POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.20.

Tömegdemonstráció Milánóban a "Nyugat védelmében"!

A szervező Salvini és pártja.

A nyugati civilizáció, valamint az általa kivívott jogok, biztonság, béke és szabadság mellett hirdetett meg demonstrációt Milánóba, november 4-re Matteo Salvini, a Liga jobboldali párt vezetője pénteken.

A Salvini közösségi oldalain közölt hivatalos bejelentés szerint a megmozdulás a szabadság és demokrácia jelentőségét kívánja hangsúlyozni, valamint a terrorizmus, az antiszemitizmus és a fanatikus iszlámizmus elleni küzdelem fontosságát „Nem képezhetik vita tárgyát azok a vívmányok és alapvető jogok, amelyek a Nyugat értékeinek számítanak” – írta Matteo Salvini. Hangoztatta, a jelenlegi súlyos nemzetközi politikai helyzetben Olaszországnak kötelessége hangsúlyozni, hogy a demokratikus és szabad államokhoz tartozik.

A Liga vezetője kifejtette, a demonstráció békés lesz, és mindenki előtt nyitott.

A demonstrációval kapcsolatos interjúban Matteo Salvini azt mondta, a Liga és támogatói nem nézhetik tétlenül, hogy fél Olaszországban és fél Európában iszlamista, a Hamász terrorista szervezetét éltető tüntetések zajlanak, melyeknek résztvevői összecsapnak a rendőrökkel, miközben múzeumokat, templomokat, zsinagógákat kell lezárni, mivel támadások célpontjaivá váltak. A november 4-i megmozdulás nem valaki ellen szól, hanem az általunk megszerzett szabadság és biztonság védelmében – mondta a Liga vezetője.

Matteo Salvini kedden utalt először a megmozdulás lehetőségére, azt követően, hogy Milánóban két egyiptomi férfit terrorizmus vádjával őrizetbe vettek. Azzal egy időben kiderült, hogy a Brüsszelben két svéd férfit megölő tunéziai terrorista Lampedusa szigetén lépett be illegális migránsként Európába.

A meghirdetett utcai megmozdulást a szövetséges Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) párt politikusai fenntartással fogadták. Guido Crosetto védelmi miniszter nemzetbiztonsági veszélyre figyelmeztette Salvinit, aki azonban a mostani bejelentéssel megerősítette, hogy a Liga megtartja a demonstrációt.

A vasutasok csütörtök este kilenc órakor kezdődő munkabeszüntetésével elindult a szakszervezetek által meghirdetett huszonnégyórás, országos sztrájk, amely a tömegközlekedés mellett az egészségügyet és az oktatást is érinti

A munkabeszüntetést az UIL szakszervezeti tömörülés hirdette meg, de számos érdekképviselet támogatja. A legnagyobb szakszervezeti föderációként ismert CGIL főtitkára Maurizio Landini bejelentette, hogy készek az általános sztrájkra is novemberben a Giorgia Meloni vezette kormány gazdasági-költségvetési intézkedéseivel szemben.

A vasutasok sztrájkja péntek este kilenc óráig tart, a munkabeszüntetéshez csatlakoztak a három legnagyobb vasútvállalat, a Trenitalia, az Italo és a Trenord dolgozói. Kivételt képeznek a nagysebességű vonatjáratok, amelyek közlekednek.

A sztrájk kiterjed a hajó- és a légiközlekedésre is, a milánói Linate és Malpensa repülőterek közlése szerint a járatok húsz százalékát már törölték, és csatlakoznak a sztrájkhoz a repülőtéri poggyászkezelők is.

A városi tömegközlekedés pénteken akadozik: a sztrájk időpontjai városról városra változnak. Sztrájkolnak az autósztráda-vállalatok dolgozói, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók is.

Leáll az ország összes acélgyára: a dél-olasz Tarantóban található Ilva-acélművek munkásai pénteken Róma központjában tartanak tüntetést munkahelyeik védelmében.

Terrorellenes biztonsági intézkedések léptek életbe a nagyobb olaszországi városokban és a pápai állam körül is, miközben megkezdődött a hatóságok által idegen harcosokként azonosított személyek ellenőrzése – jelentette szerdán a Corriere della Sera napilap.

A Vatikánvároshoz vezető római utcákon megsokszorozták a fegyveres katonák száma.

A pápai államot övező területen a 2015-ös párizsi terrorista merényletsorozat után az olasz fegyveres erők biztonsági pontokat hoztak létre. Gépfegyveres katonák állnak a Szent Péter térre vezető sugárúton és a tér körüli kisebb utcákban, valamint páncélozott járművek is láthatók.

A belügyminisztérium közlése szerint csak Rómában négyezer helyszínen szigorították meg a készültséget, közöttük négyszáz helyen a legmagasabb szintű védelmet biztosítják a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadása, vagyis 7-e óta.

Hasonló készültség lépett életbe Milánóban, Nápolyban és más nagyobb városban. Az egész országban több mint 28 700 a védelmet élvező helyszínek, épületek száma.

Miután kiderült, hogy a minapi brüsszeli terrortámadást elkövető, magát Abdesalem Al Guilaninak nevező tunéziai férfi migránsként 2011-ben Lampedusa szigetén lépett be Európába, a Corriere della Sera utánajárt, hogy hány úgynevezett idegen harcost tartanak számon a hatóságok. A terrorellenes stratégiai elemzőközpont (Casa) adatai szerint jelenleg 146 embert tartanak megfigyelés alatt. Azokról van szó, akik az esetek többségében a földközi-tengeri vagy a balkáni migrációs útvonalon jutottak be Olaszországba, majd a hatóságok radikalizálódott emberekként regisztrálták őket. A Casa információi szerint többségük Olaszország középső vagy északi térségében él, dolgoznak is, családjuk is lehet, de gyakran változtatnak lakóhelyet. 2015 óta 711 embert utasítottak ki az országból az olasz hatóságok, mert nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek ítélték meg őket. Tavaly a számuk még csak 53 volt.

Abdesalem Al Guilani egy illegális bevándorlócsoport tagjaként csónakon érkezett Lampedusához tizenkét évvel ezelőtt. Még 2011-ben Norvégiába ment tovább, ahonnan visszatoloncolták Olaszországba. 2014-ben Svédországba utazott, ahonnan szintén kiutasították, így visszatért Olaszországba. Később Belgiumba költözött.

2016-ban a terrorellenes nyomozóigazgatóság Bolognában azonosította őt, és radikális nézetei miatt megfigyelés alá helyezte az olasz titkosszolgálat is, miután a férfi nyilvánosságra hozta, hogy csatlakozni akar a dzsihádhoz, az iszlamista terrorszervezetek harcához.

A nevére szóló bankszámlák ellenőrzése során kiderült, hogy több olyan tunéziaival is kapcsolatban állt, aki Olaszországban, Belgiumban vagy Nagy Britanniában tartózkodott. Róma ezt jelezte Brüsszelnek, amely azonban nem tartotta veszélyesnek Abdesalem Al Guilanit.

A férfi még olaszországi tartózkodása alatt nemzetközi védelmet kért, amit az illetékes bíróság elutasított, így Caltanisetta kiutasítási táborába került, de fellebbezett, és az újabb bírósági döntésre várva szabadon elhagyhatta a tábort. 2017-ben az olasz hatóságok nyomát veszítették.

Matteo Salvini a jobboldali Liga kormánypárt vezetőjének november 4-re demonstrációja is összefügg mindezzel.

 

„A terroristák a migránshajókkal érkeznek? Ki hitte volna!” - jegyezte be Salvini közösségi oldalára.

A megmozdulás helyszíneként Milánót választották, ahol kedden őrizetbe vettek két egyiptomit terrorizmus gyanújával.

Őrizetbe vettek kedden Milánóban két, az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó egyiptomi férfit, aki az interneten támadással fenyegette meg az olasz államot és Giorgia Meloni miniszterelnököt.

A terrorizmusellenes milánói ügyészség által eddig közölt információk szerint az egyik férfi 50, a másik 40 éves. Egyikük egyiptomi állampolgár, a másik egyiptomi származású olasz, mindketten takarítóvállalatok dolgozói. Milánóhoz közeli otthonukban vették őrizetbe őket.

A rendőrség 2021 óta megfigyelés alatt tartotta aktív internetes tevékenységüket: többek között videofelvételen örökítették meg, amint hűséget fogadtak az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek.

Pénzt gyűjtöttek és utaltak át az Iszlám Állam tagjai özvegyeinek Palesztinába, Jemenbe és Szíriába. Pénzt küldtek a terrorszervezet egyik feltételezett tagjának is, emellett örömmel kommentálták a terrorszervezet által elkövetett öldökléseket és merényleteket.

Súlyos fenyegetéseket osztottak meg egymás között, ezekben a Nyugat, az olasz állam és a kormányfő elleni támadásokról írtak.

Őrizetbe vételüket a milánói hatóságok azután rendelték el, hogy a Hamász terrorszervezet október 7-i izraeli támadása nyomán Olaszországban is szigorították a nemzetbiztonsági ellenőrzéseket.

Az ügyészség szerint a két egyiptomi nem állt kapcsolatban a Brüsszelben hétfő este merényletet elkövető tunéziai férfival.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Baranya vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

mandiner.hu

Most már nem kérdés: a Bloomberg támadást indított Magyarország ellen

ripost.hu

Itt az újabb sztárszakítás, esküvő előtt derült ki a megcsalás

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott