POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.05.

140 ezer tanár kapja meg a magasabb fizetést

Volt akinek már pénteken kifizették.

A vártnál korábban, már a hétvége előtt megkapta nagyon sok tanár és óvónő a jelentősen megemelt bérét. Legkésőbb hétfőn pedig mind a 140 ezer érintetthez megérkeznek az új fizetések. Rétvári Bence államtitkár az M1-en azt mondta: az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy a fenntartók a béremelésére kapott teljes összeget arra is fordítsák.

Több mint 30 éve tanít és a világ legszebb hivatásának tartja a tanári pályát Kopeczky Péter. A testnevelő tanár jelenleg egy pécsi gimnáziumban tanít. Azt mondja nagyon várja már a hétfőn érkező megemelt fizetését.

„Ez a megbecsülésnek az egyik fajtája. Azt gondolom, hogy vártuk már ezt, meg is érdemeltük régóta. És hát a megvalósulás előtt állunk, mert egyelőre láttuk a fizetési papírokat, hogy mennyi lesz a megemelkedett bér. Ez ígéretes és nagyon várom a hétfői számlámat” – fogalmazott Kopeczky Péter.

 

A béremelés mintegy 140 ezer köznevelésben dolgozó tanárt és óvónőt érint.

Közülük 80 ezren állami fenntartású iskolában dolgoznak. Sokan egyébként már pénteken megkapták az emelt fizetést.

A mostani emelés egy komoly lépés a tanárok és óvónők anyagi elismerésének további erősítése felé” – mondta a Mandinernek a Klebelsberg Központ elnöke.

Hajnal Gabriella emlékeztetett: „a pályakezdők legkisebb bére gyakornokként mostantól bruttó 528 800 forint. Az I. kategóriában legkevesebb 538 ezer, a II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek a tanárok és az óvónők, míg a mestertanárok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint.

Ráadásul egyetemi diploma esetén plusz két százalék, a kormány által meghatározott hiányterületeken tanítók esetében pedig még további négy százalék a többlet. A Klebersberg Központ elnöke azt is mondta: „2016-hoz képest már most triplázásról beszélhetünk! Abban az évben 177 ezer volt a kezdő kereset, ebből lett idén csaknem 529 ezer forint.”

Az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy minden tanár és óvónő megkapja-e a béremelést a fenntartóktól” – ismertette az M1-en Rétvári Bence államtitkár. Kiemelte:

a költségvetésben 340 milliárd forintos béremelési alapot hoztak létre, amiben egy cent európai uniós támogatás sincs.

„Közel háromezer fenntartó van, akinek most a béremelés kapcsán feladata van. De fontos, hogy mindenki ezt a bértömeget, amit többletként kap, ezt a tanár-béremelésre fordítsa. Nem lehet ebben semmiféle trükk, nem lehet semmiféle bűvészkedés, ezt egytől egyig, az első forinttól az utolsóig mind a tanároknak, mind az óvodában dolgozóknak, mind az iskolákban dolgozóknak oda kell adni” – szögezte le az államtitkár.

Rétvári Bence hangsúlyozta: az idei több mint 30 százalékos béremelést jövőre 21 százalékos emelés követi. 2023-ban és 2022-ben 10-10 százalékos fizetésemelést kaptak a tanárok. Így 4 év alatt összesen több mint 93 százalékos béremelést hajt végre a kormány. Hozzátette: már korábban is elindulhatott volna ez a béremelési program, ha a magyar baloldal és a szakszervezetek nem akadályozták volna ezt Brüsszelben.7Rétvári Bence felidézte, 2022 nyarán hozta nyilvánosságra a kormány azt a dokumentumot, amely rögzítette, hogy ha Magyarország hozzájut az uniós forrásokhoz, akkor a kabinet a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusok bérét. Emellett tavaly elfogadták az új pedagógus-életpálya törvényt is.

Idén januárban Magyarország végre megkapta a neki járó forrásokat, így elhárult az utolsó akadály a tanári és óvónői béremelés elől – emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence közölte,  múlt keddig megkapta minden tanár és óvónő a tájékoztatást az új béréről. A tankerületi iskolákban dolgozók átlagosan 32,2 százalékos emelésről értesültek, az egyházi, alapítványi, önkormányzati fenntartású intézményeknél pedig szintén keddig kellett tájékoztatást kapniuk a pedagógusoknak, hogy náluk hogyan valósul meg a béremelés.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy tavaly és tavalyelőtt 10-10 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig 21 százalékkal emelkedik, így az idei emelést is beleszámítva összesen 93,3 százalékos az emelkedés, azaz négy év alatt majdnem a duplája lesz a pedagógusok fizetése.

A bérek legalsó határa a januári emelés után gyakornokok esetében 528 ezer forint, pedagógus I. fokozatban 538 ezer, pedagógus II. fokozatban 555 ezer, mesterpedagógusoknál 630 ezer, kutató-tanároknál pedig 750 ezer forint lesz – ismertette Rétvári Bence.

Azokban az intézményekben pedig, amelyekben a hátrányos helyzetű gyerekek aránya magasabb, további 20 százalékos bértöbbletet kapnak a pedagógusok – mondta.

Hozzátette, tavaly az átlagos pedagógusbér 508 ezer forint volt, most ez 672 ezer forintra nő.

Ez is segíti azt, hogy minél jobb képességű emberek válasszák a pedagóguspályát, hogy a tanárok megmaradjanak a pályán, és a gyerekek minél magasabb szintű oktatásban részesülhessenek – hangoztatta Rétvári Bence.

A kormány a költségvetésben létrehozott egy 340 milliárd forintos pedagógusbér-emelési alapot, azaz ennyit fordít idén összesen a béremelésre – jegyezte meg.

Az államtitkár szólt arról is: kaptak jelzéseket az elmúlt napokban arról, hogy vannak helyek, ahol nem az átlagbért biztosítják, hanem csak a bérsáv alsó szintjére emelik meg a béreket. Ez nem helyes, az államkincstár pedig ellenőrizni fogja, hogy valóban béremelésre fordítják-e a kapott forrásokat – jelentette ki Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a baloldal már többszörösen megbukott, először akkor, amikor megszüntette a 13. havi fizetést, így elvett minden magyar pedagógustól egyhavi bért, valamint 15 ezer pedagógust „tett utcára”. Ők voltak az egyetlenek, akik Magyarország történetében valaha csökkentették a pedagógusbéreket – mutatott rá.

Hozzátette, másodszor pedig akkor bukott meg a baloldal, amikor „az elmúlt években Brüsszelben mindent elkövetett, hogy megakadályozza a pedagógusok béremelés

Új trükkel támadják a pedagógusok béremelését – írta a Klebelsberg Központ múlt heti közleményéen.

„Több ellenzéki sajtóorgánumban megjelent az álhír”, hogy az iskolák igazgatói és a pedagógusok nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, hogy az új életpályamodell bevezetését követően mi alapján nőtt az illetményük – emelték ki.

„Természetesen konkrétumokat nem írtak”

– tették hozzá a közleményben.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a tankerületi központok a hatályos jogszabályok alapján, egységesen meghatározott alapelvek szerint jártak el a pedagógusok illetményének meghatározásakor – folytatták.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény részletei ismertek, de ezenfelül a fenntartó tankerületek külön tájékoztatták a jogszabályok részleteiről és ezzel összefüggésben a béremelés elemeiről, annak feltételeiről és alapelveiről az intézményvezetőket, akiknek ezeket az információkat tovább kellett adniuk a nevelőtestületeknek.

„Információink szerint ez meg is történt” – írta a Klebelsberg Központ.

„Elszomorító, hogy miután egyes sajtótermékek azzal riogattak hónapokig, hogy nem lesz béremelés, most újabb valótlanságokat jelentetnek meg annak érdekében, hogy feszültséget keltsenek a tanárok között”

– olvasható a közleményben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott