POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.29.
Módosítva: 2023.11.29.

3200 lőszert, 31 automata fegyvert foglaltak le a déli határon

És még 21 pisztolyt.

Továbbra is súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál. A szerb hatóságok továbbra sem tudták lezárni a hetek óta tartó akciójukat a kerítés térségében, és az ország déli részén is hasonlóra készülnek.

Folyamatosan ellenőrzi az autókat a szerb rendőrség Szabadkán és környékén. Embercsempészeket és migránsokat keresnek. Az akciójuk hetek óta tart,

a határsértőket befogadótáborokba viszik, a bűnözőket őrizetbe veszik.

A különleges rendőri erők egyik fő bázisa a Tőzeg-tó mellett van, ahol páncélozott járművek is állomásoznak.

A környékbeli romos házak korábban tele voltak migránsokkal, most viszont üresek. A helyiek mégis aggódnak, attól tartanak, mindez csak addig marad így, ameddig a kommandósok ott vannak.

„A Tőzeg-tó környéki hétvégi házakban is migránsok bujkáltak a rendőrségi akciót megelőzően. Tulajdonosaik a rendőrségi akciót követően befalazták az ablakokat téglákkal, hogy a migránsok ne tudjanak visszatérni ezekbe az épületekbe” – mondta a közmédia vajdasági tudósítója, Mészáros György.

Kispiac és Kishomok települések nagyjából 15 kilométerre vannak a magyar határtól.

Mivel erre a térségre nem terjed ki a szerb hatóságok akciója, a migránsok az utóbbi időben erre próbálták megközelíteni a magyar határt.

„Valóban az utóbbi időben elvétve, két-hármas kis csoportban a migránsok bejutnak. De hát addig még ez a felügyelet van, és ilyen széles körben, én azt hiszem, hogy ez még egy tűrhető állapot” – vélekedett Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke.

Nem sokkal messzebb, Királyhalomál is van dolga a hatóságoknak, itt egy embercsempész miatt hívták a rendőröket a helyiek.

„A régi határőrség laktanyájában is bujkált állítólag egy embercsempész, a rendőrség lakossági bejelentésre rögtön meg is érkezett, úgy tudjuk, már nem találták ott az illetőt ebben az épületben. De a nyomok alapján, úgy tűnik, hogy valóban napokon keresztül bujkált abban az épületben” – Katona Róbert, Királyhalom Helyi Közösségének tanácselnöke.

A szerb rendőrség október vége óta csaknem

7000 migráns ellen intézkedett, 31 automata puskát, 12 pisztolyt és több mint 3200 lőszert foglalt le.

Az autók ellenőrzése közben pedig több mint 200 embert vettek őrizetbe migrációval összefüggésben álló bűncselekmények miatt.

A szerb belügyminiszter kedd este Palicsra látogatott, ahol ismét megígérte, hogy

a razzia mindaddig folytatódik, amíg minden embercsempész-hálózatot fel nem számolnak a térségben.

Bratislav Gasic bejelentette, hogy hamarosan az ország déli részében: Presevo mellett is kialakítanak majd egy bázist.

Kedden Genfben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is a helyzet veszélyességére hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott: súlyos szintlépés, hogy

egyes migránsok és embercsempészek felfegyverkeztek, és több alkalommal is éles, automata fegyverekkel lőttek a határőrökre és a rendőrökre.

Nemet mondunk a migrációra – ez áll abban a videóban, amit a magyar kormány közösségi oldalára tette fel.

A bejegyzéssel ismét felhívták a figyelmet, hogy

a migráció kérdése is szerepel a nemzeti konzultációban.

Az ívek úgy fogalmaznak: Brüsszelben helyettünk akarnak dönteni arról, hogy kivel éljünk együtt, kiket engedjünk be az országunkba.

Macska-egér harc kezdődött a Vajdaságban a rendőrök és a bevándorlók között. Amikor a kommandósok kivonulnak, a migránsok eltűnnek. De ha nincsenek rendőrök az utcán, a bevándorlók is újra megjelennek. A szerb hatóságok hetekkel ezelőtt kezdtek razziázni, aminek láthatóan meg is van az eredménye: Horgoson, Szabadkán és Belgrádban viszonylagos nyugalom van azóta. A bosnyák–szerb határ környékét azonban elárasztják a migránsok.

Szeméthegyek, ameddig a szem ellát. Megrongált vezeték, tönkretett gyümölcsösök. Így néz ki a magyar határ szerb oldala. Szétdobált ruhák, táskák és a rengeteg hátrahagyott útlevél is jelzi, hogy a migránsok továbbra is jelen vannak a térségben.

Károkat csináltak. Aztán kezdtek lövöldözni, akkor már a népek féltek kimenni a határ szélére.

Belgrádban a rendőrségi razziák miatt a migránsok kerülik a feltűnést.

Nagyobb csoportok helyett most három-négy fős társaságokban érkeznek a szerb fővárosba. Abban bíznak, így nagyobb eséllyel kerülhetik el a hatóságokat. Ebben pedig az embercsempészek is segítenek nekik.

„Én ötezer eurót fizettem azért, hogy eljussak Európába. Az embercsempészek Afganisztánban, Szerbiában és Boszniában is ott vannak, de most nem tudom hogyan juthatok tovább” – panaszkodott egy afgán migráns.

A szerb kommandósok néhány hete vonultak utcára. Kiürítették az ideiglenes táborokat, de ellenőrizték a taxisokat és a szállásadókat is, akik sok esetben pénzért segítettek nekik.

A migránsokat most befogadótáborokba szállítják, az embercsempészeket pedig elfogják.

A razziáknak szemmel látható eredményi vannak. A legtöbb településen jelenleg nyugalom van, a helyiek azonban attól tartanak mindez csak átmenti.

Ez jól látható azokban a városokban is, ahol nem voltak rendőrségi akciók. Obrenovacot most is elárasztják a migránsok: a boltokban, a kávézókban és az utcákon is bevándorlókat látni. Ennek a mobiltelefonüzletnek is nagy forgalma van. Szinte percenként érezik új vásárló az üzletbe.

A helyiek szerint elviselhetetlen a helyzet.

„Azt gondolom, hogy valaki küldi őket. Mindegyiküknek pontos útvonala van. Tudják, hogy mikor és hova kell menniük. Valaki szervezetten irányíthatja őket” – mondta Milutin Petrovic, egy obrenovaci férfi.

Ha a szerb rendőrség befejezi a határ menti akcióit, a helyzet várhatóan ugyanolyan rossz lesz, mint korábban

– erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György szerint csak közös akciókkal lehet megakadályozni az incidenseket és a fegyveres összetűzéseket.

„Azok az erőfeszítések, amelyeket a magyar rendőri erők vezénylésével támogattunk, akár a Frontexnél, akár az észak-macedón–szerb határtérségben, ezek minél hatékonyabban működjenek, hogy megelőzzük azokat az atrocitásokat, azokat a súlyos közbiztonsági fenyegetéseket, amelyeket a határtérségben az elmúlt másfél-két hónapban tapasztaltunk, amikor fegyveres incidensek érték többek között a rendőri erőinket is” – magyarázta Bakondi György.

Bakondi György hozzátette: nem véletlen, hogy

a nemzeti konzultáció egyik kérdése a migrációval foglalkozik.

A súlyos támadások ugyanis veszélyeztetik a magyar szuverenitást, ezáltal a magyarok biztonságát is.

A kormány ezért a magyar embereket arra kéri, tegyék egyértelművé, hogy elutasítják-e a migránsgettók létrehozását, vagy elfogadják a brüsszeli migrációs terveket.

Folyamatosan zajlik azoknak a járműveknek az elszállítása a déli határ közelében, amelyeket az embercsempészek hagytak hátra az elmúlt hetekben. Akár több száz autó és autóroncs is lehet az érintett homokhátsági településeken és környékükön. A múlt héten megjelent kormányrendelet szerint a kormányhivatal munkatársai értesítést helyeznek el a járműveken, amelyeket négy nap után egy központi telephelyre szállítanak. Közben Szerbiában tovább folytatják a hatósági akciókat a migránsok és az embercsempészek ellen, de így sem csökkent a balkáni útvonal népszerűsége.

Egymást követve érkeztek kedden reggel az autószállítók Mórahalom határába. A néhány kilométeres útszakaszon ugyanis több elhagyott autóroncs is áll, amik általában lopott vagy autókölcsönzőből bérelt kocsik, és az embercsempészek hagyták hátra, a határ magyar oldalán. Ezeket most a hatóság egyenként elszállíttatja.

Az üzemképtelen járművek környékén már az illegális autóbontók is megjelentek. A helyiek szerint a roncsok balesetveszélyesek.

A hatóságok fellépése miatt

a csempészek legtöbbször menekülés közben hagyják hátra a migránsok szállítására szolgáló járműveket,

leggyakrabban tanyabeállókban vagy éppen valakinek a termőföldjén.

„Főként a mezőgazdasági területeken fordult gyakran elő, hogy amikor a gazda reggel kiment a földre dolgozni, hogy felszedje a terményét, például a burgonyát, azt látta, hogy a földje sarkában bent áll az elhagyatott gépjármű, ez károsította a termést is” – sorolta Király Richárd, a mórahalmi rendészeti csoport mezőőre.

Mórahalom polgármestere elmondta, hogy

a mezőőrök nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a lakosság mindennapjaiban,

ezért a szolgálat újbóli meghosszabbítását kéri a kormánytól.

„A migrációs folyamatok megakasztása és az embercsempészet ügyeinek kordában tartása érdekében a mezőőri szolgálat által betöltött jelzőrendszeri szerepet erősítendő, ismét a kormányhoz fordulunk, hiszen mindig csak egy évre kapjuk meg ennek a szolgálatnak a finanszírozási feltételeit, most ismét benyújtjuk” – hangsúlyozta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Ha valaki roncsot lát, akkor ezt először a helyi mezőőröknek kell jeleznie, akik továbbítják az információt a kormányhivatal felé.

A bejelentést követően először ellenőrizni kell az elhagyatott gépjárművet, és csak utána kerülhet rá az elszállítást jelző cédula.

„A következő napokban folyamatos lesz az autók, autóroncsok elszállítása, ezek egy központi telephelyre kerülnek. A telephelyen három hónapig őrizzük ezeket a járműveket, addig a tulajdonos, üzembentartó jelentkezni tud” – részletezte Salgó László, Csongrád-Csanád Vármegye főispánja.

A térség országgyűlési képviselője a kialakult helyzet miatt egy héttel ezelőtt nyílt levélben kért segítséget a Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Azt mondta: mindent elkövetnek, hogy a térségben élők újra biztonságban érezzék magukat és tiszta környezetben élhessenek, ebben pedig a kormány is nagy segítséget nyújt.

„A kormány a költségeket teljes mértékben biztosítani fogja, tehát nincs felső határa azoknak a költségeknek, illetve a kormány által biztosított forrásoknak, amelyek erre a célra szolgálnak” – mondta Mihálffy Béla országgyűlési képviselő.

Eközben a határ túloldalán továbbra is torlódnak a migránsok.

A szerb főváros melletti Obrenovacon már egy gombostűt sem lehet elejteni a folyamatosan érkező illegális bevándorlóktól.

A legtöbben csak pár napot maradnának és máris folytatnák az útjukat Nyugat-Európa felé, azonban egyre több akadály gördül eléjük.

„A rendőrök az afgán parkban szedtek össze minket. Mindenhol ott vannak, és nem engednek minket tovább Európa felé. Most várunk egy kicsit, és utána megpróbálunk Bosznia felé tovább menni” – mondta egy afgán migráns, aki barátaival együtt tart Németország felé.

A helyiek egyre nehezebben tűrik, hogy a migránsok teljesen elfoglalják a városukat.

Van aki úgy gondolja: nem lehet véletlen, hogy ilyen sokan indulnak el Nyugat-Európa felé.

„Én azt gondolom, hogy valaki küldi őket. Mindegyiküknek pontos útvonala van. Tudják, hogy mikor és hova kell menniük. Valaki szervezetten irányíthatja őket. A tovább szállításukat kellene megakadályozni elsősorban” – mondta Milutin Petrovic egy obrenovaci férfi.

Az illegális bevándorlók továbbra is tömegesen érkeznek a balkáni útvonalon, még annak ellenére is, hogy a szerb rendőrség fokozott akciói miatt egyre nehezebb dolguk van Szerbiában.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett