POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.07.

Hidvéghi Balázs: Képtelen támadás zajlik Magyarország ellen

Az antifaügyben fogva tartott olasz nő ügyében.

Képtelen támadás zajlik Magyarország ellen az Európai Parlamentben az antifaügyben fogva tartott olasz nő ügyében – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő kedden közösségi oldalán tett bejegyzésében.

A kormánypárti politikus a Facebookra feltöltött videónyilatkozatában felidézte: hétfőn Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén rögtön az első napirendi pontban foglalkoztak a magyarországi börtönviszonyokkal, különös tekintettel az olasz Ilaria Salis szélsőbaloldali aktivista esetére, aki társaival együtt egy évvel ezelőtt Magyarországra utazott, és az utcán véletlenszerűen megtámadtak embereket, brutálisan agyba-főbe verték őket, súlyos, életveszélyes sérüléseket okozva.

Ezt a nőt a magyar rendőrség elkapta, előzetesben van, és most folyik a bírósági eljárás ellene

– tette hozzá.

Hidvéghi Balázs ugyanakkor abszurdnak nevezte, hogy ezek után az Európai Parlamentben azt kérik számon Magyarországon, hogy állítólag nem elég jók a börtönviszonyok, hogy milyen sanyarú a sorsa az olasz nőnek, és hogy miért volt rajta bilincs, amikor elővezették a tárgyalásra.

A fideszes EP-képviselő felháborítónak nevezte azt is, hogy a vitában a magyar képviselőknek nem adtak szót, Győri Enikő, fideszes EP-képviselő csak ügyrendi kérdésre hivatkozva kapott néhány másodperces felszólalási lehetőséget.

Hidvéghi Balázs úgy vélte: ez az abszurd ügy, „mint cseppben a tenger” mutatja, meg, hogy miért van szükség Brüsszelben változásra.

„Ez így nem mehet tovább. Ezt a változást a júniusi európai parlamenti választásokon érhetjük el” – hangsúlyozta.

A magyar és az olasz miniszterelnök között a február 1-jei brüsszeli csúcsot megelőző telefonos egyeztetésre került sor – értesült az olasz sajtó. Információik szerint a beszélgetés során szóba került Ilaria Salis ügye is, aki a brutális budapesti szélsőbaloldali támadások miatt állt bíróság elé. 

Az olasz sajtóban nagy visszhangot keltett, hogy a milánói nőt kéz- és lábbilincsben vezették elő a minap. Az olasz lapok a vádlott apjának méltatlankodására hivatkozva támadják Magyarországot: azt állítják, hogy „az uniós szabályokat sérti és nem felel meg jogi kultúránknak az Ilaria Salissal szemben alkalmazott bánásmód”. Különösen azt kifogásolták, hogy megbilincselve vezették be a budapesti bírósági terembe.

Az embervadászatról megfeledkeztek

Több jobboldali olasz politikus nyilatkozott úgy az ügy kapcsán, hogy nem az ő dolguk, hogy egy másik ország bírósági eljárását és börtönkörülményeit megítéljék. 

Susanna Ceccardi európai parlamenti képviselő hiányolta, hogy az olasz lapok sorra hozták a bilincsben bevezetett nő sokkoló fotóját, azt a videófelvételt azonban kevesen tették közzé, ahol ártatlan budapesti járókelőket vernek véresre a szélsőbaloldali támadók. 

Miközben áldozatként próbálják ábrázolni, arról megfeledkeznek, hogy Ilaria Saris ellen bűnszervezetben elkövetett háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

Emlékezetes, hogy 2023. február 9-e és 11-e között a becsület napja alkalmából meghirdetett rendezvényhez köthetően valóságos embervadászatot rendeztek a nemzetközi szélsőbaloldal aktivistái. Öt támadás történt, melyek során férfiakból és nőkből álló társaság hátulról rontott rá járókelőkre, majd különféle eszközökkel brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.

Az első támadás február 9-én történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket – emlékeztetett az Origó cikkében, melyben csokorba szedte a brutális támadásokat.

A következő támadás másnap, február 10-én történt, akkor a XI. kerületben, Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. A munkába igyekvő áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. 

Céljuk az volt, hogy a kiválasztott áldozatokat az élet kioltására alkalmas különböző eszközökkel bántalmazzák. 

Azért, hogy a súlyos, életveszélyes sérülések és a váratlan támadások körülményei miatt érzett megaláztatás olyan mértékű lelki gyötrelmet okozzon a sértetteknek, amely elrettentő üzenetet közvetít a szélsőjobboldali mozgalmak képviselőinek. A három, Magyarországon elfogott szélsőbaloldali aktivistával szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő kiutasítást indítványozott az ügyészség. Ugyanakkor Budapesten pusztán a ruházatuk alapján támadtak meg olyan embereket, akiknek semmilyen közök nem volt semmilyen szélsőséges ideológiához.

Az olasz külügyminiszter is intézkedett

A Liga egy másik képviselője a közösségi médiában tette közzé a budapesti erőszakos támadást ábrázoló képsorokat, majd hozzáfűzte, rossz belegondolni, hogy egy osztályteremben olyan ember dolgozott, aki hasonlóra lehetett képes, utalva arra, hogy a vádlott korábban egy milánói óvodában tevékenykedett. Több baloldali olasz politikus is megszólalt a kérdésben, akik azt követelték, hogy Giorgia Meloni vegye fel a kapcsolatot barátjával, Orbán Viktorral. 

Egyébként Antonio Tajnai olasz külügyminiszter az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Itália csak annyit tehet, hogy tiltakozását fejezi ki a fogva tartás körülményei miatt. Az üggyel kapcsolatos diplomáciai egyeztetések január 22-én elkezdődtek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. 

Hozzáfűzte, Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek semmi köze az esethez, nem ő dönt Salis ügyéről, hanem a magyar független igazságszolgáltatás, Magyarország szuverén ország, az ottani hatóságok hoznak ítéletet. 

Az olasz külügyminiszter kedden behívatta a római magyar nagykövetet Ilaria Salis ügyében. Sajtóinformációk szerint a magyarországi olasz nagykövet is felvette a kapcsolatot a budapesti hatóságokkal. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a Budapesten fogva tartott vádlott ügyvédje kapcsolatban áll Guido Crosetto védelmi miniszterrel. Ignazio La Russa, a római parlament felsőházának elnöke a médiában megjelent fotók láttán úgy kommentálta az ügyet, az olasz jogszabályok tiltják, hogy a fogvatartott személyeket megalázó körülmények között jelenítsék meg. Hangsúlyozta, a raboknak is tiszteletben kell tartani a méltóságát, elkerülve a magalázást, még akkor is, ha súlyos bűntett elkövetésével vádolják.

A Rai honlapján megjelent cikk említi, hogy a magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleményt adott ki, melyben cáfolja és visszautasítja az olasz és a magyar médiában megjelent börtönkörülményeikről szóló tartalmakat. Szomorúnak és etikátlannak tartják, hogy a média a másik fél megkérdezése nélkül tényként kezelve közöl információkat – idézi a Rai a magyar fél álláspontját. 

Ártatlan járókelőket vertek meg viperákkal

A símaszkokkal, viperákkal felszerelt banda február 10-én fényes nappal verte meg egy dohánybolt alkalmazottját Gazdagréten. Az áldozatnak annyi volt a bűne, hogy aznap terepszínű nadrágban ment el dolgozni. A támadást a térfigyelő kamerák rögzítették. Ezen a felvételen jól látszik, ahogy a banda tagjai a férfit ütik, rúgják, majd végül paprika spray-vel arcon fújják. A gazdagréti támadás mellett a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton is bántalmaztak egy embert, a Fővám téren három lengyel állampolgárra támadtak, egy sétáló pár egyik tagját az ötödik kerületi Bank utcában verték meg, majd a banda tagjai az I. kerületi Mikó utcában bántalmaztak járókelőket. Az áldozatok kéz, borda és arccsont töréseket szenvedtek. 

 

„Hátulról leütöttek viperával, szétnyílt a fejem, amit a kórházban összevarrtak. A bal oldalam teljesen fel van dagadva, felrepedt az arccsontom, jégakksival borogatom, szedek gyógyszert és kaptam szemcseppet. A barátnőmet kétszer combon szúrták valamivel, sokkos állapotba került, de a helyzethez képest már jól van"

– nyilatkozta korábban a Bank utcánál megtámadott férfi.

A gazdagréti bűntény helyszínét hatalmas vértócsa borította

Egy 40 éves olasz tanárnőt vádolnak a támadások megszervezésével

A bűncselekmény-sorozat felgöngyölítésére létrehozott nyomozócsoport a külföldi hatóságokkal szorosan együttműködve megállapította, hogy a bűncselekmények elkövetése egy 20 fős elkövetői körhöz köthető, amelyből 17 fő személyazonossága megállapítást nyert. Tavaly októberben három ember ellen vádat is emeltek: egy 40 éves olasz tanárnőt, Salis Ilariat bűnszervezetben elkövetett 3 rendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt. A német Edelhoff Tobiast és Anna Christina Mehwaldot bűnszervezetben részvétel bűntettével vádolták meg.

Az antifa-támadások megszervezésével vádolt Salis Ilaria mosolyogva érkezett a tárgyalóterembe

Előre kitervelt forgatókönyv szerint verték a járókelőket

A vádirat szerint a banda tagjai kifejezetten a támadások miatt, előre kitervelten érkeztek Magyarországra, és szándékosan okoztak súlyos és életveszélyes sérüléseket a kinézetük alapján kiválasztott járókelőknek: így akartak elrettentő példával szolgálni a szélsőjobboldali mozgalmak képviselői számára. A támadásokat előre kitervelték és megkoreografálták, a banda tagjainak begyakorolt forgatókönyve is volt, a feladatokat pedig felosztották egymás között. A támadások időtartamát 30 másodpercben határozták meg, amelynek mérése az irányító feladata volt, aki a támadást vezényszavakkal indította meg, illetve állította le, majd ezután a társai menekülésében segédkezett. A figyelő feladata a környezet figyelése, valamint kívülálló személyek beavatkozásának megakadályozása volt, a további tagok pedig a támadás végrehajtói voltak. A támadások során az elkövetők törekedtek az arcfelismerés és a nyomazonosítás meghiúsítására is, símaszkokat és kesztyűket használtak, a menekülés alatt pedig átöltöztek. 

Az ügyben bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete miatt 14 gyanúsítottal szemben belföldi elfogatóparancs került kibocsátásra, továbbá a nemzetközi és európai elfogatóparancsok kibocsátása is megtörtént. Gabriele Marchesit tavaly novemberben Milánóban fogták el, Simeon Ravi Truxot pedig tavaly decemberben fogták el Berlinben. 

 

Vigyorgott, kacsintgatott a tárgyalóteremben a brutális támadások szervezője

A tavaly októberi vádemelés után január utolsó hetében kezdődött meg Magyarországon az antifa-támadások elkövetőinek tárgyalása. A támadások megszervezésével vádolt 40 éves olasz tanárnő, Salis Ilaria vigyorogva érkezett meg a tárgyalóterembe, ahol többször is mosolyogva kacsintott az ügyben eljáró bíróra. A nő tagadta bűnösségét, míg társa, a német Edelhoff Tobias beismerte, hogy minden úgy történt, ahogy az a vádiratban szerepel.

Ám hiába érkezett arcán széles mosollyal az olasz tanárnő a tárgyalóterembe, ügyvédje, a börtönbizniszben élen járó Magyar György a rossz fogvatartási körülményekre panaszkodott, a dollármédia pedig máris védelmébe vette a nőt. Miután Salis Ilariát vezetőszáron vitték be a tárgyalóterembe, ahogy az a súlyos bűnelkövetőknél teljesen megszokott, a baloldali olasz lapok máris „láncra verésről” cikkeztek, amit kritika nélkül vett át a hazai dollármédia is.

Mindent egybevetve elmondható, hogy súlyos bűnügyről van szó, ami a nyomozók jó munkájának köszönhetően már bírósági szakaszban van. Ahogy arra Giorgia Meloni olasz kormányfő is felhívta a figyelmet, Magyarországon az igazságszolgáltatás független, a döntés a bíróság kezében van.

Csak a baloldali olasz lapok mentegetik Salis Ilariát, a jobboldali médiumok tényszerűen bemutatják, mivel vádolják

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közölte, nem igaz a hír a börtönben lévő rossz körülményekről. A büntetés-végrehajtási szervezet által kiadott közlemény szerint a „volt külföldi állampolgárságú fogvatartott hazugságain” alapul. A büntetés-végrehajtási szervezet „szomorúnak és etikátlannak tartja, hogy „egy volt fogvatartott sárdobálását a másik fél megkérdezése nélkül, már-már tényként kezelve hozzák le bizonyos sajtóorgánumok”. A szervezet megjegyzi, a vonatkozó jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogva tartás körülményeit. Az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A patkányok jelenléte pedig „hazugság” – teszi hozzá a közlemény.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

hirtv.hu

Egy magyarországi mecset elleni támadást tervezett a 15 éves érdi fiú + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Íme a legjobb kefires-burgonyás lángostészta receptje: háromféle feltéttel is kínálhatjuk

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél