POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.31.

15 ezer embert igazoltattak a déli határon

Folytatódik a szerb razzia.

Három napja indított összehangolt akciót a szerb belügy

azután, hogy péntek hajnalban migránsbandák lövöldöztek Horgoson. Órákig ropogtak a fegyverek. A tűzharcban hivatalosan három illegális bevándorló halt meg, de meg nem erősített információk szerint hat halottja is lehet az összecsapásnak.

Minden taxist és gyanús autót megállítanak a rendőrök. Kinyittatják a csomagtartót. Átvizsgálják az összes szálláshelyet is. Rajtaütésszerűen csaptak le egy panzióra is, ahol több tucat migráns és embercsempész bújt meg.

„43 migránsok által elfoglalt objektumot vizsgáltak át. Számos lőfegyvert, lőszert, pszichoaktív szereket, illetve egyenruhákat is találtak ezeken a helyszíneken, és több száz illegális bevándorlót be is gyűjtöttek, akiket a szerb befogadó központokba szállítottak” – számolt be róla az M1 tudósítója.

Tarthatatlan a helyzet, több ezer illegális bevándorló van környékén

– állítják a horgosiak, akik bár örülnek a mostani razziának, szerintük ez csak átmeneti megoldás. Folyamatos az utánpótlás, a felfegyverkezett migránsok rövid időn belül újra visszatérnek.

„Nagyon szomorú ez a helyzet, ami a faluban és a környékén történik. Természetesen egy kis megnyugvás a számunkra az, hogy itt rendőri jelenlét van, és talán rendeződik valamennyire a helyzet, mert a gyerekek, a lakosok sem érzik magukat biztonságban. Félelem van az emberekben” – mondta el egy helyi lakos.

Három nap alatt több mint ezer migránst gyűjtöttek be és szállítottak el.

Több mint 11 ezer autót és 15 ezernél is több embert igazoltattak. A rendőrség azt ígéri: ha szükséges, akkor még hetekig folytatják az akciót.

„Az erőnk, az akaratunk és az elszántságunk is megvan ahhoz, hogy még erőteljesebben fellépjünk az illegális bevándorlókkal szemben. Az a célunk, hogy az itt élők biztonságban érezzék magukat” – mondta a szerb rendőrség igazgatóhelyettese.

A vajdasági razzia ellenére a magyar határ még mindig fokozott támadás alatt áll. Csak a hétvégén mintegy 800 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök itthon. 19 embercsempészt is elfogtak, akik ellen büntetőeljárás indult.

Állig felfegyverzett egyenruhások fésülik át a magyar határhoz közeli vajdasági települések környékét. Páncélozott járművek, quadok és drónok jelentek meg a határ melletti területeken szombaton.

Az erdők mélyén, illegális táborokban bujkáló migránsokat keresik.

A szerb belügy azután kezdett nagyszabású akcióba, hogy péntek hajnalban Horgoson fegyverekkel csaptak össze a migránsok.

Órákon át ropogtak a fegyverek, a tűzharcban hivatalosan három illegális bevándorló meghalt. De a nem hivatalos hírek szerint 6 halottja is lehet a fegyveres összetűzésnek.

A helyiek az M1 stábjának azt mondták, több ezer migráns van a környéken, az embercsempészet virágzik, a közbiztonság pedig egyre rosszabb.

“Nem tudom elképzelni, hogy ebben az országban ilyen megtörténik, hogy beengedünk ilyen rablógyilkosokat. Nekünk kell félni? Nekünk embereknek? Véd valaki bennünket? Senki!” – mondta egy helyi.

Péntek éjjel a szerb rendőrség különleges kommandósait vezényelték a térségbe. Két nap alatt 870 migránst gyűjtöttek össze és szállítottak el 4 településről. Több mint 11 ezer autót és 15 ezernél is több embert igazoltattak.

Az illegális bevándorlóknál automata gépfegyvereket, pisztolyokat, lőszereket és kábítószert is találtak.

 Szabadkára utazott a szerb belügyminiszter is.

„A következő 15 napban nem moccanunk innen” – fogalmazott Bratislav Gasic, aki bejelentette: a kommandósok legalább 2 hétig maradnak a határ térségében. Úgy fogalmazott: addig nem mennek el, amíg az utolsó bűnözőt is el nem távolítják.

Éjjeltől háború indult a bűnözők ellen. Az összes hotelt, panziót és szállodát átfésüljük. Azokat a személyeket is meg fogjuk találni, akik a migránsokat segítették az elmúlt időszakban. A taxisoknak pedig azt üzenem, hogy ne háborogjanak, ha elkobozzuk az autóikat. Ők ugyanis tettestársként szintén résztvevői ezeknek a migráns-bűncselekménynek.” – fogalmazott a szerb belügyminiszter, aki kitért arra is: a magyar hatóságokkal abban állapodtak meg, hogy amikor migránsokat küldenek vissza Szerbiába, azt jelezzék a szerb belügynek, akik a migránsokat azonnal Dél-Szerbiába szállítják.

Miközben Európa határánál fegyverrel gyilkolnak a migránsok, és Uniós országokban terroristák hajtanak végre merényleteket, Brüsszel továbbra sem a határok megerősítésén dolgozik.

Erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en.

Bakondi György kiemelte, Magyarország 2015 óta védi az unió külső határát, amihez Brüsszel lényegében semmivel sem járul hozzá.

Bakondi György azt mondta: az EU súlyosan elhibázott migrációs politikája 2015 óta olyan helyzetet teremtett, hogy ismeretlen személyazonosságú emberek nagy tömege – évente csaknem egymillióan – a szervezett bűnözéshez tartozó embercsempész bandák segítségével, pénzért, nem az unió tagállamainak döntése alapján juthat be Európába.

Ezt súlyos következményekkel járó, és

mind a mai napig tartó tendenciának nevezte, hiszen az uniós döntések még mindig arról szólnak, hogy javítani kell a kitoloncolások hatásosságát.

Ezzel szemben a határőrizet támogatása helyett a kitoloncolási nehézségekkel küzdő országok migránslétszámából adnának Magyarországnak, akiket több tízezer fős nagy táborokban – migránsgettókban – kellene elhelyezni – tette hozzá.

Bakondi György felelevenítette: a déli határszakasz túloldalán, Szerbiában a migránsok előbb csak késekkel, botokkal estek egymásnak, aztán pisztolyokkal, majd kézigránátokkal, géppisztolyokkal.

Eleinte csak külterületeken zajlottak ilyen összecsapások, majd a lakóterületeken is, sőt egy migráció ellen felszólaló ember házát megtámadták kézigránáttal, és eljutottunk odáig, hogy a határtérségben is tüzet nyitottak magyar-szerb rendőrjárőrre – mutatott rá a helyzet romlására.

A belbiztonsági főtanácsadó tájékoztatása szerint ezek a különböző nemzetiségű – marokkói, szír, afgán, török, és más nemzethez tartozó – bűnözők által működtetett embercsempész csoportok először egymással harcoltak területek felügyeletéért vagy megtartásáért. Aztán az afgánok többségbe kerültek, elkezdtek pénzt kérni az áthaladásért a többiektől is – jegyezte meg.

Arról is beszélt: Szerbia komoly rendőri létszámot vezényelt a térségbe, de eddig az elfogottakat nyílt táborokba vitték, ahonnan azok visszaindultak a határtérségbe. Jelezte:

van egy eltolódás is Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia irányába.

A nyomás azonban továbbra is fokozódik: 172 ezer felett van a magyar hatóságok által elfogott migránsok száma, és ezernél több embercsempész ellen indult büntetőeljárás – mondta.

Bakondi György kiemelte: az új migrációs paktummal kapcsolatban Magyarországot érő nagy nyomás és a határtérségben tapasztalható tarthatatlan helyzet miatt a kormány egy nemzeti konzultációban kikéri a magyarok véleményét a migráció kérdésében is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

metropol.hu

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való