POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.18.

Biden újra tűzszünetet sürgetett Gázában

Másfél millió palesztin zsúfolódott össze, katasztrófa fenyeget.

Átmeneti tűzszünetet sürgetett az amerikai elnök, miután telefonon egyeztetett Benjamin Netnajahu izraeli kormányfővel. Joe Biden szerint az októberben Gázába hurcolt túszok ügyében folyamatosak az egyeztetések, ezért a zsidó állam hadseregének egyelőre nem kellene támadást indítani Rafah ellen. Az egyiptomi határnál fekvő városban mostanra több, mint másfél millió palesztin zsúfolódott össze, akik egyre jobban érzik a harcok hatását.

Többezer fős tömeg kísérte utolsó útjára a Hezbollah egyik parancsnokát pénteken, a libanoni Nabatieh városban. Az izraeli határ közelében fekvő települést még szerdán érte légicsapás, amelyben helyi jelentések szerint tíz civil életét vesztette. A Hezbollah vezetője szerint az izraeli haderő meg sem próbálta megkímélni az ártatlan áldozatokat, akiknek a véréért vérrel fognak fizetni.

A mészárlásra az ellenállás folytatásával, sőt, fokozásával kell válaszolunk a fronton. Ha az ellenség be akarná fejezni, akkor azt üzenjük nekik, hogy ez a támadás erősíti a jelenlétünket, haragunkat és hatékonyságunkat, valamint segíti a terjeszkedésünket” – mondta a libanoni síita milícia vezetője.

A Hamasszal szövetéges síita fegyveresek hónapok óta indítanak támadásokat a zsidó állam ellen azt követelve, hogy az izraeli haderő vonja ki csapatait Gázából.

Eközben pénteken tűz ütött ki az egyiptomi határnál fekvő rafahi átkelőnél, az egyik kapu gyulladt ki. Az izraeli sajtó szerint lázadás tört ki a dél-gázai településen, miután a helyi hatóságok lelőttek egy tinédzser fiút, amikor társaival megpróbálta kifosztani az egyik segélyszállítmányt.

A palesztin terület déli részén egyre nagyobb a katonai nyomás, folyamatosak a légitámadások, Izrael pedig nemrég bejelentette, hogy átfogó katonai műveletre készül Rafahban. Az egyiptomi határnál mostanra több, mint másfél millió ember zsúfolódott össze, akik már nem tudnak hova menni. Sajtóhírek szerint az átkelő túloldalán Egyiptom menekülttábort épít a gázai civileknek, ezt azonban a kairói kormány nem erősítette meg.

A Hamasz újabb állásait semmisítették meg az izraeli egységek a Gázai-övezetben – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. Tovább kutatnak a terroristák után a Nasszer kórházban is, ahová előző nap hatoltak be a különleges egységek. Közben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a zsidó államra a készülő rafahi offenzíva miatt. A városban összezsúfolódott palesztin civileknek ugyanis nincs hová menekülniük.

Káosz uralkodik a dél-gázai Hán Júnisz legnagyobb, még működő kórházában. Az épület egy részében nincs áram, az ortopédiai osztály romokban hever, a betegek a folyosókon összezsúfolt hordágyakon várják, hogy ellássák őket.

Az izareli különleges egységek csütörtökön hatoltak be az egészségügyi intézménybe, arra hivatkozva, hogy a Hamasz fegyveresei a civilek közé vegyülve befészkelték magukat az épületbe, és korábban az Izraelből elhurcolt túszok egy részét is itt tarthatták fogva. A művelet pénteken is folytatódott, a hadsereg szóvivője közölte, hogy már több, mint húsz terroristát vettek őrizetbe, akiknek a a gyanú szerint közük volt az október 7-i merényletekhez.

Az izraeli légierő péntek hajnalban újabb csapásokat mért Rafahra is. Palesztin források szerint a támadásokban legalább 10 ember meghalt. Az egyiptomi határ közvetlen közelében fekvő gázai városban és környékén már több, mint másfél millió palesztin zsúfolódott össze. Sokan az övezet északi részéről menekültek ide. Az emberek egyre elkeseredettebbek, Izrael ugyanis nemrég bejelentette, hogy átfogó katonai műveletre készül Rafahban.

Nincs hová mennünk, észak felé nem engednek bennünket, a szomszédos Hán Júnisz megtelt, déli irányban pedig az egyiptomi határ le van zárva. Senki sem tudja, mi vár ránk, panaszolta egy menekült férfi.

Ezt a felvételt egy egyiptomi emberi jogi szervezet munkatárai készítették a határ túloldalán, a síani félszigeten. A Reuters hírügynökség több forrásból is úgy értesült, hogy Egyiptom egy zárt menekülttábort épít a gázai határ közvetlen közelében, ahol szükség esetén elhelyzheti a palesztin menekülteket. Ezt az egyiptomi kormányzat nem erősítette meg.

Joav Gallant izareli védelmi miniszter pénteken kijelentette:

„Izraelnek nem áll szándékában Egyiptomba kitelepíteni a rafahi civileket”.

A dél-gázai helyzet miatt a zsidó államra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik. Sajtóinformációk szerint a pénteken kezdődő müncheni biztonságpolitikai konferencia több résztvevője kétoldalú találkozókon próbálja győzködni az izraeli vezetőket, hogy ne indítsák el a rafahi offenzívát, míg nem tudják szavatolni a palesztin civilek biztonságát.

Bátor katonáink nagyon nehéz körülmények között harcolnak Gázában, de Izrael így is lehetővé teszi, hogy a palesztinokhoz eljusson a humanitárius segély. Senkit nem akarunk deportálni a Gázai övezetből. A Hamasz az, aki terrorista műveletekre használja az iskolákat, kórházakat, mecseteket. Mi biztonságos zónákba irányítjuk a civileket, azt a Hamasz próbálja akadályozni, mondta az újságíróknak az izraeli külügyminiszter Münchenben.

A rafahi helyzetről is beszélt egymással telefonon Benjamin Netanjahu izralei kormányfő és Joe Biden amerikai elnök. A 40 percig tartó egyeztetés után, péntek reggel Netanjahu közleményben hangsúlyozta, hogy

„Izrael továbbra is ellenzi az önálló palesztin állam létrehozását, és nem fogad el nemzetközi utasításokat a konfliktus rendezésről”.

Közben Izraelre egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, hogy ne indítsa el a rafahi offenzívát, míg nem tudja szavatolni a palesztin civilek biztonságát. Joe Biden amerikai elnök pénteken arról beszélt, hogy újabb tűzszünetet javasolt Benjamin Netanjahunak.

Az elmúlt néhány napban többször is hosszasan beszéltem az izraeli miniszterelnökkel. Nagyon határozottan úgy érzem, hogy ideiglenes tűzszünetet kell kötni, hogy a túszok kijussanak. És még mindig bízom benne, hogy ez sikerülni fog. Addig is remélem, hogy az izraeliek nem fognak időközben átfogó szárazföldi inváziót végrehajtani” – fogalmazott Joe Biden, amerikai elnök.

Az egyik egyeztetés után Bejamin Netanjahu közleményben hangsúlyozta, hogy Izrael továbbra is ellenzi az önálló palesztin állam létrehozását, és nem fogad el nemzetközi utasításokat a konfliktus rendezésére.

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet által Izraelből elrabolt túszok hozzátartozói  Hágában felszólították a holland városban székelő Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy adjon ki elfogatóparancsot az iszlamista szervezet vezetői ellen.

Helyszíni beszámolók szerint a túszok hozzátartozói közül mintegy százan gyűltek össze a bíróság székháza előtt, és nemzetközi jogi vizsgálat lefolytatását követelték emberiesség elleni bűnök, köztük túszejtés, szexuális erőszak, kínzás és gyilkosság ügyében.

A Hamász Izrael ellen tavaly októberben elkövetett átfogó terrortámadásában mintegy 1200 ember halt meg. A palesztin szervezet fegyveresei körülbelül 250 túszt ejtettek és vittek át a Gázai övezetbe, és azóta közülük többeket megöltek, másokat szabadon engedtek, vagy az izraeli hadsereg kiszabadított. Izraeli források szerint a Hamász legkevesebb 130 embert továbbra is fogva tart.

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze december elején, Izraelben és a palesztin területeken tett látogatását követően hangsúlyozta: az ártatlan izraeli civilek ellen elkövetett támadások az emberiség lelkiismeretét sokkoló legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények közé tartoznak. Olyan bűncselekményekről van szó, melyek kivizsgálására a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozták – mondta.

Az izraeli-palesztin konfliktus minden szereplőjének be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, a Nemzetközi Büntetőbíróság feladata, hogy biztosítsa a törvény védelmét mindenki számára – tette hozzá.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

metropol.hu

Szandi elárulta évtizedek óta tartó házassága titkát: Sosem hinnéd, mi az

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott