Létrehozva: 2023.09.17.

Válságtanácskozás az Unióban: Nyárvégi migránsáradat

Százezrek indultak meg újra Európa felé...

Válságtanácskozásra hívta össze péntek délutánra Gérald Darmanin francia belügyminiszter a rendőrség és a határvédlemi szolgálatok vezetőit, hogy megvitassák a Lampedusán, az afrikai partoktól 150 kilométerre fekvő, Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten kialakult helyzetet és annak várható következményeit.

Darmanin azért hívta össze az ülést, hogy számba vegye a helyzetet, feltérképezze a Franciaországra gyakorolt ​​hatásokat és értékelje a határellenőrzési eszközöket. A tanácskozást találkozónak nevezte a Le Figaro című lap, és megerősítette a BFM TV francia hírtelevízió információit a nagyobb befolyással rendelkező orgánumokkal együtt, de péntek kora délután még nem adtak hírt arról, hogy kikkel is találkozik Darmanin.

Azt az információt, hogy a belügyminiszter a rendőrség és a határőrvédelmi szervek vezetőivel tárgyal, csak kisebb jelentőségű portálok tették közzé.

A későbbi híradások kevésbé marginális helyeken, de még mindig nem a legolvasottabb híroldalakon, így például a BFM TV egyik aloldalán már közölték a tanácskozás időpontját (pénteken 16 órakor), és válságtanácskozásnak nevezték a belügyminisztériumba összehívott találkozót.

Európai vészhelyzet

A BFMTV aloldala szerint a megbeszélésen

részt vesznek a rendőrség, csendőrség, belbiztonsági igazgatóságok, illetve a külföldiek bevándorlásával foglalkozó főigazgatóság képviselői is.

A rendkívüli tanácskozásra azt követően kerül sor, hogy kedden 5000 illegális bevándorló szállt partra ezeken a partokon, majd szerdán további 3000 fő követte őket. Ez a 8000 illegális bevándorló tehát összesen 48 óra alatt zúdult rá Lampedusa alig több mint 6000 lakosára.

Az illegális migránsok tömeges beáramlása a kedvező időjárási körülményekkel is magyarázható a Le Figaro szerint.

Salvini bevetné a hadiflottát

Szerdán a Nemzetközi Vöröskereszt által szervezett élelmiszersegély-osztáson az eddigi gyakorlatnak megfelelően fiatal, nemegyszer agresszív fellépésű férfiakból álló migránsok tömegei között összecsapások törtek ki. Az önkormányzat szükségállapotot hirdetett.

Mint arról a távirati iroda is beszámolt Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezetője a Rete4 olasz tévécsatornának nyilatkozott csütörtök este a haditengerészet bevetését is kilátásba fölvetette.

Salvini megjegyezte: őt bíróság elé állították, mert 2018-ban nem engedte partra szállni az Open Arms spanyol hajón érkezőket, Németország is olyan civil szervezeteket támogat, amelyek Olaszországban teszik partra a menedékkérőket – tette hozzá Saivini.

Franciaország nyitva áll

Darmanin és a rendvédelmi szervek találkozójának célja az olaszországi helyzet értékelése, a Franciaországra gyakorolt következmények tanulmányozása és a határvédelem számbavétele. Néhány éve

Darmanin kérlelhetetlen hadjáratot folytatott a Génération Identitaire nevű ifjúsági szervezet ellen, amely az illegális bevándorlás kockázatára hívta fel a figyelmet.

A belügyminiszter végül elrendelte a szervezet feloszlatását és büntető eljárásokat indított a migránsáradattal szemben a francia identitás megőrzését hangoztató fiatalok ellen.

A Le Figaro rámutat: miközen Róma európai támogatást szeretne, akár az illegális bevándorlók szétosztásához, akár az afrikai partokra való gyors visszaszállításukhoz, Németország felfüggesztette az illegális bevándorlók befogadását további intézkedésig. Darmanin a francia belügyminisztérium szerint

még a mai nap folyamán egyeztet a kialakult helyzetről német és olasz kollégájával,

illetve szombat délelőtt újabb megbeszélést tartanak a témában. A francia belügyminisztérium egyelőre nem jelezte, hogy Párizs követni kívánja-e Németország döntését: egyelőre akadálytalanul léphetnek be a migránsok az ország területére.

Bardella: Egyetlen migránst sem!

A Frontex európai határvédelmi ügynökség szerint

január óta 114 300 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, csaknem kétszer annyi, mint 2022-ben.

A kritikussá vált olaszországi helyzetre reagálva Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és európai parlamenti képviselője az X-en (korábban: Twitter) arra kérte Emmanuel Macron elnököt, vállaljon kötelezettséget, hogy egyetlen migránst sem fogad be Olaszországból.

Marion Maréchal, a Visszahódítás! (Reconquete!) párt európai parlamenti választási listájának vezetője a BFMTV-ben arra szólított fel: „Támogassuk azokat az állam- és kormányfőket, akik meg akarják állítani ezt a migránsáradatot!”

A Földközi-tengeren is özönlenek a migránsok Európába: Lampedusa szigetére hétezren érkeztek ezen a héten, ezzel minden korábbi rekord megdőlt. Az olasz miniszterelnök korábban drámai hangú videoüzenetben azt mondta, az ország nem tudja tovább elviselni a rá nehezedő migrációs nyomást. Giorgia Meloni szerint nem a migránsok elosztásával kellene foglalkoznia az Európai Uniónak, hanem olyan tengeri misszió elindításával, amely megakadályozná, hogy a migránsokkal teli hajók elérjék Európa partjait.

Szinte tapintani lehet a feszültséget Lampedusán, akkora a tömeg, hogy a migránsok már egymást is egyre nehezebben viselik el. A helyi hatóságok azt mondják, már nem tudják ellátni ezt az embertömeget, a befogadóközpontban nincs annyi hely, hogy mindenki biztonságban, megfelelő egészségügyi körülmények között legyen elszállásolva. Szeméthegyek vannak mindenütt, a migránsok a központ falán átmászva jönnek-mennek, sokan a szabad ég alatt alszanak.

Lampedusa központjában is az utcákon tolonganak a migránsok, de valójában már nincs a szigetnek olyan része, ahol ne zsúfolódnának össze az illegális bevándorlók.

Lampedusa, 2023. szeptember 16. Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 16-án. Az előző napokban összesen több mint 10 ezren érkeztek a 6300 lakosú szigetre. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Az ide érkezettek 90 százaléka tovább akar innen menni Franciaországba, az Egyesült Királyságba, Németországba, Belgiumba, Hollandiába, Svédországba, Norvégiába, Dániába

– mondta annak a szervezetnek a vezetője, amely a migránsok olaszországi elszállításában vesz részt.

Lampdusáról szicíliai befogadóközpontokba szállítják a migránsokat, akik onnan egyszerűen továbbállnak, sokan egyenest a fővárosba mennek. Rómában a központi buszállomáson a Franciaországba tartó buszoknál is sok migráns várakozik. A turistákkal együtt felszállnak a Marseille-be tartó járatokra, így szabadon elutaznak.

Fenntarthatatlan az Olaszországra nehezedő migrációs nyomás – mondta drámai hangú videoüzenetében péntek este Giorgia Meloni miniszterelnök,

miután a héten több mint hétezer illegális bevándorló érkezett Lampedusára. Mint mondta, világos, hogy Olaszország és Európa nem fogadhatja be ezt a hatalmas embertömeget.

Meloni úgy fogalmazott: Európában mostanáig a vita kizárólag arról szólt, hogy hogyan lehet befogadni az illegálisan érkezőket, és miként lehet szabályozni a 27 tagállam közötti elosztásukat. Ezzel szemben

Róma teljes nézetváltást szorgalmaz: az emberkereskedők és a tömeges migráció megállítását, valamint szétosztás helyett a külső határok védelmét.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. december 15-én. (Fotó: MTI/EPA/Stéphanie Lecocq)

Szükség van egy európai tengeri misszióra, amely akár együttműködhetne is az észak-afrikai hatóságokkal, hogy megállítsa az illegális indulásokat.

Afrikában kell ellenőrizni, kinek van joga a menekültstátuszra, és csak azt kell befogadni Európában, akinek ehhez tényleges joga van.

Mindezzel párhuzamosan komoly befektetésekkel kell ösztönözni az afrikai gazdasági fejlődést – fejtette ki az olasz miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Németország felfüggeszti a menedékkérők önkéntes átvételét Olaszországból

Ezt a döntést két okból kellett meghozni.

Giorgia Meloni hozzátette: Olaszország nem tud tovább várni, ezért a hétfői kormányülésen módosítják az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat. A migránsoknak 18 hónapig zárt táborokban kell lenniük, ezekben adhatják be a menedékkérelmüket, és csak annak pozitív elbírálása esetén hagyhatják el a tábort. Akik pedig nem kapnak menekült státuszt, azokat kitoloncolják.

Egyelőre azonban nincs elegendő hely, a védelmi tárca feladata lesz új táborok létesítése a kevéssé lakott, jól ellenőrizhető térségekben.

Olaszországba idén eddig 126 ezer illegális bevándorló érkezett, kétszer annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Lampedusa, 2023. szeptember 15.
Illegális bevándorlók továbbszállításukra várnak a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én. Az előző napokban rekordszámú, mintegy 6400 migráns érkezett a szigetre, ezért a helyi vezetés szükségállapotot hirdetett.
MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

metropol.hu

Zokogásban tört ki Szandi kislánya miatt - egyenesen Amerikából érkezett a levél

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor: Aki a baloldalra szavaz, az a háborúra szavaz

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött