Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.09.01.

Hamis igazolásokkal menekülnek az ukránok a besorozás elől

Mindent felülvizsgálnak.

Több korrupciógyanús esetet követően az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerdai ülésén úgy döntött, hogy elrendeli a katonai orvosi bizottságok katonai szolgálatra való alkalmatlanságról szóló határozatainak átfogó felülvizsgálatát − közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon.

A bejegyzés szerint az ülésen résztvevők jelentéseket hallgattak meg a belügyminisztérium, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az Állami Nyomozó Iroda, a hadsereg és az egészségügyi ágazat képviselőitől, továbbá az emberi jogi biztostól és a legfőbb ügyésztől olyan jogsértésekről, amelyekkel alkalmatlansági igazolások kiadásával hozzásegítettek egyes hadköteles ukrán állampolgárokat a katonai szolgálat elkerüléséhez.

A védelmi tanács döntése alapján Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdetétől átfogóan felül kell vizsgálni a katonaorvosi bizottságok által kiadott, rokkantságról, illetve más okból fakadóan katonai szolgálatra való alkalmatlanságról hozott határozatainak érvényességét. A rendvédelmi szerveknek pedig el kell járniuk minden olyan esetben, amikor a meghozott határozatok nyilvánvalóan megalapozatlanok és jogellenesek voltak − fűzte hozzá az elnök az RNBO döntését ismertetve.

Hozzátette: az ellenőrzés eredményei alapján felelősségre kell vonni azokat a személyeket, akik hamis alkalmatlansági igazolással a háború kezdete óta eltelt időszakban külföldre távoztak.

Az államfő tájékoztatása szerint a tanács szükségesnek tartja, hogy minél szélesebb lehetőség nyíljon a katonai szolgálatra való alkalmassági vizsgálatok elvégzésére polgári egészségügyi intézményekben. 

A katonai vezetésnek teljes mértékben együtt kell működnie a polgári orvosokkal a probléma megoldása érdekében

− szögezte le Zelenszkij. Az RNBO elrendelte a katonai orvosi bizottságok munkájának teljes digitalizálását is annak érdekében, hogy csökkenjen a várakozási idő.

Ezen túlmenően felül kell vizsgálni a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapításának rendszerét annak érdekében, hogy a parancsnokok több lehetőséget kapjanak a katonai állomány bevonására a feladatok ellátásába, valamint azért is, hogy kiküszöböljék a korlátozott alkalmasság fogalmával történő manipulációkat − tette hozzá az elnök.

A kormány azt az utasítást kapta, hogy biztosítsa a bizottságok munkájának megfelelő hatékonysági szintjét. 

A rendfenntartók ellenőrizni fogják a katonaorvosi bizottságokat, és megtisztítják azoktól, akik pozíciójukat államunk biztonsága és védelme ellen használják fel 

− figyelmeztetett Zelenszkij.

Európa legnagyobb fegyvergyártó vállalatának igazgatója járt az ukrán elnöknél, akivel nagyszabású fegyverszállítási megállapodást írt alá Volodimir Zelenszkij. Ezeknek a fegyvereknek az árát minden bizonnyal a nyugat, vagyis Európa és Amerika állja majd. Közben folytatódik a drónháború, egy nap alatt negyven összecsapást jelentettek.

Az ukrán elnöki irodában fogadta Volodimir Zelenszkij Európa legnagyobb fegyvergyártó vállalatának, a brit BAE Systems-nek a vezetőit. Ünnepélyes keretek között írták alá az újabb, nagyszabású szerződést: a hadiipari óriás nemcsak újabb fegyverek szállítását, de szervizelésüket is vállalta.

Az elnöki hivatal közleményében jelezte: a vállalat két tüzérségi fegyverét és egy gyalogsági harci járművét már eddig is használták.

 

A most megkötött szerződés azonban az együttműködés teljesen új dimenzióit nyitja meg előttük – miközben az ukrán haderő jelenleg is széles körben alkalmazza a nyugati fegyvereket a szárazföldi és a légi műveletek során is.

Ujjongásban törtek ki az ukrán katonák, miután sikerült egy drónnal elpusztítaniuk egy orosz katonai teherautót. A háború eddigi legnagyobb dróntámadását indította Ukrajna szerda hajnalban.

Az ukrán hadsereg különleges erői által közzétett felvételek szerint először két robbanótöltetet helyeznek a kisrepülő belsejébe, majd pusztító útjára indítják. Ezúttal nem csak az ukrán területeket, de hat oroszországi megyét is célba vettek, valamint a fővárost, Moszkvát is. Ukrán források szerint a drónok négy orosz katonai repülőt semmisítettek meg az oroszországi Pszkovban. Az orosz védelmi erők közlése szerint közben ukrán rakéták vették célba a Krímet is, ám sikerült mindet hatástalanítani.

Az orosz ellentámadás sem maradt el. Hónapok óta a legsúlyosabb légicsapás érte Kijevet. Két ember életét vesztette, két sérültet kórházban ápolnak.

A fronton is lecsaptak az orosz drónok. Egy cseh televíziócsatorna épp Donyeckben forgatott, amikor drónok repültek el felettük, és az egyik célba vette őket, de végül sikerült elmenekülniük.

A technológia azonban mindkét táborban óriási pusztításokat okoz, a kisméretű repülőket ugyanis a legfejlettebb radarrendszerek is rendkívül nehezen azonosítják.

Egy radarokat gyártó üzembe látogatott szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Felszólította az állami vállalatot, hogy növelje termelési kapacitását.

„A különleges katonai műveletben a legfontosabb szerepet az ellenütegek játszák. Katonáinknak óriási szüksége van minden olyan eszközre, amivel ellentámadásokat tudnak indítani. Ehhez van szükség ezekre a radarokra” – mondta az orosz védelmi miniszter.

Ezalatt megújult erővel lendült harcba a gyalogság a délkelet-ukrajnai fronton. Egyetlen nap alatt negyven szárazföldi összecsapásra került sor.

Az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételeken állítólag az látható, amikor aknavetős egységeik elpusztították az ukránok egyik fontos harcállását a donyecki Kramatorszknál.

Ukrán közlés szerint azonban a védők is jelentős sikereket értek el szerdán. A hadvezetés szerint sikerült előre nyomulniuk és erős harcállásokat kialakítaniuk a zaporizzsjai Melitopolnál.

A dróntámadások csütörtökön is folytatódtak: ukrán közlések szerint sikerült elpusztítaniuk egy orosz parancsnokságot Bahmutnál. A moszkvai polgármester pedig jelezte: az orosz fővárost is újabb támadás érte, ám a légvédelemnek sikerült a drónt hatástalanítania.

Folytatódik a drónháború Ukrajnában. Az ukrán hadvezetés szerda hajnalban eddigi legnagyobb dróntámadását indította Oroszország ellen, amit ma is folytatott. Ezúttal Bahmutot és Moszkvát célozták, erre Oroszország Donyeck megye bombázásával reagált. A frontvonalon is rég nem látott hevességgel dúl a háború: 24 óra alatt 40 összecsapást jelentettek, az oroszok és az ukránok is sikerekről adtak hírt.

Ukrajna szerda hajnalban a háború eddigi legnagyobb dróntámadását indította meg Oroszország ellen. Ezúttal nem csak az ukrán területeket, de hat oroszországi megyét is célba vettek, valamint a fővárost, Moszkvát is megtámadták.

Ukrán források szerint a drónok az oroszországi Pszkovban négy orosz katonai repülőt pusztítottak el. Az orosz védelmi erők közlése szerint közben ukrán rakéták a Krímet is célba vették, ám sikerült mindet hatástalanítani.

Az orosz ellentámadás sem maradt el: Kijevet hónapok óta a legsúlyosabb légicsapás érte, amely során két ember életét vesztette, két sérültet pedig kórházban ápolnak.

Az orosz drónok a fronton is lecsaptak. Egy cseh televíziócsatorna épp Donyeckben forgatott, amikor drónok repültek el felettük, és az egyik célba vette őket, de végül sikerült elmenekülniük. A technológia azonban mindkét táborban óriási pusztításokat okoz, ugyanis a kisméretű repülőket

a legfejlettebb radarrendszerek is rendkívül nehezen azonosítják.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán egy radarokat gyártó üzembe látogatott. Felszólította az állami tulajdonú vállalatot, hogy növeljék a termelési kapacitásukat.

A különleges katonai műveletben a legfontosabb szerepet az ellenütegek játszák. Katonáinknak óriási szüksége van minden olyan eszközre, amivel ellentámadásokat tudnak indítani. Ehhez van szükség ezekre a radarokra” – mondta Sojgu.

A délkelet-ukrajnai fronton ezalatt megújult erővel lendült harcba a gyalogság.

Egyetlen nap alatt 40 szárazföldi összecsapásra került sor.

Az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételeken állítólag látható, amint a donyecki Kramatorszknál aknavetős egységeik az ukránok egyik fontos harcállását pusztították el.

Ukrán közlés szerint azonban szerdán a védők is jelentős sikereket értek el. A hadvezetés állítja: a zaporizzsjai Melitopolnál sikerült előrenyomulniuk és erős harcállásokat kialakítaniuk.

A dróntámadások csütörtökön is folytatódtak: ukrán közlések szerint Bahmutnál egy orosz parancsnokságot sikerült elpusztítaniuk. A moszkvai polgármester pedig jelezte: újabb támadás érte az orosz fővárost is, ám a légvédelemnek sikerült hatástalanítania a drónt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

„Lebeg, és nem repülőgép” – ezek voltak a rejtélyes körülmények közt eltűnt pilóta utolsó szavai

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

magyarnemzet.hu

Haaland reagált a brutális kritikára, Roy Keane ezt nem teszi zsebre

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Hogy megnőttek: 30 év után újra együtt a Mrs. Doubtfire gyereksztárjai, így néznek ki most

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér