Létrehozva: 2023.09.08.

Az ukrán tranzitdíj emelkedése miatt csökken lassabban az infláció

És a 8 százalékos üzemanyagár emelkedés...

Az előzetes számításoknál magasabb lett az infláció augusztusban, ami egyértelműen az üzemanyagáraknak tulajdonítható. Ahogy korábban írtunk, csak egy hónap alatt 8 százalékkal nőttek az üzemanyagárak, ez pedig az inflációs dinamikában is nyomot hagyott- írta a vg.hu.

20221206 Budapest MOL benzinkút  XX. kerület Topánka utcatankolás  hatósági áras üzemanyag ársapka kútoszlop
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Az üzemanyagárak alakulása hazánkban és a környező országokban

A környező országokat megvizsgálva Magyarországon az egyik legmagasabb az üzemanyagok ára jelenleg. A legfrissebb adatok szerint a hazai benzinkutakon a 95-ös benzin literenkénti ára 643 forint, kizárólag Szlovákiában (666 forint) és Ausztriában (658 forint) magasabb a benzinár ennél. A környező országok közül a legalacsonyabb benzinárakkal Romániában (563 forint) és Bulgáriában (547 forint) találkozhatunk. A hazai benzinár 31 forinttal haladja meg a környező országok benzinárának átlagát.

A 95-ös benzin literenkénti ára Magyarországon és a környező országokban
 

A gázolaj esetében a magyar piaci ár a második legmagasabb a környező országok tekintetében, a hazai 651 forintos literenkénti dízelárnál csak Ausztriában tapasztalható magasabb (665 forint). A vizsgált országok közül Lengyelországban (557 forint) és Bulgáriában (545 forint) a legalacsonyabb a dízel literenkénti ára. A gázolaj literenkénti ára hazánkban 40 forinttal haladja meg a vizsgált országokban tapasztalható átlagárat.

A gázolaj literenkénti ára Magyarországon és a környező országokban
Magyarországon az egyik legmagasabb a gázolaj ára a régióban

Az elmúlt időszakban tapasztalt üzemanyagár-emelkedés mögött több tényező húzódik meg:

egyrészt nemzetközi folyamatok (Oroszország és Szaúd-Arábia termeléscsökkentése), másrészt Magyarországot érintő, országspecifikus tényezők is növelték az árakat, amelyek a régiós átlagnál magasabb árakhoz vezettek a hazai kutakon. 

Az országspecifikus tényezők közül az alábbiakat érdemes kiemelni:

  • Az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növekedése hozzájárult, hogy augusztusban meredeken emelkedtek az árak Magyarországon (a Mol elmondása szerint a piaci benchmark ötszörösét fizetik a szállításért Horvátországban és három és félszeresét Ukrajnában);
  •  a forint gyengülése a dollárhoz képest;
  • az orosz olaj árelőnye csökkent a Brenthez képest. 
A Brent típusú olaj árfolyamának alakulása 2022-től
Jelentősen emelkedett az európai piacon meghatározó Brent ára az elmúlt időszakban

 

Nincs veszélyben az év végi egy számjegyű infláció

A járműüzemanyag árának alakulása érdemben befolyásolja a hazai inflációt, hiszen a súlya a fogyasztói árindex számításában meghaladja a 8 százalékot. 

2023 augusztusában az előző év azonos időszakához képest 31 százalékkal magasabb volt az üzemanyag ára, és mintegy 0,8 százalékponttal növelte az inflációt. 

Az előző hónaphoz viszonyítva is látványos emelkedés volt tapasztalható, hiszen júliushoz képest több mint 8 százalékkal alakultak magasabban az árak a benzinkutakon. Ebből fakadóan a várt 16 százalékos augusztusi infláció magasabb, 16,4 százalék lett. Az üzemanyagok áralakulása miatt az év végi egy számjegyű infláció nem került veszélybe, de lehet, hogy októberben még nem érjük el.

Egyre valószínűbb, hogy a kormány novemberben évközi nyugdíjemelést hajt végre. Ezzel nincs vége, januárban ismét jelentősen nőhetnek a nyugdíjak.

Átlagosan akár a havi 7300 forintot is elérheti a nyugdíjkorrekció – erre hívta fel a figyelmet a Bankmonitor. A számítás azon alapszik, hogy péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az augusztusi inflációs adatokat.

Elderly man packing his pension money into an envelope
nyugdíj
Most már majdnem biztos, mennyivel emeli a nyugdíjakat a kormány 2023-ban. Fotó: Dobrila Vignjevic

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, a fogyasztói árak 16,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a nyugdíjas infláció ugyanebben az időszakban 17,2 százalék volt. Az utóbbinak azért van jelentősége, mert a kormánynak erre alapozva kell meghatároznia az évközi nyugdíjemelés, tehát a nyugdíjkorrekció mértékét, akkor, ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános infláció.

Hogyan kell kiszámolni a nyugdíjkorrekciót?

Nem elveszve a részletekben, de azért érdemes tudni, hogy a magyar nyugdíjemelési rendszer hivatalosan inflációkövető: minden év elején a költségvetési törvényben tervezett inflációval megegyező mértékben emelik a nyugdíjakat. Ez az idén 15 százalék volt. Évközi nyugdíjkorrekciót akkor köteles fizetni a kormány, ha a januári nyugdíjemelés mértéke elmarad az év során tapasztalt valós áremelkedéstől. A nyugdíjkorrekció mértékének megállapításához a kormánynak az első nyolc hónap tényadataira – ez most az augusztusi adatközléssel ismertté vált – alapozva kell becslést készítenie a várható éves átlagos inflációra. Ha az derül ki, hogy az év eleji nyugdíjemelés mértéke elmarad a teljes évre várható inflációtól, akkor a hiányzó emelést novemberben az egész évre visszamenőleg megadják a nyugdíjasoknak.

Mennyi 2023-ban a nyugdíjas infláció?

Visszatérve a nyugdíjas inflációra, jelenleg az tapasztalható, hogy ez minden hónapban magasabb az átlagos inflációnál. Ezt jól mutatja az alábbi lista, amelyből az látszik, hogy az év első nyolc hónapjában hogyan nőttek a fogyasztói árak. Zárójelben a nyugdíjas infláció szerepel.

  • január – 25,7 százalék (27,4 százalék)
  • február – 25,4 százalék (26,9 százalék)
  • március – 25,2 százalék (26,7 százalék)
  • április – 24 százalék (25,3 százalék)
  • május – 21,5 százalék (22,9 százalék)
  • június – 20,1 százalék (21,2 százalék)
  • július – 17,6 százalék (18,7 százalék)
  • augusztus – 16,4 százalék (17,2 százalék)

Ezekből kiszámítható, hogy 2023-ban augusztusig átlagosan 22, százalék volt az általános infláció, míg a nyugdíjas infláció ennél lényegesen magasabb, 23,3 százalék volt. Azonban a kormányzati prognózisok szerint az infláció év végére biztosan egy számjegyűre csökken: szeptemberre 11-12 százalékos infláció várható, októberben 9-10 százalék, novemberben már csak 8 százalék, decemberben pedig 7 százalék lehet a fogyasztói árindex változása. Ezeknél a mértékeknél a nyugdíjas infláció továbbra is magasabb lehet.

Mennyi lehet 2023-ban a nyugdíjkorrekció?

Ebből kiindulva az a valószínű, hogy az általános infláció éves átlaga 17,6-17,7 százalék lehet. A nyugdíjas infláció éves átlaga ezt majdnem biztosan meghaladja majd, akár a 18,5 százalékot is meghaladhatja, ahogyan arról a Világgazdaság már korábban beszámolt. Vagyis az év elején fizetett 15 százalékos nyugdíjemelés nem lesz elegendő a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez, ezért a kormány minden bizonnyal évközi nyugdíjkorrekcióról fog dönteni, amely elérheti a 3,5 százalékot.

Hangsúlyozni kell, hogy a nyugdíjkorrekciót egész évre visszamenőleg egy összegben kaphatják kézhez a nyugdíjasok. Ez az átlagnyugdíj – 2023. júliusban 1,99 millió fő részesült öregségi nyugdíjban, amelynek átlagos összege havi 210 ezer forint volt – szintjén 

80 ezer forintot is meghaladó egyszeri juttatás lehet.

Egyúttal a novemberi nyugdíjakba már beépülő nyugdíjkorrekció révén az átlagnyugdíj idén év végére 217 ezer forintra is emelkedhet. És ezzel még nincs vége, hiszen 2024. januárban ismét várható az év eleji rendes nyugdíjemelés, amely 6 százalék lehet a tervezett infláció alapján.

Itt vannak a dátumok, mikor utalják a nyugdíjakat az év hátralévő részében

Szeptemberben és októberben a hónap 12. napján, novemberben már 10-én megérkezik a nyugdíj a bankszámlákra, decemberben pedig már jóval korábban, 1-jén folyósítják a nyugdíjat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett

POLITIK

Meloni az olasz EP lista élén

POLITIK

17 ukrán drónt lőttek le orosz területek felett