POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.27.

Egy nap alatt 573 migráns érkezett az olasz szigetre

Lampedusára már régen kitették a megtelt táblát...

Egy Líbiából érkező halászhajóról 573 illegális bevándorló szállt partra Lampedusa szigetén hétfőn, miközben a római parlament újabb jogszabályokkal kívánja kiutasítani a közrendre és nemzetbiztonságra veszélyes bevándorlókat.

A túlzsúfolt hajónak a parti őrség és a pénzügyőrség sietett a segítségére Lampedusa vizein. A Líbiából indult csoportban négy nőt és két kisgyereket kivéve mindannyian férfiak. Az általuk adott első információk szerint Bangladesből, Pakisztánból, Szíriából, Egyiptomból és Etiópiából származnak.

A következő órákban négyszáz személyt átszállítanak Szicíliába. A rossz időjárási viszonyok miatt öt napja ez az első csoport, amely Lampedusa partjain kötött ki.

A római parlamentben a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány bizalmi szavazást kért az újabb migrációs intézkedések elfogadásához.

Az új jogszabályok módosítják a felnőtt kísérő nélkül érkező fiatalkorúakra eddig vonatkozó szabályokat: a 16 év alattiak esetében 30-ról 45 napra emelik a rájuk vonatkozó visszatartási időt, vagyis számukra fenntartott táborokban, intézményekben kell maradniuk további elhelyezésükig. A 16 és 18 év közöttiek esetében ugyanazt a korábbi 90 napról 150 napra emelik, és helyhiány esetén ezeket a fiatalkorúakat felnőtt táborokban is elhelyezhetik.

A magukat 18 év alattinak vallóknál az olasz hatóságok külön vizsgálatot rendelhetnek el valós életkoruk megállapítására.

Az év eleje óta mintegy 15 ezer gyerek és fiatalkorú érkezett felnőtt kísérő nélkül Olaszországba.

Újdonságnak számít, hogy a régóta Olaszországban élő, hosszú időre szóló tartózkodási engedéllyel bíró bevándorlókat is kiutasíthatják az országból, ha a közrendre vagy a nemzetbiztonságra veszélyesnek tartják őket.

A belügyminisztérium hétfői adatai szerint január elsejétől több mint 151 ezer migráns érkezett Olaszországba a múlt év ugyanezen időszakában regisztrált több mint 94 ezerrel szemben.

Meghaladta a 150 ezret az idén Olaszországba tengeri úton érkező migránsok száma – közölte  az olasz belügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint november 23-val bezárólag 150 777 menedékkérőt jegyeztek fel, ami 62 százalékos emelkedés a múlt év azonos időszakában regisztrált 94 343 menedékkérőhöz képest.

A minisztérium adatai szerint rekordszámban érkeztek Tunézia felől illegális bevándorlók, az év eleje óta csaknem 95 ezren. Ez naponta majdnem 300 embert jelent, ami több mint háromszorosa a 2022-ben az úgynevezett tunéziai útvonalon keresztül regisztrált 32 101 menedékkérőnek.

Líbia felől 47 300, Törökország felől 6683, Algéria felől pedig 524 migráns érte el Olaszország partjait az idén.

A hatezres lakosú sziget migránstáborában, amely valamivel több mint négyszáz főt képes befogadni, ismét több mint ezerháromszázan szoronganak úgy, hogy szerda reggel kétszáz embert már átszállítottak Szicíliába – közölte Rosario Valastro, az Olasz Vöröskereszt elnöke. A szervezet idén júniustól vette át a lampedusai regisztrációs központ (hot spot) működtetését.

 

Valastro hozzátette, hogy a zsúfoltság ellenére mindent megtesznek az érkezők gyors ellátásának és első egészségügyi vizsgálatának biztosítása érdekében.

Hatósági információk szerint a Tunézia és Lampedusa közötti tengerszakaszon még további tizenegy csónak van úton, de közülük több nehezen fogja tudni megtenni az utat az olaszországi partokig.

 

A migráció balkáni és földközi-tengeri útvonalán is fennáll a veszély, hogy terroristák szivárognak be az izraeli-palesztin konfliktus következményeként – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter egy rádióinterjúban vasárnap.

Tajani hangoztatta, Olaszország nem becsüli le annak lehetőségét, hogy akár merényletet is elkövethetnek az ország területén. Hozzátette, az a veszély is fennáll, hogy valaki az interneten látottak vagy olvasottak alapján fanatizmusból terroristává válik.

A külügyminiszter az Rtl kereskedelmi rádióadónak adott interjúban arról biztosította az olaszokat, hogy az ország területét jelenleg nem fenyegeti kiemelt veszély, de – tette hozzá – a helyzet gyorsan változhat.

 

Elmondta, hogy a nemzetbiztonsági tanács szombat esti ülésén

tovább erősítették az olaszországi zsidó közösségek vallási és diplomáciai épületei védelmét,

amelyek száma meghaladja a kétszázat.

Ezzel egy időben

a belügyminisztérium szigorította a határellenőrzést terroristák esetleges beszivárgása megakadályozására.

Antonio Tajani elmondta: a közel-keleti térségből érkező terroristák a keleti és a déli migrációs útvonalat követhetik Európa felé.

Matteo Piantedosi belügyminiszter korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Izrael és a palesztinok közötti feszültség, valamint az azt kísérő humanitárius válsághelyzet növelni fogja a migrációs áramlatot.

Guido Crosetto védelmi miniszter szerint erősíteni kell a határok védelmét. „A szegénység és háború elől menekülők csoportjaiban

olyanok is érkezhetnek országainkba, akik ellenünk akarnak harcolni. Őket nem engedhetjük be”

– szögezte le Crosetto.

Az utóbbi napokban ismét erősödött a Lampedusa szigetén kikötő csónakok száma, és egyre többen vallják magukat palesztin menekültnek.A migrációs áramlat az utóbbi hetekben enyhülni látszott, de a hatóságok beszámolója szerint most ismét erősödött az időjárás javulása miatt. Az ősz beállta ellenére az emberkereskedők, ahogy elcsendesedik a tenger, azonnal vízre teszik az emberekkel megtömött csónakokat.

Lampedusa szigetén kötött ki 49 emberrel a fedélzetén a Nadir nevű civil hajó, amelyet a Resqship német nem kormányzati szervezet működtet.

Az Ocean Viking, az Orvosok határok nélkül szervezet hajója az abruzzói Ortona kikötőjében ért partot 128 migránssal. Idén Ortonában már hat NGO-hajó kötött ki.

A római belügyminisztérium adatai szerint év eleje óta Olaszországba több mint 148 ezren érkeztek, a tavalyi év ugyanazon időszakéban mért kevesebb mint 93 ezerhez képest.

A legfrissebb olaszországi rendőrségi adatok szerint a 16 és 18 év közötti bevándorlók most először több bűncselekményt követtek el, mint az olasz fiatalok. A migránsok többnyire verekedés, rablás, nemi erőszak miatt kerül a rendőrség látókörébe. Ennek okát abban látják, hogy jelentősen megnőtt a szülők nélkül érkező fiatal migránsok száma, akik egyből a bűnözés útjára lépnek.

„Már közel húszezerre teszik a 16 és 18 év közötti bevándorlók számát. Nehéz őket védett intézményekben elhelyezni, gyorsan nyomuk veszik, és az utcán bűnbandákba verődnek” – jelentette Sárközy Júlia, a közmédia olaszországi tudósítója.

Mint mondta, a közbiztonság romlásának érzete folyamatos Olaszországban, egyre több videó jelenik meg, amelyen látható, hogy a migránsok az utcákon összeverekednek, vagy megtámadják a gyalogosokat, illetve kirabolják az időseket.

Albánia két helyszínén egyszerre háromezer embert tudnak fogadni azok a táborok, amelyekben Róma az Olaszországba érkező illegális bevándorlókat akarja elhelyezni – jelentette be Giorgia Meloni olasz miniszterelnök albán kollegájával, Edi Ramával tartott találkozója után.

A római sajtótájékoztatón Meloni közölte, hogy Róma és Tirana szándéknyilatkozatot írt alá a migráció kezeléséről. A protokoll 2024 tavaszáig lép életbe.

Az olasz kormány két tábort nyit Albániában, ezek megvalósítását Róma finanszírozza. Azokat szállítják át az albániai táborokba, akik tengeri mentési művelet során érkeznek meg Olaszországba.

A miniszterelnöki hivatal közlése szerint a szándéknyilatkozat nem a civil szervezetek, hanem az olasz hatóságok által véghez vitt, hivatalos mentésekre vonatkozik.

Giorgia Meloni elmondta, hogy a két tábor egyszerre háromezer embert tud befogadni, ami olasz számítások szerint évente 39 ezer migránst jelent. Nem kerülnek az albániai táborokba a tengeri mentéssel Olaszországba érkező nők, gyermekek és sérülékeny emberek.

Az egyik tábor a tengerparti Shengjin, a másik Gjader város térségében lesz: az elsőben kötnek majd ki a migránsok, és ott azonosítják őket. A gjaderi táborba az illegálisnak minősített bevándorlók kerülnek, ahonnan a tervek szerint kiutasítják őket.

A táborok biztonsági ellenőrzése az albán rendőrség feladata lesz. Az olasz miniszterelnök elmondta, hogy a táborok célja az indulások megfékezése.

„Ez az első ilyen megállapodás, éppen ezért történelmi jelentősége van Olaszország és az egész Európai Unió számára” – hangoztatta Giorgia Meloni.

„Olaszország szólítására Albánia válaszolt” – mondta Edi Rama. Az albán kormányfő hozzátette, hogy földrajzi fekvése miatt Olaszországot rendkívüli mértékben érinti az illegális bevándorlás, és Albánia segítséget nyújthat.

Megjegyezte, Albánia nem az EU tagja, de attól még Európa részének tartja magát, és európai szemmel tekint a közös problémákra.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megint megalázta a Barcelonát a La Liga csodacsapata - bajnok a Real Madrid!

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában

POLITIK

Magyarországra küldené a migránsokat egy francia politikus

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart