POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.27.

Megölték az újságírót aki Zelenszkij villája után nyomozott

Egyiptomban támadtak rá.

Egyiptomban találták meg al-Alawi újságíró holttestét, aki Zelenszkij anyósának villájáról beszélt.

 

Megtalálták Egyiptomban Mohammed al-Alawi újságíró holttestét, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök családjában folytatott korrupció ügyében nyomozott – számol be az El Mostaqbal.

Már korábban megírta néhány Telegram-csatorna, ám akkor még hivatalos forrásból senki sem erősítette meg. 

Megöltek egy újságírót, aki megmutatta a világnak Zelenszkij anyósának villáját - írja az Ukrajna.ru csatorna. 

A V4NA nemzetközi hírügynökségnek is voltak információ arról, hogy orosz oligarcha paradicsomban van Zelenszkijnek villája

Hurghadában megtalálták Mohammed Al-Alawi egyiptomi újságíró holttestét, aki Zelenszkij anyósának ötmillió dollárért (460 millió rubelért) történő Vörös-tengerparti villavásárlását vizsgálta.  

A hurghadai rendőrség és rokonok egyetértenek abban, hogy az újságírót ismeretlenek csoportja támadta meg. A rendfenntartók tájékoztatása szerint a testen számos törést és hematómát, valamint zárt fejsérülést találtak.

Az újságíró hozzátartozói elmondták, hogy az ukrán elnök anyósának villájával kapcsolatos nyomozás nyilvánosságra kerülése óta féltik az életét. Mohammed Al-Alawi idén augusztus végén tette közzé a Zelenszkij családja által Egyiptomban vásárolt új villával kapcsolatos vizsgálatát. Az újságíró azt állította, hogy birtokában vannak az adásvételi tranzakciót igazoló dokumentumok.

Ahogy arról korábban a The Economist is írt, az ukrán titkosszolgálatok az ilyen és hasonló fedett akciók szakértőjévé váltak.  

Egy oknyomozó portál szerint Volodimir Zelenszkij családjának a birtokába kerülhetett egy ötmillió eurót (nagyjából kétmilliárd forint) érő luxusvilla Egyiptom legelegánsabb részén – írta korábban az Origó. A lap szerint nem ez az első eset, hogy a háború mindennapos borzalmaival egy időben az derül ki, hogy az ukrán vezetők egy jelentős része luxuskörülmények között vakációzik. Legutóbb a hadsereg vezetői körében robbant ki a botrány a hatalmas korrupciós pénzből megszerzett luxusvillák miatt.  

Egy egyiptomi oknyomozó újságíró exkluzív információkkal szolgált: Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és családjáról a The Medium online fórumon. A cikkben idézettek arra mutatnak, hogy Zelenszkij családja luxusvillát szerezhetett a milliomosok városában, El Gounában.

Sajtóinformációk szerint Olga Kiyashko, akinek a neve megegyezik Zelenszkij anyósának a nevével, egy ötmillió dollár értékű luxusbirtok tulajdonosa.  A birtok egy fényűző villa gyönyörű belső dekorációval és medencével, a tengerparton található, és tulajdonosai számára gyönyörű kilátást nyújt a tengerre. A villa szomszédságában található Angelina Jolie, a világhírű hollywoodi színésznő birtoka.

Azonban nem ez az első eset, hogy a nemzetközi sajtó Zelenszkij luxuséletviteléről cikkezik. Még tavaly szeptemberben olasz, német és svájci hírportálok is egybehangzóan arról számoltak be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök toszkánai luxusvilláját jó eséllyel egy londoni lakcímmel rendelkező orosz milliomos házaspárnak adták bérbe augusztusra. Meg nem erősített források szerint a bérlők ötvenezer eurót, azaz átszámítva nagyjából húszmillió forintot fizettek a Forte dei Marmi tengerparti kisvárosban található ingatlanért.

Zelenszkij még 2017-ben, több cégén keresztül 3,8 millió euróért (1,5 milliárd forint) vásárolta magának a szóban forgó luxusvillát Olaszország egyik legdrágább üdülőhelyén – írja az Origó.

Az ingatlan tulajdoni lapja szerint a ház a San Tommaso S.R.L. cég nevén van, amely a Como megyében található Cantú településen van bejegyezve, és aminek a vezetője Pishchanska Svitlana, Zelenszkij egyik gyerekkori barátja.

A San Tommaso az Aldorante Limited irányítása alatt áll. Ennek a fedőcégnek mindössze kétezer euró az alaptőkéje, a székhelye Cipruson van bejegyezve, ahol az egyetlen részvényese Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége, de 2019-ig maga az ukrán elnök is az igazgatója volt.

A villáról röviden annyit érdemes tudni, hogy 413 négyzetméteres, és mindössze négyszá méterre található a tengertől, Forte dei Marmi központjában. Az ingatlanban 15 szoba, a földszinten pedig egy wellnessrészleg szaunával, úszómedencével, pezsgőfürdővel és edzőteremmel kapott helyet. 

A környékkel kapcsolatban egyébként fontos megemlíteni, hogy az itt található összes ház egyharmadát, ami körülbelül 2500 villát jelent, oroszok birtokolják. Gyakran megfordul errefelé Roman Abramovics, Oleg Gyeripaszka, Borisz Gromov, Oleg Tinkov vagy épp Alekszej Kudin.

A Corriere Della Serra olasz lap megkereste a Zelenszkij villáját kezelő ingatlanügynököt, aki azt mondta, hogy a bérlőkkel kapcsolatban nem adhat ki személyes információkat. A szomszédok beszámolói alapján viszont a portál azt állítja, hogy bérlők valószínűleg oroszok voltak, de már régóta rendelkeznek londoni lakcímmel, sőt talán már angol állampolgársággal is – írja az Origó. 

Nemrég derült ki az is, hogy a kijevi fegyveres erők felső- és középvezetői sorra veszik a tengerparti luxusvillákat Spanyolországban – írta a Berliner Zeitung német napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint az ukrán hadsereget teljesen áthatja a korrupció, amelynek a legnagyobb haszonélvezői a sorozóközpontok vezetői, akik néhány ezer dollárért vagy euróért bárkinek elintézik, hogy felmentsék a katonai szolgálat alól. 

Az így szerzett kenőpénzt aztán Nyugat-Európába küldik, ahol strómanok vagy ott élő rokonok közvetítésével luxusingatlanokat vásárolnak belőle.

A legtöbb ilyen villa az andalúziai Malagában és Marbellán található. Az utóbbi városban állítólag annyira megszaporodtak az ukrán tisztviselők ingatlanbefektetései, hogy a helyiek már csak spanyol zászlóaljnak hívják az újdonsült tulajdonosokat.

A legnagyobb ilyen típusú korrupciós botrány július végén robbant ki, amikor őrizetbe vették Jevhen Boriszovot, az Odessza megyei hadkiegészítő központ parancsnokát, aki a vád szerint tízezer dollárért cserébe bárkit alkalmatlannak nyilvánított a katonai szolgálatra. Ráadásul akik ilyen igazolást kaptak, azoknak lehetőségük volt az országot is elhagyni.

Az Ukrán Állami Nyomozóiroda (SBI) szerint Boriszov korrupciós pénzekből Spanyolországban szerzett ingatlanokat, amelyeket rokonai nevére vásárolt meg. Édesanyja nevére például hárommillió euró (1,15 milliárd forint) értékben került ingatlan.

 

Botrányos vakációzások a háborúban

Korábban lapunk arról is beszámolt, hogy Ukrajnában a háború kitörése óta többször lett abból óriási botrány, hogy az ország vezetői elképesztő luxusban külföldön pihennek. Aki pihenni akar, az majd szolgálaton kívül fog pihenni! – üzente Volodimir Zelenszkij ukrán államfő még januárban, amikor megtiltották, hogy tisztségviselők külföldre utazzanak vakációzni. A szigorú lépésre azért volt szükség, mert nagy botrányt kavart, hogy egymás után több ilyen esetre is fény derült. Márpedig a kijevi hatalom számára elég kínos, hogy amíg a katonák a vérüket adják a fronton, a hadköteles férfiak pedig el sem hagyhatják az országot, addig az elit a tengerparton sütteti a hasát.

Mikola Tiscsenkóról, a kormányzó Nép Szolgájának parlamenti frakcióvezető-helyetteséről kiderült, hogy előbb Európában, majd Vietnámban és Thaiföldön múlatta az időt. A politikus visszatérő vendég a távol-keleti üdülőparadicsomban, korábban a közösségi médiában büszkélkedett el vele, ahogy megmártózik a habokban.

Azt állította, csupán üzleti úton járt, a vietnámi és thaiföldi ukrán diaszpóra képviselőivel találkozott – elmondása szerint utóbbiban 6800-an élnek –, kapcsolatokat épített, programja pedig teljesen nyilvános, ráadásul az elnök megbízásából utazott. Csakhogy a házelnök szerint erre valójában senkitől nem kapott engedélyt, és Volodimir Zelenszkij sem sietett a védelmére.

Sőt a Nép Szolgája frakciója kizárta a soraiból a képviselőt, majd nem sokkal később a párt is megszabadult tőle. A politikus arról is ismert, hogy Kijevben elegáns éttermei vannak, amikben a koronavírus-járvány tombolása idején is, a korlátozásokra fittyet hányva privát rendezvényeket tartott. Máskor az ukrán törvényhozásban nem teljesen szokatlan módon egy másik képviselővel akaszkodott össze, mert szerinte az megsértette az államfőt.

De Kárpátalján sem kell bemutatni: mint arra a Kárpáti Igaz Szó emlékeztetett, a 2020-as önkormányzati választások után őt nevezték ki a kormánypárt helyi koordinátorának, de béketeremtés helyett csak annyit ért el, hogy még jobban elfajultak a hatalmi csatározások. Emlékezetes, hogy ő volt az a képviselő, aki arról leckéztette az ukrán határőrt, hogy a magyarok a barátaik. Ez a megbízatása viszont tavaly nyáron véget ért, állítólag éppen azért, mert a hátországban nem akartak balhékat és botrányokat.

Ugyancsak belebukott a vakációzásba Olekszij Szimonenko főügyész-helyettes. Ő a családjával együtt a spanyolországi Marbellában köszöntötte az új esztendőt, ami úgy derült ki, hogy a felesége fotót töltött fel a pihenésükről a közösségi médiában.

 Súlyosbította a helyzetet, hogy Olekszik Szimonenko társasággal utazott, egy lvivi üzletemberrel, és egy megyei tanácstaggal együtt hagyták el az országot.

Január eleji hazatérése után nem is nagyon próbált védekezni, önként benyújtotta a felmondásáról szóló levelet.

Ha ez nem lenne elég, az egykori miniszterelnököt, a Batykivscsina párt elnökét, Julija Timosenkót és férjét pedig az Egyesült Arab Emirátusokban kapták lencsevégre. A „gázhercegnőként" elhíresült politikus állítólag a Kempinski luxushotelben szállt meg Dubajban, ahol a szilvesztert is ünnepelte. Ugyan igyekezett kerülni a nyilvánosságot, de szemfüles újságírók így is kiszúrták a homokos tengerparton. Azóta visszatért Ukrajnába, de nem sokat hallat magáról. Sőt az ukrán sajtó annak is utánanézett, hogy utoljára október 24-én vett részt a parlamenti bizottságok munkájában, pedig azóta már többször is üléseztek.

Éppen Julija Timosenko példája mutat rá, hogy a probléma koránt sem új keletű. A képviselő már tavaly szeptemberben beperelte az államot, amiért elvették tőle és több száz másik politikustól a diplomata-útlevelet. Sajtóértesülések szerint már emögött is az állt, hogy Volodimir Zelenszkijt dühítette, hogy a tisztviselők külföldre utazgatnak háború idején. Kiskapu azért így is maradt: a hivatalos ügy vagy a gyógykezelés kivételt jelent.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchesterből kirúgott focista Messiként tündököl a Dortmundban

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

life.hu

Cher elárulta, miért bukik a nála sokkal fiatalabb férfiakra: mostani szereme csak 38 éves

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik