POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.02.

Trump 250 oldalas tervvel készül a visszatérésre

Deportálná az összes illegális migránst.

Trump egy gyűlésen azt is megígérte: megszabadul a kommunista, marxista, fasiszta és a radikális baloldali gengszterektől, akik élősködőként élnek Amerikában.

Megválasztása esetén Trump átalakítaná a végrehajtó hatalom szerkezetét, hogy sokkal nagyobb hatalom összpontosuljon közvetlenül az elnök kezében – a The New York Times (NYT) megállapításával a Project 2025-ről szinte minden cikk és elemzés egyetért.

Növekvő hatáskör

Mint az NYT kiemeli: a nagyobb hatalomnak az Ovális Irodában való központosítására irányuló tervek messze túlmutatnak a korábbi elnök közelmúltbeli kijelentésein, miszerint

büntetőjogi vizsgálatot rendelne el Joe Biden elnök ellen,

jelezve ezzel azt a szándékát, hogy véget vet a Watergate-botrány óta bevezetett gyakorlatnak, miszerint az igazságügyi minisztérium független a Fehér Ház politikai ellenőrzésétől. A lap azt emeli ki, hogy Trump ezt a vizsgálatot riválisa ellen folytatná, és nem tér ki Joe Biden, illetve fia, Hunter Biden – jelenleg ügyészségi nyomozás tárgyát képező – ukrajnai kapcsolataira, illetve a Burisma-ügyre.

Trump és a köré csoportosult republikánus think-thank növelné az elnök hatáskörét a szövetségi kormányzat számos olyan része felett, amely jelenleg − akár törvény, akár hagyomány szerint − a Fehér Ház politikai beavatkozásától bármilyen mértékben függetlenül működik.

Tanult 2016-ból?

A hatalomtechnikai reformokra elemzők szerint Trumpnak a korábbi kudarcok okán lehet szüksége. Ugyanis 2016-ban Trump – ahogy azt a programot szintén ismertető francia konzervatív lap, a Le Figaro is kiemeli –

nem készült fel a hatalomra kerülésére, és egy szétszórt, tapasztalat nélküli csapatot toborzott.

Kormányzásának első hónapjai így kaotikusan teltek, és számos reformját jogi kihívások akadályozták meg. Ezúttal viszont a volt elnök és szövetségesei nem kívánják elkövetni ugyanazokat a hibákat. A színfalak mögött a Heritage Foundation, egy jobboldali agytröszt, konzervatív csoportok tucatjaival együttműködve alkotta meg a

nagyszabású cselekvési tervet Projekt 2025 néven,

amely semmit sem bíz a véletlenre.

A Newsweek szerint ez az év elején kiadott, közel ezeroldalas kézikönyv tervet fogalmaz meg a szövetségi kormány „mély államának” lebontására, és egy olyan vízióval való felváltására, amely Trump programját és politikáját támogatja.

A Le Figaro, mely nyomtatott változatának szerdai számában szentel hosszabb cikket a projektnek, hozzáteszi: reformokat dolgoznak ki, és olyan rendelettervezeteket, amelyeket az újonnan megválasztott elnök már a hivatalba lépése után aláírhat – a csapat pedig már most megvizsgálja a velük szemben várható, lehetséges jogi ellenlépéseket.

Egy szombati kampánygyűlésen Trump, aki a Le Figaro szerint méltatta Orbán Viktort, kiemelve a magyar kormányfő érdemeit, ígéretet tett arra, hogy

megszabadul a kommunista, marxista, fasiszta és radikális baloldali gengszterektől, akik az ország határain belül „élősködnek”.

A Comon Dreams című, a zöldmozgalomhoz közel álló amerikai, baloldali lap hozzáteszi: Trump szerint „a külső erők által jelentett fenyegetés sokkal kevésbé veszélyes, mint a belülről jövő”.

Nekiugrana a 12 milliós tömegnek

Trump kiemelt prioritása a bevándorlás: azt ígéri, hogy „letartóztatja” az összes, papírokkal nem rendelkező bevándorlót (becslések szerint több mint 12 millióan vannak Amerikában), táborokba helyezi őket, és

megszervezi „a világ legnagyobb deportálási akcióját”.

Tervei között az is szerepel, hogy

ismét tilalmat vezet be bizonyos muzulmán országok állampolgárainak beutazására,

és eltörli (a Joe Biden által megadott) az állampolgársághoz való jogot az illegálisan bevándorolt szülők gyermekei esetében.

A Fox Newsnak adott interjúban Trump elmondta, hogy egy 10 százalékos általános alapvám bevezetésén gondolkodik az Egyesült Államokba irányuló import esetén. Elemzők erre úgy reagáltak, hogy a fogyasztók számára drasztikus áremelkedésekről van szó, nem említve a tervezett lépés vélhetően piacvédő és a belföldi termelőket előnyben részesíteni kívánó szellemiségét.

Lefújná az Ukrajna-projektet

Ami a külpolitikát illeti, Trump

véget vetne az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek végtelen (ki)áramlásának.

Erre a volt elnök tervei szerint egyébként sem lesz szükség, hiszem azonnal helyreállítja a békét, amint visszatér az Ovális Irodába. Trump azt is tervezi, hogy alapvetően átértékeli a NATO célját és küldetését.

A Project 2025 kézikönyve számos módot vázol fel arra, hogy Trump konszolidálja a szövetségi kormány hatalmát. Az egyik ilyen módszer, hogy megváltoztatnák a szövetségi alkalmazottak tízezreinek státusát: a Fehér Ház így azonnali elbocsátással sújthatja őket, ha nem hajtják végre a következő republikánus elnök intézkedéseit.

tervezet magában foglalja az FBI és az igazságügyi minisztérium átszervezését is, továbbá a műsorszórást szabályozó kommunikációs bizottságot és a különböző trösztellenes és egyéb fogyasztóvédelmi szabályokat a vállalkozásokkal szemben érvényesítő kereskedelmi bizottságot is közvetlen elnöki ellenőrzés alá kívánnák vonni.

„Újraválasztása az általunk ismert ország végét jelentené”

– fogalmazott az ötletekkel kapcsolatban Hillary Clinton.

Joe Manchin, Nyugat-Virginia demokrata szenátora még ennél is tovább megy: a projekt szerinte el fogja pusztítani a demokráciát Amerikában.

Hogy a Trump-féle tervezetből mi valósulna meg elnöksége alatt, kérdéses, az azonban bizonyos, hogy a volt elnök ezúttal felkészültebben látna neki ciklusának, mint tette meglepetésszerű 2016-os győzelme után.

Donald Trump volt elnök vezeti a 2024-es amerikai elnökválasztással kapcsolatos várakozásokat. Joe Biden jelenlegi elnök migrációs politikája már a demokratákat is aggasztja.

Friss közvélemény-kutatási eredményeket tettek közzé a 2024-es amerikai elnökválasztással kapcsolatban. A The Economist és a YouGov közös felmérésében, amelyhez november 11–14. között gyűjtötték az adatokat, Trump 43 százalékos eredménnyel, egy százalékponttal vezet Biden előtt – írja a Breitbart amerikai hírportál nyomán a Magyar Nemzet.

Trump javított eredményén a legutóbbi felmérés óta, Biden stagnál.

A független szavazók körében Trump előnye három százalékpont Bidennel szemben, 38 százalék 35 ellenében.

A válaszadókat arra is megkérték, hogy személyes preferenciáiktól függetlenül határozzák meg, szerintük ki kerülne ki győztesen egy Trump–Biden-visszavágóból. Ebben az esetben is Trump van előnyben, mivel a regisztrált szavazók 43 százaléka szerint Trump győzne, szemben a Bidenre ugyanezt mondó 38 százalékkal. További 19 százalék bizonytalan.

A republikánus előválasztási versenyben Trump a befutó, 56 százalékos támogatottsággal.

Az országos eredményekhez hasonlóan a Bloomberg News és Morning Consult nemrég közzétett közvélemény-kutatása szerint Trump nem csupán országos szinten, de a kulcsfontosságú ingaállamokban, például Arizonában, Georgiában, Nevadában, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában és Wisconsinban is megelőzi Bident.

A demokraták gyászos eredményeinek egyik fő oka a határvédelem kérdése,

emiatt már a demokraták is elégedetlenek Joe Biden döntéseivel – írja a The Washington Post amerikai napilap.

Az új felmérések ismét kétségbe vonják Joe Biden második ciklusának létjogosultságát, aki ebben a hónapban tölti be 81. életévét – szemlézte a Mandiner a CNN cikkét.

A liberális fősodor zászlóshajója azt írta, az elnök népszerűsége már messze alulmúlja saját pártja támogatottságát.

A CNN/SSRS új felmérése szerint Donald Trump korábbi elnök 49 százalékon áll Bidennel szemben, akinek a támogatottsága 45 százalék, és ez elég rossz hír az elnök számára.

A CNN szerint a legijesztőbb, hogy az adatok azt mutatják: az amerikaiaknak csupán egynegyede hisz abban, hogy Biden alkalmas az elnöki tisztség betöltésére.

Nem ez az első felmerés az utóbbi időkből, melynek az lett az eredménye, hogy az amerikaiak többsége megkérdőjelezi Biden elnöki képességeit. A The Washington Post és az ABC News közös, idén tavasszal nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint

tízből több mint hat amerikai nincs meggyőződve arról, hogy Biden még birtokában van az elnöki poszt betöltéséhez szükséges szellemi és testi kvalitásoknak.

A Mandiner szerint a CNN mostani felmérése mutatja azt a megosztottságot is, amelyek a demokrata szavazók között uralkodik.

Ahogy arról a hirado.hu korábban beszámolt, egy nemrégiben készült felmérés szerint a demokrata szavazók harmada

ifjabb Robert F. Kennedyre szavazna, amennyiben független jelöltként indulna a 2024-es amerikai elnökválasztáson. Mindez pedig könnyen Donald Trump győzelmét hozhatná el.

Márpedig nemrég Kennedy valóban bejelentette, hogy függetlenként indul.

Biden alkalmatlansága egyébként nem mostanság került be a közbeszédbe, egyes vélemények szerint a Demokrata Párt a színfalak mögött már egy ideje keresi az utódját.

Nem véletlen, hogy itt-ott az a szóbeszéd is felröppent, hogy esetleg újra egy Obamát, a korábbi elnök feleségét, Michelle-t támogatná a párt fősodra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elveszíti a háborút a Windows 11

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott