Létrehozva: 2023.09.07.

Hollik István: Brüsszel visszatartja a Magyarországnak járó uniós forrásokat

De a baloldalnak továbbra is ad pénzt...

A Fidesz szerint Brüsszel visszatartja a Magyarországnak jogosan járó uniós forrásokat, ugyanakkor „vígan finanszírozza” a baloldali szervezeteket – erről Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója beszélt csütörtöki videónyilatkozatában.

A politikus a Magyar Nemzet cikkére reagált, amelyben a lap azt írta, hogy a Soros-hálózat működésének átszervezésével az Európai Unió a korábbiaknál jóval nagyobb összegekkel száll be a „tőzsdespekuláns projektjeinek” finanszírozásába.

Hollik István azt mondta: miközben a „külföldről finanszírozott baloldal” és Brüsszel közösen azon dolgozik, hogy Magyarország ne kapja meg a tanárok béremeléséhez szükséges és a magyar családoknak, vállalkozásoknak járó forrásokat, addig az Európai Bizottság félmilliárd forintot osztott szét magyarországi, de korábban Soros-hálózat által pénzelt „álcivileknek”.

Hozzátette: itt olyan szervezetekről van szó, amelyek „egytől egyig a Soros-hálózathoz kötődnek”, és az elmúlt években mindig „egy követ fújtak a dollárbaloldallal” a migráció, gender téma és a háború kérdésében is.

Brüsszel visszatartja a tanároknak, családoknak, vállalkozásoknak járó forrásokat, de emellett vígan finanszírozza a baloldali szervezeteket” – fogalmazott.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt is hangsúlyozta: a teljes keretösszeg a brüsszeli programban 4 milliárd forint, azaz a következő hónapokban is dőlni fog a lé a baloldalhoz az európai parlamenti és az önkormányzati választás küszöbén.

Ugye nem csak én gondolom, hogy a kettő között van összefüggés?” – tette fel a kérdést Hollik István.

Miközben Magyarország nem kapja meg a tanárok béremeléséhez is szükséges, jogosan járó uniós forrásokat, Brüsszel folyamatosan finanszírozza a magyarországi balliberális hátországot, júniusban például több mint félmilliárd forintot ítéltek meg országos és helyi NGO-knak, amelyek közel kétharmada a Soros-hálózathoz kötődik. A Magyar Nemzet cikksorozat kezdte el bemutatni, hogy, miként vállalja át az unió a spekuláns céljainak pénzelését, illetve milyen célokra, mekkora összegeket juttatnak a kormányellenes szervezeteknek és sajtóorgánumoknak.

Június elején befejeződött az uniós civil „Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek” (CERV)-program első pályázati felhívására beérkezett 311 projektterv értékelése. A program során két kategóriára – „Partnerség” és „Fejlődés” – lehetett pályázni, és összesen 567 millió forintot osztottak ki. 

A mostani több, mint félmilliárdos pénzjuttatás az Európai Bizottság honlapja szerint az úgynevezett CERV-programban valósul meg. Magyarország esetében az uniós logika szerint, tehát hétéves ciklusra vonatkozó program az eddig nyilvánosságra került információk szerint általában véve is a balliberális oldal országos, illetve helyi hátországának finanszírozását segíti. A teljes keret négymilliárd forint, ebből közel másfél milliárdot az Ökotárs Alapítvány koordinálása mellett osztanak ki, ennek része a mostani 567 millió forint feletti döntési jogosultság.

Ismert Soros-szervezetekhez is gurul az euró

Az említett kiíráson kívül, az eddig felsorolt összegeken túl egy sor balliberális szervezet kap még közvetlenül pénzt Brüsszeltől, különböző jogcímeken, ugyanezen uniós program keretében. A listán azok a jól ismert hazai NGO-k találhatók, amelyek évek óta élvezik Soros György alapítványának támogatását. Ezúttal csak a legismertebb szervezetek közül idézünk néhány példát, a nekik juttatott pénzösszegekkel:

- Helsinki Bizottság - Társaság a Szabadságjogokért (TASZ): 71 millió forint

- Háttér Társaság (a melegekért): 64 millió forint

- Amnesty International vezette társulás: 100 millió forint

- Republikon Intézet: 59 millió forint

A felsoroltakon kívül olyan Soroshoz köthető regionális emberjogi szervezetek is részesülnek az uniós pénzekből, mint a pécsi Emberség Erejével, a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete, a miskolci Dialóg a Közösségekért és a szegedi Motiváció Oktatási Egyesület. Ők összesen 66 millió forintot kapnak.

Ugyanennyi brüsszeli pénzhez jut együtt az RGDTS Roma Gadje Párbeszéd elnevezésű nonprofit kft. – amelynek vezetője a DK romaügyi tanácsadója, Herfort Marietta –, valamint az egykori SZDSZ-es Somogyi Zoltán nevével fémjelzett Political Capital, a Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány.

Szintén tetemes brüsszeli támogatás – 72,5 millió forint – érkezik a balliberális vezetésű józsefvárosi önkormányzat projektjében a kerület által vezetett konzorciumhoz.

Kormányellenes akciókat is támogatnak

Fontos megjegyezni, hogy a nyertes szervezetek közel kétharmada korábban már többször is kapott támogatást Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. A sikeres pályázatok közül jó néhány foglalkozik az LMBTQ-ügyekkel, illetve a migrációval. Továbbá rengeteg olyan kiírást is találunk a nyertesek között, amelyek a „helyi közösségek” – valójában a helyi balliberális hátországok – megerősítését, valamint kormányellenes akciók felkarolását tűzték ki célul. Ilyen például a gödi akkumulátorgyár elleni tiltakozás.

Ezenfelül a támogatottak listájából az is kiderül, hogy több kormányellenes dollármédiumot pénzel Brüsszel. A jellemző támogatási összeg 20, illetve 7 millió forint, amely sok esetben hasznos kiegészítő elem a sajtóorgánumok finanszírozásában az egyéb külföldi támogatások – például a Soros-alapítvány forrásai, vagy amerikai állami pénzek – mellett.

A Korányi Dávid vezette Action for Democracy Lengyelországban is elkezdte finanszírozni azokat a liberális álcivil szervezeteket, amelyek a jobboldali kormányt szeretnék megbuktatni. A támogatott NGO-k közül számos olyan akad, amely Soros György alapítványaitól is kap forrásokat.

A Bajnai Gordon és Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezette Action for Democracy (A4D) az október közepén esedékes lengyel parlamenti választást is guruló dollárokkal akarja befolyásolni, a jelenséggel már a lengyel sajtó is foglalkozik.

A konzervatív Wpolityce.pl hírportál cikkében felidézi azt az idehaza már jól ismert tényt, hogy az A4D olyan csatatérállamként tekint Lengyelországra, ahol veszélyben van a demokrácia, és szerintük ezt úgy lehet orvosolni, ha rengeteg pénzzel támogatják az ellenzékhez köthető NGO-kat. A magyar példához hasonlóan az A4D a lengyel ellenzéknek jutatott támogatásainak mértékéről semmit sem árult el, mindez csak később kerül nyilvánosságra. Annyi azonban bizonyos, hogy a Korányiék által támogatott civil szervezetek között számos olyan akad, amelyeket Soros György is bőkezűen patronál.

A cikk szerzői rámutatnak: a Soroshoz köthető intézményeken keresztül pénzelt alapítványok külföldről több millió złotyt pumpáltak a lengyel NGO-kba. 

Ezek a szervezetek ráadásul máshonnan is nagy mennyiségű forrásokat kapnak, például a Norvég Alaptól, és más hálózatokon keresztül, ugyanis a balliberális politikusok régóta csatatérállamként tartják számon Lengyelországot.

A Wpolityce.pl cikkében részletesen bemutatja az A4D magyarországi tevékenységét: a Korányiék által vezetett szervezet 8,8 millió dollárral, vagyis több mint 3 milliárd forinttal segítette az ellenzéket. Ám a teljes összeg csak később derült ki: Márki-Zay Péter először csupán 1,8 milliárd forintot vallott be.

A lengyel portál idéz a Magyar Nemzet egyik cikkéből is, amelyből kiderült, hogy az A4D tavaly legalább öt olyan olasz civilszervezetnek juttatott támogatást, amelyek az ottani baloldalhoz voltak köthetők – Korányiék ugyanis az olasz választások előtt is aktivizálták magukat. A támogatottak listáján ott volt egy brüsszeli székhelyű szervezet is, a Progressive Acts, amelynek feladata a legnagyobb olasz baloldali párt, a Demokrata Párt kampányának megszervezése volt. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lambo-ajtós Suzukit állítottak meg a rendőrök, de az igazi meglepetés bent várta őket - videó

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Migránspárti genderaktivistát indítottak Magyar Péterék a VII. kerületben, majd kihátráltak mögüle

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott