POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.21.

Folytatódnak a tüntetések a Hamasz és a palesztinok mellett

Gyakoriak azonban az Izrael-párti tüntetések is.

Párizsban például Izraelt gyilkosnak, a francia elnököt pedig bűnrészesnek nevezték, és Palesztina felszabadítását követelték. Demonstrációkat tartottak az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában is. Itthon továbbra sem lehet a terror mellett tüntetni, egy mára tervezett demonstrációt is betiltott a rendőrség.

Rendőrök gyűrűjében hangosan követelték Gáza bombázásának leállítását csütörtök este Párizs belvárosában. A Köztársaság téren több százan skandálták, hogy Izrael gyilkos, Macron bűnrészes, és Palesztina felszabadítását követelték.

Tüntetni kell, Gázában civilek halnak meg” – mondta egy 62 éves, Franciaországban élő palesztin férfi, a gázai kórházat ért támadás áldozataira utalva. A tüntetők transzparensein a „Soha többé”, valamint a „Mi nem vagyunk antiszemiták” felirat volt olvasható, miközben végig a zsidókat gyalázták.

A francia hatóságok az utolsó pillanatban engedélyezték a tiltakozást, mert a legfelsőbb közigazgatási bíróság szerdán engedélyezte, hogy a helyi hatóságok egyenként értékeljék a tiltakozásokat. A francia belügyminiszter ugyanis a múlt héten a közrendzavarás veszélyére hivatkozva betiltotta a palesztinbarát tüntetéseket.

 A Scotland Yard kora esti első becslése szerint a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport szervezte demonstráción százezren vettek részt.

A menet a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonult; innen nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont.

A Scotland Yard már előre felhívta a szombati tüntetés résztvevőinek figyelmét arra, hogy nem nézi tétlenül, ha a demonstráción gyűlölet vezérelte bűncselekmények elkövetését észleli; ilyen esetekre a londoni rendőrség beavatkozást helyezett kilátásba.

Szombat estig mindazonáltal nem érkezett jelentés rendbontásokról és őrizetbe vételekről.

Londonban és más brit nagyvárosokban egy hete is tartottak demonstrációkat a palesztinok mellett. A múlt szombati tüntetésen 15 embert őrizetbe vettek. A mostani demonstrációt 1500 rendőr biztosította.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen két hete végrehajtott támadása óta számos alkalommal felhívta a demonstrációk szervezőinek és résztvevőinek figyelmét arra, hogy a Hamász és az október 7-i terrortámadás nyilvános dicsőítése súlyos bűncselekmény.

A brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akik a brit kormány által militáns terrorszervezetnek minősített csoportokhoz csatlakoznak, e csoportokat bármilyen módon támogatják, illetve másokat ilyen csoportok támogatására biztatnak.

A brit kormány két évvel ezelőtt terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt, amelynek nagy-britanniai tevékenységét és támogatását törvényen kívül helyezte.

A szombati londoni tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a „From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) jelmondat, amely arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni.

Suella Braverman brit belügyminiszter már a múlt heti tüntetés előtt levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, annak megfontolására kérve a rendőri vezetőket, hogy a jelmondat, amely korábbi Izrael-ellenes tüntetéseken is rendszeresen elhangzott, nem tekinthető-e Izrael megsemmisítését célzó, erőszakcselekmények végrehajtására irányuló szándék kifejezésének.

Gyakoriak azonban az Izrael-párti tüntetések is.

Fokozott biztonsági intézkedések mellett a New York-i Times Square-en több százan gyűltek össze csütörtökön és a Hamász által elrabolt túszok szabadon bocsátását követelték. A közösség tagjai táblákat tartottak a magasba az elrabolt emberek képeivel.

Azért vagyok itt, hogy a túszok szabadon bocsátásáért könyörögjek, és hogy megmutassam az amerikai zsidók támogatását és egységét” – mondta egy nő.

A rendőrség az egész területet körbezárta, és aki be akart menni, annak fémdetektorokon kellett átmennie.

Chicagóban hatalmas palesztinpárti tüntetést tartottak. Azt skandálták, hogy Izrael hagyja abba Gáza bombázását, és a vérontás végét követelték. A plakátokon szégyelld magad Biden, és Jeruzsálem a mi fővárosunk felirat volt olvasható.

Latin-amerikai, illetve dél-amerikai országokban is tartottak palesztinokat támogató demonstrációkat. Chilében sok helyi lakos is csatlakozott a megmozduláshoz. A tüntetők a plakátokon véreskezű gyilkosnak ábrázolták az izraeli kormányfőt. Az ecuadori tüntetők amerikai zászlót gyújtottak fel, és az izraeli kormányt szidalmazták, még szabad Palesztinát is követeltek. A brazíliai Rio de Janeiróban az amerikai mellett izraeli zászlót is égettek a tüntetők. A columbiai Bogotában pedig az izraeli nagykövetség előtt gyülekeztek, és hangosbemondókon követelték a Gáza elleni bombázások leállítását.

Magyarországon továbbra sem lehet terrorpárti tüntetéseket tartani. A BRFK a múlt heti kettő után egy harmadik, péntekre tervezett demonstrációt is betiltott, azzal az indokkal, hogy a közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné.

Ismét rendőrökre támadtak palesztinpárti és Izrael-ellenes tüntetők Berlinben, két napja az összecsapásokban többen megsebesültek.

A német főváros Neukölln nevű kerületében sorban a második este rontottak rá tüntetők a nagy erőkkel kivonuló rohamrendőrökre. A várható antiszemita megnyilvánulások miatt egyelőre nem is adnak ki engedélyt palesztinpárti demonstrációkra, mégis több százan gyűltek össze, és a spontán megmozdulások ismét heves összecsapásokba torkolltak.

Az antiszemita és Izrael-ellenes rigmusokat skandáló tüntetők kövekkel, palackokkal, tűzijátékokkal dobálták meg a rendőröket és felgyújtottak kukákat, gumiabroncsokat és autókat. Többen megsebesültek, köztük rendőrök, rendőri intézkedésnek ellenszegülő tüntetők és kívülállók, járókelők is.

A rendet kora hajnalra sikerült helyreállítani. A csütörtök reggeli adatok szerint legkevesebb száz embert őrizetbe vettek – jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

Több törökországi városban tüntettek Izrael ellen, a gázai kórház melletti robbanás nyomán feldühödött tiltakozók helyenként a rendőrökkel is összecsaptak.

Palesztin zászlókat lengető demonstrálók tüntettek Izrael ankarai nagykövetségénél és számos más városban is, ahol Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak. Az isztambuli konzulátusnál a rendőrök paprikaspray-vel és vízágyúkkal oszlatták fel a több ezer fős tömeget. Tüntetők egy csoportja a konzulátus épületébe is megpróbált behatolni, öt embert őrizetbe vettek. A külképviseletnél továbbra is magas a biztonsági készültség, a nap folyamán újabb megmozdulásokra számítanak.

A gázai Al-Ahli kórház melletti robbanásban több százan meghaltak kedden. A Gázai övezetet uraló Hamász azonnal azt állította, hogy Izrael bombázta a kórházat. Izrael viszont a történtek kivizsgálása után azt állította, hogy az Iszlám Dzsihád felelős a támadásért, és szándékosan közölték azt, hogy Izrael mért csapást az egészségügyi intézményre. A palesztinok és az arab világ nagy része Izraelt hibáztatta, Jordánia, Törökország, Egyiptom és Szaúd-Arábia azonnal elítélte a zsidó államot.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az X közösségi oldalon „#FakeNews”-nak, vagyis álhírnek nevezte Izrael állítását az esettel kapcsolatban. A kórház melletti robbanás Erdogan szerint „a legújabb példája az embertelen izraeli támadásoknak”.

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács (NSC) arra figyelmeztette az izraeli állampolgárokat, hogy ne utazzanak Törökországba, mert félő, hogy ott támadások célpontjaivá válhatnak. Az éppen Törökországban tartózkodó izraelieknek pedig azt javasolták, mielőbb hagyják el az országot.

A felhívást követően izraeli légitársaságok jelezték, hogy járatokat indítanak Isztambulból a távozni kívánó izraeli állampolgárok számára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború, és onnan egy lépés az atomháború

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél