POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.09.

Védelmi pénzeket próbált beszedni az I. kerületi polgármester?

Mint a maffiafilmekben.

A Ruszwurm cukrászda tulajdonosa Szamos Miklós azzal kereste meg az Indexet, hogy az I. kerületi polgármester  V. Naszályi Márta a 2019-es önkormányzati választások előtt arra kérte, hogy pénzzel támogassa a kampányát, cserébe védelmet kapott volna, pont ahogy az szerinte az alvilágban szokott lenni.

Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda Kft.  A cége többek között olyan cukrászdákat üzemeltet, mint a Korona és a Ruszwurm. Utóbbi Budapesten, a Várnegyedben, a Mátyás-templom szomszédságában található, míg az előbbi pár száz méterre van a Karmelita kolostortól. A méltán híres cukrászda vezetője szerint rendszeres napjainkban, hogy elüldöznek történelmi tulajdonosokat csak azért, hogy végül olyanok kapják meg a területeket, akik a helyi budapesti erőkkel megfelelő kapcsolatot ápolnak.

„A választások előtt azt ajánlotta, ha az anyagi támogatás megtörténik, akkor olyan szerződést kötnek velem, hogy ne lehessen innen kitúrni, még bűncselekménnyel sem. Az ajánlat két cukrászdát érintett: a Koronát és a Ruszwurmot. A polgármester azt is hangsúlyozta: ha nem történik meg a támogatás, akkor nem véd meg. Tehát védelmi pénzt kért” – mondta Szamos Miklós.

 Majd kiemelte:

A KAMPÁNY TÁMOGATÁSA ESETÉN V. NASZÁLYI MÁRTA MEGÍGÉRTE, OLYAN SZERZŐDÉST KÖTNEK, HOGY CSAK TÖBB SZÁZ MILLIÓÉRT LEHET MAJD ELVENNI A CUKRÁSZDÁKAT.

„Erre azt mondtam neki, hogy nekem elég, ha a törvényeket betartják és tiszteletben tartják a tulajdonjogokat” – fogalmazott Szamos Miklós. A cukrászda tulajdonosa szerint a polgármester javaslata önmagában is bűncselekmény, és bár konkrét összeg nem hangzott el a vesztegetési kísérlet során, a kontextus szerint 20-30 millió forintot kért volna.

Az ügyészség már vizsgálja a történetet

Az Index által megismert, tavaly októberben kelt feljelentésben Szamos Miklós így fogalmazott: „V. Naszályi azt mondta, hogy a bérleti szerződés módosításával kapcsolatban 4 pontot írjak alá, és akkor meg tudunk egyezni.” Ez a négy pont az alábbi:

  1. A szerződés felmondási passzusában ne legyen semmilyen feltétel.
  2. Ne legyen semmilyen tulajdonjogi kérdés.
  3. A pince bérleti díja 160 ezer forintról 400 ezerre emelkedjen.
  4. A cukrászda bérleti díja 1 millió forint legyen.

„Ezzel alapvetően semmilyen probléma nem volt, egyedül az indoklás nélküli felmondásba nem egyeztem bele” – mondta Szamos Miklós. Az ügyészségi papírok arra is kitérnek, hogy V. Naszályi Márta az önkormányzati választások előtt 3-4 hónappal

azt kérdezte, anyagilag támogatnám-e a kampányát, mert ha támogatom, akkor olyan helyzetbe hoz, hogy ne lehessen kitúrni engem a cukrászdából

– majd később így: „az lenne a módszer, hogy módosítanánk a szerződést azzal, ha bármilyen okból valaki el akarja venni a cukrászdát és a helyiséghasználatot, akkor bármekkora összeget beleírhatunk a szerződésbe, hogy azt az önkormányzat fizesse meg” – olvasható az ügyészségi feljelentésben.

A történelem része a cukrászda

A Ruszwurm cukrászda a budai várban, a Szentháromság utca 7. számú házban található. 1827-ben itt kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász. A berendezések csodával határos módon a jelentős épületkárok ellenére az 1849-es és 1944-es ostromot is túlélték. A rendszerváltás első évében, 1990-ben felgyorsult Magyarországon a privatizáció. A Ruszwurm cukrászda egy külföldi tulajdonú társasághoz került, és sorsa bizonytalanná vált. Ekkor a Szamos Marcipán márka névadója, Szamos Mátyás fiai és unokái kibérelték, majd 1990-ben megvásárolták a cukrászda használati jogát örökre: ez jelenleg is Szamos Miklós és lányai tulajdona. Jól látható, a cukrászda a magyar történelem szerves része, amely a korrupciós gyanútól függetlenül veszélybe kerül.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Mikroműanyagok: sokkal nagyobb a baj, mint eddig gondoltuk

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett