POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.18.

Ijesztő antiszemitizmus Kanadában is

Panaszkodik a miniszterelnök.

„Amióta a konfliktus kitört, ijesztően erősödik az antiszemitizmus nálunk, Kanadában”

fogalmazott Trudeau egy, az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló konferencián.

Hozzátette: már a jelenlegi konfliktus előtt is folyamatosan nőtt a zsidósággal szembeni gyűlölet.

A miniszterelnök példaként említette, hogy a múlt héten egy torontói zsidó középiskolában elkövetett gyűlölet-bűncselekményről szóló jelentéseket, a kanadai zsidóság körében tapasztalható félelmet a zsinagógák látogatásától, valamint az online térben terjedő gyűlöletkeltő retorikát.

Kanada legnépesebb városának, Torontónak a rendőrsége közölte, hogy csütörtökön letartóztatott három férfit, akik megfenyegettek egy zsidó akadémiát.

A rendőrség fokozottan járőrözik a zsidó kulturális központok és zsinagógák, valamint a muszlim mecsetek és más imahelyek környékén.

Trudeau beszédében elítélte a Hamászt, és kijelentette, hogy támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. Ugyanakkor határozott határvonalat húzott a Hamász és a palesztinbarát hangok között.

A Hamász nem képviseli a palesztin népet, sem a jogos törekvéseiket. Nem a muszlim vagy az arab közösségek nevében beszélnek, és nem képviselik a jobb jövőt, amelyet a palesztinok vagy gyermekeik megérdemelnek” – hangsúlyozta Trudeau.

Ismeretlen tettes vagy tettesek Molotov-koktélokat dobtak szerda hajnalban a Berlin belvárosában lévő Brunnenstrasse egyik épületére, amely egy zsinagóga mellett zsidó kulturális intézményeknek is otthont ad – számoltak be német források.

A berlini rendőrség megerősítette a támadást, amely szerdán hajnali három körül történt. Személyi sérülés nem történt, és az épület sem gyulladt ki, de a rendőrség szerint a Molotov-koktélok – amelyek végül a közösségi ház tövében elégtek – alkalmasak voltak tűz okozására.

A rendőrség lezárta a Brunnenstrassét és elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes vagy tettesek ellen

– írja a Focus Online.

A Tagesspiegel című lap online kiadása szerint ugyan a környéken rendőri egységek járőröztek, de nem tudták megakadályozni a támadást.

A feszült izraeli–palesztin helyzet miatt a német rendőrség néhány nappal ezelőtt figyelmeztetést adott ki, mely szerint támadások várhatók zsidó intézmények ellen. A rendőrség figyelmeztetett arra is, hogy palesztinbarát elkövetők támadást intézhetnek a Berlinben és környékén élő felismerhetően izraeli és zsidó személyek ellen.

Dávid-csillagot festettek több olyan berlini épület ajtajára, ahol zsidó vallású emberek is laknak. A holokauszt idején a nácik is így jelölték meg a zsidó házakat és ingatlanokat.

A német fővárosban élő izraeliek arról számoltak be, hogy a Hamász által a Gázai övezetből indított múlt heti pusztító terrortámadás után Berlinben is megnőtt a zsidók elleni támadások száma.

Az nem világos, hogy pontosan hány incidensről van szó, de legalább három épület bejáratán is megjelent a Dávid-csillag, amit az érintettek lefotóztak, és közzétettek a közösségi médiában. A Daily Mail szerint négy esetet jelentettek a német rendőrségnek.

 

 

Az egyik incidensben érintett nő a Berliner Morgenpostnak elmondta, hogy csütörtök este vette észre a Dávid-csillagot, amit a háza falára firkáltak fel. Elmondta: az épületben lévő lakásának bejárati ajtaján egy mezuza, vagyis hagyományos zsidó talizmán van.

Egy másik nő, aki Dávid-csillagos medált visel, és Izrael-párti információkat posztol a közösségi médiában, azt nyilatkozta: nem tudja, ki firkálta a Dávid-csillagot a bejáratához, de a szomszédoktól kezdve a futárokig bárki lehetett. A nő elutasította azt a több német barátja által megfogalmazott feltételezést, hogy a szimbólummal az Izraellel való szolidaritást akarták kifejezni.

A neve elhallgatását kérő nő elmondta, hogy a háza környékén is körülnézett, hátha más Dávid-csillagokat is felfestettek, de nem találtak egyet sem, csak az ő épületén. Ekkor felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, akik ugyan megértők voltak, de nem mondtak arról semmit, hogyan lehetne megakadályozni, hogy megismétlődjön az eset.

A német rendőrség közölte, hogy vizsgálatot indított a graffitivel kapcsolatos incidensek miatt, és a zsidó közösségi helyek körül megerősítették a biztonsági intézkedéseket – olvasható a Blikkben.

Mark Regev izraeli miniszterelnöki tanácsadó szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása a legsúlyosabb antiszemita indíttatású erőszakcselekmény a holokauszt óta.

Regev a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: ezúttal nem a Hamász és Izrael ütésváltásainak újabb fordulójáról van szó.

Azóta, hogy a Hamász 16 évvel ezelőtt hatalomra került Gázában, „volt négy-öt alkalom”, amikor rakétákkal támadta Izraelt, Izrael pedig válaszolt ezekre a támadásokra.

Most már nem itt tartunk. Ami október 7-én történt, a legnagyobb támadás, a legnagyobb gyilkosság, a legnagyobb antiszemita erőszakcselekedet volt 1945 óta, a holokauszt rettenetes évei óta” – fogalmazott Regev. Hozzátette:

a történtek drámai mértékben változtatták meg a helyzetet, ez már nem csak egy újabb forduló a Hamász és Izrael összecsapásaiban, hanem háború.

Izrael nem akarta ezt a háborút, a Hamász támadása meglepetésként érte, de Izrael megnyeri ezt a háborút, amely az általa szabott feltételekkel ér majd véget – mondta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tanácsadója.

Regev szerint a Hamász az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet módszereihez hasonló módon támad, amikor túszokat fejez le, holttesteket éget és babakocsiban ülő gyerekeket lő agyon.

Arra a kérdésre, hogy Izrael ki tudja-e szabadítani élve a Hamász által Gázába hurcolt túszokat – akiknek száma becslések szerint meghaladja a 120-at –, Mark Regev azt mondta: jóllehet reménykedik ebben, de erre nincs garancia. Hozzátette ugyanakkor: Izrael felkutatja és megbünteti mindazokat, akik a túszoknak fizikai sérelmet okoznak, „akkor is, ha ez egy évbe, tíz évbe vagy huszonöt évbe telik”.

Arra a felvetésre, hogy hírek szerint Gázában már 2200 palesztin vesztette életét az izraeli csapásokban, Mark Regev azt mondta: ezt az adatot a Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium tette közzé, és ez a tájékoztatás nem tesz különbséget a fegyveres és a civil áldozatok között.

Regev szerint Izrael célja nem a civil lakosság elleni hadviselés, hanem a Hamász katonai csapásmérő kapacitásának és politikai felépítményének megsemmisítése, az, hogy a konfliktus végén a Hamásznak ne legyen politikai és katonai ellenőrzése a Gázai övezet felett.

James Cleverly brit külügyminiszter a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: Izraelnek joga van az önvédelemhez, kötelezettsége ugyanakkor a polgári lakosság veszteségeinek „minimalizálása”.

Cleverly szerint ugyanakkor a Hamász a gázai civil lakosságot akarja emberi pajzsként maga előtt tartani az izraeli katonai műveletekkel szemben, ezért akadályozza a civilek távozását Gáza északi részéből.

Izrael megpróbálja a civileket távol tartani a veszélyektől, a Hamász azonban éppen a civil lakosságot akarja e veszélyeknek kitenni – ez az alapvető különbség kettejük között” – fogalmazott a brit külügyminiszter.

Humza Yousaf skót miniszterelnök ugyanakkor a BBC-műsorban kijelentette, hogy a gázai palesztin lakosság többségének semmi köze a Hamászhoz, mégis kollektív büntetést kénytelen elszenvedni, és ez semmivel nem igazolható.

Yousaf palesztin feleségének édesapja és édesanyja Gázában rekedt a Hamász támadása után, és a skót kormányfő a vasárnapi BBC-interjúban elmondta: anyósa az izraeli blokád kezdete óta egyetlen tojást evett és néhány korty vizet ivott. Yousaf feleségének szülei a Gázában élő családtagok meglátogatására utaztak az övezetbe, és a Hamász támadása óta nem tudják elhagyni a térséget.

A skót miniszterelnök a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: azonnali tűzszünetre, humanitárius folyosók kialakítására és az Egyiptomba vezető gázai határátkelő megnyitására van szükség a lakosság megsegítése végett.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött