POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.26.

A franciák nem engedik be a papírok nélküli migránsokat?

Hisszük, ha látjuk.

A francia elnök azt monda: nem fogadhatnak be minden rászorulót. Emmanuel Macron ugyanakkor közös európai megoldást sürgetett a migrációs válság kezelésére. Szigorúbb ellenőrzést rendelt el a francia kormány az Olaszországgal közös határán, miután a múlt héten mintegy 8500 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusára.

Azt követően döntött a francia kormány, hogy a múlt héten rekordszámú, mintegy 8500 migráns érkezett Tunézia felől az olaszországi Lampedusára. A francia belügyminiszter már akkor leszögezte: országa nem fogadja be a szigetre tömegesen érkező illegális bevándorlókat. Emmanuel Macron francia elnök pedig vasárnap egy közös európai terv kidolgozását sürgette a kiinduló és a tranzitországok támogatására.

„Franciaország megteszi a maga dolgát. De szükségünk van erre a közös üzenetre. Nem vagyok közömbös, emberségesnek kell lennünk, különösen azokkal szemben, akik az üldözés elől menekülnek, őket be kell fogadnunk. Ugyanakkor szigorúnak is kell lennünk, és

nem fogadhatjuk be a világ összes rászorulóját”

– fogalmazott Emmanuel Macron, hozzátéve: Olaszországot ugyanakkor nem szabad magára hagyni a migráció problémájával.

Az Európai Bíróság múlt csütörtökön mondta ki, hogy a francia hatóságok jogellenesen toloncolják vissza a migránsokat Olaszországba.

Az uniós szabályok ugyanis arra kötelezik a tagállamokat, hogy hivatalos eljárást kezdeményezzenek az illegálisan érkezőkel szemben, ha pedig kiutasítják őket, akkor elég időt kell hagyni az érintetteknek az ország elhagyására. Ám úgy tűnik, hogy ennek a rendelkezésnek a francia hatóságok nem tesznek eleget.

A hivatalos okmányok nélküli migránsokat ugyanis azonnal visszafordítják.

„Naponta legalább 100-200 embert küldenek vissza” – mondta egy mentoni férfi.

Eközben Olaszországban megkezdték a zárt táborok építését. A kormány az egyre erősödő migrációs nyomás miatt döntött a bevándorlási szabályok szigorításáról. Eszerint

a hivatalos okmányok nélkül érkezőket immár zárt táborokban helyezik el

az ország kevésbé lakott, de jól ellenőrizhető területein.

A bevándorlók csak a menedékkérelmük pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort. Ha pedig nem kapják meg az engedélyt, akkor kitoloncolják őket.

Válságtanácskozásra hívta össze korábban  Gérald Darmanin francia belügyminiszter a rendőrség és a határvédelmi szolgálatok vezetőit, hogy megvitassák a Lampedusán, az afrikai partoktól 150 kilométerre fekvő, Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten kialakult helyzetet és annak várható következményeit.

Darmanin azért hívta össze az ülést, hogy számba vegye a helyzetet, feltérképezze a Franciaországra gyakorolt ​​hatásokat és értékelje a határellenőrzési eszközöket. A tanácskozást találkozónak nevezte a Le Figaro című lap, és megerősítette a BFM TV francia hírtelevízió információit a nagyobb befolyással rendelkező orgánumokkal együtt. A  megbeszélésen

részt vettek a rendőrség, csendőrség, belbiztonsági igazgatóságok, illetve a külföldiek bevándorlásával foglalkozó főigazgatóság képviselői is.

A rendkívüli tanácskozásra azt követően kerül sor, hogy kedden 5000 illegális bevándorló szállt partra ezeken a partokon, majd szerdán további 3000 fő követte őket. Ez a 8000 illegális bevándorló tehát összesen 48 óra alatt zúdult rá Lampedusa alig több mint 6000 lakosára.

Az illegális migránsok tömeges beáramlása a kedvező időjárási körülményekkel is magyarázható a Le Figaro szerint.

Salvini bevetné a hadiflottát

A múlt héten a Nemzetközi Vöröskereszt által szervezett élelmiszersegély-osztáson a migránsok tömegei között összecsapások törtek ki. Az önkormányzat szükségállapotot hirdetett. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezetője a Rete4 olasz tévécsatornának nyilatkozva a haditengerészet bevetését is kilátásba fölvetette.

Salvini megjegyezte: őt bíróság elé állították, mert 2018-ban nem engedte partra szállni az Open Arms spanyol hajón érkezőket, Németország is olyan civil szervezeteket támogat, amelyek Olaszországban teszik partra a menedékkérőket – tette hozzá Saivini.

Franciaország nyitva áll

Darmanin és a rendvédelmi szervek találkozójának célja tehát az olaszországi helyzet értékelése, a Franciaországra gyakorolt következmények tanulmányozása és a határvédelem számbavétele volt. Néhány éve még Darmanin kérlelhetetlen hadjáratot folytatott a Génération Identitaire nevű ifjúsági szervezet ellen, amely az illegális bevándorlás kockázatára hívta fel a figyelmet.

A belügyminiszter végül elrendelte a szervezet feloszlatását a migránsáradattal szemben a francia identitás megőrzését hangoztató fiatalok ellen.

A Le Figaro rámutat: miközen Róma európai támogatást szeretne, akár az illegális bevándorlók szétosztásához, akár az afrikai partokra való gyors visszaszállításukhoz, Németország felfüggesztette az illegális bevándorlók befogadását további intézkedésig.  A francia belügyminisztérium egyelőre nem jelezte, hogy Párizs követni kívánja-e Németország döntését: egyelőre akadálytalanul léphetnek be a migránsok az ország területére.

Bardella: Egyetlen migránst sem!

A Frontex európai határvédelmi ügynökség szerint

január óta 114 300 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, csaknem kétszer annyi, mint 2022-ben.

A kritikussá vált olaszországi helyzetre reagálva Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és európai parlamenti képviselője az X-en (korábban: Twitter) arra kérte Emmanuel Macron elnököt, vállaljon kötelezettséget, hogy egyetlen migránst sem fogad be Olaszországból.

Marion Maréchal, a Visszahódítás! (Reconquete!) párt európai parlamenti választási listájának vezetője a BFMTV-ben arra szólított fel: „Támogassuk azokat az állam- és kormányfőket, akik meg akarják állítani ezt a migránsáradatot!”

Glucksmann: Összeomolhat az Európai Unió

Raphael Glucksmann korábbi szocialista, illetve volt zöldpolitikus, a szélsőbaloldalhoz közeli Place Publique európai parlamenti képviselője viszont felszólította Franciaországot, hogy találjon ki egy európai megoldást a helyzetre. Szerinte az EU összeomlásához vezet, ha bezárkóznak a tagállamok minden alkalommal, amikor nyomás nehezedik rájuk.

Az újságíróként és filmrendezőként ismert

Glucksmann szerint a szolidaritási mechanizmusok enyhíthetik a migránsáradat hatását

Olaszországban. 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint „elképesztő, hogy egyes európai politikusok a Magyarország déli határainál rendszeresen lövöldöző migránsok és az embercsempészek oldalán állnak”.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán hétfőn közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: Európa egyes politikusai 2015 óta tévhitben élnek.

„ Hiába az elképesztő migránsáradat, hiába a kettős társadalmak, a no-go zónák, az agresszív nyomulás, hiába a növekedő terrorfenyegetés, egyes politikusok még mindig a migránsok beengedése és elosztása mellett érvelnek” – fogalmazott a miniszter.

Márpedig a migránsokat nem elosztani kell, hanem megállítani a határon – szögezte le Szijjártó Péter.

Tiszta vizet kellene önteni a brüsszeli és a berlini poharakba, és világossá kellene tenni, hogy a határsértés egy súlyos bűncselekmény, amivel szemben keményen kell fellépni – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: „Magyarország déli határánál most már rendszeresen lövöldöznek migránsok és embercsempészek. Elképesztő, hogy egyes európai politikusok az ő oldalukon állnak…”

Szijjártó Péter a német külügyminiszter azon kijelentésére reagált, miszerint „rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen hihetetlen, de betiltják Olaszországban a pizzát és fagylaltot is

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

metropol.hu

Vége van: utoljára jelentkezett be Ördög Nóra

magyarnemzet.hu

Nézze meg a magyar válogatott feljutást érő győztes gólját!

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött