POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.28.

Mindennapossá vált a lövöldözés a déli határon

Sok ház ablaka megrepedt.

Szeptember óta mindennapos a fegyverhasználat, egy több a magyar határkerítésen áttörni akaró illegális migránsnál van fegyver.

A szerb rendőrség legutóbbi közlése szerint legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült

péntek hajnalban Horgos térségében a migránsbandák közti lövöldözésben.

Fegyverropogást hallani – több videó is felkerült hajnalban a közösségi oldalakra. A bejegyzés mellé a helyiek azt írták: félelmetes, ami történik. Olyan, mintha az ablak alatt lőnének. A beszámolók szerint hajnali háromkor kezdődött és órákon át tartott a lövöldözés.

 

Többen iskolába se merték küldeni a gyerekeiket, annyira megijedtek. Egy nő azt mondta: durranásokat hallottak, de most tudták meg, hogy mi történt.

Horgos polgármestere, Sors Róbert a szabadkai rádióban arra kérte az embereket, hogy bár nincsenek veszélyben, addig ne menjenek a település külterületére, amíg a rendőrök be nem fejezik a terület átvizsgálását.

Loboda Árpád, a közmédia tudósítója elmondta: mindössze 10–20 migránst gyűjtöttek össze a rendőrök. Azonban ennél sokkal több migráns van a környéken, akik könnyen el tudnak menekülni az erdőkben. Több rabszállító és rendőrautó is elhagyta a helyszínt.

Hozzátette, hogy beszélt a falu polgármesterével, aki elmondta: a falu belső része biztonságos, ugyanakkor még reggel arra hívta fel a helyiek figyelmét, hogy a migránsok által megszállt külső részeket, mezőgazdasági birtokokat kerüljék.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója pedig az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta:

ahogy haladunk előre az időben, azt kell mondanunk, hogy egyre nagyobb a veszély, hiszen egyre intenzívebbé válik a szervezett bűnözői csoportok között a fegyveres harc.

A migránsok egyre agresszívebben szeretnék elfoglalni a kurrensebb területeket a határ szerb oldalán, ezért kisebb ütközeteket vívnak egymással, amelyeknek most már több halálos áldozata is van – tette hozzá a szakértő.

Csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy elkészült egy titkosszolgálati jelentés a migráció terrorkockázatairól. Ezt még nem ismerjük, de a biztonságpolitikai szakértő szerint

egyértelmű összefüggés van az illegális migráció és a terrorizmus között Európában.

Elég megnéznünk, hogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban milyen tüntetések zajlanak, és azok hogy fordulnak brutalitásba a rendvédelemmel szembe, és hogy milyen antiszemita támadások érik a nyugat-európai zsidó lakosságot – mondta Horváth József, aki szerint ha a nyugat-európai politikusok nem változtatnak migrációs politikájukon, akkor vagy a népharag vagy ez a migrációs hullám söpri el őket.

A szerb csendőrség tagjai először szeptember közepén golyóálló mellényben, talpig felfegyverkezve vonultak ki a vajdasági Hajdújárás melletti erdőbe. A különleges alakulatok quadokkal és drónokkal fésülték át a területet, hogy megtalálják az erdőben lövöldöző migránsokat. Az összecsapásokban akkor egy bevándorló életét vesztette és többen megsérültek.

Egy hónappal korábban, augusztus elején a településen egy lakóház előtt történt gránátrobbantás. A detonációba sok ház az ablaka beleremegett, ráadásul többek szerint lövések is eldördültek. A célpont egy helyi család lehetett, a családfő ugyanis gyakran hívta ki a rendőrséget a migránsok folyamatos lövöldözése miatt.

Egy héttel korábban a Hajdújárással szomszédos Palicson is lövöldözés volt. A migránsok szinte a község központjában, alig 150 méterre egy iskolától, délelőtt fél tízkor nyitottak tüzet egymásra egy elhagyatott épületben. Egy iraki származású migránst életveszélyes sérüléssel vittek a szabadkai kórházba.

Januárban pedig a szerbiai Zombor közelében

két migránscsoport támadt egymásra automata fegyverekkel és machetékkel.

A szerb média több sérült bevándorlóról és egy halálos áldozatról adott hírt.

Tavaly november végén fegyverropogás törte meg a csendet a magyar-szerb határhoz közeli Horgoson. Miután a lövések eldördültek, a helyszínről migránsok futottak el. A falu egyik térfigyelő kamerája rögzítette, amint férfiak a kezükben gépfegyverrel vonultak az utcán.

A közmédia helyszíni tudósítójának tegnapi beszámolója szerint ismét órákon keresztül dörögtek a fegyverek, a szerb biztonsági erők akciója, melynek során a különleges egységek a helyszínről húsz migránst szállítottak el, kora délután ért véget, de a helyi rendőrség a horgosi lakosoktól továbbra is azt kéri, hogy ne menjenek a környékre, ugyanakkor közölték, hogy a magyar határ közvetlen közelében fekvő település belterülete már biztonságos.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken úgy fogalmazott, Brüsszelben arra köteleznék Magyarországot, hogy építsen migránstáborokat,

amelyeket ők töltenek fel olyan migránsokkal, akiket ők engedtek be. Hozzátette: olyan migránsokat engedtek be, akik lőnek, a déli magyar határon megtámadják a rendőröket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Hét éve hunyt el a Kisváros sztárja: máig nem tudni, hová temették Usztics Mátyást

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

travelo.hu

Nem ok nélkül nevezik a világ legszebb akácos kertjének ezt a japán csodahelyet

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett