POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.03.
Módosítva: 2024.02.03.

Három embert szúrt meg egy migráns Párizsban

Letartóztattak egy 32 éves mali születésű férfit.

Hárman megsérültek a párizsi Gare de Lyon vasútállomáson szombat reggel történt késeléses incidensben. A francia rendőrség letartóztatott egy 32 éves mali születésű férfit, őt vádolják a támadással.

A párizsi rendőrfőkapitányság közlése szerint az elkövetőt őrizetbe vették, az egyik megtámadott súlyos sérüléseket szenvedett, őt intenzív osztályon kezelik.

A letartóztatott támadó egy 32 éves mali születésű férfi, akinél olasz vezetői jogosítványt találtak. Az elkövetés okát egyelőre nem tudják a hatóságok.

A támadás miatt akadozik a vasúti forgalom a pályaudvaron, amely a belföldi szerelvények mellett Svájcból és Olaszországból is fogad vonatokat. A rendőrség azt ajánlja az utasoknak, hogy keressek alternatív útvonalat.

Pokolgép robbant Athén központjában, a Munkügyi és Szociális Védelmi minisztérium közelében  szombat hajnalban. Senki sem sérült meg, de az épület károsult és több szomszédos ház ablaka kitört – számolt be az ERTnews görög hírtévé.

Információk szerint a robbanás előtt az Efimerida ton Syntakton című görög újságot felhívta egy ismeretlen személy, aki arra figyelmeztetett, hogy a minisztérium épülete közelében robbanószerkezetet helyeztek el, amely 40 percen belül működésbe lép.

Az elkövetésért egy eddig ismeretlen anarchista csoport, a Revolutionary Class Self-Defense vállalta magára a felelősséget.

Korábban, január 25-én a Conspiracy Vengeance nevű anarchista csoport a Görög Nemzeti Bank épületének bejáratánál robbantott fel egy bombát.

Az ügyet a görög terrorellenes szolgálat vizsgálja.

A svéd rendőrség tűzszerészei szerdán felrobbantottak egy robbanószerkezetnek vélt tárgyat Izrael stockholmi nagykövetségénél - közölték a helyi hatóságok.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök mikroblogján tett bejegyzésében ítélte el „a megkísérelt támadást”. „Roppant komoly dologról van szó. Egy megkísérelt támadás egy nagykövetség ellen egyszerre minősül támadásnak az ott dolgozókkal, illetve Svédországgal szemben is” – húzta alá a svéd kormányfő hozzátéve, hogy a rendőrség nyomozást indított az elkövető, vagy elkövetők kilétének kiderítésére.

Kristersson hangsúlyozta, hogy

az izraeli nagykövetség, valamint a svédországi zsidó intézmények védelmét megszigorították a történtek nyomán.

A gyanús tárgyról a diplomáciai képviselet dolgozói értesítették a rendőrséget, amely nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

A talált szerkezetet ellenőrzött körülmények között felrobbantották – ismertette később a rendőrség szóvivője a TV4 helyi televíziónak nyilatkozva.

„Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni a terror által”

– jelentette ki Civ Nevo Kulman izraeli nagykövet az X-en kommentálva az eseményeket.

A svéd rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, ugyanakkor eddig nem tett közzé részleteket a szerkezet jellegéről. Az Aftonbladet című svéd napilap úgy tudja, egy kézigránátról lehetett szó, amelyet átdobtak a diplomáciai képviselet kerítésén és az az épület közvetlen közelében ért földet.

A nagykövetség környékét a rendőrségi intézkedés idejére 100 méteres körzetben lezárták.

A Hamász terrorista szervezethez közeli csoport vállalta magára az Amerikai Egyesült Államok firenzei konzulátusa elleni merényletet, aminek hírét az olasz hatóságok péntek este hozták nyilvánosságra rendkívüli terrorellenes készültséget rendelve el.

Két Molotov-bombát dobtak az amerikai konzulátus falához, a meggyújtott benzines üvegek az épület előtti úttesten égtek ki. Senki sem sérült meg, a konzulátus munkájában az eset nem okozott fennakadást.

A támadás csütörtökre virradóan történt, majd

a RAI olasz közmédia firenzei székházába egy videóüzenet érkezett, amivel a „The whole world is Hamas” (Az egész világ Hamász) angol nevű mozgalom vállalta magára a merényletet.

A kétperces, arab nyelvű, olaszul feliratozott videót az amerikai konzulátus előtt vették fel éjszaka. A felvételen végig a konzulátus épülete látszik, az alámondott szöveg szerint pedig: Allah segítségével megindul az első akció, amellyel halál vár a cionistákra Európában.

Az üzenet hangoztatja, hogy az amerikai konzulátus elleni támadás puszta figyelmeztetés volt, de ha Európa és Olaszország továbbra is támogatja Izrael és az Egyesült Államok bűncselekményeit, elindítjuk az első igazi akciót, és tudjátok, hogy a célpontok több mint fele nem izraeli és nem amerikai lesz. A videó szerint 49 célpontot érhet támadás.

„Az üzenet konkrét fenyegetésként értékelendő, nem szabad alábecsülni”

– hangsúlyozta Filippo Spiezia firenzei államügyész.

Hatósági források nem zárták ki, hogy „magányos farkasról” van szó, vagyis a merénylet és az üzenet mögött egyetlen személy áll. A videón hallható szöveg palesztinai arab nyelvű, ennek alapján igyekeznek azonosítani az elkövetőt.

A belügyminisztérium terrorkészültséget rendelt el, amely valójában már a Hamász október 7-i támadása óta érvényben van az országban. Több mint 28 ezer veszélyeztetett helyszínen, többek között az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeinek, képviseleteinek erősítették meg a védelmet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

metropol.hu

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való