POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.05.

Kijev polgármestere bevédte az ukrán főparancsnokot

Egymásnak ugrik az ukrán vezetés?

Vitalij Klicsko kijevi polgármester az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij menesztéséről felröppent hírek kapcsán fejtette ki véleményét, és figyelmeztetett, hogy a társadalom nem bízik a katonai vezetésben bekövetkezett változás pozitív következményeiben.

Nagyobbrészt Zaluzsnijnak köszönhetően az ukránok valóban hittek fegyveres erőinkben, amelyek ma a legnagyobb bizalmat élvezik. Valerij Zaluzsnij tábornok katonaként a háború alatt sok nehéz pillanatot élt át” – írta Klicsko hétfőn a Telegramon. Szavai szerint a főparancsnok leváltása esetén a politika felülmúlhatja a józan észt és az állam érdekeit”. Reményét fejezte ki, hogy a hatóságok tisztában vannak az általuk tervezett lépések komolyságával és az értük viselt felelősséggel. „Ma, amikor Ukrajna szó szerint a létéért küzd, a legfontosabb a hadsereg harci eredményessége és koherenciája, valamint a társadalom egysége” – hangoztatta a polgármester.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban azt mondta, hogy több magas rangú tisztségviselő leváltásával „új kezdetet” fontolgat a csaknem két éve zajló orosz-ukrán háború menetében. Hetek óta olyan kiszivárogtatások jelentek meg az ukrán és a nemzetközi sajtóban, hogy az ukrán elnök Zaluzsnij menesztésére készül a főparancsnoki posztról.

Roman Mrocsko, a déli Herszon város katonai igazgatásának vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ismét ágyúzták a megyeszékhelyt, a támadásban legalább négy ember meghalt, egy pedig megsebesült. Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó saját Telegram-bejegyzésében hozzátette, hogy az orosz erők a város központjában eltaláltak egy személyautót, amely emiatt kigyulladt. A tűz oltása közben a mentők az autóban két halott férfi holttestét találták meg.

Ihor Klimenko belügyminiszter szintén a Telegramon közölte, hogy a múlt héten csaknem negyedével nőtt az orosz ágyúzások intenzitása. Az orosz megszálló erők több mint 1500-szor támadták meg Ukrajnát – írta. Hozzátette, hogy több mint 570 település elleni támadást rögzítettek, ezek közül a legtöbb a zaporizzsjai régiót érte. Szavai szerint az elmúlt héten végrehajtott orosz támadások következtében 12 ember vesztette életét és hatvan sebesült meg.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy a közelmúltban az ukrán erők a térségben megsemmisítettek egy atipikus orosz célpontot: egy földi bázisú kamikaze, más néven aknaszállító drónt, amelyet légi felderítéssel fedeztek fel. Hozzátette, hogy videón rögzítették a drón felrobbantását.

Az ukrán vezérkar reggeli jelentésében közölt összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 389,5 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 18 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban azt mondta, hogy több magas rangú tisztségviselő leváltásával „új kezdetet” fontolgat a csaknem két éve zajló orosz-ukrán háború menetében.

Hetek óta olyan nyilatkozatok jelentek meg az ukrán és a nemzetközi sajtóban, hogy az ukrán elnök Valerij Zaluzsnijnak, a fegyveres erők népszerű főparancsnokának menesztésére készül az orosz hadműveletek elleni védekezés és ellentámadás kérdéseiben köztük kialakult vita miatt.

Zelenszkij azonban hangsúlyozta, hogy az esetleges változások túlmutatnak egyetlen személy leváltásán.

„Amikor váltásról beszélek, akkor valami komoly dologra gondolok, ami nem csupán egyetlen személyt érint, hanem az ország vezetésének irányát”

– mondta az ukrán államfő a RAI olasz állami televíziónak adott, vasárnap este sugárzott interjúban, amikor Zaluzsnijról kérdezték.

„Azokról van szó, akik Ukrajnát vezetni fogják. Újraindításra van szükség, számos állami vezető leváltásáról beszélek, nem csak a hadsereg területén. (…) Gondolkodom ezen a váltáson. Ez az ország teljes vezetésének kérdése” – tette hozzá.

„Mindannyian egy irányba kell haladjunk, nem szabad elbátortalanodnunk, megfelelő és pozitív energiával kell rendelkeznünk, a negativitást otthon kell hagynunk. Nem tanúsíthatunk feladó magatartást”

– figyelmeztetett Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy ez alapvető fontosságú a győzelem szempontjából.

A nézeteltérések azóta kerültek előtérbe, hogy a tavaly indított ukrán ellentámadás csak korlátozott eredményeket ért el az orosz erőkkel szemben.

Az Economist című londoni hetilapban megjelent tavaly novemberi cikkében Zaluzsnij azt írta, hogy a háború az elfáradás szakaszába lépett. Ez a kijelentése az ukrán elnök nemtetszését váltotta ki.

Az elmúlt héten az ukrán média két alkalommal is arról számolt be, hogy küszöbön áll Zaluzsnij elbocsátása. Az elnök szóvivője cáfolta, hogy ez megtörtént volna.

Amikor felerősödtek a főparancsnok felmentésével kapcsolatos találgatások, a CNN amerikai televíziónak nyilatkozva Zelenszkij érveket sorakoztatott fel egy újfajta hadviselés mellett.

Azt mondta, hogy egyes ukrán intézmények akadályozzák az országot céljai elérésében, köztük olyan „népszerűtlen intézkedések” bevezetésében, mint a tömeges mozgósítás vagy az orosz létszámfölényt ellensúlyozó hatékony harci erő kiépítésére irányuló erőfeszítések.

Volodimir Zelenszkij elnök lemondásra szólította fel az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, Valerij Zaluzsnij és erről már Washingtont is tájékoztatta – állítja a The Washington Post amerikai napilap.

Az ukrán katonai forrásokra hivatkozó lap azt is tudni véli, hogy a Fehér Ház nem kíván beleszólni az ukrán elnök döntésébe. Zelenszkij még nem adott ki hivatalos rendeletet Zaluzsnij elmozdításáról, és bizonytalan, hogy ez mikor történhet meg.

Maga Zaluzsnij hosszú távra tervez a posztján: csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió weboldalán jelent meg elemzése, amiben az ukrán haderőre váró feladatokat és a háború várható eseményeit elemezte.

Kiélezett az ellentét a hadvezetés és az ukrán elnök között, mindeközben csökken a támogatottsága a parlamentben és a saját pártjában is.

A parlamenti képviselők többsége az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij oldalára áll – mondta Ruslan Bortnyk , az Ukrán Politikaelemző és Menedzsment Intézet igazgatója YouTube-blogjában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán vezető hatalma elsősorban az elnöki Nép Szolgája párt dominanciáján alapult a parlamentben, de a belső konfliktusok miatt a hatalmi struktúra átalakítása is bekövetkezhet – írja a Magyar Nemzet. Ebben az esetben Zelenszkijnek minden döntést egyeztetnie kell a Rada képviselőivel, így a miniszterek kinevezését is, és „béna kacsává” válik – tette hozzá Bortnyk.

A Life.ru portál emlékezet, hogy január 5-én a Verhovna Rada képviselője, Vadim Ivcsenko azt mondta, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága úgy határozott, visszahívja Maryana Bezuglayát helyettesi posztjából, amit később jóváhagytak. Január 26-án pedig a Nép Szolgája frakcióvezetője, David Arakhamia egy közelgő „válságra” figyelmeztetett a Radában, mivel a párt 17 képviselője már lemondott mandátumáról, ami megnehezíti számukra, hogy a 226 fős határozatképességet biztosítsák.

Eközben Ukrajnában elmérgesedik az ellentét Volodimir Zelenszkij és az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij között.

A konfliktus Zaluzsnij The Economist magazinnak adott interjújával kezdődött, amelyben a főparancsnok elismerte, hogy az ukrán hadsereg holtponton van a fronton. Zelenszkij azonban nem értett egyet a főparancsnok véleményével, ami után bejelentette, hogy 2024-ben offenzívát tervez.

Zaluzsnij viszont a katonai komisszárok elbocsátásának kritikájával támadott vissza, és elutasította a vezérkar további félmillió ember mozgósítására vonatkozó kérését. Január 20-án az ideiglenesen megszállt területekért felelős korábbi miniszterhelyettes, Heorhij Tuka bejelentette a főparancsnok elbocsátását. Maryana Bezugla szerint helyére három jelölt is van. Az ukrán védelmi minisztérium GUR vezetője, Kyrylo Budanov, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnok-helyettese, Jevhen Moysyuk, vagy a szárazföldi erők parancsnoka, Oleksandr Syrskyy – közül nevezhetik ki valamelyiket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ön kitalálja, hogy ezek a fajok madarak-e vagy sem?

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp az éjjel fellélegezhetett, már nem kell aggódnia + videó

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott