POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.09.
Módosítva: 2024.01.10.

Ukrajnában kiderült, mennyi is a háború áldozatainak az igazi száma

Az embereket sokkolták az adatok.

Döbbenetes, eddig nem ismert számot mondott az ukrán hadsereg veszteségeiről a korábbi ukrán belügyminiszter. Jurij Lucenko egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy Volodimir Zelenszkijnek nem szabad tovább becsapnia az ukrán népet, és be kell vallania, hogy ukrán oldalon mostanra elérte a félmilliót az elesett és súlyosan megsebesült katonák száma. A nyilatkozat sokkolta a háborúban álló ország közvéleményét, ugyanis a hivatalos kijevi tájékoztatás szerint ennek csupán a töredéke az ukrán hadsereg vesztesége. Közben félelem és pánik van a hamarosan életbe lépő új sorozási törvény miatt is - jelentette a hirado.hu.

Egy könnyeivel küzdő fiatalasszony nemrég az ukrán vezérkari főnökhöz intézett panaszt. Azt mondta, a férje a kárpátaljai Huszton tűnt el és nem tud vele kapcsolatba kerülni. A rendőrség azt mondta neki, hogy feltehetőleg Munkácsra, majd Rovnóba vitték kiképzésre a hadkiegészítők.

A pici gyermekemmel Kárpátaljára utaztam, mert nincs kire hagynom. Amikor a férjem felől érdeklődtem, nem akartak beengedni a hadkiegészítő parancsnokságra. Azt mondták, hogy mindenkit Munkácsra küldenek, és semmilyen adatuk nincs azokról, akik náluk jártak. De még az ügyvédnek sem adják ki. Kérem, segítsenek megtalálni a férjemet” – mondta kétségbeesetten a nő.

Az országban egyre több katonai ellenőrző pontot állítanak fel, ahol a hadköteleseket akarják kiszűrni. Már arra is volt példa, hogy figyelmeztető lövéseket adtak le, ha valaki ellenkezett.

Máshol a civil autók útját állják el a toborzók, és nem engedik tovább a sofőrt. Megállítják a menetrend szerinti járatokat is, és magukkal viszik a 18 és 60 év közötti utasokat. Emellett folytatódtak a razziák az intézményekben is.

„Senki sem érti a helyzet súlyát. Január 10-e után már a a városokból sem tudunk majd kijönni. Csak Kijevben 150 ideiglenes ellenőrző pontot állítottak fel, Odesszában és a többi városban sem lesz kevesebb”

– mondta egy férfi.

Kijev január 10-ére ígérte ugyanis az új mozgósítási törvényt, aminek előzetesen bemutatott tervezete hatalmas vitákat váltott ki az ukrán társadalomban. A jogszabály az alapvető állampolgári jogoktól fosztaná meg azokat a férfiakat, akik nem jelennek meg a toborzóirodáknál. Az ellenzéki pártok már bejelentették, hogy nem fogják támogatni.

„Követeljük, hogy vegyék ki a tervezetből a bűnvádi felelősségre vonást. Ha valaki nem jelent meg a toborzóknál, ha nincs benne az online adatbázisban vagy ha nem jelentkezett időben katonaorvosi vizsgálatra. A módosító javaslatainkat mi is benyújtjuk” – mondta Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök.

Közben sokkoló bejelentést tett az ukrajnai háború áldozatainak számáról a volt ukrán belügyminiszter. Jurij Lucenko szerint eljött az őszinteség ideje, és Volodimir Zelenszkij elnöknek be kell ismernie, hogy

az elesett és súlyosan sebesült ukrán katonák száma mostanra elérte a félmillió főt.

„Be kell vallanod, hogy ha azt az ötszázezer főt, amiről beszélnek, elosztjuk az eltelt hónapokkal, akkor harmincezer katonát kapunk. Így nagyjából megérthetjük, hogy mi is zajlik a fronton. Ekkora az áldozatok és a súlyos sebesültek száma is. Meg kell mondanod az igazságot az embereknek!” – mondta a volt ukrán belügyminiszter.

Ukrajnában az áldozatok valós száma hadititoknak minősül. Volodimir Zelenszkij államfő viszont nemrég bejelentette: Kijev újabb 500 ezer embert kíván besorozni, ezért a mozgósítás idén is folytatódik.

A kijevi vezetés törvénnyel szigorítana a mozgósításra vonatkozó szabályokon.

Denisz Smihal miniszterelnök erről két törvénytervezetet terjesztett be az ukrán parlamentben, miután a hadsereg a fronton szolgálatot teljesítő személyi állomány növelését kezdeményezte.

A keddre virradóra közzétett jogszabálytervezetek egyikének szövege szerint a fennálló orosz agresszió miatt javítani kell a mozgósítási mechanizmuson.

Az elképzelések szerint a tartalékosok szolgálatának alsó korhatárát a mostani 27-ről 25 évre csökkentik.

A hadsereg ezzel további két évfolyamhoz nyerne hozzáférést, vagyis több mint 400 ezer fiatal férfit sorozhatnának be. Ezen felül újból ellenőriznék a már kiállított – katonai szolgálatra való alkalmatlanságot igazoló – iratokat.

A 18 és 60 év közötti hadköteles ukrán állampolgároknak továbbá kötelező lenne a hadkötelesek jegyzékében regisztráltatniuk magukat és személyes adataikat rendszeresen frissíteni.

A sorozási és behívóparancsok függetlenül a tényleges tartózkodási helytől a jövőben elektronikus úton is kézbesíthetők lennének, eltérve az eddigi gyakorlattól, miszerint ezeket a dokumentumokat papíralapon postai címre kell kiküldeni. Az intézkedés célja, hogy a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat is el tudják érni.

A második törvénytervezet szigorítaná a hadkötelesek jegyzékében hiányzó adatok miatt kiszabható büntetéseket. Az idézés teljesítésének elmulasztásáért a jövőben közvetlenül börtönbüntetés lenne kiszabható az eddigi pénzbírságok helyett.

A regisztrációs előírások megsértése esetén a hatóságok lefoglalhatják az érintettek autóját, zárolhatják folyószámláit, és megtilthatják számukra a hitelfelvételt is.

A külföldön élő ukrán állampolgárok a konzulátusokon a jövőben új személyi igazolványokat csakis annak igazolása után kaphatnának, hogy bejegyeztették magukat a hadkötelesek jegyzékében.

A törvénytervezetekhez még módosítások nyújthatók be, illetve az elfogadott jogszabályokat még Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is alá kell írnia. Zelenszkij korábban kényes kérdésnek nevezte az intenzívebb mozgósítást nem utolsósorban a költségek miatt. Az ukrán államfő szerint a hadsereg mintegy félmillió új katonára tart igényt.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kedden Kijevben tartott sajtókonferenciáján újfent kifogásolta a toborzóközpontok munkáját.

Egy hete a katonai vezető bírálta Zelenszkij azon döntését, amellyel a nyáron menesztette a regionális toborzóközpontok vezetőit egy korrupcióellenes kampány keretében.

Az utóbbi hetekben számos felháborodott bejegyzés volt a közösségi médiában arról, hogy ukrán toborzótisztek egyebek között edzőtermekben, illetve üdülőkben is behívóparancsokat osztogattak a hadköteleseknek.

A hadászati kezdeményezés továbbra is az orosz hadseregé az ukrajnai háborúban, és Moszkva következetesen el fogja érni a „különleges hadművelet” célját – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy, az orosz hadsereg parancsnokaival kedden megtartott online konferencián.

A tárcavezető szerint az ukrán hadsereg tavaly több mint 215 ezer embert és 28 ezer haditechnikai eszközt veszített. Megfogalmazása szerint az orosz hadsereg módszeresen csökkenti az ukrán fegyveres erők harcképességét.

„Nyugati kurátorainak sugalmazására a kijevi rezsim továbbra is mészárszékre küldi katonáit, és igyekszik megtalálni minden lehetőséget arra, hogy feltöltse az ukrán hadsereg sorait. Ez nyilvánvalóan nem változtat a helyzeten az érintkezési vonal mentén, csak meghosszabbítja a katonai konfliktust” – fogalmazott.

A moszkvai katonai tárca keddi hadijelentése szerint az orosz fegyveres erők a dél-donyecki frontszakaszon két rohamot vertek vissza az elmúlt nap folyamán,

az „érintkezési vonal” mentén pedig csaknem hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, közülük mintegy 240-en a Donyecknél vívott harcokban.

Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két lőszerraktárt, két gyalogsági harcjárművet, cseh Vampire sorozatvetők tíz rakétáját és hat drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Orjolban egy hőerőmű és egy emeletes lakóház megsérült.

Sogju a parancsnokokkal folytatott tanácskozáson a 2024-es év egyik legfontosabb feladatának nevezte az orosz nukleáris triád legmagasabb szintű harckészültségének fenntartását. Az ígérte, hogy az orosz hadsereget és a haditengerészetet továbbra is a legfejlettebb fegyverekkel fogják felszerelni, beleértve a mesterséges intelligencián és új fizikai elveken alapuló eszközöket.

Mint mondta, az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai „különleges hadműveletben” részt vevő csapatok átfogó ellátására fog összpontosítani,

növelni fogja az ellátást a legkeresettebb eszközökből, biztosítani fogja a drónok minden típusának sorozatgyártását, az egészen kicsi méretűektől a nehéz csapásmérő pilóta nélküli repülőgépekig.

A tervek között említette meg a kommunikáció javítását, a felderítés, a célmegjelölés és az ütegelhárítás hatékonyságának növelését, valamint a légvédelem és műholdkötelék képességeinek kiterjesztését.

Kijelentette, hogy az orosz hadsereg folytatja az Ukrajnában szerzett tapasztalatok hasznosítását, aktívan bevonva az oktatásba a harci ismereteket szerzett kiképzőket. Hangsúlyozta, hogy a „különleges hadművelet” minden résztvevőjének és hozzátartozóiknak egyenlő szociális és egészségügyi garanciákat kell biztosítani.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

metropol.hu

Titkok a Hazatalálsz forgatásáról - Metropol

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta sokmilliós megbízással

origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány