POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.26.

Katolikus mise közben robbantottak a Fülöp-szigeteken

Legalább három ember meghalt és hét megsebesült.

Legalább három ember meghalt és hét megsebesült vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban – közölték a hatóságok.

A robbanás a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történt – számolt be Allan Nobleza regionális rendőrfőnök. Az egyetem közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt, felfüggesztette az órákat és nagyobb létszámú biztonsági személyzetet vezényelt az intézmény területére.

Szolidárisak vagyunk keresztény közösségünkkel és mindazokkal, akiket ez a tragédia érintett

– áll az egyetem közleményében. A támadás három nappal azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi, Daulah iszlamista szervezet szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén. A hadsereg szombaton közölte, hogy az iszlamista szervezet támadásokat tervez az ország egy másik tartományában is. Nobleza elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.

A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai “emírjének”, Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte.

A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg – legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul -, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.

A hír hallatán Ferenc pápa vasárnap délután részvéttáviratban fejezte ki együttérzését az elhunytak hozzátartozói és a sebesültek iránt. 

A levélben – Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával – ez szerepel:

Ferenc pápa mélységes szomorúsággal értesült a mindanaói állami egyetem közelében egy szentmise során történt bombarobbantás áldozatairól és sebesültjeiről, ezért lelki közelségéről biztosítja a tragédia minden érintettjét. Lélekben egyesül velük, az elhunytak lelkét a mindható Isten szerető irgalmába ajánlja, a sebesülteknek és a gyászolóknak pedig a gyógyulás és a megvigasztalódás isteni adományát kéri. Imádságában Krisztus, a Béke Fejedelme segítségét kéri, hogy mindenki tudjon elfordulni az erőszaktól és a jó felülkerekedjen a gonoszságon, ehhez küldi az áldását, mint Úrban való megvigasztalódás zálogát.

Ilyenkor is fontos gondolnunk azonban arra a több százmillió keresztény emberre, akik a hitük miatt szenvednek hátrányos megkülönböztetést, fenyegetést, üldöztetést – hívta fel a figyelmet Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár Facebook-videójában.

 

Karácsonyra, Krisztus születésének ünnepére készül a keresztény világ. Az adventi koszorúkon már égnek a hit, a remény és az öröm gyertái.

– kezdte a videót Azbej Tristan. Az államtitkár felhívta a figyelmet, több százmillió keresztény kényszerül sokszor félelemben, titokban ünnepelni a Megváltó születését és gyakran a karácsonyi istentiszteletek is az erőszakos támadások célkeresztjébe kerülnek.

Kiemelte, Magyarország idén is számos alkalommal sietett a szélsőségek által megtámadott keresztény emberek megsegítésére. Nigériától a Fülöp-szigetekig, Kongótól Szíriáig közvetítettük a magyar emberek szolidaritását, sőt, első ízben kellett Európában segítséget nyújtanunk, miután egy spanyoroszági katolikus templomot szélsőséges támadás ért – fogalmazott Azbej Tristan.

A karácsonyi időszakban és az év minden napján tartsuk szívünkben azokat, akiknek ebben az időszakban is nehzés a helyzete, és tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik, hogy a karácsony fénye eljusson minden szenvedő szívéhez. Legyen ez az ünnep egység, az öröm, és a szeretet ünnepe, mindannyiunk számára

– hangsúlyozta az államtitkár, aki a Hungary Helps Program munkatársai nevében is áldott és békés karácsonyt kívánt.

Magyarország nemzetközi segítségnyújtási programja, a Hungary Helps Program segítséget nyújt a világban szenvedőknek, magukra hagyatott embereknek és kiemelten igyekszik megóvni az üldözött keresztények életét, miközben segíti megőrizni közösségüket – hangsúlyozta Azbej Tristan államtitkár.

“Ma minden hetedik keresztényt valamiféle üldöztetés ér a világban, 360 millió keresztény van abban az helyzetben, hogy hite miatt kisebb vagy nagyobb üldöztetésnek, kirekesztésnek vagy diszkriminációnak van kitéve”

– hívta fel a figyelmet az államtitkár, hozzátéve: a magyar misszió középpontjában áll felhívni erre a magyar és nemzetközi közvélemény figyelmét.

Karácsony első napján Jézus születését ünnepelték a keresztények világszerte. Ferenc pápa a szentföldi harcok leállítását sürgette karácsonyi üzenetében. Úgy fogalmazott: az „összes háború megbocsáthatatlan őrültség”. Jézus Krisztus szülőhelyén, Betlehemben katonai jelenlét mellett, a szokásosnál csendesebben telik a karácsony. Ugyan megtartották az ünnepi szentmisét, de idén se zarándokok, se turisták nem voltak a szertartáson.

Miután este személyesen celebrálta az ünnepi misét, Ferenc pápa hétfőn megtartotta szokásos ünnepi beszédét is a Szent Péter-bazilika erkélyén. A katolikus egyházfő

a szentföldi harcok leállítását és a közel-keleti konfliktus tartós rendezését sürgette.

„Könyörgöm, hogy vessenek véget az ártatlan civilek halálát okozó hadműveleteknek. Meg kell oldani a Gázában uralkodó humanitárius válságot. Véget kell vetni a gyűlöletkeltésnek. Testvérek és nővérek, imádkozzunk a békéért!” – mondta Ferenc pápa.

Hozzátette: fájó szívvel gondol azokra az emberekre, akiket a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei elhurcoltak, illetve meggyilkoltak. Ferenc pápa ülve olvasta fel beszédét, amelynek végén latinul elmondta a Rómának és a világnak szóló áldását, az Urbi et Orbit.

Miközben Gázában véres harcok dúlnak, addig Betlehemben,

Jézus szülővárosában hagyományos karácsonyi szentmisét tartottak a Születés templomában.

A szertartás atrocitások nélkül zajlott le. A jeruzsálemi latin pátriárka, csakúgy, mint az éjféli misén, felhívta a figyelmet a tartós béke fontosságára. Úgy fogalmazott:

az erőszak csak még több erőszakot szül.

Jézus Krisztus szülőhelyén hatalmas rendőri és katonai jelenlét mellett, a szokásosnál csendesebben telik a karácsony. Nem állítottak karácsonyfát és nem kapcsolták fel a díszkivilágítást sem. Az utcák kihaltak, a boltok zárva vannak.

Elmaradtak az ilyenkor szokásos szabadtéri ünnepségek, csak a miséket tartották meg. Bár Betlehemben a turizmus jelenti a lakosság fő jövedelemforrását, idén

több mint 70 szálloda zárt be a városban, és több ezren maradtak munka nélkül.

A német államfő szintén a háborúk pusztításaira hívta fel a figyelmet a karácsony napján közzétett beszédében.

„Az Ukrajna elleni orosz agressziós háború immár a második telébe lépett. Ősz óta pedig a közel-keleti háború borzalmaival is szembesülnünk kell. Sokan aggódnak a jövő miatt. Mindannyian egy békésebb világra vágyunk. Én is. Úgy gondolom, hogy erről soha nem szabad lemondanunk” – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier, német elnök.

A brit uralkodó ünnepi beszédében szintén a rászoruló embertársainknak nyújtott segítség fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Jézus példája is megmutatja, hogyan szerethetjük a szomszédainkat. Ez az év megtanított minket arra, hogy ott kell segítenünk a rászorulóknak, ahol csak tudunk. Ez az üzenet része a világ minden vallásának” – fogalmazott III. Károly.

A brit királyi család hétfőn a kelet-angliai birtokára vonult vissza, ahol karácsony napján ellátogattak a Szent Mária Magdolna templomba. Az eseményen a királyi páron kívül Vilmos herceg és Katalin hercegné is részt vett három gyermekük társaságában.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Álomszerű visszatérése után drámai fordulat jöhet Gulácsi jövőjében

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

borsonline.hu

Szuper hírt jelentett be Marco Rossi: ezt mindenkinek látnia kell

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való