POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.22.

Ezért lépett vissza a második számú republikánus elnökjelölt

Lassan csak Trump marad a páston...

Több oka is volt annak, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó végül idő előtt felfüggesztette kampányát, és úgy döntött, nincs reális esélye Donald Trumppal szemben. Az egyik ilyen, hogy az egykori elnök népszerűsége a vádemelési eljárások megkezdése óta szinte kilőtt, míg DeSantisé előbb stagnált, majd erőteljes csökkenésnek indult. DeSantis kiszállásával Nikki Haley maradt az egyetlen republikánus politikus, akinek még papíron maradt esélye arra, hogy felülkerekedjen Trumpon- írta a hirado.hu.

Ron DeSantis floridai kormányzó az X közösségi médiumon jelentette be vasárnap délután, hogy kiszáll a 2024-es republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemből, mert megfogalmazása szerint nem várhatja el önkénteseitől, akik kampányában dolgoznak, hogy idejüket és anyagi lehetőségeiket rá áldozzák, ha nem látszik a győzelem felé vezető világos út.

A koronavírus-járvány miatti lezárások és a woke ideológiával szemben folytatott harcának köszönhetően a konzervatív körökben kedveltté vált politikus hivatalosan tavaly júniusban jelentette be, hogy megméreti magát a republikánus előválasztáson. Kampánya ugyanakkor a legkevésbé sem úgy sikerült, ahogy eltervezte. Az újraválasztása utáni elsöprő lendületét hamar elveszítette, és ugyan a nyár elején még magabiztosan vezetett a kutatások szerint őszre már ismét Trumpot támogatták többen a republikánus szavazók közül.

Sőt, az egykori elnök még „hátországában”, Floridában is népszerűbbé vált nála.

A múlt hétfői iowai előválasztáson DeSantis a második helyre futott be, ugyanakkor mindössze a szavazatok 21 százalékát volt képes megszerezni. Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzó és volt ENSZ-nagykövet már akkor úgy fogalmazott, valójában csak ő maradt versenyben Trumppal szemben, hiszen ő New Hampshire-ben és Dél-Karolinában is jóval népszerűbb vetélytársánál (ahol DeSantist csak maximum 6-7 százalékra mérték).

Ezek fényében nem meglepő tehát, hogy a floridai kormányzó végül kampánya felfüggesztése mellett döntött.

Vasárnapi videóüzenetében DeSantis Donald Trumppal kapcsolatban úgy fogalmazott, „világossá vált számomra, hogy a republikánus előválasztáson részt vevő szavazók többsége újabb esélyt szeretne adni Donald Trumpnak”. Megjegyezte, a volt elnökkel fennálló nézeteltérései ellenére is egyértelmű, hogy

Donald Trump magasan felülmúlja a hivatalban lévő elnököt, a demokrata párti Joe Bident.

Emellett élesen kritizálta Nikki Haley-t, akit egyszerűen csak a vállalati szféra bábjának nevezett. Azt is hozzátette, hogy folytatja a munkát Floridában, ahol példát mutatnak az országnak.

Donald Trump közleményben reagált, amelyben köszönetet mondott Ron DeSantisnak a támogatásért.

DeSantis kiszállásával még valószínűbb Trump győzelme a keddi New Hampshire-i és a későbbi dél-karolinai előválasztáson, melyek után Nikki Haley is könnyen bedobhatja a törülközőt, vagyis Joe Biden elnök kihívója ismét Donald Trump lehet novemberben.

DeSantis visszalépésével Nikki Haley maradt Trump egyedüli republikánus kihívója (Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS).

A még mindig fiatalnak számító floridai kormányzó tehát biztosan nem lesz az Egyesült Államok következő elnöke (persze később még lehet az). Pedig a Trump 2.0-nak nevezett politikus sokat tett azért, hogy sikeres legyen, előválasztási kampányköltségvetése sajtóhírek szerint messze meghaladta Trumpét, ráadásul DeSantis hagyományos kampányt indított Iowában, és meglátogatta mind a 99 megyét, azt remélve, hogy a választók értékelik erőfeszítéseit. Nem így lett.

DeSantis kormányzóként azzal szerzett országos ismertséget magának, hogy olyan identitáspolitikai ügyekbe nyúlt bele, amik körül óriási hírverés kerekedett. Megvonta például a Disney-től a 60-as évek óta élvezett különleges státust és közigazgatási jogállást Floridában, és egy felügyelőtestületet nevezett ki a kerület működésének ellenőrzésére. A szórakoztatóparknak helyet adó negyed Orlandóban külön önkormányzattal rendelkezett. ez adózási szempontból is külön elbírálás alá helyezi a vállalkozást, amely jelentős számú turistát vonz Floridába.

A kormányzó és a Disney közötti nyílt szembenállás akkor bontakozott ki, amikor

a vállalat nyíltan szembehelyezkedett azzal a törvénnyel, amely a többi között megtiltja az iskolákban a gendertémájú érzékenyítő foglalkozásokat.

Intézkedéseit természetesen a jobboldali szavazók többségének elismerése kísérte, Trumphoz hasonló szókimondó, tabudöntögető stílusa miatt pedig valóságos rajongótábor alakult ki körülötte. Ekkor tűnt a leginkább úgy, hogy egy generációváltás keretén belül Trump helyére léphet a Republikánus Pártban. Szintén lendületet adott DeSantisnak, hogy a 2022-es félidős választásokon számos, a volt által támogatott jelölt szaladt bele vereségbe, ő ugyanakkor Floridában még növelni is tudta szavazói számát.

Hivatalos bejelentése után minden megváltozott. Negyven százalék körüli országos támogatottsága tíz százalék környékére esett vissza, és a tendencia nem látszott hosszú távon fordulni. Hogy pontosan milyen okok vezettek a politikus népszerűségének csökkenéséhez, nehéz megmondani, mindenesetre sokak szerint a kormányzó akkor kezdte el elveszíteni legbiztosabb bázisát, amikor

túlságosan is az identitáspolitikai kérdésekre helyezte a hangsúlyt.

Az ukrajnai háború vagy az izraeli–palesztin konfliktus kérdéseiben, esetleg a Biden-kormányzat gazdaságpolitikai lépéseinek bírálatában pedig nem tudott (és vélhetően nem is akart) a Trumpétól eltérő álláspontot magáévá tenni. Ezért ugyan többen is üdvözölték azon szavait, amelyek arra utaltak, hogy az Egyesült Államok számára nem létfontosságú nemzeti érdek a nagyobb ukrajnai szerepvállalás, vagy hogy elrendelte, tiltsák ki az állami egyetemekről a Diákok a Palesztinai Igazságosságért (SJP) nevű szervezetet, amelynek vezetősége támogatta a Hamász Izrael elleni támadását, de új szavazatokat ezzel nem nyert.

Az ellene folytatott jogi eljárások pedig nem gyengítették, inkább erősítették Donald Trumpot. Az amerikaiak csaknem fele úgy látja, hogy a volt elnök szövetségi vád alá helyezése politikai indíttatású.

Voltaképp nem volt esélye felvenni a versenyt egy olyan karakterrel, aki ilyen rendíthetetlen támogatást élvezett a hívei körében. És az sem tett jót neki, hogy többször is kemény szócsatát vívott az egykori elnökkel, amiért sokan elfordultak tőle. Mások a karizma hiányával magyarázzák azt, hogy ilyen gyorsan volt kénytelen kiszállni a versenyből. Itt ismét egy olyan területen maradt alul, ahol Trump rendkívül erős.

Az egykori elnök képes folyamatosan magán tartani a reflektorfényt, különös érzékkel nyilatkozik úgy, hogy azt később még sokat és sokan idézzék, beszéljenek róla. Hozzá képest DeSantis valóban szürkének, kimértnek és amerikai mércével mérve unalmasnak is tűnhetett.

James Spillane deerfieldi képviselő DeSantis minapi bejelentése után azt mondta, hogy eredetileg Trumpot támogatta, majd a floridai kormányzóra váltott, végül Trumpra fog szavazni. „Sajnos DeSantis most nem nyerhetett, 2028-ban viszont reális alternatívát jelenthet” – fogalmazott Spillane.

New Hampshire államban kampányoltak szombaton a republikánusok esélyes elnökjelölt-aspiránsai, három nappal az északkeleti államban tartott előválasztást megelőzően, ahogy a demokrata jelöltek is próbálják növelni támogatóik számát abban az államban, ahol Joe Biden nem szerepel a szavazólapon.

Donald Trump volt elnök, a republikánusok legnépszerűbb indulója szombaton az északkeleti szövetségi állam legnagyobb városában, Manchesterben tartott kampánygyűlést. Nikki Haley volt dél-karolinai nagykövet, akinek New Hampshire-ben lehet esélye megközelíteni Donald Trumpot, Nashua városában találkozott támogatóival. Mindketten vasárnap és hétfőn is tovább járják az államot.

Donald Trump pénteken befolyásos dél-karolinai támogatót kapott, ugyanis New Hampshire államban egy kampányeseményen Tim Scott, Dél-Karolina szövetségi szenátora – aki korábban pályázott az elnökjelöltségre -, bejelentette, hogy Donald Trumpot fogja támogatni a választási évben.

New Hampshire állam republikánus kormányzója, Chris Sununu ugyanakkor Nikke Haley-t támogatja, akivel több kampányeseményen vett részt közösen.

Donald Trump szombaton azzal érvelt saját elnökjelöltsége mellett, hogy csak ő lehet képes legyőzni Joe Bident novemberben, és gyenge jelöltként utalt Nikki Haley-re.

A volt elnök csütörtökön a Fox News hírtelevíziónak adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok elnökét hivatali idejében hozott döntéseiért büntetlenség illeti meg, és azzal érvelt, hogy ez elődjeire, valamint a most hivatalban lévő Joe Bidenre is érvényesnek kell lennie.

Donald Trump elnöki immunitásról szóló ügye az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt van, ahogy az ország legfőbb jogi fóruma határoz a közeljövőben arról is, hogy egyes szövetségi államok megtilthatják-e a volt elnök számára, hogy elinduljon az államban az előválasztási versenyben. Colorado és Maine államban ilyen értelmű döntést hoztak a múlt év utolsó heteiben az illetékesek.

Donald Trump a Fox News-nak csütörtökön adott interjúban beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökről is, akit „nagyszerű fickóként” említett, és felidézte a magyar kormányfő Donald Trump politikájáról mondott szavait is.

New Hampshire állam a republikánusok számára a második előválasztás. Az elsőt hétfőn Iowa államban tartották, ahol jelölőgyűléseken Donald Trump fölényes győzelmet aratott.

New Hampshire-ben a Demokrata Párt is tart előválasztást, ugyanakkor a szavazólapokon nem szerepel Joe Biden elnök neve. Ennek oka egy vitás helyzet, ugyanis a Demokrata Párt országos irányító testülete Dél-Karolina államot jelölte meg 2024 első előválasztási helyszíneként. Ezzel ment szembe New Hampshire demokrata szervezete, amely a hagyományoknak megfelelően megtartja az előválasztást. Ezen, ha hivatalosan Joe Biden nem is indul el, de támogatói kezdeményezéssel éltek, hogy a demokrata szavazók maguk írják az elnök nevét a szavazólapra ahelyett, hogy az azon kinyomtatott nevek közül bármelyik mellé tennék az ikszet.

A demokrata szavazólapokon tucatnyi jelölt szerepel, köztük Dean Phillips kongresszusi képviselő, aki Joe Biden mögött nagy lemaradással a második legnépszerűbb demokrata elnökjelölt-aspiráns.

Joe Biden elnök legutóbb csütörtökön vett részt kampányeseményen, a választások szempontjából fontos Észak-Karolina államban, ahol a szélessávú internethez való hozzáférés bővítését ígérte.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jóval idősebb férfival jött össze Nagy Ő Natija

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott