POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.21.

Negyven napja hallgat Karácsony főtanácsadója

Igazi némasági fogadalom.

A mai napig nem tudjuk, hogy pontosan milyen szerepe volt Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely bizalmasának a 99 Mozgalom bűncselekmények gyanúját is felvető félmilliárdos adománygyűjtésében. Annyi biztos, hogy Tordai Csaba – a főpolgármester jogi főtanácsadója – irodájában okirat-hamisítást alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le az adónyomozók. Vélhetően ott hamisíthatták azokat a jegyzőkönyveket, amelyek a 99 Mozgalom adománygyűjtési akciójának hitelesítését szolgálták volna. A botrány kirobbanása óta a hatóságok pénzmosás és költségvetési csalás gyanúja miatt is nyomoznak.

 

November 11-én robbant a hír, hogy két nappal korábban házkutatást tartottak Tordai Csaba ügyvédi irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói. A következő napokban az is nyilvánosságra került, hogy a 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt, költségvetési csalás és pénzmosás gyanújával indult eljárás keretében okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le a nyomozók. 

Az Index később arról értesült, hogy többek között aláírás-hitelesítő dokumentumokat foglaltak le a NAV munkatársai egy ügyész jelenlétében a főpolgármester jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájában. A portál azt is megírta, hogy az aláírás-hitelesítők olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni. A tíz dokumentumokon két MSZP-s neve szerepelt, akik azonban csak egy alkalommal vettek részt adományláda felbontásában, a ládába érkezett összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében. Az Index megkeresésére az MSZP azt közölte, hogy munkatársaikat tanúként hallgatta meg a NAV, ahol elmondták: az első jegyzőkönyvet követő további kilenc okiratot nem ők írták alá, azoknál a ládabontásoknál jelen sem voltak. 

Ebből következik, hogy a további kilenc jegyzőkönyvön nem szerepelhetne a nevük, azaz nagy valószínűséggel azokat meghamisíthatták

A nyomozásban később házkutatást tartott a NAV Karácsony Gergely pénzhordó emberénél is, akit a Magyar Nemzet riportere a lakása előtt próbált megszólaltatni. 

Perjés Gábor, aki a múlt évben 19 alkalommal, összesen 506 millió forint állítólagos adományt fizetett be a 99 Mozgalom bankszámlájára, nagyrészt euróban és angol fontban, nem cáfolta, hogy házkutatást tartottak otthonában, ugyanakkor lapunk kérdéseire nem volt hajlandó válaszolni. 

Az OTP is feljelentést tett

Az eljárás még júniusban kezdődött, miután a Nemzeti Információs Központ által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített összefoglaló jelentésből kiderült, hogy a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom számlájára is jelentős pénzösszegek érkeztek, méghozzá négyötöd részük euróban és angol fontban. Később a mozgalom számlavezetője, az OTP Bank is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt. 

A pénzügyeket kezelő Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adhatott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. A jegyzőkönyvek állítása alapján ezekbe két-háromezer bankjegyet, egy esetben pedig 3811 bankjegyet tettek.

A feljelentésben viszont az áll, hogy „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak, és összetapadtak. Az OTP Bank feljelentése szerint a befizetések rendre megegyeztek a közvetlenül a befizetést követően az egyesület egyik kiemelt partnere (a Bajnai-féle DatAdat-csoportról lehet szó) részére történő átutalások összegével. Az ügyben pénzmosás gyanújával is nyomozás indult. 

Köddé vált a főtanácsadó

Tordai Csaba tehát negyven napja hallgat, sőt teljesen eltűnt a nyilvánosság elől: telefonon elérhetetlen, a sajtómegkeresésekre nem válaszol, sem az irodájánál, sem a Városházán nem mutatkozott azóta. Tordai barátja megbízója, Karácsony Gergely sem túl bőbeszédű ebben az ügyben, ha mégis válaszol a sajtó kérdéseire, akkor hónapok óta ugyanazt az életszerűtlen magyarázkodást adja elő az általa alapított mozgalom gyanús adománygyűjtéséről. Szerinte anonim adományozók hordták össze a félmilliárd forintot, akikről semmit nem tud, egyébként minden jogszerűen történt, és továbbra is maximálisan élvezi a bizalmát Tordai Csaba. 

Gyurcsányék bizalmi embere

A jogi főtanácsadó iránti rendíthetetlen bizalom nem a véletlen műve, de nem is a mostani botrányban való, Karácsony által vélelmezett, feddhetetlenségével függ össze. A valódi okokat a 2010 előtti években kell keresni. 

A Magyar Nemzet korábban részletesen ismertette Tordai karrierjét, de érdemes felidézni a legfontosabb részleteket. A jogász a pannonhalmi bencés gimnáziumban végzett, de már egyetemista éveiben a liberális közeg felé fordult. A Fundamentum nevű, SZDSZ-közeli jogi lapnak dolgozott, de 2000-ben (február 18.) például a Népszava közölte egy egyetemi hallgatóként jegyzett politikai elemzését. Nem csoda, hogy aztán hamarosan Demszky Gábor munkatársa lett, sőt az SZDSZ-es Új Generációhoz is csatlakozó Tordait az akkori főpolgármester a párt egyik kulcspozíciójába, az ügyvivői testület tagjának is ajánlotta.   

Tordai komoly karriert futott be a baloldal hatalomra jutását, 2002 tavaszát követően. 2003 és 2005 között az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, 2007. július 1-jétől 2008 februárjáig a gyurcsányi Miniszterelnöki Hivatal jogi és koordinációs szakállamtitkára, 2008 februárjától a MeH államtitkára volt.

Később ügyvédkedni kezdett, a TMC First Tanácsadó Kft.-ben Oszkó Péter,  korábbi baloldali pénzügyminiszter cégtársa lett. Ezzel együtt továbbra is a balliberális hálózat és a Soros-szervezetek fontos embereként tűnt fel időről időre a sajtóban, így például a magyar állam elleni strasbourgi pereskedések kapcsán. 2011 és 2019 között mindenesetre folyamatos volt a jelenléte a külföldről finanszírozott Átlátszó portálnál. 

Tordai láttamozza a szerződéseket 

A baloldal fővárosi győzelme után Karácsony Gergely Városházán alkalmazta jogi főtanácsadóként, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Tordainak kulcsszerepe van az önkormányzat működtetésében. A Városháza tervezett eladása miatt kirobbant botrányban az Anonymus néven megismert álarcos alak által nyilvánosságra hozott egyik hangfelvételen Bajnai Gordon korábbi üzlet- és „harcostársa”,  Gansperger Gyula arról beszélt: 

Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.

Mindezek fényében érthető, hogy Karácsony miért bízik töretlenül a főtanácsadójában, hiszen Tordai megkerülhetetlen ember a baloldalon, aki már a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején is hasonló bizalmi pozíciót töltött be. 

Nem csupán egy volt az államtitkárok közül, hanem a legfontosabb. 

Erre az egyik emlékezetes bizonyíték a 2010-es kormányváltáskor történt átadás-átvétel körüli botrány, amit Tordai – mint a Miniszterelnöki Hivatal jogi és közigazgatási államtitkára – vezényelt le. Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az elektronikus levélfiókokért felelős Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) szakemberei kiürítették a Bajnai-kormány minisztereinek, államtitkárainak és miniszteri titkárságvezetőinek e-mail-fiókjait, amiről Tordai Csaba tájékoztatta az érintetteket.

Ezt megelőzően is voltak hajmeresztő húzásai Gyurcsányék bizalmi emberének. Az Origó 2009-ben számolt be arról, hogy üres papírokat kaptak a Miniszterelnöki Hivataltól, amikor a 2006-os zavargások idején tartott kormányülések összefoglalóit kikérték. Bár jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy a dokumentumot nem lehet teljesen titkosítani, a MeH úgy vélte, hogy teljesítette a törvény előírásait, még úgy is, hogy minden szót kitörölt a szövegből. 

Az illetékes államtitkár, azaz Tordai Csaba a megváltoztathatatlan, sötét múltra és nehezen meghatározható fogalmakra hivatkozott – írta cikkében az Origó.

A jogszabályokhoz való „rugalmas” viszonyulás több múltbeli bizonyítéka után nem meglepő, hogy a 99 Mozgalom botrányában is Tordai irodájában foglaltak le az adónyomozók bűncselekményre utaló bizonyítékokat. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

magyarnemzet.hu

Kitört a pánik, aztán a népharag amiatt, amit a pékáru között találtak egy magyar áruházban

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott