Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.25.

Már az ír, belga, francia és olasz gazdák is tüntetnek

Brüsszeli demonstráció.

Ír, belga, francia és olasz agrárszervezetek is képviseltették magukat azon a demonstráción, amelyen az Európai Unió közös agrárpolitikája ellen fejezték ki tiltakozásukat. A termelők a munkájukat és megélhetésüket ellehetetlenítő egyre szigorúbb szabályozások, valamint a számukra versenyhátrányt okozó ukrán termékek importja miatt is neheztelnek. Az Európai Parlament közelében tartott eseményen több jobboldali politikus is megjelent - tudósít a Közmédia Központ Brüsszelből.

„Az európai gazdálkodóknak meg kell mutatniuk, hogy a jövőjüket érintő döntéshozatali rendszer rossz. Ezek az emberek állítják elő a mindennapi betevőnket, ami nemzetbiztonsági kérdés. Tehát el kell ismernünk, hogy ha nincsenek gazdálkodók, akkor nincs élelmiszerünk, ha pedig nincs élelmiszerünk, akkor jövőnk sincs” – fogalmazott Robert Roos, a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjának európai parlamenti képviselője  a Brüsszeli gazdatüntetésen.

A képviselőt az ukrán agrártermékek vámmentes behozataláról is kérdezték, amivel kapcsolatban kiemelte: Európa képes önmaga ellátására, valamint azon felül az exportra is.

„Őrültség azt állítani, hogy szükségünk van az importra. Tehát mindenek előtt a saját európai gazdálkodóinkat kell megvédeni” – tette hozzá.

A gazdálkodók alacsony bevételeiről szólva Robert Roos kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer hibásan működik, a legtöbb hasznot a multinacionális vállalatok húzzák az üzleten, ezért az EU részéről sokkal több támogatást kell biztosítani a gazdálkodók számára.

Brüsszel nem tiszteli a gazdákat

A termelők nem ellenzik a szabályokat, azonban az EU közös agrárpolitikája ellehetetleníti őket, rajtuk keresztül pedig a vidéket is − többek között erről is beszélt lapunknak Hendrik Vandamme, az Algemeen Boerensyndicaat, az egyik legnagyobb belga agrárszervezet elnökségi tagja. A gazdálkodó emlékeztetett, hogy Nyugat-Európában például a nitrogénkibocsátás radikális csökkentése okoz egyre nagyobb gondot az állattartóknak, valamint a folyamatosan szigorodó szabályozások miatt kiszámíthatatlanná váló jövő.

Az látható sokfelé, nem csak Belgiumban, hogy a nagyvárosi emberek meg akarják mondani, hogy a vidékiek hogyan éljenek. Ez a hozzáállás látszik a politikán is − mutatott rá, majd hozzátette: az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is be kellene látnia, hogy tisztelniük kell azokat az embereket, akik az ételt hozzák.

A termelő az EU-Mercosur megállapodást is kritizálta, mivel olyan agrártermékek importját jelentené Dél-Amerikából, ami az európai termelőktől veszi el a piacot. Kérdésre válaszolva a gazdálkodó az ukrán agrárimportról is beszélt: Ukrajna beengedése 15 éven belül a közös piacra gyakorlatilag tönkre tenné az uniós agráriumot. Mint mondta, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek elsősorban a saját termelőit kell megvédenie.

Kvázi EU-tag lett Ukrajna

Az Európai Unió és Ukrajna között létrejött kereskedelmi megállapodások révén keleti szomszédunk már kvázi EU-tag.

Miközben pedig az agrártermékeik az európai piacokra kerülnek, rájuk továbbra sem vonatkoznak azok a szigorú előállítási szabályok, amelyek miatt az európai termelők tiltakoznak – magyarázta Schenk Richárd, az MCC Brussels kutató munkatársa.

A németországi gazdatüntetéseken szerzett tapasztalatai alapján a kutató azt is megerősítette, hogy az ukrán gabonadömping már Németországban is problémát okoz. Mint mondta, ez a probléma elsősorban a kelet-német termelőket érinti, és habár a német média korrektül tudósított a gazdatüntetésekről, az ukrán gabona kérdés nem került előtérbe.

Schenk Richárd hangsúlyozta, hogy az európai agrárpolitika a gyakorlatban már inkább környezetvédelmi politika. Emlékeztetett, hogy a belga, francia és német állattartóknál a nitrogénkibocsátás vált problémává, a finn erdészeteknél a fák kivágása, és egyre több potenciális termőföld válik természetvédelmi területté.

Mint mondta, a folyamatosan szigorodó előírások mellett viszont húsz év alatt GDP-arányosan a felére csökkentették az agrártámogatások szintjét.

Egyre több európai országban vonulnak utcára a gazdák. A németek és a románok után a francia és a lengyel termelők is a balliberális kormányok megszorításai és a mindent elárasztó ukrán gabonadömping ellen tiltakoznak. Közben szerdától a német vasutasok ismét leállítják a munkát, mert hiába kérték, nem tudtak megállapodni a bérrendezésről.

Kongtak az ürességtől a német pályaudvarok január elején. A mozdonyvezetők magasabb béreket követeltek, ezért sztrájkolni kezdtek és napokon át blokkolták a német vasúti közlekedését.

Szerda hajnaltól a korábbinál is nagyobb, hatnapos vasutassztrájk lesz Németországban. A vasúttársaság ugyanis nem fogadta el a szakszervezetek követeléseit a béremelésről és a munkaterhek csökkentéséről.

Az újabb német vasutassztrájk több Magyarországról induló, vagy ide érkező nemzetközi járatot is érint. A MÁV szerint

a német vonalakon jelentős késésekre és fennakadásokra kell számítani.

A német vasút még azt sem tudta megmondani, milyen menetrend lesz érvényben, ezért az elővételben vásárolt jegyeket díjmentesen visszaváltják.

Közben a német gazdák is tiltakoznak a balliberális-zöld kormány megszorításai ellen. A gazdaszervezetek is a tüntetések erősödését helyezték kilátásba. Szerintük ugyanis Olaf Scholz kancellár kabinetje a szakadék szélére sodorta őket, amikor támogatásokat vont el tőlük csak azért, hogy cserébe Ukrajnát támogathassa.

A zöldek erőltetik a nézeteiket a kormánykoalícióra, így a gazdákról szóló megszorításokat is ők akarták” – fogalmazott az Alapjogokért Központ elemzője. Szikra Levente szerint

Olaf Scholz és kormánya nem hajlandó tudomást venni a problémákról.

„Nagyon sokan elutasítják a kormányzat politikáját. Nemcsak a gazdák, de az össztársadalom részéről is van egy jelentős elégedetlenség. De a kormány nem hajol meg a nyomás alatt, nem próbálja a döntéseit úgy alakítani, hogy az megfeleljen a társadalom többségének” – mondta az elemző.

Néhány napja francia gazdák borítottak trágyát egy kormányzati épület bejáratához Toulouse-ban, ők is a támogatásaik csökkentése ellen tiltakoztak. A francia farmerek is kitartanak: legutóbb autópályákat is blokád alá vettek.

Romániában pedig a fuvarozók tüntetnek lassan két hete: a költségeik csökkentését és az ukrán gabonadömping megállítását követelik.

Kárpótlást akarnak azokért a veszteségekért is, amelyeket az országban feketén értékesített ukrán mezőgazdasági termékek okoztak.

„Nem adjuk fel könnyen. Különösen a minisztériumra kell nyomást gyakorolnunk, hogy avatkozzon be az ügybe és egyszer s mindenkorra tisztázza azt” – magyarázta egy tüntető.

A lengyel gazdák is készülnek: szerdán traktorokkal vonulnak Varsóba és az ukrán határt is lezárhatják. A Donald Tusk vezette kormány ugyanis kihátrált abból az egyezségből, ami megakadályozta az ukrán gabonaimportot.

„A zöldlobbi az európai mezőgazdaság felszámolásán dolgozik” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég tanácsadója szerint a tüntetéshullámnak beláthatatlan következményei lehetnek.

„A génmódosított élelmiszerek és gabona kapcsán a lengyel gazdák különösen érzékenyen reagálnak. Azt látják, hogy a Tusk-kormányzat meg fogja nyitni a lengyel piacokat. Ami itt tehát most várható, az egy preventív tüntetés is” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

A szakértő hangsúlyozta: a zöldek most sem az emberek érdekeit nézik, hanem az amerikai és ukrán nagyvállalatok igényeit akarják kiszolgálni.

Nagyszabású gazdatüntetést tartottak Litvániában a kormány takarékossági programja és agrárpolitikája ellen tiltakozva kedden.

A főváros, Vilnius központjába helyi sajtójelentések szerint több mint ezer traktor és más mezőgazdasági nehézgép érkezett az ország különböző pontjairól.

A gazdák hosszú oszlopokba rendezték járműveiket, és elégedetlenségüket fejezték ki jövedelmi helyzetükkel, a kormányzati előírásokkal és a magas üzemanyagárakkal szemben.

A litván gazdaszövetség szerint az elkövetkező napokban további tüntetések várhatók a vilniusi kormányzati épületek előtt. Hasonló traktoros tüntetések és forgalomlassító akciók voltak az utóbbi napokban Franciaországban és Németországban is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

hirtv.hu

Bayer show - Schmidt Mária: Magyar Péter az anyák napját is a saját törtetése érdekében használja fel + videó

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

mandiner.hu

„Te bohóc, szánalmas vagy, húzz el!” – most lett elege a Veszprém szurkolóinak, tüntetni fognak

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Óriási balhé a stúdióban! Egymásnak feszültek a TV2 sztárjai

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér