POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.16.
Módosítva: 2024.02.16.

Itt lehet majd megnézni Orbán Viktor évértékelőjét

Nagy a várakozás.

Orbán Viktor egy videót tett közzé a szombati évértékelővel kapcsolatban a közösségi oldalán. A videóhoz a miniszterelnök azt írta, hogy 

az évértékelőt délután három órától lehet követni a közösségi oldalán.

A hagyományoknak megfelelően idén is Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde nyitja meg a tavaszi politikai szezont. A kormányfő szombaton, szokás szerint a Várkert Bazárban értékeli a mögöttünk hagyott évet.

Várhatóan az idei beszédben ismét szóba kerül az orosz–ukrán háború helyzete, az EU-s források ügye, valamint a közelgő európai parlamenti és az önkormányzati választások.


 

Orbán Viktor tehát szombaton délután tartja a hagyománynak számító évértékelő beszédét. Novák Katalin és Varga Judit lemondása, a kegyelmi ügyből kialakult politikai viták különösen nagy érdeklődést keltenek a miniszterelnök beszéde iránt, a kormányfő ugyanis most először szólal meg az ügy kirobbanása óta – mondta videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: ez mindenképpen fontos erősítő tényező a jobboldali tábornak.

Orbán Viktor 1999. február 4-én értékelte először – az amerikai elnökök helyzetértékelő beszédeihez hasonlóan – a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére az ország állapotát és a kormánya előtt álló jövőbeli kihívásokat a Pesti Vígadóban. A Magyarországon addig teljesen szokatlan műfajt akkoriban sokan idegenkedve fogadták, hiszen ő volt az első olyan magyar miniszterelnök, aki nem az Országgyűlésben, hanem egy külső helyszínen, a saját politikai közösségének társaságában értékelte az ország elmúlt egy évét – kezdte videóelemzését Deák Dániel. Hozzátette: ezek az országértékelőnek is nevezett beszédek kiemelt szerepet játszanak abban, hogy Orbán Viktor olyan politikussá vált a magyar közéletben, akinek sikerül a napi aktuálpolitikai viták szintje fölött álló, nagyobb távlatokon átívelő gondolatokat megfogalmaznia.

1999-ben az akkori balliberális politikusok élesen kritizálták a miniszterelnököt az új politikai műfaj megteremtése miatt. A legtöbben azt kifogásolták, hogy nem a parlamentet választotta értékelésének helyszínéül. Hack Péter, az SZDSZ akkori frakcióvezető-helyettese például azt mondta:

Orbán Viktor azzal, hogy a Vigadóban saját párthívei előtt mondta el beszédét ahelyett, hogy az Országgyűlésben szólalt volna fel, további lépést tett az Országgyűlés szerepének csökkentésére, a parlamentáris demokrácia gyengítésére, egyfajta sajátos kancellárdemokrácia kiépítésére

– idézte fel a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A kezdeti kritikákat követően mára ugyanakkor szinte az összes magyarországi párt vezetője tart évértékelő beszédet, például Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke is rendszeresen értékeli az utóbbi években az ország helyzetét, amelynek helyszíne általában egy budapesti luxushotel – hangsúlyozta az elemző. Jellemző ugyanakkor az ellenzéki politikusokra, hogy ők nem törekednek Orbán Viktorhoz hasonlóan nagyívű, az aktuálpolitikai csatározásokon felülemelkedő beszédet tartani, sokkal inkább a napi belpolitikai helyzetre reflektálnak, illetve az ellenzéken belüli harcokat kommentálják, az azokban elhangzó kijelentések pedig nem nevezhetők hosszú távúnak. Így volt ez tavaly is, amikor a Momentum és a DK is tartott egy nap eltéréssel évértékelő rendezvényt, amelyeket a két párt egymás közötti dominanciaharca jellemzett – tette hozzá.

Orbán Viktor minden évben – kivéve 2021-ben a koronavírus-járvány miatt – megtartotta a mára hagyományosnak számító beszédét,

melyekben mindig alapos kül- és belpolitikai helyzetképet adott, megjelölte a legfontosabb kormányzati intézkedéseket, és cselekvési tervet vázolt a következő évekre – mutatott rá Deák Dániel.

Ezekre a beszédekre elrugaszkodási pontként is tekinthetünk, az azokban megfogalmazott üzenetek hosszú távúak, és sokáig meghatározzák a belpolitikai vitákat. Hasonlítanak ahhoz, amiket a miniszterelnök Kötcsén vagy Tusnádfürdőn szokott megtartani, amelyekre szintén akár évtizedekig viszonyítási pontként gondolnak a magyar belpolitikai és a nemzetközi szereplők is. Ennek igazolására elég például a 2009-es kötcsei beszédére gondolni, amelyben kifejtette a centrális erőtér lényegét, amelyről mind a mai napig beszélnek a politikai viták során. Hasonló hivatkozási pont napjainkban a 2014-es tusnádfürdői beszéd, amelyben az illiberális állam kifejezést emelte be a közbeszédbe Orbán Viktor – mondta az elemző.

Orbán Viktor idei beszédét különösen nagy érdeklődés előzi meg, ugyanis ez lesz az első megszólalása azóta, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondott a körülöttük kirobbant kegyelmi ügy miatt. A jobboldalon vállalták ezekért a hibákért a felelősséget, 

míg a baloldalon még a 2006-os eseményekért sem kértek bocsánatot.

– emelte ki. Hozzátette: a gyermekvédelem terén a baloldal pedig hiteltelen, hiszen a korábbi gyermekvédelmi intézkedéseket sem támogatták.

A kormányfő vélhetően reagál majd ezekre az esetekre, kijelöli az EP-választás és az önkormányzati választás fő témáit, illetve választ ad az ország előtt álló hosszú távú kihívásokra – mondta Deák Dániel.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ön kitalálja, hogy ezek a fajok madarak-e vagy sem?

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp az éjjel fellélegezhetett, már nem kell aggódnia + videó

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott