POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.14.

Ezen a hadgyakorlaton megmozdult az egész honvédség

Hazánk védelmi képességeit tesztelték.

A Magyarországon zajló többnemzeti hadgyakorlat helyszínére utazott Orbán Viktor. A miniszterelnök a honvédelmi miniszterrel és a vezérkari főnökkel indult Kelet-Magyarországra, ahol a hazánk védelmi képességeit tesztelő, több ezer katonát megmozgató műveletek zajlanak.

Orbán Viktor a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Dandárjánál találkozott tegnap a honvédelmi miniszterrel és a honvéd vezérkar tagjaival. A miniszterelnök a budapesti helyőrségen Böröndi Gábor vezérezredestől az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlat részletiről kapott tájékoztatást.

A kormányfő ezután Nyíregyházára utazott, ahol magyar és olasz katonák ejtőernyős ugrását nézte meg, majd pedig a helyszínt biztosító katonákkal beszélgetett. Délután már nagy kaliberű géppuskák zajától volt hangos a hajdúhadházi lőtér.

Az Adaptive Hussars ’23 hadgyakorlaton délután az éleslövészeten volt a sor. Böröndi Gábor vezérkari főnök azt mondta, a Magyar Honvédség egésze mozgásba lendült,

több mint 5000 katona mozdult meg az elmúlt harminc év legnagyobb honvédségi műveletében.

„Éleslövészetek, csapatmozgások zajlanak, illetve logisztikai ellátási kérdéseket küzdünk le óráról órára, napról napra. Nagy gyakorlat, az egész Magyar Honvédséget, beleértve a vezetési rendszerét is megmozdítja. Most vizsgázunk, hogy az elmúlt években mire készültünk fel” – magyarázta Böröndi vezérezredes.

A magyarok okkal és joggal várják el, hogy a kormány megvédje őket a veszélyek korában – erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszélt. Kiemelte,

az a cél, hogy éles helyzetben is megvizsgálják a hadsereg, a közigazgatás és a szövetségi rendszer felkészültségét és együttműködési képességét.

„Magyarország harminc éve nem látott nagy gyakorlatnak lehet a tanúja Adaptive Hussars ’23 néven, amelyen a magyar közigazgatás, a szövetségesi együttműködés és a honvédség vizsgázik. Ez a vizsga egyelőre nagyon jól sikerül, de természetesen meg kell várnunk, hogy a gyakorlat befejeződjön, és annak kiértékelése után hozhatjuk meg a végső megállapításainkat” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A védelmi miniszter azt is mondta, hogy a gyakorlaton egyelőre mindenki jól szerepel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a lövészetet megelőzően sajtótájékoztatón elmondta, Magyarország harminc éve nem látott nagy honvédségi gyakorlatnak lehet a tanúja, amelyen a szövetségesi együttműködés, a Magyar Honvédség és a magyar közigazgatás közösen vizsgázik.

Ez a vizsga – tette hozzá – egyelőre nagyon jól sikerül, de természetesen meg kell várni, hogy a gyakorlat befejeződjön, és annak kiértékelése után lehet végső megállapításokat tenni.

A miniszter kiemelte, a gyakorlat célja, hogy megvizsgálja a haderő felkészültségét és reagálását egy elképzelt, Magyarország biztonságát veszélyeztető szituációra modellezve. Emellett teszteli a civil közigazgatás képességeit, azt, hogyan teljesítik például a haderő mozgatásával és a logisztikával kapcsolatosan felmerült katonai igényeket – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, fontos a katonai szövetségesi rendszerben történő együttműködési képesség vizsgálata, hiszen számos, itt állomásozó, továbbá a gyakorlat idejére az országba érkezett NATO-erő vesz részt a komplex hadgyakorlatban.

Arról is beszélt, hogy a másfél éve tartó ukrajnai háború, a néhány hete kitört közel-keleti konfliktus, valamint a terrorizmussal egyre jobban összeköthető illegális migráció veszélyei megváltoztatták az ország biztonsági helyzetét. Ebben a helyzetben a magyar emberek joggal várják el, hogy a katonák felkészültek legyenek Magyarország megvédésére – jegyezte meg a miniszter.

A tárcavezető felidézte, hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is megtekintette a gyakorlat néhány elemét, a szentesi műszaki ezred hídépítési munkáját Tiszaroffnál, valamint az olasz és a magyar ejtőernyősök ugrását Nyíregyházán.

Megjegyezte, a nyírségi megyeszékhelyen megtartott gyakorlatrészt a nemrég átvett NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, valamint a magyar légierő JAS 39 Gripen vadászrepülőgépei biztosították.

Felidézte, az Adaptive Hussars 23 gyakorlaton magyar oldalról körülbelül ötezer – köztük ötszáz tartalékos – katona, továbbá több száz technikai eszköz gyakorlatozik a hét végéig az ország több pontján.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke megerősítette, a honvédség mozgásba lendült földön, vízen és levegőben, aktiválták a légvédelmi rendszert, megkezdődött a légierő csapatainak széttelepítése az ország több pontjáról, valamint megindultak a szárazföldi csapatok. „Most vizsgázunk, hogy az elmúlt években mire készültünk fel” – tette hozzá a vezérkari főnök.

„Most vizsgázunk, hogy az elmúlt években mire készültünk fel”

– tette hozzá a vezérkari főnök.

Elmondta, jelentős honvédségi erő és eszköz „mozog” szerte az országban; huszonöt helyszínen több mint ötezer katona mozdult meg, tesztelik a vezetési-irányítási rendszert, vizsgálják a logisztikai és utánpótlás-erőforrásokat, emellett éleslövészeteket és csapatmozgásokat hajt végre a honvédség.

A sajtótájékoztatón Rácz Róbert vármegyei főispán elmondta, az államigazgatás különböző szintjeinek az a feladata, hogy segítse a Magyar Honvédség feladatainak végrehajtását. A honvédséggel történő kooperáció minőségét, gyorsaságát és mélységét vizsgálja önmagán is az államigazgatás ezen a gyakorlaton, valamint igyekszik kiszolgálni a honvédség felmerülő igényeit – tette hozzá a főispán.

Mozgósítást, átcsoportosítást, és az ezekhez nélkülözhetetlen logisztikai feladatok végrehajtását gyakorolták a katonák a múlt héten kezdődött NATO-hadgyakorlaton. Az amerikai, olasz, török és horvát egységek részvételével zajló műveletben az ország védelmi igazgatási rendszerét is tesztelik. Ilyen hadgyakorlat harminc éve nem volt Magyarországon.

„Ez a gyakorlat azért volt fontos, hogy meg tudjuk azt figyelni, hogy egy hídmező elbírja-e az új harckocsikat, vagy a későbbiekben esetleg több hídmező összekapcsolásával is végre tudjunk hajtani egy átkelést” – mondta az M1 stábjának Kiró Szilvia Kinga szakaszparancsnok.

A Magyar Honvédség (MH) által 2023. november 10-én közreadott képen vízre teszik az 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Balatonakarattya naszádját a kiskörei kikötőben, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton (Fotó: MTI/MH/Bólyi Bálint)

A múlt héten kezdődött és november 17-ig tartó, amerikai, török, olasz és horvát egységek részvételével zajló nemzetközi gyakorlaton

a technikai eszközök és a katonák mellett vizsgázik az ország védelmi igazgatási rendszere is.

„Hogy lesz tartalékos, hogy hívjuk be, gazdasági szolgáltatásba hogy tudjuk őket bevonni, a MOL hogy lát el minket? Ekkora logisztikai konvojokat, csapatokat hogy tudunk átmozgatni földön, vizen, levegőben az ország egyik helyéről a másikra, ezt harminc éve nem gyakorolta a Magyar Honvédség” – fogalmazott Böröndi Gábor a Honvéd Vezérkar főnöke.

A keletről jövő fenyegetést imitáló Adaptive Hussars hadgyakorlat – ami gyakorlatilag az ország egész területét érinti – ötezer katonát és csaknem 500 technikai eszközt mozgat meg.

„Jelenleg a gyakorlatnak, illetve a műveletnek abban a fázisában vagyunk, ahol az alegységek felkészülnek a feladat végrehajtására, illetve a légierő jelenleg is műveleteket hajt végre Nyugat-Magyarország és Kelet-Magyarország régióban” – ismertette Szloszjár Balázs az Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka.

A művelet vasárnap új fázisába lépett, amikor a szárazföldi erők közúton és vasúton, illetve Szolnoknál a tiszai átkeléssel megindultak a keleti országrészbe.

A gyakorlatban résztvevő egységek ott járőrözési és kiképzési feladatokat hajtanak majd végre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

borsonline.hu

Reggelre virradóra elhunyt a 20 éves sporttehetség

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

vg.hu

Cápát fogtak az Adrián – fotók

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Krausz Gábor újragondolta a magyarok kedvenc ételeit egy hotelben, ahol kamatmentes részletfizetés is van

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal

POLITIK

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát