kormány adja be a derekát: 19 millió adagot akartak Magyarországra sózni 120 milliárd forint értékben. A kormány azonban nem kért az előnytelen szerződésből.

A MINTEGY 35 MILLIÁRD EURÓS ÜZLET ÜGYÉBEN VIZSGÁLAT INDULT, DE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG NEM TALÁLTA MEG AZ URSULA VON DER LEYEN ÉS A PFIZER GYÓGYSZERIPARI ÓRIÁSCÉG FŐNÖKE KÖZÖTT VÁLTOTT SMS-EKET – ÁLLT AZ UNIÓS ÜGYVEZETŐ AZ UNIÓS OMBUDSMANNAK CÍMZETT, 2022. JÚNIUS 29-ÉN KÖZZÉTETT LEVELÉBEN.A részletekről von der Leyen azóta sem hajlandó információt adni, az átláthatóság hiánya miatt pedig felmerülhet, hogy az EU multinacionális cégek zsebében van.

Ursula von der Leyen és férje, Heiko von der Leyen

FORRÁS: PROFIMEDIA/SCHNEIDER-PRESS/FRANK ROLLITZ/SCHNEIDER-PRESS/FRANK ROLLITZ

 

Ráadásul már a korábbi megállapodást is Ursula von der Leyen kötötte meg, 2020 augusztusa és novembere között, ami után férjét, Heiko von der Leyent váratlanul kinevezték a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatójának - a cég a Pfizerhez tartozik.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Ursula von der Leyen korrupciós ügybe keveredett. Amikor Angela Merkel kormányának védelmi minisztere volt, a McKinsey német leányvállalatának korábbi vezetőjét, Katrin Sudert nevezte ki fegyverkezési államtitkárnak, aki három év alatt összesen 200 millió euróért vette igénybe tanácsadó cégek, köztük a McKinsey szolgáltatásait, pályázati kiírás nélkül.

A Bundestag parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel, amely lefoglalta a miniszter két professzionális mobiltelefonját. Sajnos a rajta levő tartalmakat akkor is „véletlenül" törölték.

A német sajtó megjegyezte, hogy

DAVID VON DER LEYEN, AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKÉNEK EGYIK FIA 2015 ÉS 2019 KÖZÖTT DOLGOZOTT A MCKINSEYNÉL, VAGYIS ABBAN AZ IDŐBEN, AMIKOR ÉDESANYJA VÉDELMI MINISZTER VOLT, ÉS KATRIN SUDERT ALKALMAZTA ÁLLAMTITKÁRNAK.A Forbes becslése szerint a 65 országban jelen lévő cég mind a magán-, mind a közszférának értékesíti vagy „kínálja" tanácsait a Covid-járvány kezeléséhez.

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

borsonline.hu

Szuper hírt jelentett be Marco Rossi: ezt mindenkinek látnia kell

ripost.hu

Most jött: vonatbaleset történt Magyarországon, egy utas élet-halál közé került

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Még nagyobb sebességre kapcsolt az ukrán kényszersorozás + videó

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való