POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.04.

Tovább gyűrűzik a brüsszeli korrupciós botrány

Újabb elképesztő részletek.

 A brüsszeli korrupciós botrányban megnyitott akták szerint a fő gyanúsítottak, köztük Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő és segítője, Francesco Giorgi négy éven keresztül aprólékosan rögzítették a parlament, az EU legfontosabb demokratikus szerve és a szélesebb körű politikai viták manipulálására tett kísérleteket – írja a Politico alapján a Magyar Nemzet.

Az aktákban szereplő állítások szerint katari, marokkói és mauritániai megbízóik mintegy négymillió eurót költöttek erre. A portál szerint a botrány pontosan egy évvel ezelőtt robbant ki, amikor Panzerit, Giorgit és más kulcsfigurákat letartóztattak egy sor rendőri razziában, amelyek során táskányi pénzt találtak; valamint rengeteg bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az uniós demokrácia szívében külföldi beavatkozásért cserébe kenőpénzt fogadtak el.

Antonio Panzeri  FORRÁS: AFP/HOANG DINH NAM

 

Az iratokban rögzített cselekmények között olyanok is szerepelnek, amelyek jelentős hatással vannak az Európai Unió működésére – például a Katar emberi jogi helyzetét elítélő hat parlamenti állásfoglalás megsemmisítésére irányuló cselszövés, valamint a Doha és az EU közötti vízummentes utazási megállapodás megkötésén való munkálkodás.

A POLITICO ÁLTAL FELTÁRT AKTÁK KÖZÖTT VOLT EGY RÉSZLETES TÁBLÁZAT, AMELYET A GIORGI BRÜSSZELI LAKÁSÁBAN LEFOGLALT LAPTOPON TALÁLTAK MEG, ÉS AMELY TÖBB SZÁZ OLYAN BEFOLYÁSOLÁSI TEVÉKENYSÉGET SOROLT FEL, AMELYET A HÁLÓZAT 2018 ÉS 2022 KÖZÖTT VÉGEZHETETT.

A táblázat több mint háromszáz olyan munkát tart nyilván, amelyekért a gyanúsítottak jelentős összegeket kaptak. A parlamenten belül dolgozó munkatársaik hálózatának segítségével érték el céljaikat, akiket az akták csak katonáknak neveznek.

Hosszú a gyanúsítottak listája Brüsszelben

A nyomozás során eddig négy jelenlegi és volt európai parlamenti képviselőt tartóztattak le korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való tagság előzetes vádjával. A gyanúsítottak között van Panzeri, Giorgi és Eva Kaili, Giorgi élettársa és brüsszeli nagymenő, akit a botrány kirobbanásakor leváltottak a parlament alelnöki posztjáról.

Miközben a nyomozók azt gyanítják, hogy Panzeri és hálózata Katar és más államok nevében manipulálta a parlamentet,

A DOKUMENTUMOK ARRA UTALNAK, HOGY A KÜLFÖLDI TISZTVISELŐK UNIÓS DEMOKRÁCIÁRÓL VALÓ TÁJÉKOZATLANSÁGÁT IS MEGPRÓBÁLTÁK KIHASZNÁLNI.

Giorgi ugyanis a rendőrségnek elmondta, hogy ő és a főnöke a dokumentumok szerint néha olyan folyamatokról is beszámoltak a fizetett főnökeiknek, amelyekre gyakorlatilag nem volt befolyásuk, mivel Panzeri a dokumentumok szerint félremagyarázta, hogy mekkora hatalma van a parlament munkájának alakítására.

Eva Kaili és Francesco Giorgi  FORRÁS: EURONEWS

A DOKUMENTUMOK KÉRDÉSEKET VETNEK FEL AZZAL KAPCSOLATBAN IS, HOGYAN MARADHATTAK ILYEN HOSSZÚ IDEIG ÉSZREVÉTLENEK EZEK A MANIPULÁCIÓS TERVEK.

 

Hogy milyen ügyekről van szó, azt Katar példáján lehet szemléltetni: a Katarnak dolgozó Giorgi és Panzeri egy nagyobb összeget kaptak azért, hogy előmozdítsák Doha érdekeit, és tető alá kerüljön az EU-val való vízummentesség. A megállapodás 2022 decemberében, napokkal Giorgi és Panzeri letartóztatása előtt, a parlament polgári jogi bizottságában zöld jelzést kapott. A botrány kirobbanása óta azonban a megállapodásról szóló végső szavazást elhalasztották.

MÁSKOR PEDIG POLITIKAI TÁMADÁSOKAT INTÉZTEK KATAR RIVÁLISAI ELLEN.

Marokkó és Mauritánia

Amikor Marokkó védelmére került sor, Panzeri és Giorgi büszkén fogadtak el egy Algéria elleni parlamenti határozatot, amely szerintük Marokkó javát szolgálja. A nagy csapat azzal is dicsekedett, hogy mérsékeltebb szöveget sikerült elfogadtatniuk egy olyan állásfoglalással kapcsolatban, amely Marokkót bírálta a 2021-es migrációs válság kezelése miatt. Az állásfoglalás ugyanis elmarasztalta Marokkót, amiért a madridi kormánnyal folytatott vita során enyhített a határellenőrzésen, és több ezer migránst, köztük kísérő nélküli gyermekeket engedett át spanyol területre.

Mauritánia sem maradt ki a sorból, a dokumentumok szerint az ország azért bérelte fel a brüsszeli politikusokat, hogy javítsák megítélését a közvélemény előtt. Giorgi dokumentumai szerint a csoport azon dolgozott, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy egy rabszolgaság-ellenes aktivista, aki ellenségeket szerzett magának a mauritániai kormányban, elnyerje az EU rangos Szaharov-díját az emberi jogokért.

Eva Kaili, Guy Verhofstadt, Manfred Weber, Ursula von der Leyen. Brüsszelben dúl a korrupció

FORRÁS: SOOC VIA AFP - HANS LUCAS VIA AFP - DURSUN AYDEMIR AFP - MIKKO STIG / LEHTIKUVA / AFP

A brüsszeli korrupciós botrány aktáiban szereplő leleplezések várhatóan újraindítják a vitát az Európai Parlamentben arról, hogy a jogalkotó maga is eleget tett-e annak érdekében, hogy hasonló műveletek ne ismétlődhessenek meg. Bár a parlament a botrányra válaszul szigorúbb eljárásokat vezetett be, Brüsszelben sokan nincsenek meggyőződve arról, hogy azok valóban felszámolják a mérhetetlen korrupciót.

A brüsszeli hírportál szerint bár a híradások többnyire Katar szerepéről szóltak, Marokkó, különösen a Lengyelországba delegált marokkói nagykövet még nagyobb szerepet kapott az ügyben.

Ha nem lett volna a labdarúgó-világbajnokság, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője nem Katar, hanem az észak-afrikai Marokkó lett volna – írta a Politico brüsszeli hírportál kedden megjelent cikkében. A lap felidézte, az Európai Parlamentben (EP) azt követően kezdődött el a nyomozás, hogy Belgiumot „egy megbízható európai hírszerző szolgálat” arról értesítette, hogy a testület két olasz képviselőjét marokkóiak megvesztegették abban bízva, hogy így elő tudják mozdítani az afrikai ország érdekeit.

Az első gyanúsítottakat rövid időn belül őrizetbe is vették, majd a belga hatóságok elfogatóparancsot adtak ki Abderrahim Atmoun, Marokkó lengyelországi nagykövete ellen. A diplomatát ugyanis azzal vádolják, EP-képviselőket vesztegetett meg, hogy ne fogadjanak el a testületben hazája érdekeivel ellentétes határozatokat, és éppen azokat támogassák, amelyek az arab országot támogatják.

Az ügyben illetékes belga vizsgálóbíró továbbá azt is kérte, foglalják le Atmoun franciaországi vagyonát, köztük egy szállodást és egy apartmant, ám mire az intézkedéseket végrehajtották volna, a diplomata eltűnt. A belga titkosszolgálatok szerint visszautazott Marokkóba, az arab ország viszont már az uniós hatáskörökön kívül esik. A Politico az ügy kapcsán azt emelte ki, Európa-szerte csend volt Atmoun körül, senki sem kereste miatta a marokkói kormányt, vagy a titkosszolgálatokat, és Rabatot sem ítélték el. „Annak ellenére, hogy a belga nyomozók szerint Marokkó irányította az Európai Unió demokráciájának szívét célzó többéves korrupciós műveletet” – tette hozzá a hírportál.

A cikk hangsúlyozta, hogy bár a Brüsszel és Rabat közötti diplomáciai kapcsolatok megromlottak, az együttműködés nem maradt el: a szeptemberi földrengést követően egymillió eurós segítséget ígért a bizottság, októberben pedig Spanyolország, Portugália és Marokkó megállapodott a 2030-as világbajnokság közös megrendezésében. Szintén októberben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Azíz Ahannús marokkói miniszterelnököt fogadta hivatalában.

Hogyan keveredett Marokkó nagykövete a korrupciós botrányba?

A Politico cikkének második felében Atmoun szerepével foglalkozik. Franciaországban tanult, franciául, arabul, angolul és olaszul beszél. A politikai életben hamar sikereket ért el, többek közt elnöke volt a marokkói és a francia szenátus közötti baráti társaságnak, 2011-ben Nicolas Sarkozy akkori francia elnök a becsületrenddel tüntette ki, amely Franciaország legmagasabb kitüntetése. De hogyan is került a jó háttérrel rendelkező marokkói nagykövet a botrányba? A Politico közlése szerint a szálak Pier Antonio Panzerihez, volt olasz szocialista EP-képviselőhöz, valamint Andrea Cozzolino olasz EP-képviselőhöz vezetnek. A brüsszeli lap arról írt, a marokkói diplomácia hamar felismerte: a testülethez képviselőin keresztül vezet az út.

Rabat Panzerit úgy tartotta számon, mint vagy nagyon jó szövetségest vagy félelmetes ellenfelet. Nem telt el sok idő, Atmoun és az olasz politikus már a Marokkó–EU parlamenti vegyes bizottság társelnökeiként tevékenykedtek.

Panzeri azonban letartóztatása után lerántott a leplet az ügyről és bevallotta, a marokkói diplomatától több mint ötvenezer eurós pénzügyi segítséget kapott 2014-es választási kampányához. Még abban az évben Panzeri Marokkóba látogatott, ahol Atmounnal együtt állami kitüntetést vettek át VI. Mohammed marokkói királytól. A jó barátság adta kedvezményeket a diplomata is kihasználta, hogy kedvezményekhez juttassa hazáját: például sikerült orvosolni az emberi jogi helyzettel kapcsolatos kritikákat, emellett sikerült megnyernie az EU támogatását Nyugat-Szahara kérdésében.

Közvetlenül a korrupciós botrány kirobbanása előtt is folytatódott Panzeri és Atmoun jó kapcsolata, a Politico azt is hangsúlyozta, hogy miután Atmount nagykövetként Lengyelországba küldték, továbbra is aktívan jelen volt az uniós politikában. 

Miután Atmoun szerepét is felfedték a hatóságok, nyoma veszett. A belga titkosszolgálatok szerint bár csak az újévre utazott volna haza Marokkóba, Európát még decemberben elhagyta, nem sokkal azután, hogy híre ment az EP korrupciós botrányának. A repülés dátumát nem hozták nyilvánosságra, sietős távozását pedig édesanyja rossz egészségügyi állapotával magyarázta.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

magyarnemzet.hu

Dopeman tönkreverte Puzsért, eldőlt a politikai rapháború + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása