POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.01.

Határsértők próbálkoztak az év utolsó napjain is

Visszafordították őket.

Huszonhét határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint szombaton tizenegy, vasárnap egy jogellenesen az országban tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Emellett az ország belsejében elfogtak 15 határsértőt is, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén tizenhét határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – december 18-tól 24-ig – a feltartóztatottak száma ötvenhat volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében elfogtak huszonegy határsértőt is, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Embercsempészés miatt egy gyanúsított ellen indult büntetőeljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Az Európai Unióban (EU) a migrációról született mostani döntéssel ismételten csak a régi, Nyugat-Európában gyakorolt, nem bevált és a biztonságot súlyosan fenyegető megoldást erőltetik – mondta el a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György hozzátette: a döntést is furcsa módon egyhangúság helyett minősített többséggel hozták meg, és minden érv, amit elmondtunk a tapasztalataink alapján, az nem talált meghallgatásra.

Kvóták szerinti elosztást hoznának be, holott hosszú éveken keresztül azt mondták, hogy szó sincs erről – mondta Bakondi György, rámutatva arra: Brüsszel döntené el, hogy az érkezőket milyen számban kellene Magyarországnak befogadnia. Ha nem akarja befogadni, akkor pedig fizetni kellene meghatározott fejkvóták szerint.

Bakondi György megjegyezte: az úgynevezett válsághelyzetben a kvóták felett Brüsszel által kijelölt nagyságrendben kellene befogadni migránsokat, és ezt pénzzel nem is lehetne megváltani.

Ez – különös tekintettel a szervezett bűnözés jelenlétére az illegális migrációban, a terrorizmussal való szoros összefüggésre – olyan súlyos fenyegetést jelent a biztonságra, hogy a magyar kormány, amely a magyar emberek érdekéből indul ki, nem fogadhatja ezt el – jelentette ki Bakondi György. Hozzáfűzte: nem véletlen, hogy a nemzeti konzultációban ez a kérdés szerepel.

Elmondta, azt szeretnék, hogy ha a magyar emberek ismételten véleményt mondanának erről az illegális migrációs elképzelésről. „Mi pedig készen állunk arra, hogy ezt a szándékot, ezt a politikai döntést minden létező fórumon érvényesítsük” – fogalmazott Bakondi György. Hozzátette: kizártnak tartják, hogy egy ilyen, a biztonságra súlyos veszélyt jelentő és elhibázott migrációs politikát elfogadnánk, és a megvalósításában részt vennénk.

Kiemelte, mivel a mostani elgondolás ellentétes a magyar alkotmány előírásaival készen állnak arra, hogy jogi fórumokon is „megvívjuk azt a harcot, amit a magyar biztonság, a magyar emberek, a magyar szuverenitás védelme érdekében meg kell tegyünk”.

Bakondi György elmondta, az elmúlt nyolc év történéseit nézve azt látni, hogy mindig egyre rosszabb lett a helyzet, mindig egyre nagyobb tömegek érkeztek, és egyre agresszívebben követelték a jogaikat.

Elmondása szerint az is napirenden van, hogy sürgessék a beérkezettek mielőbbi állampolgárságát, mert úgy gondolják, aki szavaz és például muszlim származású illegális bevándorló, az egészen biztosan nem fog nemzeti-konzervatív pártokra szavazni. Ez hosszú távon is előnyös lehet baloldali-liberális erőknek – fűzte hozzá.

Az uniós elgondolás szerint – mondta – az EU területére be kell engedni a szervezett bűnözés által tömegesen ideszállított ismeretlen személyazonosságú, nyilvánvalóan politikai menedékjogra nem alkalmas embereket.

Eleve nem lehetséges, hogy politikai menedékjogra jogosultak legyenek, hiszen nyolc biztonságos országon keresztül jönnek ide – mutatott rá.

Bakondi György szerint az EU területén kellene megvárni, hogy jogosultak-e vagy sem a menedékjogra, és többnyire kiderülne, hogy nem, és akkor ki kellene utaztatni őket, amely szinte lehetetlen. Nyugat-Európában ez 80 százalékban sikertelen – közölte.

Bakondi György a magyar gyakorlatról szólva elmondta, e szerint az EU területén kívül a követségeken lehet benyújtani menekültkérelmet, ott elbírálják, és aki jogosult erre, az megkapja a beutazási engedélyt, aki nem az eleve nem léphet be az EU területére.

Szerbiában újabb afgán bandatagokat fogtak el a rendőrök, akiktől fegyvereket és nagy mennyiségű lőszert is lefoglaltak. A szerb belügyminiszter közölte: folytatni fogják a rendőri akciókat, különös figyelmet fordítva az afgán bűnözői csoportokra. Tavaly több mint százezer illegális bevándorló érkezett az észak-balkáni országba.

Migránsok lézengenek Obrenovac utcáin. Folyamatosan telefonálnak, embercsempészekkel egyeztetnek.

Egy céljuk van, minél előbb az Európai Unióba jutni.

„Németországba megyek, és ott fogok menedékjogot kérni. Először megpróbálok átjutni a magyar határon, ha nem sikerül, akkor Bosznia felé veszem az irányt” – számolt be terveiről egy afgán férfi.

A tarifa egyre magasabb, a bűnbandák állítólag négy-hatezer eurót, vagyis több millió forintot kérnek az illegális bevándorlóktól. Mindent az embercsempészek intéznek. „Megmondják, mikor induljunk autóval, hol kell gyalogolni, és melyik erdőn keresztül kell mennünk” – tette hozzá egy másik migráns, aki a szokásosnál is többet, csaknem 10 ezer eurót fizetett az embercsempészeknek.

Lelakott, szeméttel teli épületekben bújnak meg az illegális bevándorlók, és innen indulnak a magyar határ felé. A több mint két hónapja tartó fokozott rendőri akcióknak köszönhetően most viszonylagos nyugalom van Szabadkán és környékén. A helyiek attól tartanak, hogy ez már nem tart sokáig. Kezdenek ugyanis újra visszatérni a migránsok.

Továbbra sem tanácsos kirándulni Szabadka környékén hívták a figyelmet a vajdasági erdészek, akik több migránscsoporttal is találkoztak az utóbbi napokban.

„Előtte is úgy volt, hogy egyes részeken tömegesen jelentkeztek, más részeken nem, úgyhogy addig még nem kapunk fehéren-feketén egy papíron egy értesítést, hogy biztonságos, addig mindenki csak a saját felelősségére tartózkodhat szerintem az erdőben.”

Fegyvereket és nagy mennyiségű lőszert foglalt le a szerb rendőrség egy újabb összehangolt akcióban. Az afgán bűnszervezet több tagját is letartóztatták, egyiküket a magyar határ közelében.

Egy mesterlövész puskát, két automata fegyvert és több mint 500 lőszert koboztak el. A szerb belügyminiszter megerősítette, hogy folytatni fogják a rendőri akciókat Szerbiában, és különös figyelmet fordítanak a továbbiakban az afgán bűnözői csoportok tagjaira.

Szerbiában csak idén már több mint százezer migráns fordult meg. Többségük Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból és Marokkóból érkezett.

Magyarország nem kívánja végrehajtani a nem egyhangú döntés során megkötött uniós migrációs paktum intézkedéseit, elutasítja a migránsok betelepítését – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka műsorában csütörtökön.

Bakondi György tévesnek nevezte azt az uniós álláspontot, hogy azokat a bevándorlókat, akik legalább 6-8 biztonságos országon keresztül érkeznek, engedjék be az Európai Unió területére, majd ezt követően itt bírálják el menedékkérelmüket.

A főtanácsadó emlékeztetett a 2015-ben történtekre, amikor szintén az elhibázott uniós bevándorláspolitika miatt mintegy 400 ezer migráns tolongott itt.

Bakondi György ismertetése szerint Magyarország mindent elkövetett annak érdekében, hogy megváltoztassák az uniós döntéshozók álláspontját, erőfeszítéseik azonban nem vezettek eredményre. Közölte, a paktum értelmében azoknak az országoknak, amelyek nem kívánják befogadni az illegálisan érkező migránsokat, egy kvótarendszer szerint fizetniük kell, ám válsághelyzet esetén nem lehet nemet mondani, kötelezően be kell fogadni a bevándorlókat, azt pedig, hogy mikor alakul ki válsághelyzet, központi döntéssel határozzák meg.

A főtanácsadó arra is felhívta a figyelmet, ez a betelepítés a magyar alaptörvénnyel is ellentétes. Magyar nemzeti érdek, hogy csak az jöhet be, aki a hatósági szabályozásoknak megfelel, aki menekültstátuszt kapott. Ne az EU döntsön arról, hogy kikkel kell együtt élnünk – hangsúlyozta.

Bakondi György szerint a magyar emberek a nemzeti konzultációban felhatalmazást adhatnak a kormánynak arra, hogy továbbra is határozottan kiálljon álláspontja mellett az uniós döntéshozó testületekben.

A főtanácsadó elmondta, hogy a jövő év első felében sajtótájékoztatón értékelik majd a migráció legfrissebb fejleményeit. Hozzátette: már most jól látható, hogy az számszerűleg jelentősen nőtt, a szervezett bűnözés megjelenésével erőszakosabbá vált, és az elmúlt időszak terrorcselekményei a terrorizmussal való összefüggést is bizonyítják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Drámai bejelentés: már III. Károly király temetésére készülnek

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

magyarnemzet.hu

A Magyar Péter-féle tüntetésen felszólaló polgármester már másfelé kacsintgat

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett