POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.28.

Bevetik a szerb hadsereget a magyar-szerb határon?

Gátat kellene vetni a fegyveres migránsbandák akcióinak...

A szerb rendőrök és csendőrök a péntek hajnali lövöldözés után nagy számban vonultak a magyar–szerb határ közvetlen közelében lévő elhagyatott épületekhez, hogy átfésüljék a területet. A korábbi mezőgazdasági birtok környékét – amelyben gyakran lapulnak meg a migránsok – egy időre le is zárták. 

Az incidens után a nagykikindai rendőrség az akciójában hat külföldi állampolgárt vett őrizetbe fegyver és robbanóanyag illegális előállításának, birtoklásának, viselésének és kereskedelembe hozatalának bűncselekményének vádjával. A szűkszavú rendőrségi közlemény azonban a gyilkosságok elkövetőinek kilétére nem tér ki.

Abban az elhagyatott épületben, ahol a lövöldözés történt és ahol a gyanúsítottakat megtalálták, a rendőrök egy automata puskát találtak több tucat lőszerrel.

Lőszerek a migránstáborban Horgosnál (Fotó: Szerb rendőrség)

Ezzel egy időben a rendőrség tagjai átvizsgálták a környéket, és egy másik automata puskát, valamint további 79 illegális migránst találtak, akiket befogadóállomásokra szállítottak.

A megsebesült migráns orvosi segítséget kapott, és  a rendőrség továbbra is intenzív munkát végez az esemény minden tényének és körülményének feltárása érdekében – áll a közleményben. A hat előállított illegális bevándorlót 48 órás őrizetbe helyezték.

Közben a szerb államfő is reagált a horgosi helyzet eldurvulására. Alekszandar Vucsics egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy szükség esetén Szerbia a katonaságot is kivezényli a szerb–magyar határhoz, hogy megakadályozza a migránsok közti leszámolásokat. A szerb elnök hozzátette: nem használhatják bűncselekmények elkövetésére az ország területét a bevándorlók.

A migránsok nem használhatják fel a területünket konfrontációra, gondoskodunk ennek leállításáról, ha kell, a hadsereget is bevonjuk. Nyilvánvaló, hogy nincs minden a legnagyobb rendben. Be fogjuk ezt fejezni. Jó nekünk Belgrádban, ahol a biztonság rendkívül magas, magasabb, mint az összes európai nagyvárosban, de mit tegyenek az emberek Horgoson és Magyarkanizsán?

– kérdezte Vucsics.

Mint kiemelte, szükség esetén más országok is bevetették a katonaságot, hozzátéve, hogy majd meglátja mindenki ebben az esetben, hogy ezek a bűnözők és embercsempészek hogyan tűnnek el egy nap alatt arról a területről. Vucsics azt üzente, így vagy úgy, de gondoskodni fognak a helyzet megoldásáról. Természetesen aggódnak az emberek – mondta Vucsics, aki hozzátette, hogy Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével is beszél erről. Kiemelte: ezen a területen szerbek és magyarok is élnek. 

Megbízom a szerb rendőrökben, de ennek ellenére azt mondtam Bratiszlav Gasics miniszternek, hogy vagy megtesznek mindent, amit kell, vagy mondják szépen azt, hogy nem képesek erre. Engedjék át a helyet, kivezénylem a katonaságot és megtisztítunk mindent, őrizetbe vesszük és rács mögé helyezzük őket

 – nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva az elnök a Pink szerb televízió műsorában.

Legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült abban a lövöldözésben, amely péntek hajnalban tört ki migránsbandák között a magyar határ melletti Horgos külterületén. Órákon át dörögtek a fegyverek a környéken, a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

Rendőrök és kommandósok zárták le a Horgost és a magyar határt összekötő utat. Innen senkit nem engednek tovább, és még péntek délelőtt is több mentőautó hagyta el a helyszínt. Az M1 úgy tudja: migránsbandák lövöldöztek közvetlenül a magyar határzár mellett. Legalább hárman meghaltak, egy ember megsebesült.

Loboda Árpád, a közmédia tudósítója elmondta: mindössze 10–20 migránst gyűjtöttek össze a rendőrök. Azonban ennél sokkal több migráns van a környéken, akik könnyen el tudnak menekülni az erdőkben. Több rabszállító és rendőrautó is elhagyta a helyszínt.

Hozzátette, hogy beszélt a falu polgármesterével, aki elmondta: a falu belső része biztonságos, ugyanakkor még reggel arra hívta fel a helyiek figyelmét, hogy a migránsok által megszállt külső részeket, mezőgazdasági birtokokat kerüljék.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója pedig az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta:

ahogy haladunk előre az időben, azt kell mondanunk, hogy egyre nagyobb a veszély, hiszen egyre intenzívebbé válik a szervezett bűnözői csoportok között a fegyveres harc.

A migránsok egyre agresszívebben szeretnék elfoglalni a kurrensebb területeket a határ szerb oldalán, ezért kisebb ütközeteket vívnak egymással, amelyeknek most már több halálos áldozata is van – tette hozzá a szakértő.

Csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy elkészült egy titkosszolgálati jelentés a migráció terrorkockázatairól. Ezt még nem ismerjük, de a biztonságpolitikai szakértő szerint

egyértelmű összefüggés van az illegális migráció és a terrorizmus között Európában.

Elég megnéznünk, hogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban milyen tüntetések zajlanak, és azok hogy fordulnak brutalitásba a rendvédelemmel szembe, és hogy milyen antiszemita támadások érik a nyugat-európai zsidó lakosságot – mondta Horváth József, aki szerint ha a nyugat-európai politikusok nem változtatnak migrációs politikájukon, akkor vagy a népharag vagy ez a migrációs hullám söpri el őket.

Az utóbbi hónapokban több leszámolás is történt a szerb–magyar határ közelében migránscsoportok és embercsempészbandák között. Tavaly nyáron a szabadkai erdőben egy illegális bevándorló meghalt, többen súlyosan megsérültek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

mandiner.hu

„Hat méter, és a semmibe vezet” – Szentkirályi Alexandra bemutatja Karácsony Gergelyék „legkülönlegesebb” bicikliútját (VIDEÓ)

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett