POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.01.

Tavaly 155 000 illegális migráns érkezett Olaszországba

50 százalékkal nőtt a szám.

Olaszország kudarcot vallott azzal a célkitűzésével, hogy csökkentse a Földközi-tengeren bárkákkal érkező illegális bevándorlók áradatát – jelentette ki vasárnap Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter.

A tárca adatai szerint 2023-ban több mint 155 750 migráns érte el Olaszország partjait. Tavaly a számuk még 105 ezer volt, vagyis ötven százalékkal nőtt 2022-höz  képest.

Az  érkezők száma bizonyossággal nem felel meg az embercsempészet legyőzését szolgáló kormányzati intézkedések célkitűzésének − mondta a La Stampa című olasz napilapnak nyilatkozva. Mindazonáltal Piantedosi hangsúlyozta, hogy az intézkedések nélkül még több menedékkérő érkezett volna az olasz partokra.

Kiemelte, hogy a Tunéziával és Líbiával folytatott együttműködésnek köszönhetően migránsok tízezreit tartóztatták fel és embercsempészek százait sikerült őrizetbe venni.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök 2022 októberében hivatalba lépett koalíciójának egyik legfőbb választási ígérete volt az illegális bevándorlás visszaszorítása a Földközi-tengeren.

A jövőben is folytatódnak a mentési munkálatok a Földközi-tengeren, hiába vette fel a harcot a Giorgia Meloni vezette kormány a civil szervezetekkel. Német támogatásból újabb mentőhajó evezhet ki a tengerre, hogy segítse a hajótöröttek mentését, illetve a bevándorlók könnyített partra szállítását. Berlin és Róma között az elmúlt hónapokban több alkalommal is diplomáciai konfliktus robbant ki, amiért a német civil hajók Itáliába szállították a fedélzetükre vett illegális bevándorlókat.

Nagy felháborodást váltott ki, hogy az olasz kormány szigorításai ellenére szeptemberben a német kormány komoly pénzadomány juttatását hagyta jóvá mentési műveleteket végrehajtó civil szervezetek részére.

A legfrissebb sajtóhírek szerint a földközi-tengeri mentőflotta újabb hajóval bővül. Ez alakommal egy motorcsónakot bocsátanak vízre a civil szervezetek, mely gyorsan és hatékonyan tudja szárazföldre segíteni az Itáliába tartó illegális bevándorlókat, vagy beavatkozni a mentési műveletek során. Az új vízi járművet német adományokból vásárolták, melyet egy olasz alapítású civil szervezetnek, a Maldusának juttattak el, a további diplomáciai feszültségek elkerülése érdekében. A mentési és szállítási misszióval foglalkozó Maldusa szervezet valójában kulturális központként van bejegyezve, Lampedusán és Palermóban tevékenykedik.

A német civil szervezetek számára stratégiai jelentőségű egy gyors és könnyen hozzáférhető motorcsónak Lampedusa szigetén, mely ráadásul olasz felségjelzéssel bír.

A hírt a United4Rescus németországi székhelyű civil szervezet tette közzé. Sajtókommentek szerint az újabb mentő motorcsónak vízre bocsátásával a németek valójában a Piantedosi nevéhez köthető rendeletet kerülik ki, mivel az olasz felségjelzésű hajókat nagyobb mozgási szabadság illeti meg, mint az idegen felségjelzésű hajókat. Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai alapján az év eleje óta 153 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Piantedosi az Il Tempo napilapnak adott interjúban úgy nyilatkozott, az idei, rendkívüli migrációs nyomás ellenére sikeres volt a Tunéziával kötött szövetség. Az együttműködésnek köszönhetően az év eleje óta 84 ezer illegális bevándorlót fordítottak vissza az észak-afrikai partszakaszon, és 36 embercsempészbandát tartóztattattak le. Az elmúlt három hónapban jelentősen csökkent az indulások száma és abban bizakodnak, hogy ez a trend folytatódik jövőre is. Pientedosi arra is kitért, hogy az olasz kormány tervei szerint jövő tavasztól Albánia területén helyezik el a tengeren keresztül érkező migránsokat mindaddig, amíg menekültstátusuk elbírálásra nem kerül. Itália így oldja majd meg, hogy az unió területén kívül helyezze el az Európába tartó illegális bevándorló tömegeket. 

Világszerte évente több millió nő, gyermek és férfi esik emberkereskedők áldozatául. Az emberkereskedelem és a hozzá szorosan kapcsolódó egyéb bűncselekmények jelentik a szervezett bűnözés egyik fő bevételi forrását globálisan. Az emberkereskedelemhez szorosan kapcsolódik a szexuális kizsákmányolás és a prostitúció is. Az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson ment keresztül a technológia, ez pedig a globalizált világunkban katalizátorként funkcionált az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elkövetésében. Ennek eredményeként pedig jelenleg soha nem látott méretűvé nőtt az emberkereskedelem, az illegális migráció és az abból származó csillagászati bevételek.   

Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései  szerint jelenleg 25 millió áldozata van az emberkereskedelemnek világszerte. Az elmúlt évtizedek globális történései pedig létrehoztak olyan biztonsági kockázattal rendelkező övezeteket, amelyek a robbanó népesedés mellett megalapozták az illegális migrációt és a szövevényes globális emberkereskedelmi hálózatot.

Mindennek eredményeképpen megjelentek azok a bűnözők, akik már egy összetett hálózatot tudnak működtetni, szinte bárhová ki tudják terjeszteni a tevékenységüket a főbb migrációs útvonalakon. 

Ezen útvonalak mentén az embercsempészés mellett virágzik a fegyver- és kábítószer-kereskedelem, a terrorizmus és a feketepiac is.

A balkáni útvonalon hétezer eurót is elkérnek a csempészek. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az embercsempészek kulcsszereplői ​​a migránsokat az Európai Unióba szállító láncnak. Két fő útvonalon közlekednek: az egyik a Földközi-tengeren, a másik pedig a Balkánon keresztül. 

A legtöbb migráns olyan közösségi médiaplatformokon keresztül lép kapcsolatba az embercsempészekkel, mint a WhatsApp és a Facebook.

A tengeri út nyolc és tíz óra közötti időt vesz igénybe. A migránsok általában Sfakszból és Tuniszból indulnak. Úti céljuk gyakran Lampedusa és az olasz partok. A balkáni útvonal hosszabb és drágább, de általában biztonságosabbnak tekintik, mint a mediterrán útvonalat. Az utazás két részből áll: Tuniszból Isztambulba, majd innen Belgrádba vezet az út. A szárazföldre kerülve a migránsok mintegy 225 kilométert tesznek meg a magyar határig.

A becslések szerint a két fő csempészútvonal – Kelet-, Észak- és Nyugat-Afrikából Európába, valamint Dél-Amerikából Észak-Amerikába vezet – évente mintegy 6,75 milliárd dollárt termel a bűnözők számára. Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint az embercsempészet és a hozzá kapcsolódó bűncselekmények világszerte évente 150 milliárd dollár nyereséget termelnek a sötét érdekkörök számára.

A Balkánon átívelő útvonalon utazó migránsok legalább hétezer eurót fizetnek a csempészeknek a schengeni övezetbe jutásért, míg a mediterrán útvonal 1200–2200 euróba kerül.

Dél-Amerikában és Mexikóban a drogkartellek uralják az emberkereskedelmet, Afrikában a kaotikus állapotokat kihasználó hadurak szervezik a migrációt. Európába már a magrebi- és a közel-keleti maffia, és – mint kiderült a magyar nemzetbiztonsági jelentésből –, a tálibok is szervezik a migrációt a Soros-féle szervezetekkel és NGO-kal szoros együttműködésében.

A globalista baloldal és Soros György dollármilliókkal támogatja az illegális migrációt. Mindezek mellett olyan szervezeteket szponzorálnak, amelyek fő prioritása az illegális migránsok legalizálása az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Brüsszel a migrációs paktum elfogadásával legalizálná a migrációt, ezzel pedig meghívót küld a migránsok millióinak.

Mint látható, a 2015 óta tartó illegális migrációs hullám nem valamilyen véletlen jelenség, hanem Soros György és a globalista baloldal által szándékosan gerjesztett folyamatról van szól.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

borsonline.hu

Itt van Tóth Andi utódja: Ő lehet Marics Peti új barátnője

mandiner.hu

Magyar Péter-ügy: itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

magyarnemzet.hu

Megszólaltak a szemtanúk a bőnyi iskolában történt késelés után + videó

origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány