POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.27.

Újabb elemmel bővül a családtámogatási rendszer

Még dolgoznak a "finomhangoláson".

Hamarosan újabb fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek, amely a testi, lelki, szellemi egészség elemével bővül – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Baba-Mama Expón szombaton Budapesten.

Hornung Ágnes tájékoztatása szerint ezzel az otthonteremtéssel, az anyagi biztonsággal és a döntési szabadsággal együtt immár négy fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek.

Az államtitkár hozzátette, hogy már dolgoznak egy olyan csomagon, amely ezt a negyedik pillért fogja támogatni és reményét fejezte ki, hogy ez az újabb intézkedés segítséget nyújt ahhoz, hogy Magyarországon tovább nőjön a boldog családok száma.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Családbarát Magyarország Központ közös kiállítóstandján tartott tájékoztatón Hornung Ágnes úgy fogalmazott,

az új intézkedést is azért vezetik be, mert a magyar családpolitika is folyamatosan keresi azokat a megújulási pontokat, amelyekkel a rendszert finomhangolni lehet.

Felidézte: a kormány 2010-ben döntött arról, hogy a családokat helyezi a középpontba, akkor indult el egy családbarát fordulat, amely a mai napig is tart és ez alatt a 13 év alatt több mint 30 családpolitikai intézkedés született.

Hornung Ágnes az eddig bevezetett intézkedéseket ismertetve elmondta, hogy a csok 2015-ben indult január 1-től megújul: a családok a leendő és a már meglévő gyermekeik számától függően egy maximum három százalékos kamattal rendelkező, államilag támogatott hitelt vehetnek igénybe, amely a gyermekek számától függően 15, 30, vagy akár 50 millió forint is lehet.

Ezeket a támogatási formákat ugyanúgy a hitelintézeteknél vehetik igénybe a családok, ahogy a korábbi kedvezményt is – tette hozzá.

Az anyagi biztonságról, mint második pillérről szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2010 óta ezek az intézkedések voltak a leghangsúlyosabbak, közülük a családi adókedvezményt, a csecsemőgondozási díjat, és az egyszeri személyi jövedelemadó visszatérítést emelte ki, hangsúlyozva, hogy 2021-ben és 2022-ben ezek az intézkedések mintegy négymilliárd forintot hagytak a családoknál.

A januártól elérhető csok pluszra minden magyar család jogosult, ha gyermeket vállal, vagy ha a már meglévő gyermekük mellé továbbiakat szeretne – hívta fel a figyelmet a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes kiemelte: az új konstrukcióban már nem lesz különbség az új és használt ingatlanok között, és a csok plusz az ország bármely településén igényelhető lesz.

A csok plusz rengeteg olyan lehetőséget nyújt a fiatal családosoknak, amivel jobban tervezhetővé tehetik az életüket. Akár lakásvásárlásról vagy családi ház építéséről van szó ezeknek az ingatlanoknak a hitelezése nagyon nem mindegy, milyen árat képvisel – mondta az M1-nek egy családos édesapa, aki hozzátette, célja a családi ingatlan korszerűsítése, ezért élni fog a csok plusz adta lehetőségekkel, ami egyben azt is jelenti, hogy feleségével nagyobb családban gondolkodik.

Merthogy az új állami segítséget azok a fiatal házaspárok vehetik igénybe, akik gyerekeket vállalnak a jövőben – jelentette be a korábban a kulturális és innovációs miniszter, aki szerint az úgynevezett városi csok helyett 2024-től az új, kamattámogatott hitelkonstrukció lesz elérhető.

„Az elérhető összegeket megemeljük, a hitel a gyerekek számának függvényében 15, 30 illetve 50 millió forint lehet.

A kedvezményes kamat 3 százalék, az első közös otthon megvételekor pedig 10 százalék önrész elégséges.

A futamidő 10-től 25 évig terjedhet” – fogalmazott Csák János.

Szakértők szerint az új konstrukciónak nagyon sok előnye van. Például, hogy a kamat a futamidő végéig három százalék marad. Fontos az is, hogy a családoknak nagyjából egyharmaddal kisebb összeget kell fizetniük a banknak, mint amennyit piaci hitelnél kellene. Az is nagy kedvezmény, hogy a második, illetve a harmadik gyerek esetén 10-10 millió forintot elenged az állam. Lényeges továbbá, hogy a csok plusznál is megmarad az illetékmentesség. Emellett az új lakásoknál az áfa is visszaigényelhető. Az új támogatással pedig az alacsony jövedelműek jobban tudtak majd élni, hiszen az eddigi 20 helyett csak 10 százalék önerőre lesz szükségük.

A családokért felelős államtitkár a kormány közösségi oldalára feltöltött videójában a csok plusz fontosabb részleteit foglalta össze.

„Ha egy gyermektelen házaspár két gyermeket vállal előre, akkor 30 millió forintra jogosult. Ugyanakkor a 30 milliós összeget azok a házaspárok is igényelhetik, akik a már meglévő gyermekük mellé mégegyet vállalnának. Azok, akik nagy családban gondolkodnak,

a maximális 50 millió forintos hitelre jogosultak”

– mondta Hornung Ágnes.

Ez azt jelenti, hogy a ma még gyermektelen családok három gyermeket vállalnak, akkor ők is jogosultak a maximális hitelösszegre. De azok is, akik a meglévő egy mellé még két gyermeket vállalnak, vagy a meglévő kettő mellé mégegyet szeretnének.

Az Hornung Ágnes kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az új konstrukcióban az új és a használt ingatlanok között megszűnik a különbségtétel.

Csak annyi kell, hogy a kölcsönt

az első közös otthon megszerzésére, vagy a már meglévő otthonhoz képest nagyobb, komfortosabb megvásárlására, illetve építésére használják fel.

A csok plusz az ország bármely településén igényelhető lesz, tehát az ötezer főnél kisebb településeken, akár a falusi csokkal együtt is.

A harmadik pillér a döntési szabadság lehetősége, amely abban segít, hogy a gyermekvállalás által létrejövő számtalan feladat mellett sem a tanulás, sem pedig a karrier ne jelentsen hátrányt a gyermeket vállalók számára, ezért a bölcsődei férőhelyeket biztosító települések számát háromszorosára növelték – mondta.

A kormány, a magyar családpolitika számára rendkívül fontos, hogy azok a gyermeket vállalók, akik szeretnének visszatérni a munka világába, ezt akadály nélkül meg tudják tenni, gyermeküket biztonságos helyen tudhassák – tette hozzá.

A hamarosan bevezetésre kerülő negyedik pillérről szólva Hornung Ágnes az „ép testben ép lélek” elvet hangsúlyozta, hiszen ahhoz, hogy boldogságban lehessen nevelni a gyermeket, a testi lelki egészség elengedhetetlen, a jövőben erre a pillérre még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról számolt be, hogy

az expón megkérdezett családok túlnyomó többsége egyetért a családtámogatási rendszer intézkedéseivel és azokat igénybe is veszik.

Úgy fogalmazott, hogy a családok legnagyobb része szerint Magyarország családbarát ország, ahol érdemes gyermeket vállalni, ezt pedig reprezentatív kutatásaik is igazolják, melyek szerint például a három évnél kisebb gyermeket nevelők 90 százaléka egyetért a családtámogatási intézkedésekkel.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője elmondta, hogy az államtitkárság háttérintézményeként számos eszközzel segítik a gyermeket vállalókat a tájékozódásban, honlapjukon többek között nevelési tanácsokkal, családtámogatási kalkulátorral, a csok pluszról szóló információkkal szolgálnak.

Emellett gyermekfejlődési kérdőívvel segítik, elsősorban a szakemberek – védőnők, óvónők – munkáját. Azon családok számára is próbálnak segítséget nyújtani, akik a gyermeknevelést a hivatásukkal szeretnék összeegyeztetni a szülők -tette hozzá az ügyvezető.

Újabb, negyedik elemmel bővül a családtámogatási rendszer – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn.

Hornung Ágnes emlékeztetett, hogy 2010 óta épül Magyarországon az átfogó családtámogatási rendszer, amely minden élethelyzetre megoldást kínál, vagyis a teljes életutat lefedi. Az intézkedéseknek eddig három fő pillére volt: az otthonteremtés, az anyagi biztonság és a döntési szabadság a munka, illetve a magánélet között. A már meghozott több mint harminc intézkedés nagyobb része ebbe a három pillérbe tartozott.

Hozzátette: az otthonteremtési támogatás – Európa legnagyobb ilyen programja – 2024 januárjától tovább bővül.

Az elmúlt 13 évben a kormány a családok anyagi biztonságát tudta a legjobban erősíteni, az intézkedések – mint például a családi adókedvezmény – többsége erre fókuszált.

A döntési szabadságot erősítő intézkedés például a bölcsődei infrastruktúra fejlesztését jelenti, és ezzel az volt a cél, hogy azok a szülők, akik visszatértek volna a munka világába, ezt szabadon megtehessék – mondta Hornung Ágnes.

Hozzátette: a családtámogatási rendszert minden évben felülvizsgálja a kormány, és a pillérek most kiegészülnek a testi, lelki és szellemi egészséggel, mert ez egy olyan pont, ami hosszú távon biztosíthatja a nemzet fennmaradását és a családok boldogságát.

A családokat érintő problémák közül kiemelte, hogy ma a fiataloknak nehéz párt találni, az emberek a digitális világhoz kénytelenek adaptálódni, az idősek között pedig jóval nagyobb számban fordul elő a demencia, mint korábban. A kormány ezekre a problémákra szeretne megoldásokat kínálni az újabb intézkedésekkel – közölte Hornung Ágnes.

Ezek mind olyan intézkedések, amelyek jobbá tehetik az emberek életét. Ha mind testileg, mind szellemileg, mind lelkileg jól vagyunk, akkor az a családok érdekét szolgálja rövid távon is, de a fő eredményük hosszú távon tud megmutatkozni – fogalmazott az államtitkár.

Szólt arról is, hogy jelenleg kidolgozás alatt állnak a negyedik, átfogó és komplex pillérhez tartozó javaslatok, amelyekkel mind a családokat, mind a fiatalokat, mind pedig az időseket segítenék.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

borsonline.hu

Őrjöng a márciusi lottónyertes, még mindig nem kapta meg a nyereményét

magyarnemzet.hu

Ő a felelős a 7-0-s zakóért az NB I-ben, az edző amatőr viselkedésről beszélt

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

magyarnemzet.hu

Az orosz „Sátán II” nukleáris fegyver milliókat ölne meg és egész nagyvárosokat tenne a földdel egyenlővé

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában