POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.03.

A terrorszervezetek már ott vannak a magyar határon

Erről szól a nyilvánosságra hozott jelentés.

A szerb-magyar határon már jelen vannak az olyan ismert terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam, az Al-Kaida, vagy éppen a Hamász

– többek között ez derül ki a titkosszolgálatok jelentéséből. Néhány napja a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte, hogy az eredetileg titkosított dokumentumot hozzák nyilvánosságra. Kocsis Máté szerint ugyanis a közvélemény számára elérhetővé kell tenni a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló titkosszolgálati jelentést.

A parlament weboldalára feltöltött dokumentumban egyebek mellett az áll:

már a tálibok is jelen vannak a Vajdaságban,

sok embercsempész pedig rokoni kapcsolatban áll tálib kormányzati vezetőkkel, valamint a terrorszervezetként működő Haqqani csoport tagjaival. Sőt, mára a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afgán embercsempészek tevékenységét.

A titkosszolgálatok jelentésükben kiemelik, az elmúlt napokban

a Hamász mellett az Iszlám Állam, és az Al-Kaida is terrorcselekmények elkövetésére szólította fel híveit.

Az izraeli-palesztin feszültség növekedése miatt pedig egyre több, lehetséges európai célponttal kapcsolatos terrortámadásra utaló információ keletkezik.

A jelentésben kitérnek az elmúlt időszakban – a magyar határ közelében – történt fegyveres összecsapásokra is. Azt írják, ezek főként a 313 és a 40-059-es megnevezésű afgán embercsempész csoport közötti területharc következményei. A tájékoztatóban kiemelik,

ezeknek a bűnözői köröknek a tagjai gátlástalanok és nyíltan vállalják az erőszakot.

Olyan magatartásformát hoztak ugyanis otthonról magukkal, amely szerint az ellenséges katona megtámadása és legyőzése dicsőséget jelent. Azonosításukat és felszámolásukat nehezíti, hogy maguk

a szerb rendőrök sem mennek be a felségterületeikre.

A szerb rendőröket már érték fegyveres támadások az embercsempészektől, és több alkalommal a magyar határvadászokra is céloztak a fegyvereikkel. A jelentés úgy fogalmaz:

mára rendszeressé váltak az erőszakos cselekmények és a fegyverhasználat a határon.

A titkosszolgálatok jelentésének egyik főbb megállapítása, hogy Magyarország és Európa illegális migrációval szembeni védelmét a jogszabályok, a déli határon szolgálatot teljesítő egyenruhások, és a határkerítés együttese jelenti.

Brüsszel a hibás az egyre romló migrációs helyzetért – mondta a Fidesz frakcióvezetője a hétvégén a Kossuth Rádióban. Kocsis Máté emlékeztetett:

már a magyar határnál is használnak éles lőszert a migránsbandák és a terrorsejtek.

„A migránsútvonalak már nemcsak a terroristákat, hanem a fegyvereiket is behozzák. És éppen ezért minden erővel föl kell lépni ez ellen. Ezt várjuk Brüsszeltől. Nem ennek a folyamatnak a generálását, hanem a megfékezését” – hangsúlyozta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A frakcióvezető szerint

az Unió migrációs paktuma veszélyezteti a hatékony határvédelmet,

ezért új brüsszeli migrációs politikát sürgetett.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető hétfőn jelentette be: a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén kezdeményezte, hogy a közvélemény is ismerhesse meg a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló titkosszolgálati jelentést.

A nemzetbiztonsági bizottság mai ülésén hivatalosan is kezdeményeztem a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló titkosszolgálati jelentés feloldását. Az indítványt a bizottság támogatta, így azt a közvélemény is megismerheti hamarosan” – írta Facebook-oldalán a kormánypárti politikus.

 

A jelentésben az áll, hogy Magyarország és Európa illegális migrációval szembeni védelmét a jogszabályok, a déli határon szolgálatot teljesítő állomány, valamint a biztonsági határzár jelenti. Az elmúlt időszak tendenciái és a rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervek információi azt mutatják, hogy a védvonal mindhárom eleme növekvő nyomásnak van kitéve. A jogi pillért tekintve az EU migrációs paktuma jelent kockázatot.

A migrációs nyomás erősödését tükrözi a visszafordítottak számának emelkedése.

A tálibok elit kommandójának jelzését használják a déli határzárat támadó illegális migránsok – írja a Metropol.

„313 magyar határ” – ezekkel a feliratokkal látják el videóikat a TikTokon az embercsempész-hálózatok tagjai, akik a déli határ szerb oldalán szervezkednek. Egyértelműen a tálibok szélsőséges katonai szervezetére, a 313-as elit kommandóra utal a felirat. A szerb hatóságok hivatalosan bejelentették, hogy sikerült letartóztatniuk a hírhedt rohamosztag egyik parancsnokát.

A magyar határ és a 313

A 313-as kóddal ellátott videókon az látható, ahogy a migránsok a magyar határzárat támadják, drótvágót használnak, létrák segítségével próbálnak átjutni a kerítésen, vagy éppen magyar rendőröket fenyegetnek a határt védő kerítésen keresztül.

Egyes képsorokon a szereplők lőfegyvert formáznak a kezükből és lövéseket imitálnak, félelem vagy aggodalom egyáltalán nem látszik a viselkedésükön.

Radikális elit kommandó

De mi az a 313 kommandó, amivel ezeket a videókat hirdetik?

 Az afgán „Badri 313 zászlóalj” a tálibok elit kommandója. A badri csatáról kapta a nevét, amelyben az iszlámot terjesztő Mohamed próféta 313 fős seregével indult Mekka ellen. A nagyjából ötezer fős különleges egység ideológiailag leginkább az Al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetekre hasonlít, polgári célpontok elleni öngyilkos merényleteikről lettek ismertek. A 313-as zászlóalj a Hakkáni-hálózat, egy szélsőséges iszlamista csoport tagjaiból verbuválódott, az elmúlt 20 évben ők voltak Afganisztán legrettegettebb fegyveres csoportja.

A Wikipédia hosszú szócikkben ismerteti a 313-as tálib kommandó történetét.

Egyre több bizonyíték  van arra, hogy  kiképzett, katonai ismeretekkel rendelkező kommandósok vegyülnek el az illegális migránsok között, irányítják, szervezik őket.

Szerbiában elfogták a 313 zászlóalj egyik parancsnokát

Mint arról Mile Jandric, a szerb határrendészet vezetője a hét végén a szerb állami televízióban beszámolt, az elfogott migránsok közül két veszélyes bűnözőt sikerült beazonosítaniuk a hatóságoknak: egy afgán férfit, akit a francia rendőrség keresett több súlyos bűncselekmény elkövetése miatt, illetve Hasim Abdult, az afgán 313-as Badri zászlóalj magas rangú parancsnokát.

Magyar Nemzet október elején írt arról, hogy információik szerint Szerbiában éppen tálib hatalomátvétel zajlik: az afgán embercsempészektől az iszlám szélsőségesek veszik át az irányítást. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ijesztő perspektívának nevezte azt a lehetőséget, hogy egy tálib szervezet döntheti el, ki léphet be Európába és ki nem.

„A túloldalon, főleg az afgán állampolgárságú bűnszervezetek tagjai között több olyan személy is van, aki a 2021-es tálib hatalomátvételnél fegyveres szolgálatot teljesített Afganisztán területén” – hangzott el a Magyarország Kormánya által készített videóban is. Az embercsempész bandák múlt héten Horgosnál ismét összecsaptak, a pénteki lövöldözésnek három halálos áldozata is volt. Ezután lépett színre a szerb katonaság, akik páncélozott katonai járműveket, felfegyverzett egyenruhásokat és rabszállítókat vetettek be Magyarország déli határnál, hogy felszámolják az embercsempészetet, és jelenleg is azon dolgoznak, hogy az illegális bevándorlókat Szerbia déli országrészébe szállítsák.

Kitértek rá: belbiztonsági tekintetben – az Izrael és a Hamász közötti háború hatásaként – fokozott kockázatot jelent a migrációs nyomással arányosan megnőtt terrorkockázat. Az illegális migráció útvonalait – beleértve a Magyarországon áthaladó nyugat-balkánit – terrorista hálózatok használhatják fel.

Azt is írták: a szerbiai afganisztáni hátterű embercsempész bandák között fokozódik a konkurenciaharc és az erőszakkészség is. A tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afganisztáni származású embercsempész-csoportok tevékenységének irányítását.

Kifejtették: a szerb–magyar határszakaszon éjszakánként megközelítőleg 1000–1200 illegális határsértést észlelnek. Augusztusban előfordult olyan eset, amikor a határzár egy pontján egy órán belül 293 illegális átjutót észleltek. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján a 40. héten 5606 fővel rekordot döntött a feltartóztatott, majd visszakísért illegális migránsok száma.

A jelentésben úgy értékelnek, hogy az embercsempész üzletágat a folyamatosan bővülő piac és a strukturális tökéletesedés jellemzi. A bevételek egy része terrorfinanszírozási célzattal is felhasználható, illetve az eszköz- és fegyverbeszerzési csatornák terrorista tevékenységek elősegítésére is alkalmasak.

A nemzetközi és állami migrációs politikák gyakori változása során megmutatkozó gyenge pontokat a bűnszervezetek azonnal azonosítják és kihasználják. Az EU migrációs paktuma alapjaiban változtatná meg a magyar védekezési gyakorlatot.

Magyarország tranzitjellege nem változott, mert az ország nem rendelkezik a migránsok befogadására alkalmas, kulturálisan és nyelvileg azonos, elkülönült, nagyobb létszámú diaszpórával. Rövid távon Magyarországot nem fenyegeti zárt társadalmi csoportok kialakulásának veszélye, azonban hosszabb távon számolni kell azzal, hogy a célországok telítettsége kihathat a peremországokra is, ami alapjaiban változtathatja meg az ország közbiztonsági helyzetét.

Hangsúlyozták: az erőszak fokozódik a határtérségben, ami próbára teszi a szolgálatot teljesítő állományt. Az állami erőszak monopóliumával élve választ lehetne ugyan adni ezekre a kihívásokra, de ez valószínűleg a szervezett bűnözés részéről is az erőszak fokozásához vezetne.

A migrációs mozgások üteme egyelőre a „szezonvégi felfutó ágban” van: egyre többen igyekeznek még a tél beállta előtt a célországba eljutni, a balkáni tranzitállamok hatóságai pedig abban érdekeltek, hogy minél kevesebb migráns maradjon az illetékességi területükön.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert; máris elbúcsúzott a tréner

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett