POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.20.
Módosítva: 2024.01.20.

Karácsony előbb tagadta a járatritkítást, aztán bevallotta

Kínjukban bocsánatot kértek...

Bocsánatot kért a BKK vezérigazgatója az utasoktól, amiért ritkították a tömegközlekedési járatokat. Ezzel tulajdonképpen elismerte, hogy ez az utasokkal szembeni barátságtalan lépés volt. Karácsony Gergely azonban ugyanezt nem tette meg. Egy péntek esti televíziós interjúban ehelyett magyarázkodni próbált. Mint ismeretes, a balliberális városvezetés egyik napról a másikra, előzetes értesítés, valamint társadalmi egyeztetés nélkül ritkított meg több mint 50 járatot.

A péntek délutáni csúcsban is óriási volt a tumultus az 1-es villamos népligeti megállójában. Az utasok alig fértek fel a tömött járatokra.

Péntek reggel szembesültek a budapestiek azzal, hogy a megszokottnál ritkábban jön több fővárosi üzemeltetésű tömegközlekedési járat.

A fővárosi fenntartású Budapesti Közlekedési Központ egyik napról a másikra ritkított 53 járatot. Vagyis mostantól egyes trolibusz, villamos és buszjáratok a megszokottnál ritkábban járnak pénteken és hétfőn csúcsidőben.

Karácsony Gergely szerint nem volt járatritkítás Budapesten, csak átszervezés

– legalábbis ezt állította az ATV-ben a balliberális főpolgármester, majd nem sokkal később bevallotta: valóban volt járatritkítás.

„Sokkal hamarabb és látványosabban kellett volna kommunikálni a járatritkításokról” – ismerte be a BKK vezérigazgatója. Walter Katalin az ATV-nek azt mondta: hibáztak és elnézést kér a zsúfolt járművekről lemaradó utasoktól.

„Ez már kommentálhatatlan, felháborító és gusztustalan. A ritkítás maga is, de az egész sunyi eljárás amit előadtak. Itt fejeknek kell hullani” – ezt közösségi oldalán írta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, akik szerint a konzekvenciát főpolgármesteri szinten kell levonni. Az egyesület azt írta: a BKK többször, inkorrekt módon átírta a saját közleményét és sokkal több buszjáratot, valamint rengeteg villamos- és trolibuszjáratot is bedobott a járatritkításba.

A döntés miatt a főpolgármester már csütörtökön magyarázkodott. Karácsony Gergely a közösségi oldalon azt írta: a csökkentett járatszámra szerinte azért van szükség, mert a korábbinál sokkal elterjedtebb az otthoni munkavégzés, ami miatt az átlagosnál kevesebben utaznak hétfőn és pénteken.

Karácsony Gergely nem vesz tudomást a valóságról és csak a szavak és látszatintézkedések szintjén foglalkozik a budapestiek sorsával – erről a Pesti Srácok újságírója beszélt az M1-en. Dezse Balázs szerint a balliberális főpolgármester hibát hibára halmoz, de ezt nem hajlandó beismerni.

„Ő a nép egyszerű gyermekeként szeret tetszelegni, na most a nép egyszerű gyermekének egy nagyon becsülendő tulajdonsága, hogy ha hibázik azt el tudja ismerni és megpróbálja azt a hibát a legjobb tudása szerint korrigálni. Karácsony Gergely ezt soha nem teszi meg” – mondta.

Dezse Balázs hozzátette: Karácsony Gergely inkább bujkál az újságírók elől, minthogy szembe kelljen néznie azzal, hogy a 2019-es kampányígéreteiből szinte semmi sem valósult meg.

Több mint ötven vonalat érintenek a péntektől érvényes járatritkítások Budapesten. Több nagy forgalmú járat is érintett: a Rákóczi úton közlekedő buszok mellett a trolivonalak csaknem fele és az 1-es villamos is ritkábban jár. A BKK szerint a megváltozott utasforgalomhoz igazították a menetrendet. Vitézy Dávid ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: bár kötelező lenne, társadalmi egyeztetés nem volt.

Hétfőtől ritkított menetrendekkel jár a ráckevei és a szentendrei HÉV. Az elővárosi vasút járatainak ritkítására panaszkodott Karácsony Gergely egy internetre feltöltött videóban egy hete. A főpolgármester az egyik megállóban állva arról beszélt, szerinte a kormány hibájából a Budapestre érkezők és a budapestiek ritkább menetrenddel vehetik igénybe ezt a közlekedési eszközt.

Hétfőtől csütörtökig 6–9 perc, pénteken 8 perc – a fővárosban tömegközlekedők péntek reggel ilyen és ehhez hasonló új menetrendekkel találkozhattak városszerte.

„Hétköznap, amikor munkába mennek az emberek, nem mindegy, hogy negyedórát várakozol, tíz percet vagy kevesebbet, persze, hát nem egy jó ötlet” – mondta az M1 Híradónak egy utas.

A fővárosi fenntartású Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik napról a másikra ritkított 53 járatot. A megváltozott várakozási idővel sokan akkor szembesültek, amikor nem jött a megszokott időben a várt jármű.

A pénteki ritkításokról a BKK csütörtökön, vagyis egy nappal a bevezetés előtt tájékoztatott. Azt is mindössze egy internetes közleményben lehetett olvasni, hogy számos helyen új menetrend lép életbe.

Az utasoknak ráadásul az érintett járatokat a bejegyzés kommentjei közül kellett kiböngészniük, miközben a lista folyamatosan bővült,

amit még a balliberális hírportálok is szóvá tettek.

A nap legváratlanabb hírfolyamát a BKK szállítja nekünk a járatritkításokról – a 444.hu például ezzel a címmel számolt be a szinte percről percre változó felsorolásról. A cikk szerint a közlemény első változatában a BKK meg sem írta, hány járatot érint az intézkedés, később pedig többször frissítették a listát.

Karácsony öngólja: egy napon belül tömegessé vált a BKK járatritkítása – a döntésről így írt a Magyar Nemzet. A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben a főpolgármester még pár napja is az állami MÁV-ot szidta és a fővárosi tömegközlekedési vállalat kiszámítható, sűrű menetrendjét állította példának, a BKK ezt most minden téren meghazudtolta.

A döntés miatt a főpolgármester már csütörtökön magyarázkodott. Karácsony Gergely a közösségi oldalon azt írta: a csökkentett járatszámra szerinte azért van szükség, mert a korábbinál sokkal elterjedtebb az otthoni munkavégzés, ami miatt az átlagosnál kevesebben utaznak hétfőn és pénteken.

Tegnapi képek a Thököly útról: ritkított buszjáratok, lemaradó utasok – ezzel a szöveggel posztolt fotókat a péntek reggeli csúcsról a BKK korábbi vezérigazgatója.

Vitézy Dávid a közösségi oldalon úgy fogalmazott:

a város legzsúfoltabb, legfontosabb járatait ritkították csúcsidőben.

Ráadásul – mint írta – bár a BKK létrehozása óta kötelező, semmilyen társadalmi egyeztetés és előzetes bejelentés nem volt a menetrend átalakításáról.

Vitézy Dávid emlékeztetett: ennyi vonalat érintő járatritkítási csomagot utoljára, 15 éve Hagyó Miklós, Demszky Gábor korábbi főpolgármester-helyettese próbált a városra erőltetni.

Péntektől hétköznap estékre is kiterjesztette az elsőajtós felszállási rendet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – közölte a társaság. A tájékoztatás szerint fokozatosan vezetik be, hogy este nyolc óra után a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét.

Az írták, hogy az intézkedést szakaszosan léptetik életbe, a tervek szerint március közepétől már valamennyi buszra és trolira – a Rákóczi úton közlekedő járatok bizonyos szakaszainak kivételével – hétköznap este, illetve hétvégén és ünnepnapokon csak az első ajtónál lehet felszállni.

Az új esti felszállási rendet péntektől a 11-es, a 182-es és a 184-es buszon, valamint a 70-es, a 74-es és a 78-as trolibuszon vezetik be. A 110-es és a 112-es busz esetében csak a budai szakaszon lép életbe az elsőajtós felszállás.

Bosnyák tér és a Március 15. tér közötti pesti szakaszon továbbra is minden nap, minden időszakban az összes ajtót lehet le- és felszállásra használni – ismertette a részleteket a társaság.

A bevezetés időszakában hétköznap esténként a járművezetők mellett a BKK utaskoordinátorai is segítik a közlekedőket a felszállási renddel kapcsolatban.

A BKK közlése szerint az utasok gyorsan megszokták az elsőajtós felszállást és pozitívan ítélik meg annak hatását, nevezetesen, hogy növekedett az utasok biztonságérzete, illetve a becsületesen, jeggyel vagy bérlettel utazók érdekeit szem előtt tartva könnyebben kiszűrhetők a bliccelők.

Hozzátették, hogy a kezdeti időszakban előforduló hosszabb felszállási idő is jelentősen lerövidült mára, az ügyfelek hozzászoktak, hogy időben előkészítsék utazási okmányaikat, és ne álljanak meg az első ajtó közelében, hanem a járművek belső részén foglaljanak helyet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél