POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.14.

Terrorkészültséget vezettek be Franciaországban

Brutális kegyetlenséggel öltek meg egy tanárt.

A legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be Franciaországban pénteken, miután egy arras-i gimnáziumban megölt egy tanárnőt egy  iszlamista merénylő, másik két embert megsebesített, az egyikük állapota életveszélyes.

Elisabeth Borne miniszterelnök úgy döntött, hogy a merényleti szükséghelyzet szintjére emeli a Vigipirate nevű terrorellenes készültséget – közölte a kormányfői kabinet azután, hogy biztonsági tanácskozást tartottak az Élysée-palotában Emmanuel Macron köztársasági elnök, a miniszterelnök és a kormány több tagja részvételével.

A merényleti szükséghelyzetet közvetlenül egy merénylet után, illetve akkor vezethetik be, ha egy azonosított terrorszervezet, amelynek a tartózkodási helyét nem ismerik, akcióba lép.

Gérard Darmanin belügyminiszter a TF1 televízióban az Izrael és a Hamász közötti gázai övezeti háborúra utalva kijelentette, hogy a rendelkezésre álló információk szerint kétségkívül összefüggés van a közel-keleti események és a merénylet között.

A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, egy húszas éveiben járó csecsen férfit. Később további hét embert állítottak elő, közöttük az elkövető öccsét.

Mint ismeretes egy halottja és két súlyos sérültje van a franciaországi iskolában elkövetett késes támadásnak. A tettes Allahu Akbart kiáltott. A rendőrség 2019-ben letartóztatta a merénylő testvérét, aki terrortámadásra készült. A korábban tervezett merényletben a mostani gyilkos is benne volt, de őt csak megfigyelték a terrorelhárítók.

IDÉN NYÁR ÓTA MINDEN TELEFONBESZÉLGETÉSÉT LEHALLGATTÁK A MOSTANI MERÉNYLŐNEK. 

Csütörtökön kimentek hozzá a francia hatóságok, mert gyanús volt egyes telefonbeszélgetések miatt, de a helyszínen semmit nem találtak és elmentek.

Franciaországban hajtóvadászat folyik, miután két migráns férfi - egy algériai és egy palesztin - fűrésszel levágta a rácsot a cellájuk ablakán és megszökött a börtönből.

A két 17 éves algériai és palesztin származású férfi migráns hétfőn kora reggel megszökött a Quiévrechain fiatalkorúak börtönében lévő cellájukból. Egyiküket gyilkosságért, a másikat fegyverrel elkövetett nemi erőszak miatt állították bíróság elé.

EGY FŰRÉSZT HASZNÁLTAK, HOGY ÁTVÁGJÁK AZ ABLAKOK RÁCSAIT, MAJD LEPEDŐK SEGÍTSÉGÉVEL LEMÁSZTAK A FÖLDSZINTRE.

KORÁBBAN MÁR SZÁRNYRA KAPTAK OLYAN INFORMÁCIÓK, MISZERINT A LÉTESÍTMÉNY BIZTONSÁGI PROBLÉMÁKKAL KÜZD, TÖBBEK KÖZÖTT A KÜLSŐ KERÍTÉST RENDSZERESEN ÁTVÁGJÁK.

A páros elfogására hajtóvadászat indult - írta a Breitbart.

A rendőrség dolgát nehezíti, hogy a Quiévrechain fiatalkorúak intézete közvetlenül a francia-belga határon fekszik, így elkerülhetetlen lehet egy nemzetközi hajtóvadászat.

Mit lehet tudni Mohammed Mogushkovról, az újabb franciaországi tanárgyilkosság elkövetőjéről? Volt-e tettének köze a Hamász által péntekre meghirdetett „harag napjához”? Ki volt a meggyilkolt Dominique Bernard? A válaszokat a hirado.hu gyűjtötte össze.

Éppen úgy, mint a 2020. október 16-án meggyilkolt és lefejezett francia tanár,

Samuel Paty gyilkosa, Mohammed Mogushkov is csecsen származású.

Az északnyugat-franciaországi Arras városának Gambettáról elnevezett gimnáziumában október 13-án elkövetett gyilkosság majdnem napra pontosan követte az elhíresült lefejezést.

Egybeesések a Samuel Paty-gyilkossággal

Mindkét merényletet Allah akbar! kiáltással követték el, ami a gyilkosság iszlamista hátterére utal. A Samuel Patyt meggyilkoló Abdoullakh Anzorov 18 éves volt, Mogushkov 20 esztendős.

A támadásról készült videók pénteken elárasztották az internetet. Az egyikben egy világosbarna kabátba és sötét nadrágba öltözött férfi tűnik fel az arras-i Lycée Gambetta udvarának közepén, négy emberrel körülvéve. A támadó ellen egy székkel próbálnak védekezni. Amikor az egyik megtámadott a földre esik, a merénylő még bele is rúg egyet.

Moguchkov egy késsel felfegyverkezve szúrta halálra az egyik tanárt. A Le Figaro kiderítette:

az áldozat Dominique Bernard irodalomtanár, életkora negyven körül volt.

Martin Doussau, a Gambetta gimnázium filozófiatanára a Le Figarónak elmondta: a támadó megtámadta késével az iskola idős szakácsát is. Mogushkov végül a meggyilkolt tanár és a megsebesített szakács mellett egy másik oktatót is megszúrt. Egyes források egy biztonsági őr sebesüléséről is írnak.

Bernard halála: egy bátor ember vértanúsága

„Bátor ember volt” – így jellemezte a meggyilkolt tanárt egy rokona, Paule Orsoni, akit a Le Figaro idézett. Orsini ezt azzal is alátámasztja, hogy a Bernard meg akarta védeni diákjait.

„Mélységesen

szerette a tanítást, a diákjait, az irodalmat, a kultúrát, mindent, ami egy embert becsületessé tehet. A szekularizmus lelkes védelmezője volt,

akárcsak Samuel Paty – fejti ki Orsoni. (A szekularizmus az egyházi és a világi oktatás elválasztása, újabban azt jelenti, hogy az iszlám vallásos fanatizmusa ne gyakoroljon hatást az oktatásra – a szerk.)

Paule Orsoni úgy emlékszik Dominique Bernardra, mint aki nagyon művelt, nagyon nagylelkű és nagyon mélyreható ember volt. „Teljes szívemből remélem, hogy soha nem fogják elfelejteni” – fogalmazott.

Ezt tudjuk Mogushkovról

A támadót, Mohammed Mogushkovot az eset után gyorsan letartóztatták.  A Le Figaro szerint a csecsen származású fiatalember 2003-ban született Oroszországban. Már 2008 óta Franciaországban éltek családjával. A Mogushkov családot 2014 februárjában ki kellett volna utasítani Franciaországból.

A szülőket öt gyermekükkel együtt a határrendészet a Saint-Jacques-de-la-Lande-i repülőtérre vitte, majd Párizsi Roissy repülőterén szálltak le, ahol egy másik repülő várt rájuk, hogy visszavigye őket Moszkvába. Csakhogy ekkor migránsbarát szervezetek léptek közbe, és megakadályozták a visszatoloncolást.

Mogushkov

annak a középiskolának volt diákja, ahol a támadás történt.

Később, 2021-ben az arras-i Carnot gimnáziumba iratkozott be, hogy szakmát szerezzen, belső égésű motorok szerelését tanulta. LinkedIn-profilján egy göndör hajú, szemüveges fiatalember fotója néz szembe. Egy tornatanár, aki ismerte őt, amikor még a terminale-ban volt, a Le Parisiennek úgy jellemezte őt, mint visszafogott, csendes tanulót. A 20 éves fiú egy arras-i klubban bokszolt és versenyeken vett részt.

Rajta volt az S-listán

A „normális” fiatalember látszata mögött azonban Mohammed Mogushkov a területi hírszerző szolgálatok előtt hosszabb ideje ismert volt radikális iszlamizmusáról, és rendőrségi források szerint rajta volt az S-listán.

Ezen a listán a nemzetbiztonságra veszélyes elemeket tartják nyilván. „Nyár óta többféle hírszerzési technikával lehallgatták,

fizikailag is figyelték” – hangsúlyozta egy, az ügyhöz közel álló forrás. A fiatalembert utoljára csütörtökön ellenőrizték.

„Az elmúlt napokban folytatott telefonbeszélgetéseiből nem derült ki semmi arra utaló jel, hogy akcióra készülne” – mondta a Le Figarónak egy jól értesült forrás. Mogushkov egyik testvérét 2019 nyarán a DGSI letartóztatta egy meghiúsított, tervezett támadás miatt – fejtette ki a Le Figarónak egy, a titkosszolgálathoz közel álló forrás. Öt év börtönbüntetésre ítélték terrorista összeesküvés, 18 hónapra a terrorizmus támogatása miatt. Jelenleg a párizsi Santé börtönben raboskodik.

A pénteki támadás után Mogushkov 17 éves öccsét is letartóztatták, amikor a fiú egy másik iskola közelében tartózkodott.

Terrorista bűnszövetkezet?

Miért döntött úgy Mohammed Mogushkov, hogy késsel támadja meg egykori iskolája személyzetét, miközben attól tartottak, hogy az izraeli–Hamász-konfliktust Franciaországba is behozzák? Van összefüggés? – tette föl a kérdést a Le Figaro.

A gyilkos tettének indítékainak megértése érdekében

a terrorellenes ügyészség vette át az ügyet, és nyomozást indított.

Az ügy a terrorista bűnszövetkezet létrehozása személy elleni bűncselekmények előkészítése céljából kategóriájába eshet. Egyelőre nincs információ arról, hogy Mogushkov a Hamász felhívására követte-e el a gyilkosságot éppen azon a napon, amikor a szélsőséges szervezet meghirdette az Izrael elleni „harag napját”.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem fogja kitalálni, hol van ez a vakítóan fehér homokos strand - képek

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Elittársaságba került Magyarország, már most teljes a siker

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott