POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.29.

Izrael a Hamász elpusztítását ígéri

A tűzszünet után ismét megindulnak.

Izrael a tűzszünet végeztével folytatni fogja a gázai háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet – jelentette ki a Welt TV német csatornának nyilatkozva Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A kormányfő arról nem beszélt, hogy az érvényben lévő fegyvernyugvás meddig hosszabbítható meg.

„Abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként”

– magyarázta Netanjahu. „Ha ez megtörtént, folytatjuk a harcot” – tette hozzá.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240 embert elraboltak.

Netanjahu szerint a terroristák a legszörnyűbb gyilkosságokat követték el.

„Abszolúte nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása”

– fogalmazott Benjamin Netanjahu. Az izraeli kormányfő azt ígérte, hogy a hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy megkímélje a polgári lakosságot.

A gázai hatóságok szerint az október 7-én indult háborúban már több mint 15 ezer civil halt meg az övezetben, és mintegy 36 ezren megsebesültek. További nagyjából 7000 ember hollétéről pedig semmit nem lehet tudni.

Újabb tíz izraeli és két külföldi túsz szabadult ki a Hamász iszlamista palesztin szervezet fogságából kedden – jelentette Izraelben a helyi média kedden este.

Az eredetileg négynaposra tervezett humanitárius tűzszünet meghosszabbításának első napján kilenc izraeli nő és egy lány hagyhatta el a Gázai övezetet és térhetett vissza Izraelbe azok közül, akiket a Hamász október 7-i terrortámadásakor a Gázai övezetbe hurcolt. A két elengedett külföldi thaiföldi vendégmunkás.

Az izraeli túszokért cserébe az Izraellel megkötött megállapodás szerint

harminc palesztin „biztonsági foglyot” helyeznek szabadlábra az izraeli börtönökből kedden: tizenöt nőt, és tizenöt 19 év alatti férfit.

Az egyik, várhatóan kiszabaduló fogoly Marvat al-Azza kelet-jeruzsálemi újságíró, aki ellen hétfőn emeltek vádat az október 7-i terrortámadás után a közösségi médiában tett kijelentései miatt.

A többek között az amerikai NBC-hálózattal dolgozó al-Azzát terrorizmusra való felbujtással és terrorszervezettel való azonosulással vádolták. A névsorban nem szerepelnek izraeli állampolgárságú palesztin női foglyok.

Az izraeli hatóságok kedden halottnak nyilvánították a Nir Óz kibuc 51 éves pedagógus tagját, akinek

a legújabb információk szerint holttestét vitték magukkal a Hamász fegyveresei a „fekete szombaton”.

Hasonlóképpen a hadsereg bejelentette, hogy három katona elesett az október 7-i harcokban, és csak a földi maradványaikat hurcolták el az iszlamisták az övezetbe. Két család a megtalált maradványokkal el is temetheti katona fiát.

Kedden többször is megszegték a tűzszünetet a Gázai övezetben. Két helyen három pokolgép robbant fel, melyeket távirányítással hoztak működésbe a Hamász fegyveresei, és több izraeli katona könnyebben megsebesült a robbanások nyomán.

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, amely szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van és jelenleg is a Hamász terrorszervezet foglya – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az öt magyar állampolgárságú túsz közül hármat szabadon engedtek az utóbbi napokban, miután a Hamász bejelentette, hogy a tűzszünet alatt nőket és gyerekeket adnak át fogolycsere keretében.

Rajtuk kívül két olyan, magyar állampolgársággal is rendelkező férfiról lehetett tudni, akikről ezidáig nem rendelkeztünk információval, így feltételezések szerint a terrorszervezet fogságában lehetnek – tájékoztatott.

 

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a kormány nemrég értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, amelynek értelmében az érintettek egyike életben van, és továbbra is a Hamász tartja fogva.

„Természetesen ahogyan a gyermekek és a hölgy szabadon bocsátása érdekében megtettünk mindent, úgy megteszünk mindent annak érdekében is, hogy a két, magyar állampolgársággal rendelkező férfit is sikerüljön kiszabadítani a fogságukból” – szögezte le.

„Persze minden relatív, de a jelenlegi körülmények között jó hír, hogy a két, magyar állampolgársággal rendelkező férfiból az egyikről tudjuk, hogy él” – mondta.

„Sajnos túszként tartja őt fogva a Hamász, de mindent megteszünk azért, hogy amennyiben lehetőség lesz már arra is, hogy a férfiak kiengedéséről beszéljünk, akkor ő is ott legyen azok között, akiket majd elengednek” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok 25 tonna humanitárius segélyszállítmánya érkezett repülővel Egyiptomba kedden, amelyet a Gázai övezetben élőknek szánnak – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Jake Sullivan közleménye szerint a csomag orvosi, és egészségügyi eszközöket, valamint élelmiszert tartalmaz, és a következő napokban két hasonló szállítmányt juttatnak el a palesztin területen élőkhöz.

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) közleményéből az is kiderül, hogy

a segélyt az amerikai légierő szállítógépe juttatta el Egyiptomba, valamint, hogy az elmúlt hetekben az Egyesült Államok már csaknem 250 tonna humanitárius támogatást küldött a gázai civilek számára.

A Fehér Ház kedden azt közölte, hogy az Izrael és Hamász között, részben amerikai közvetítéssel, megkötött fogolycsere-egyezségben 3 amerikai állampolgár elengedése szerepelt. Közülük egyelőre egy 4 éves izraeli-amerikai kettős állampolgárságú kislány nyerte vissza szabadságát.

A kedden elengedett 12 ember között nem volt amerikai állampolgár. Washington azzal számol, hogy

az október 7-én elhurcolt és palesztin fegyveresek fogságában lévő túszok között még 9 amerikai van, köztük 8 állampolgár és egy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező ember.

Kedden amerikai kormányzati illetékesek azt is közölték, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója ismét Katarba utazott, ahol katari, izraeli és egyiptomi illetékesekkel találkozik. Sajtójelentések szerint Bill Burns találkozik az izraeli és egyiptomi társszervek vezetőivel.

A CIA igazgatója amerikai részről az egyik legmagasabb rangú tisztségviselő, aki közvetítőként részt vett a Hamász túszai egy részének elengedését eredményező megállapodásról szóló tárgyalásokon.

Kikötött Egyiptomban a Dixmude francia helikopterhordozó hadihajó, és a fedélzetén utazó orvosok még ezen a héten elkezdhetik a Gázai övezetben lévő sebesült gyerekek orvosi ellátását – tudatta Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter kedden.

Az Izrael és Hamász közti konfliktus kezdete óta a Dixmude az első nyugati katonai hajó, amely Egyiptomba érkezett. A hajó hétfőn kötött ki a Gázától 50 kilométerre nyugatra fekvő el-Arisban, amely ma a Gázai övezetnek nyújtott nemzetközi segélyezés központja.

Az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes fegyverszünet lehetőséget teremt arra, hogy további segélyeket juttassanak a Gázai övezetbe, és lépéseket tegyenek a sebesült civilek evakuálására.

A hajót kórházzá alakították át. Összesen negyven ágya van” – mondta Lecornu egy francia rádiónak, hozzátéve; reméli, a hajó ezen a héten meg is kezdheti a sebesültek fogadását. Ehhez először szükség van Egyiptom és Izrael engedélyre, valamint a gyerekeket kísérő felnőttek hátterének ellenőrzésére is.

A Dixmude-ön a katonai és polgári egészségügyet szolgáló bázist alakítottak ki, külön figyelmet fordítottak a gyermekgyógyászati részleg kialakítására. Két műtővel és 40 ággyal felszerelve az orvosok képesek ellátni a könnyebb sebesülteket, mielőtt szárazföldi kórházakba szállítanák őket – magyarázta Lecornu.

Miután a gyerekeket ellátták a Dixmude fedélzetén, nagyobb egyiptomi kórházakba vagy a Gázai övezetben lévő tábori kórházakba kell szállítani őket, hogy biztosítsák a további betegek és sebesültek ellátásának lehetőségét.

A fedélzeten mintegy 22 civil orvos van, köztük 16 sebész és hat gyermekorvos – jelentették a francia tisztviselők.

Egyiptom azt közölte, hogy képes a gyerekeket fogadni a kórházaiban, de ehhez speciális felszerelést és pénzügyi támogatást kért Franciaországtól – számoltak be a tisztviselők.

Franciaországban további 50 kórházi ágyat tartanak fenn, amelyeket szükség esetén rendelkezésre bocsátanak a súlyosan sebesült és beteg gázai gyerekek számára, akik között daganatos betegek is vannak.


 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Vas vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott