POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.26.

Karácsony visszavonta a járatritkításokat

Feltartott kézzel...

Az utasokat rendkívül hátrányosanintézkedés eltörlését kérte a főpolgármester a BKK munkatársaitól. „Örülök, hogy Karácsony Gergely főpolgármester belátta a járatritkítások tarthatatlanságát” – reagált a bejelentésre Vitézy Dávid.

Karácsony Gergely közösségi oldalán ismerte el, hogy

arra kérte a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK), állítsák vissza a korábbi menetrendet Budapesten, vagyis szüntessék meg a járatritkításokat.

A főpolgármester mindezt azzal indokolta, hogy „a teljes budapesti közösségi közlekedés mindössze néhány ezrelékét érintő átcsoportosítás”, a főpolgármester-jelölti politikai kampány „martalékává vált”, ami alááshatja a közösségi közlekedésbe vetett bizalmat. Az pedig többet árt, mint amennyit a jobb menetrend használ – írta.

Ezzel eldőlt, hogy ahogy Demszky Gábor, úgy most Karácsony Gergely alatt is megbukott a budapesti menetrend ritkítása, legutóbb ugyanis ennyi vonalat érintő járatritkítási csomagot 15 éve Hagyó Miklós, Demszky Gábor korábbi főpolgármester helyettese próbált a városra erőltetni. Neki sem sikerült – jegyezte meg a bejelentés kapcsán a Világgazdaság.

A főpolgármester bejegyzésében kitért Walter Katalin, a BKK vezérigazgatójának csütörtöki „rendkívül szerencsétlen mondatára” is. Walter egy zártkörű sajtórendezvényen igyekezett megmagyarázni, miért van szükség több mint fél száz busz-, villamos- és trolijárat egyik napról a másikra történő megritkítására. A BKK-vezér ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a tervezési folyamatba az utasokat nehéz lett volna bevonni, mert az olyan,

„mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”.

Ezt követően a kormánypárt és az ellenzéki LMP is lemondásra szólította fel Waltert, ám ő csütörtökön még azt jelezte, nem áll szándékában beadni lemondását.

A főpolgármester ugyanakkor pénteki bejegyzésében már azt írta, a vezérigazgató felajánlotta neki lemondását, amit azonban ő nem fogadott el. „Egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését, nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a BKK végzett” – érvelt Karácsony, hozzátéve, hogy büszke rá, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhat egy csapatban a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésén.

Walter Katalin egy pénteki közleményében elnézést kért: „Sajnálom, ha félreérthetően fogalmaztam, nem állt szándékomban senkit sem bántani, elnézést kérek azoktól, akik mégis így érzik.”

Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője azt írta az eset kapcsán, hogy egyszerűen fel sem tudja fogni, hogy egy utasok milliót szállító közszolgáltató első számú vezetőjének szájából, hogyan hangozhat el egy ilyen mondat. „Emberek vagyunk, Budapest az otthonunk, a közösségi közlekedéssel iskolába, munkába és szórakozni járunk. A budapestiek nem vágásérett pulykák, akik jobban teszik, ha beletörődnek a sorsukba, mert jön a hálaadás vagy épp ezúttal a járatritkítás. Ilyet nemcsak egy felelős vezető nem mondhat, hanem egy minimális empátiával rendelkező személy sem” – hangsúlyozta az egykori államtitkár.

Vitézy nem először bírálta a fővárosi vezetést és a járatritkítási terveket. Pár nappal ezelőtt például azt írta,

bár Karácsonyék próbálják úgy beállítani, mintha valamiféle optimalizálás és átcsoportosítás történt volna, a valóságban kizárólag ritkítás történt.

Sehol nem jártak sűrűbben a járatok ma reggel, mint múlt hétfőn – viszont számos városrészben ritkábban” – fogalmazott a szakember.

A járatritkítás visszavonására pedig úgy reagált, „örülök, hogy Karácsony Gergely főpolgármester belátta a járatritkítások tarthatatlanságát és egy héttel a bevezetés után ma bejelentette, hogy visszavonja a BKK járatritkítási csomagját”. Hozzátette: ez is azt bizonyítja, hogy „Budapest erős közösség, ha kiállunk magunkért, együtt jobbá tudjuk tenni városunkat, érdemes volt fellépni a járatritkítás ellen”.

 

„A városlakók feje felett, titokban meghozott döntések nem állják ki az idő próbáját”

– fogalmazott Vitézy.

A főpolgármester korábban többször is azt hangoztatta, hogy nem történt járatritkítás Budapesten, csupán „átszervezés” ment végbe. Magyarázata szerint a csökkentett járatszámra azért volt szükség, mert a korábbinál sokkal elterjedtebb az otthoni munkavégzés, ami miatt az átlagosnál kevesebben utaznak hétfőn és pénteken.

„Sokkal hamarabb és látványosabban kellett volna kommunikálni a járatritkításokról” – cáfolt rá egy alkalommal az ATV-ben Walter Katalin.

Tarlós István a hirado.hu-nak adott minapi interjújában azt mondta,

„egyetlen értelmezhető, önállóan indított nagy projektje sem volt a jelenlegi városvezetésnek. Amit csináltak, az is jórészt észszerűtlen”.

Mindeközben az is kiderült, hogy habár még csak január van a főváros máris kilencmilliárdos mínuszban van.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél