POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.22.
Módosítva: 2024.01.22.

Járatritkítás? Karácsony menekül a szembesítés elől!

Elképesztő kapkodás a budapesti városházán.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy Karácsony Gergely a polgármesterek és a budapestiek megkerülésével ritkította félszáz BKK járat menetrendjét. A párt ezért a közlekedési társaság, illetve a főváros vezetésének bizottsági meghallgatását kezdeményezi. Továbbá elvárják Karácsony Gergelytől, hogy azonnal vonja vissza a járatok ritkítását és hívjon össze egyeztetést.

Faképnél hagyta az Origó újságíróját Karácsony Gergely, amikor legutóbbi botrányáról a BKK járatritkításairól kérdezte. A balliberális főpolgármester válasz helyett csak zavartan mosolygott, és elment a kérdések elől.

A fővárosi fenntartású Budapesti Közlekedési Központ péntektől egyik napról a másikra ritkított 53 járatot az otthoni munkavégzés elterjedésére hivatkozva. Vagyis mostantól egyes trolibuszok, villamosok és buszok ritkábban járnak csúcsidőben pénteken és hétfőn. A közlekedési vállalat ezt mindössze egy nappal korábban, csütörtökön közölte.

Karácsony Gergely az ATV-ben tagadta, hogy lett volna járatritkítás, szerinte csak átszervezés volt.

A balliberális főpolgármester egy percen belül kétszer is megismételte állítását, majd elszólva magát végül beismerte, valóban ritkábban közlekednek a BKK bizonyos járatai.

Érdekes, hogy miközben Karácsony Gergely tagadni igyekezett a járatritkítás tényét, a BKK vezérigazgatója bocsánatot kért azért, hogy nem megfelelően kommunikálták a lépést.

A balliberális városvezetés döntése óriási felháborodást keltett. Az utasok arra panaszkodnak, hogy lassabban érnek célba, ráadásul a megállókban és a járműveken kialakuló tömegben az egészségük is veszélyben van.

„Felháborító és gusztustalan. A ritkítás maga is, de az egész sunyi eljárás amit előadtak” – így reagált a lépésre a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület.

A Közlekedő Tömeg szerint pedig hazudnak Karácsony Gergelyék, amikor azt állítják, hogy a szakmai civil szervezetek egyetértettek a menetrend átalakításával.

Megjegyzik: a BKK pont hogy figyelmen kívül hagyta az aggályaikat, mint a csatlakozások felborulása, a megfelelő utastájékoztatás hiánya, vagy a zsúfoltság kezelése és a fejlesztések elmaradása.

A BKK korábbi vezérigazgatója nyílt levélben szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy vonja vissza az elhibázott járatátalakítási programot. Vitézy Dávid úgy fogalmazott: amikor ő vezette a BKK-t, a mostaninál nehezebb pénzügyi körülmények között is el tudták kerülni a fűnyíróelven alapuló ritkításokat, sőt fejleszteni is tudtak.

A járatritkítás egy kétségbeesett lépés, a budapesti városvezetés tehetetlenségét jelenti. A főpolgármesternek nem „kétes magyarázkodásba” kellene fognia, hanem megvalósítani végre Budapest közlekedésfejlesztési stratégiáját – ezt Karácsony Gergely párttársa Váradiné Naszályi Márta mondta még 2016-ban.

Az I. kerület polgármestere azonban most hallgat. Viszont az LMP-s Csárdi Antal emlékeztette korábbi kijelentésére, azt írva: „Remélem, polgármester asszony ma sem gondolja másképp!”

Az LMP kikéri a BKK-tól a járatritkítások alapjául szolgáló méréseket és elemzéseket, illetve kezdeményezik a BKK és a főváros vezetésének bizottsági meghallgatását – közölte az LMP szóvivője. Gál József úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy Karácsony Gergely az otthoni munkavégzésre hivatkozva a polgármestereket és a budapestieket megkerülve ritkította 53 járat menetrendjét.

„Félő, hogy a járatritkításoknak köszönhetően többen elfordulnak a klímabarát közösségi közlekedéstől és helyette az autózást kényszerülnek majd választani (…) továbbra is várjuk a főpolgármestertől, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a járatritkítást és hívjon össze egy egyeztetést az érintett városrészek vezetőivel” – mondta.

Gál József hozzátette: az LMP petíciót is indított a járatritkítások visszavonásáért.

Az LMP meg kívánja mutatni, hogy van másik politikai ajánlat Budapest irányítására, ehhez olyan jelöltet keres, akiről nem a párthovatartozása „ugrik be” az embereknek – erről Ungár Péter társelnök beszélt az LMP Budapest kongresszusán szombaton.

Az online közvetített rendezvényen az ellenzéki párt társelnöke kiemelte: olyan jelöltet keresnek, aki Budapestre kér felhatalmazást, aki annak a hatvan százaléknak az érdekét képviseli, akik a közösségi közlekedést használják és képes egy ciklusnál tovább gondolkodni. Aki a közösségi közlekedést bővíteni és nem ritkítani akarja, aki tudja, minden fejlesztés, ami „zöld”, az jó.

Budapestnek nem felhőkarcolókra és luxuslakásokra van szüksége, hanem parkokra és szociális bérlakásokra, „és ebben nincs alku” – jelentette ki. Hozzátette: nem fognak olyan főpolgármester-jelöltet támogatni, akinek nincs tartalmi állítása.

Úgy fogalmazott: egyelőre nem nevez meg senkit, „mert nem a gombhoz varrják a kabátot”, és a „várakozásnak is megvan az öröme”.

Kitért arra, hogy

Karácsony Gergely főpolgármester politikájában nem az számít, hogy mit képvisel, hanem az, hogy a Facebookon milyen módon tudja magát Orbán Viktor áldozataként beállítani.

Kijelentette: az, aki az önkormányzati választás előtt pár hónappal arról beszél, hogy milyen államformára van szükség Magyarországon és köztársaságpártinak hívja az ellenzéki kollégáit, az nem biztos, hogy városvezetésre készül, hanem talán arra, hogy 2026-ban újra megmérettesse magát.

A budapesti ellenzéki közös listáról szólva úgy fogalmazott: a tárgyalásokat „élő ember nem tudja követni”. A budapesti ellenzéki összefogásról azt mondta, hogy

 mindenki el akarja játszani, hogy nagyon akarja, de valójában senki sem akarja, hogy sikerüljön.

Bírálta, hogy a diskurzus nem a tartalomról, hanem személyekről szól. Úgy fogalmazott, „minden választás népszavazás Orbán Viktorról”, az ellenzék minden problémája vagy megoldása Gyurcsány Ferenc, „Karácsony az egyetlen remény”.

Szerinte a „gyurcsányozások” és az „orbánozások” a gondolattalanságot fedik el, és ígéretet tett arra, hogy szakít mindezzel.

Úgy látta, a Fidesz oldalán káosz van a fővárosi politikában, a több mint 13 éve kormányzó párt senkit sem tud megnevezni a főváros irányítására. Ez azért van, mert nem lehet egyszerre a budapestieket is képviselni és minden politikai eszközt a budapestiek elleni politizálásra használni – vélekedett.

Ungár Péter az LMP-t világnézeti pártként definiálta,

amely képes önmagát meghatározni. Szerinte pártja ebben egyedülálló a magyar ellenzékben.

Kiemelte: az LMP Magyarország egyetlen zöldpártja, amely számára fontosabb kérdés, hogy lebetonozzák-e a Balatont, mint az, hogy vannak-e kordonok a Karmelita kolostor körül.

Hangsúlyozta azt is:

az Európai Unió nem minden jó forrása és a piac nem mindenható.

Tudják továbbá, hogy a GMO veszélyes és az utolsó pillanatig fognak „az akkumulátorgyarmatosítás” ellen küzdeni – sorolta.

Szerinte felül kell emelkedni a magyar politikában uralkodó „idegesítő szellemi polgárháborún”. Azt mondta: az LMP az egyetlen párt, amelyik azzal teljesen ellentétes ajánlatot tesz.

Az előző országgyűlési választás eredményét értékelve kijelentette: az akkora vereség volt, hogy onnan mindent újjá kellett építeni. Hozzátette: az LMP az egyetlen párt, amelyik levonta a 2022-es drámai kudarc tanulságát.

A többi ellenzéki pártot bírálva úgy fogalmazott:

nem jelent megújulást az, ha az MTVA-székházban való alvást kordonbontásra cserélik,

vagy mint a Momentum, néha rádöbbennek arra, hogy Gyurcsány Ferenc mondta az őszödi beszédet.

Hozzáfűzte: azt sem gondolják, mint a DK, hogy az az ellenzéki politika megújítása, ha arra jutnak, Orbán Viktor fontosabb, mint bármilyen közügy.

Kiemelte: őszinteségre van szükség, sokkal nagyobb út áll előttük, mint amit eddig meghaladtak, s lehet, hogy követnek el hibákat, de amit csinálnak, az legalább valamilyen, és ez ma Magyarországon nem kevés.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchesterből kirúgott focista Messiként tündököl a Dortmundban

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

life.hu

Cher elárulta, miért bukik a nála sokkal fiatalabb férfiakra: mostani szereme csak 38 éves

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik