Létrehozva: 2023.09.17.

Újabb települést sikerült visszafoglalni az ukrán csapatoknak

Az orosz védelmi minisztérium is beszámolt a támadásról.

Egy újabb települést sikerült visszafoglalni az ukrán csapatoknak Donyeck megyében – állítja az ukrán hadvezetés. Az orosz védelmi minisztérium beszámolt a támadásról, de állításuk szerint visszaverték az ukránokat.

Fegyverropogás közepette törnek előre a harmadik ukrán rohamdandár katonái a Donyeck megyei fronton. A szombaton közétett felvétel állítólag Avdiivka városa közelében készült.

Az ukrán hadvezetés azt állítja: a hétvégén sikerült visszafoglalniuk a Bahmuttól húsz percnyi autóútra található települést. Az oroszok szerint viszont az ukrán támadás sikertelen volt.

 

Az egykor háromezer lakosú kisváros a háború során már többször gazdát cserélt. A képsorokon jól látszik, hogy itt már csak a romokért folyik a küzdelem.

A fronton zajló események pontos követése szinte lehetetlen. Az ukrán vezetés a három hónapja tartó ellentámadás minden apró sikeréről beszámol, az elvesztett területekről viszont jellemzően sem az ukrán sem az orosz oldalon nem adnak hírt.

A Mokri Jali folyó mentén előre nyomuló ukránok az oroszok által hátrahagyott sérülteket és holttesteket gyűjtik össze, hogy aztán egy későbbi fogolycsere keretében élő és halott bajtársaikra cseréljék őket. A fronton uralkodó káoszra mutat rá egy ukrán katonával készült riport.

A Blahodatnéból Urozsajnéba vezető szakaszt csak a halál útjának hívjuk. Az ellenség az egészet telepakolta aknákkal. Mindenhol elesett katonákat látni – mondta a férfi.

Továbbra is minden jel arra mutat, hogy a harcok még sokáig el fognak húzódni.

Az ukrán hadsereg a héten a háború kitörése óta először indított légitámadást a Krím-félsziget ellen.

Az ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter szerint további ukrán támadások várhatók.

Idén több, mint százszor annyi harci drónt gyártottunk, mint tavaly és az év végéig tovább növeljük a gyártókapacitást – mondta Mihajlo Fedorov, ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter.

Kim Dzsongun észak-koreai elnök – aki a héten Oroszországba látogatott – Vlagyivosztokban állítólag felderítő és kamikaze drónokat is kapott ajándékba. A nyugati vezetők közben attól tartanak, hogy Észak-Korea fegyverekkel támogathatja Oroszországot. Az ENSZ főtitkára szerint sem Oroszország, sem Ukrajna nem áll készen a békére.

„A legfontosabb feladat a béke elérése. Bár minden feltétel adott, hogy a békéről tárgyaljunk, de én úgy látom, hogy a háborúban résztvevők még nem állnak készen erre. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy Ukrajnában béke legyen, de ez csak akkor valósulhat meg, ha az ENSZ alapokmányában foglaltakat és a nemzetközi jogot is tiszteletben tartják”

– mondta Antonio Gutteres.

Az ENSZ Közgyűlés jövő héten kezdődő általános vitájának egyik fő témája is az ukrajnai háború befejezésének lehetősége lesz.

A Krímet és Moszkvát is támadták drónokkal az ukránok az éjszaka folyamán. Orosz hatóságok közlése szerint vasárnap hajnalban legalább hat drónt lőttek le a Krím félsziget partjainál, két másikat pedig a fővárosi régió felett.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester tájékoztatása szerint nem érkezett jelentés a lehullott roncsok által okozott károkról. Moszkva három nagy repülőterén késések voltak a támadások miatt – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna összehangolt dróntámadást hajtott végre a Krím ellen. A drónokat a félsziget északnyugati, nyugati és keleti partjainál semmisítették meg. Károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés.

Több mint ötvenezer orosz katona tartózkodik jelentős haditechnikai felszereléssel a Donyeck megyei Bahmut térségében – közölte az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője egy vasárnapi tévéműsorban.

Bahmutnál 52 ezer orosz katona és körülbelül 274 harckocsi, több mint ezer páncélozott jármű, valamint 150 tüzérségi rendszer és valamivel több mint 120 rakéta-sorozatvető van” – fejtette ki Illja Jevlas.

A szóvivő a nap folyamán megerősítette az Ukrajinszka Pravda hírportálnak, hogy az ukrán csapatok visszafoglalták a Bahmut közelében lévő Kliscsijivka települést. Korábban Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője közölt a Telegram-csatornáján fotókat, amelyeken ukrán katonák láthatók a település rommá lőtt temploma előtt.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az ukrán erők Bahmuttól délre fokozatosan nyomulnak előre, és kényszerítik visszavonulásra az oroszokat állásaikból.

Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy a vasárnapra virradóra végrehajtott orosz rakéta- és dróntámadás a berezivkai gabonatározókban okozott kárt. A hatóságok információi szerint sebesülés nem történt.

Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt közölte, hogy az éjszaka az orosz erők Sz-300-as rakétákkal támadták a megyeszékhelyt, és négy találat ért egy civil vállalatot, emiatt tűz ütött ki a telephelyén. Esetleges sebesülésről nem számolt be. Szavai szerint az elmúlt 24 órában az orosz erők a régióban Harkivon kívül lőtték még Bohoduhivka, Kupjanszk, Csuhujiv és Izjum térségét is. Szombaton Harkivra öt Iszkander-K típusú robotrepülőgéppel mértek csapást az orosz erők, aminek következtében hat helyi lakos megsebesült.

Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy Oroszország szombat éjjel 16 rakétával, illetve drónnal támadta Ukrajnát.

Az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy Oroszország ukrajnai embervesztesége mintegy 530-cal 272 320-ra nőtt. Az ukrán erők az elmúlt egy napban megsemmisítettek egyebek mellett négy orosz harckocsit, 15 tüzérségi és két légvédelmi rendszert.

Az Egyesült Államok irányítja az Oroszország elleni háborút Ukrajnában – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorában.

Ukrajnát éveken át készítették fel arra, hogy önmaga feláldozásával harcoljon Oroszország ellen, és stratégiai vereséget mérjen rá. Bármit is mondanak, ők (az amerikaiak) irányítják ezt a háborút, ők szállítják a fegyvert, a lőszert, a hírszerzési és a műholdas adatokat – ők háborúznak ellenünk” – mondta.

A miniszter ekképpen kommentálta azt az értesülést, miszerint Washington még több nagyhatótávolságú rakétával tervezi ellátni Kijevet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint jövő héten az Egyesült Államokba utazik, egyebek között az ENSZ-közgyűlés ülésszakára. Az amerikai média szerint Washington közel áll ahhoz a döntéshez, hogy ATACMS rakétákat ad át Ukrajnának, amelyeknek a hatótávolsága háromszáz kilométer, és amelyeket HIMARS sorozatvetőkből lehet indítani.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken azt hangoztatta: e rakéták átadása arra utal, hogy az Egyesült Államok a helyzet folyamatos eszkalálására törekszik, semmibe véve az ezzel járó kockázatokat. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a rakéták nem változtatnák meg a harctéri helyzetet.

Vasárnap az orosz hatóságok közlései szerint a Krím légterében hat drónt lőtt le az orosz légvédelem, a fővárosi régióban kettőt, Voronyezs megyében pedig egyet. Orjolban egy pilóta nélküli repülőgép tüzet okozott egy olajtárolóban, Tula megyében pedig logisztikai központra zuhant. Utóbbi helyszínen sérülés nem történt, és jelentősebb anyagi kár nem keletkezett.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. Kurszk megyében, Uszpenovka községben vasárnap délután három civil megsérült a tüzérségi találatoktól. A „Donyecki Népköztársaság” által reggel kiadott közlés szerint a régió településeire az ukrán hadsereg egy nap alatt 241 lövedéket lőtt ki, aminek következtében hat ember életét vesztette, kilenc pedig megsebesült.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve kilenc támadás visszaverését jelentette be, amelyek során az ukrán fél mintegy 560 katonát veszített állítása szerint. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette a harkivi páncélosüzem javítóműhelyeit, két vezetési és megfigyelőpontot és nyolc páncélozott járművet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett

POLITIK

Meloni az olasz EP lista élén

POLITIK

17 ukrán drónt lőttek le orosz területek felett