POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.08.

Az izraeli csapatok már behatoltak Gázaváros szívébe

A Hamász fellegvárában járnak...

Az izraeli hadsereg (IDF) csapatai Gázavárosban, az iszlamista Hamász fellegvárának „szívében vannak” hadműveletük során – jelentette ki kedden Joáv Galant védelmi miniszter televíziókban közvetített sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a háborút követően kormányozni a palesztinok lakta, part menti sávot. „Az IDF erői Gázaváros szívében vannak. Északról és délről nyomultak be oda. A szárazföldi, a légi és a tengeri erők közösen rohamozták meg a várost” – mondta.

„Gyalog, páncélozott járművekkel és harckocsikkal haladnak utászok segítségével minden irányból, és egyetlen célpontjuk van, a Hamász-terroristák Gázavárosban, infrastruktúrájuk, parancsnokaik, bunkereik, kommunikációs központjaik. Szorul a hurok Gázaváros körül” – hangoztatta Galant.

A védelmi miniszter a várost „az ember építette legnagyobb terroristabázisként” jellemezte. Mint mondta, a város alatt sok kilométernyi alagút húzódik, részben olyan iskolák és kórházak alatt, amelyekben a szélsőségesek fegyverraktárakat, kommunikációs központokat és rejtekhelyeket rendeztek be.

Közölte, hogy Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét elszigetelték bunkerében. Egy újságíró azon kérdésére, hogy kinek az ellenőrzése alatt lesz az övezet a háború után, így válaszolt: Azt tudom megmondani, hogy ki nem fogja kormányozni a Gázai övezetet. Sem a Hamász, sem Izrael. Minden más lehetséges”.

Galant újfent felszólította a palesztin civil lakosságot, hogy dél felé hagyja el Gázavárost a saját biztonsága érdekében. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette védelmi minisztere kijelentéseit, hozzátéve, hogy nem lesz tűzszünet, sem üzemanyagszállítás a Gázai övezetbe, amíg a Hamász szabadon nem engedi az elhurcolt túszokat.

A hadművelettel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy „nem fognak megállni”.

Napra pontosan egy hónapja kezdődtek a harcok Izrael és a Hamász között, miután a palesztin terrorszervezet fegyveresei betörtek több dél-izraeli településre. Sokakat megöltek, több, mint 200 embert pedig elhurcoltak Gázába. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy interjúban azt mondta: nem lesz tűzszünet, amíg nem engedik el az izraeli túszokat. Hozzátette: az egyetlen dolog, ami hat a Hamászra, az a katonai nyomás.

Ezernégyszáz gyertyát gyújtottak a jeruzsálemi Siratófalnál hétfőn este. A zsidók szent helyén a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-ei támadásának áldozataira emlékeztek.

A jeruzsálemi Óváros falára pedig az iszlamista szélsőségesek által elhurcolt több mint kétszáz túsz fényképét vetítették ki.

A terroristák ugyanis épp egy hónapja törtek be Izrael területére, mészárlást rendeztek a határ menti kibucokban, a házakat felgyújtották, a túlélőket pedig magukkal vitték Gázába. Egy fesztivál területére is betörtek, ahol legkevesebb kétszáznegyven fiatallal végeztek. Szemtanúk beszámolói szerint még az óvóhelyekre is gránátot dobtak be a Hamász fegyveresei.

A terrortámadásra válaszul az izraeli vezetés hadiállapotot hirdetett és légicsapásokat indított a Gázai övezet ellen. A Hamász által felügyelt egészségügyi hatóságok szerint egy hónap alatt több, mint tízezer ember vesztette életét a harcok miatt.

Az emberek csak a pincékben bújhatnak el, hogy megvédjék magukat. Hála Istennek, mi túléltük, de öt ember meghalt a közelben. A környéket szétbombázták. Nem érezzük magunkat biztonságban sehol. Még a kórházakat is légitámadások érik. Sehol sem lehetünk biztonságban” – mondta egy gázai férfi.

Izrael hetek óta kéri az övezet északi részén élőket, hogy meneküljenek dél felé. A napokban a zsidó állam hadserege bejelentette, hogy

körülzárta Gázavárost, azonban felállítottak egy humanitárius folyosót, ahol a palesztin civilek elhagyhatják a harcműveleti területet.

A légitámadások a Gázai övezet déli részén is rendszeresek. A ritkábban lakott területen nehéz elszállásolni az északról menekülőket. Az emberek többsége a civil szervezetek által felállított ideiglenes táborokban él, miközben egész Gázában élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdenek. Hétfő éjjel az egyiptomi határnál fekvő Rafahból is légitámadásokat jelentettek, pedig az ottani átkelőt alig egy hete nyitották meg a sérült palesztinok és a külföldi útlevéllel rendelkezők előtt. Az izraeli miniszterelnök egy tv-interjúban azt mondta: nem lehet szó tűzszünetről, amíg a Hamász nem engedi el az október 7-én elhurcolt izraelieket.

Nem lesz általános tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül. Ami a rövid taktikai szüneteket illeti, ilyenek voltak már korábban is. Ellenőrizni fogjuk a körülményeket, hogy lehetővé tegyük az áruk és a humanitárius javak bejuttatását, vagy az egyes túszok távozását, de nem hiszem, hogy általános tűzszünet lesz. Szerintem ez akadályozná a háborús erőfeszítéseket és a túszok kiszabadítására tett erőfeszítéseinket. Mert az egyetlen dolog, ami hat a Hamász bűnözőire, az a katonai nyomás” – fogalmazott Benjámin Netanjahu.

Az izraeli haderő jelentése szerint csapataik elfoglalták a Hamász egyik erődített állását a Gázai övezet északi részén, amelyben páncéltörő rakétákat, fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak. Emellett a terrorszervezetet fegyvereseit támadták az egyik kórház közelében, ahol az izraeliek szerint egy fegyverraktár lehetett, a légicsapás ugyanis jelentős másodlagos robbanásokhoz vezetett.

Izrael miniszterelnöke hétfő este kijelentette, hogy országa határozatlan ideig „teljes felelősséget vállal a biztonságért” a Gázai övezetben, miután véget ér a Hamász elleni háború, és ismét elutasította a tűzszünet lehetőségét.

Az ABC News amerikai hírtévé kérdésére, hogy a háború után kinek kellene kormányoznia, Benjámin Netanjahu úgy válaszolt: „Azoknak, akik nem akarják folytatni a Hamász útját”. Izrael határozatlan időre átveszi a teljes felelősséget a biztonságért” a palesztin területen, „mert láttuk, mi történik, ha nem tesszük. Amikor nincs meg ez a felelősségünk a biztonságért, akkor a Hamász terrorjának olyan mértékű kitörését látjuk, amelyet el sem tudtunk képzelni” – mondta.

A televíziós interjú során Netanjahu ismét elutasította a Gázai övezetben a tűzszünet gondolatát a palesztin iszlamista mozgalom által az Izrael elleni október 7-i, a konfliktust kirobbantó támadás során elrabolt túszok szabadon bocsátása nélkül.

„Nem lesz tűzszünet, általános tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül” – mondta. „Ami pedig (…) a kis szüneteket illeti – egy óra itt, egy óra ott –, már megvoltak” – tette hozzá.

„Feltételezem, hogy megvizsgáljuk a körülményeket, hogy az áruk – humanitárius áruk – bejuthassanak, vagy a túszaink távozhassanak. De nem hiszem, hogy általános tűzszünet lesz”

– ismételte meg.

„Ez akadályozná a túszaink kiszabadítására irányuló erőfeszítéseinket, mert az egyetlen dolog, ami hat ezekre a bűnözőkre és a Hamászra, az a katonai nyomás, amit mi gyakorolunk” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy felelős-e az október 7-i támadásért, Netanjahu azt válaszolta: természetesen.

„Nincs kétség, és ezt a háború után kell megoldani” – mondta, hozzátéve, hogy

kormánya „egyértelműen” nem teljesítette a nép védelmére vonatkozó kötelezettségét.

Október 7. óta a hatóságok szerint több mint 1400 ember halt meg Izraelben, többségükben civilek, akiket a Hamász támadásának napján öltek meg, amely a leghalálosabb volt Izrael történetében.

A Hamász több mint 240 túszt is ejtett. A Gázai övezetet – ahol 2007 óta a Hamász van hatalmon – ért izraeli megtorló bombázásokban 10 022 ember halt meg, többségük civil, köztük több mint négyezer gyermek – közölte a Hamász egészségügyi minisztériuma hétfőn.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

Marics Peti és Binhky reagált a botrányra

mandiner.hu

Egész Lengyelország a Mandiner interjújáról beszél – a legsúlyosabb vádak is elhangzottak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott