POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.13.

Embercsempészt fogtak Nógrádban

Balesetet is okozott.

Letartóztattak egy moldáv férfit, aki illegális határátlépőkkel teli kisbuszt vezetve karambolozott Mátraszőlősnél múlt csütörtökön, a balesetben heten megsérültek; a férfi ellen embercsempészés és közúti baleset okozása miatt rendeltek el nyomozást – tájékoztatta a Nógrád Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

A férfi letartóztatását a Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványára a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája rendelte el – írták a közleményben.

Az ügyészség tájékoztatása szerint

a 40 éves gyanúsított október 5-én a hajnali órákban 12, magát szír állampolgárnak valló személyt vett fel a szerb-magyar határszakasz közelében, hogy segítséget nyújtson nekik a szlovák-magyar határ illegális átlépésében.

A lengyel rendszámú kisteherautója csomagterében utaztatta őket, ahol sem ülőhely, sem ablak, klímaberendezés és szellőzőnyílás nem volt.

Órákkal később a 21-es számú főút Mátraszőlőshöz közeli szakaszán rendőri ellenőrzés alá próbálták vonni a férfit, aki ezt észlelve menekülni kezdett. Eközben a megengedett 110 kilométer/órás sebesség helyett mintegy 180-ra gyorsított, az eltúlzott sebesség miatt pedig járműve nekiütközött egy szalagkorlátnak, végül az út menti vízelvezető árokba csapódva állt meg. A sofőr el akart futni, de a rendőrök elfogták.

A balesetben hét utas megsérült, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség a férfi ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette és közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt rendelt el nyomozást.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, a balesetet követően is menekülni akaró férfiról megalapozottan feltehető, hogy a felelősségre vonás elől elrejtőzne, elérhetetlenné válna a hatóságok számára, így az ügyészség indítványozta a letartóztatását – közölték, hozzátéve, a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája osztotta az ügyészi álláspontot elrendelte a kényszerintézkedést.

Tálibok vehetik át az embercsempészek felügyeletét a déli határnál – erről ír a Magyar Nemzet. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy terroristák jutnak be Európába.

Rendőrök, mentők és egy szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott autó Kiskunmajsa közelében, ahol egy embercsempész okozott balesetet csütörtök hajnalban.

A francia rendszámú autó sofőrjét a rendőrök igazoltatni akarták, de ő inkább gázt adott. A kocsi azonban egy kanyarban kisodródott, fának csapódott, és felborult. Az autóban utazó illegális bevándorlók közül ketten meghaltak, hatan pedig megsérültek.

„Bajtársaim összesen két súlyos sérültet láttak el, valamint négy könnyebben sérült személyt, és két személy sajnos a helyszínen életét vesztette, rajtuk nem lehetett segíteni. A helyszíni ellátást követően a sérülteket több kórház között osztották szét” – mondta Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársa.

Az utóbbi hónapokban rendszeressé váltak a hasonló balesetek. A migránsok közül ugyanis egyre többen próbálnak embercsempészek segítségével átjutni a határon.

Egy a szerb oldalon várakozó mintegy 30 fős szír csoportot már ötször állították meg a magyar rendőrök. A határsértők azt mondják: négyezer eurót fizettek a bűnszervezeteknek, de hiába.

„Autóval jöttek értünk, hogy átvigyenek, és Magyarországon keresztül Szlovákiába jussunk. A magyar rendőrök elfogtak minket. Közben a lábam is megsérült, nem tudok járni, vissza kellett jönnünk” – mesélte az egyik migráns.

A helyzet veszélyesebb, mint valaha. Az egymással is versengő embercsempészbandák ugyanis az elmúlt hónapokban már fegyverekkel érkeztek a szerb–magyar határhoz. Először csak egymásra lőttek, nemrég azonban már a magyar rendőrökre is.

A bűnszervezetek már a közösségi oldalakon is hirdetik magukat. A TikTok-ra olyan videók is felkerültek, amelyek célja a megfélemlítés. A magukat gyilkos csoportnak nevező bandák pisztolyt formáltak a kezükből és a nyak elmetszését imitáló mozdulatokat mutatnak be.

A tálibok átveszik a déli határunknál gyülekező embercsempészek felügyeletét

– erről ír a Magyar Nemzet. A lap szerint afgán kormánykörök pénzügyi lehetőségeket látnak az embercsempészetben, és azt is felismerték, hogy az egymás ellen is agressziót alkalmazó bandák felett könnyen átvehetik az irányítást. A Magyar Nemzet szerint a korábban a közösségi médiában fenyegetőző embercsempészek így hamarosan még erősebbek és szervezettebbek lehetnek, és még több fegyvert birtokolhatnak.

A magyar határnál az Afganisztánban hatalmon levő tálib kormányzat és az Iszlám Állam képviselői vehetik át az embercsempészek irányítását – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György úgy fogalmazott:

ők döntik azt el, hogy kik léphetnek be Európába, vagyis nagy az esély arra, hogy még több terrorista jut be a migránsokkal.

„Az afgán-tálib Iszlám Állam kormányzat képviselői döntik azt el, hogy kik léphetnek be Európába, és nincs okunk feltételezni, hogyha 2015 óta többször is bizonyítottan terroristák jutottak át Európába, hogy ez miért ne történhetne meg most is, napjainkban” – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György hozzátette: ilyen helyzetben a külső határok védelme még fontosabb lenne. Csakhogy Brüsszel továbbra is humanitárius kérdésként tekint az illegális bevándorlásra, és az új migrációs paktum is azt tekinti fő feladatnak, hogy hatékonyabbá tegye az érkezők szétosztását a tagállamok között.

Félelmetesnek hangzik, hogy Európában tömegek nyilvánosan, súlyosan fenyegető, antiszemita kijelentéseket tesznek – fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Bakondi György azt mondta: az ilyen tömeg jelenléte azt mutatja, hogy az elmúlt években – különösen 2015 óta – az EU súlyosan téves migrációs politikájának hatására sokan érkeztek a kontinensre olyan muszlim vallású emberek, akik Izrael-ellenességben próbálják önmagukat kifejezni.

Ez olyan társadalmi-gazdasági-politikai-ideológiai változásokat és biztonsági kockázatokat hozott Európába, amely korábban nem jellemezte a kontinenst

– mutatott rá a belbiztonsági főtanácsadó.

Tájékoztatása szerint a balkáni migrációs útvonalon jelentős, intenzív beáramlás van, az elmúlt egy hónapban legtöbben szíriaiak jöttek, és rögtön a második helyen, tízezernél is többen érkeztek olyanok, akik magukat palesztinnak vallották.

Ha az izraeli-palesztin háború miatt az Egyesült Államok és Egyiptom megegyezik egy humanitárius folyosó nyitásában, onnan Olaszország vagy a balkáni útvonal felé tovább nőhet a migránsok száma – jelezte Bakondi György.

Arra is kitért:

a magyar határnál a bandák harcaiban lassan de magabiztosan az Afganisztánban hatalmon levő tálib kormányzat és az Iszlám Állam képviselői irányításuk alá tudják vonni az embercsempészetet, így ők dönthetik el, hogy kik juthatnak be Európába.

Eközben Brüsszel továbbra is humanitárius kérdésként tekint az illegális bevándorlásra, az új migrációs paktum is azt tekinti fő feladatának, hogy a túlzsúfolt beléptetőpontokon – Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban – hatékonyabbá tegye az érkezők szétosztását kötelező kvóták szerint vagy krízishelyzetben központosított uniós döntéssel – ismertette.

Bakondi György szerint fel sem merül az a kérdés, hogy a külső határ megerősítésére, az ellenőrzések hatékonyságának növelésére és a határon túli helyzet figyelemmel kísérésére koncentráljanak.

A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról is beszélt:

a kormány valamennyi Európába vezető migrációs útvonal történéseit figyeli, új célpontként jelent meg a Kanári-szigetek,

ahová hirtelen nagy tömegben több száz fős csoportok érkeznek, hogy onnan a kontinentális Spanyolországba, majd Európa más országaiba jussanak.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Kiskunmajsán bukkant fel Magyar Péter ajánlásokat másoló aktivistája

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Bayer show - Deutsch Tamás: Egyszer érdemes kipróbálni, hogy milyen a hazádhoz való hűség, a hazaszeretet jegyében politizálni + videó

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett