Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.17.

Kövér László: Ha az EU erősebb akar lenni, akkor a Nyugat-Balkánt integrálja

A közeli térség integrációja egyértelműen erősítené Európát.

Ha az Európai Unió erősebb akar lenni, akkor a Nyugat-Balkánt integrálja, ha gyengébb akar lenni akkor Ukrajnát – jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten.

Kövér László a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. Konferenciáján az Országházban azt mondta, az Európai Unió jelenleg egy olyan hajó, amely eltérítetten és léket kapva sodródik, de a hajó még menthető.

Kifejtette, a 20. század második felében ez a hajó a legragyogóbb európai politikai terv megvalósulásaként indult útjára, az utóbbi időkben azonban a hajónak „kicserélték a térképeit, átprogramozták az irányító berendezéseit: a nemzeti államok demokratikus együttműködése által megszabott útirány helyett egy birodalmi kikötő felé kezdték el kormányozni”.

Hozzátette: az Európai Unió hajótestének szilárdságát a tagállamok szuverenitása adja, a brüsszeli vezetés azonban folyamatosan erodálja azt, miközben minden sziklának és szembe úszó jéghegynek nekivezeti a hajót. Ezért a koronavírus-járvány, az illegális migráció, az orosz-ukrán háború sorra ütött léket rajta – fogalmazott.

Kövér László azt mondta,

hisznek abban, hogy a hajó még menthető, hogy az Európai Unió számára még elkerülhető a Titanic sorsa.

Elérhető a változás a kapitányi hídon, az Európai Unió jelenlegi vezetése 2024-ben leváltható, az eltérített hajó még a helyes irányba állítható – közölte.

Hozzátette: ebben a helyreállítási munkában nemcsak a régi tagállamokra, hanem az újakra, a délkelet-európai országokra is szükség lesz. Magyarország hívja és várja a délkelet-európai országokat az Európai Unió tagjainak a sorába, erejéhez mérten a jövőben is minden politikai és szakértői segítséget megad nekik a csatlakozáshoz – jelentette ki. Közölve azt is, Magyarország 2024 második félévében a magyar EU-elnökség alatt tevőlegesen is hozzá tud járulni csatlakozási ügyének sikeréhez.

Kövér László kitért arra, hogy van olyan ország a Balkán nyugati részén, amely már 2005 óta tagjelölt, és ez a 2010-es évek eleje óta már a legtöbbjükről elmondható, ezen erőfeszítéseket az uniónak el kellene ismernie.

Fontosnak nevezte azt is, hogy ezek az országok ne tegyék meg azt a szívességet a brüsszeli bürokratáknak és a bővítéstől viszolygó egyes nyugati tagállamoknak, hogy késedelemmel hoznak létre szükséges intézményeket, vagy parlamentjük nem tudja gyakorolni az állami vezetőkkel kapcsolatos kinevezési jogköröket.

Közölte,

az EU-nak legalább akkora szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az Európai Unióra.

Szólt arról is, hogy a csatlakozás ügyében két fajta döntési eljárás van: a konkrét csatlakozási feltételek teljesítésétől részlegesen vagy teljesen eltekintő politikai döntés, illetve a csatlakozás minden technikai feltételének teljesítésén alapuló szakmai döntés.

Baj abból lehet – folytatta – , ha ezt a két döntéshozatali módot összekeverik. Elmondta, nem méltányos, ha a csatlakozni akaró országok körében szelektíven alkalmazzák a politikai és szakmai szempontú döntéshozatalt, azaz, ha valakiket úgy akarnak felvenni, hogy politikai alapon mentesítik őket a szakmai kritériumok teljesítése alól, másokat pedig a szakmai kritériumok teljesítése ellenére sem engednek csatlakozni.

Ezt brüsszeli kettős mércének nevezte és azt mondta, a jelek arra utalnak, a keleti partnerség egyes országait politikai alapon akarják beemelni az Európai Unióba, míg a nyugat-balkáni országokat szakmai alapon akarják az Európai Unión kívül tartani.

A politikus szerint ép ésszel fel sem fogható, miért kell egy geopolitikailag ma még rendkívül kockázatos, háborúval sújtott térséggel előre haladni, ugyanakkor nem hozni döntést a belépésről egy geopolitikailag konszolidált térséggel, ahol nincs háború.

Kövér László szerint amennyiben az Európai Unió erősebb akar lenni, akkor a Nyugat-Balkánt integrálja, ha gyengébb akar lenni akkor Ukrajnát.

Közölte, a brüsszeli döntéshozók jelenlegi csatlakozási politikája nem az EU stabilizálásának, hanem destabilizálásának irányába mutat. Ugyanez a helyzet az illegális migráció, az orosz-ukrán háborúra válaszul szánt szankciós politika, az európai gazdák szisztematikus ellehetetlenítésének szándéka, a háztartásokat és az autóipart egyaránt sújtó klímapolitika vagy az LMBTQ-rögeszme erőszakos propagálása esetén, nem is beszélve a tagállamok szuverenitásának egyre nyíltabb, jogellenes aláásásáról – mondta.

Bizakodását fejezte ki, hogy a következő évtized megadja arra a választ, kinek áll érdekében az Európai Unió teljes destabilizálása.

Kövér László megemlékezett a közelmúltban elhunyt Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökéről is.

Meggyőződésünk, hogy a Nyugat-Balkán helye az Európai Unióban van – hangsúlyozta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzésében.

Zsigmond Barna Pál a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy tárgyalt Filip Toszevszki észak-macedón külügyi államtitkárral, aki a megbeszélésen jelezte: hazája számára fontos, hogy a 2024-es magyar uniós elnökségi félév alatt Észak-Macedónia is lehetőséget kapjon arra, hogy minél több fórumon képviselhesse álláspontját és bemutathassa az integráció érdekében tett lépéseit.

Magyarország elkötelezett a térség uniós integrációjának ügye mellett, ezért mindig kiemelt partnerként tekintünk a térség országaira, és aktívan is támogatjuk a csatlakozási folyamatukat – írta az államtitkár, hozzátéve,

biztosak abban, hogy az Európai Unió erősebbé és versenyképesebbé válhat a régió integrációjával.

Zsigmond Barna Pál közölte, a megbeszélésen elhangzott, hogy az integráció Észak-Macedónia számára – a gyakorlati szempontokon túl – azért is kiemelt jelentőségű, hogy az egész országuk láthassa, a csatlakozás jó cél, és az EU valódi perspektívát, lehetőséget kínál számukra.

Az államtitkár beszámolója szerint a migráció kérdésében nagyon közel áll egymáshoz Magyarország és Észak-Macedónia álláspontja. „A cél az, hogy illegálisan senki ne tartózkodjon a területünkön, és ennek érdekében fizikailag is megvédjük a határainkat” – hangsúlyozta.

A bejegyzésből kiderült, hogy a megbeszélés során a két politikus részletesen áttekintette az Európai Bizottság múlt héten bemutatott, 2023-as, bővítésre vonatkozó csomagjának Észak-Macedóniát érintő pontjait.

Zsigmond Barna Pál tájékoztatása szerint biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy minden lehetséges eszközzel azon lesznek, hogy előremozdítsák azon országoknak az integrációját, amelyek érdemi lépéseket tesznek a csatlakozásuk érdekében. „A Nyugat-Balkán számíthat Magyarországra, a támogatásunk töretlen” – írta Facebook-bejegyzésében az államtitkár.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

mindmegette.hu

Betétdíjas palackokra váltott a Szentkirályi, az ásványvíz és a Pepsi is érintett

mandiner.hu

Simán győzött, és még picit reménykedhet a Liverpool

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

mandiner.hu

Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér