POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.07.

Jemenből is támadás érte Izraelt

Támadások "kényes célpontok" ellen.

A jemeni húszik dróntámadást indítottak Izrael területén található „kényes célpontok” ellen – jelentette be hétfőn este Jahja Szaría, a síita lázadók szóvivője.

„A jemeni fegyveres erők (…) az utóbbi órákban drónokat indítottak az izraeli ellenség kényes létesítményei ellen a megszállt területeken. A művelet következtében az érintett katonai bázisokon és repülőtereken néhány óráig szünetelt a forgalom” – áll a szervezet Telegram-oldalán megjelent közleményben.

A szóvivő leszögezte, hogy a támadások folytatódnak, míg véget nem ér a harci tevékenység a Gázai övezetben. A jemeni felkelők első alkalommal október 31-én számoltak be arról, hogy támadták Izraelt.

Szaría kiemelte, hogy a húszik „nagymennyiségű ballisztikus rakétát, manőverező robotrepülőgépet és drónt indítottak”. Aznap az izraeli hadsereg sajtószolgálata közölte, hogy a déli Eilat közelében légiriadó volt egy ellenséges légieszköz miatt, amelyet a Kan rádió szerint még a Vörös-tenger fölött sikerült lelőni.

Emellett október 27-én az egyiptomi légvédelem lelőtt két drónt, amelyekről Izrael később azt állította, hogy a húsziké volt.

A hadsereg az elmúlt napokban kettévágta a Gázai övezetet. A hadsereg szóvivője bejelentette, hogy elérték a Földközi-tenger partját és teljesen körbekerítették Gázavárost. Közben a múlt éjjel komoly légitámadás érté az övezet északi részét, az izraeli légierő több száz Hamász-célpontra mért csapást. Az arab országok azonnali humanitárius tűzszünetet sürgetnek, az izraeli miniszterelnök azonban azt mondta: amíg az izraeli túszokat nem engedik el, addig nem lehet szó tűzszünetről.

Felzúgtak a szirénák az  éjjel Tel-Avivban. Ismét rakétatámadás érte a világvárost Gáza irányából. A Vaskupola rakétaelhárító rendszer megsemmisítette a lövedékeket, így sérülés nem történt.

A Hamász a Gázához közel eső izraeli városokat is lőtte rakétával. Ezrek rohantak az óvóhelyekre. Hétfő reggel Jeruzsálemben két izraeli katonát ért támadás. Az óvárosban Heródes kapujánál egy 16 éves palesztin késsel támadt a járőröző katonákra. Egyikük súlyosan, másikuk könnyebben sérült meg, a támadót lelőtték.

Izrael az elmúlt éjjel rendkívül intenzív támadást indított a Gázai övezet ellen.

Helyi források szerint ez volt az egyik leghevesebb légitámadás október 7-e óta. A hadsereg jelentése szerint az izraeli erők 450 Hamász-támaszpontra mértek csapást. Találat érte a terrorszervezet megfigyelőállásait, kiképzőközpontját és föld alatti rejtekhelyeit is. Az izraeli haditengerészet is részt vett a csapásokban.

A hadsereg szóvivője bejelentette, hogy csapataik előrenyomulásának köszönhetően

sikerült kettévágni a Gázai övezetet.

„A csapatok Gázaváros déli részénél elérték a tengerpartot, körbekerítették Gázavárost, és lényegében mostantól

van egy északi és egy déli Gáza.

A hadsereg elérte a Földközi-tengert és tartja állásait. Továbbra is engedélyezzük, hogy az ott élők elhagyják a térséget egy egyirányú folyosón, dél felé. Továbbra is rendkívül nagy erőkkel fogunk támadni” – fogalmazott Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Az izraeli hadsereg légi felvételeket is közzétett az észak és dél között létrehozott humanitárius folyosóról. A videókon azt látni, ahogy

az emberek elhagyják Gáza északi részét, amit az izraeli hadsereg már korábban harcműveleti területté nyilvánított.

Közben a Sky News engedélyt kapott, hogy az izraeli katonákkal együtt mozogjon a harctéren. Ahová eddig bevonultak, ott már nem voltak civilek. A katonák arcát a brit hírcsatorna szándékosan nem mutatta.

„Egy hete vagyok itt, a helyiek mind elmentek. Mindenki megértette a felszólítást, és elmentek délre.

A hadsereg mindent megtesz, hogy a civileket a Hamásztól elválassza”

– mondta egy katona, hozzátéve: az elfoglalt térségekben a terrorszervezet föld alatti rejtekhelyeit keresik.

Az amerikai külügyminiszter közben Ciszjordánia és Irak után ma Törökországban tárgyal. Antony Blinken azt mondta:

az arab országok azonnali humanitárius tűzszünetet sürgetnek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyanakkor úgy fogalmazott: amíg nincs fejlemény az október 7-i terrortámadás során elrabolt túszok szabadon engedésében, addig nem lehet szó semmilyen fegyvernyugvásról.

 Kiemelte ugyanakkor, hogy a civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba. A katonai szóvivő megerősítette azt is, hogy az este folyamán kiterjesztették a légicsapásokat a palesztin térségben.

Nem sokkal korábban jelentette be a PalTel palesztin távközlési vállalat, hogy ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben.

Hagarit a Dél-Libanont ért izraeli csapásról is kérdezték, amelyben állítólag több civil is életét vesztette.

„Ami Libanont illeti, hírszerzési értesülések alapján hajtunk végre támadásokat és folytatni is fogjuk a támadásokat. Ez a feladatunk. Aki fenyeget minket, azt megtámadjuk” – jelentette ki.

„Minden fejleményt Libanonban megvizsgálunk és értesüléseket szerzünk, hogy megértsük a részleteket. Egyelőre ennyit mondhatok” – tette hozzá.

Korábban a libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom egyik parlamenti képviselője elmondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli csapás ért Ajnata és Aitarún települések között. Hozzátette, hogy a 8 és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült. A politikus „veszélyes fejleménynek” nevezte a történteket, amelyeknek szerinte lesznek következményei.

A Hezbollah katonai szárnya később bejelentette, hogy válaszul Grad rakétákkal lőtték az észak-izraeli Kirjat Smona települést.

A Hamász folyamatos  gerilla-harcot folytat Gázavárosban az izraeli tankokkal. Az izraeli hadsereg továbbra is arra kéri a lakosokat, hogy vonuljanak délre. A civilek szabad elvonulása érdekében újabb és újabb útvonalakat jelölnek ki. Közben az izraeli-libanoni határon is egyre hevesebbek a támadások.

„Csak egy Isten van, Allah hatalmas” – énekelték az alagútjaikban masírozó Hamász-harcosok, azokon a felvételeken, amelyeket a terrorszervezet szombaton Gáza északi részén harcoló egységeiről tett közzé. Az iszlamistákhoz közeli források az állítják, hogy

az alagutakban több hónapra elegendő lőszert, élelemet és gyógyszereket halmoztak fel, így készen állnak a hosszú harcra Izraellel.

Független források megerősítették, hogy ezek a felvételek Gázavárosban készültek. A képeken látszik, hogy a Hamász egységei gerilla-taktikát alkalmazva, a romos épületek között bujkálva, lesből támadnak az izraeli páncélosokra.

Az izraeli védelmi erők igyekeznek felszámolni az iszlamisták állásait. Közlésük szerint eddig

már több mint 2500 terroristák által irányított célpontra mértek csapást.

A hadsereg továbbra is arra kéri a lakosokat, hogy a biztonságuk érdekében vonuljanak délre. A civilek szabad elvonulása érdekében újabb és újabb korlátozott ideig biztosított útvonalakat jelölnek ki.

Azt maga a hadsereg vezetése is elismeri, hogy a harcok előrehaladtával a déli területeken sem tudják teljes mértékben garantálni a civilek biztonságát, mivel

a Hamász pajzsként használja a polgári intézményeket, például az iskolákat vagy a kórházakat.

Szombat este ismét csapás érte az észak-gázai dzsabáliai menekülttábort, valamivel később pedig az övezet középső részében található Magázi menekülttáborból is izraeli légitámadást jelentettek.

A palesztin hatóságok nagyszámú áldozatról számoltak be. 

A Hezbollah közben fokozta támadásait Izrael Libanonnal közös határán.

A határhoz közeli izraeli településeket korábban már kiürítették. A zsidó állam védelmi minisztere ultimátumot adott a fegyveres csoportnak.

„Folytatjuk a gázai hadműveleteket és közben az országunk északi határát védjük.

Nem akarunk háborút a Hezbollahhal, de minden eshetőségre készen állunk”

– figyelmeztetett Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hozzátéve, ha a Hezbollah elköveti ugyanazt a hibát, mint a Hamász, akkor Libanon sorsa megpecsételődött.

A térségben jelenleg senki nem érezheti magát biztonságban.

A harcok éjszakánként is folytatódnak. Dél-Izraelből nézve hatalmas robbanások világítják meg a gázai éjszakát, miközben Tel-Aviv felett a Hamász rakétatámadásait lehet látni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott