Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.19.

Tiltakoznak a cseh gazdák is, Prágába vonulnak

Folytatódnak az európai gazdatüntetések.

Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

A tiltakozó akció mögött néhány kisebb gazdaszervezet áll, míg a nagyobb országos szövetségek elhatárolódtak tőle. A tiltakozó gazdák szeretnének találkozni Marek Vyborny szakminiszterrel és átadni neki a követeléseiket tartalmazó levelet. A mezőgazdasági tárca vezetője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azonban azt mondta, hogy ezek a gazdák akciójukkal politikai célokat követnek, s ezért nem velük kívánja megvitatni a cseh mezőgazdaság problémáit.

Nem látom okát annak, hogy ezen tiltakozók képviselőivel megbeszéljen azokat a konkrét lépéseket vagy változásokat, amelyeket a mezőgazdaságban tervezünk. Számomra a három nagy agrárszervezet a partner, és azokkal fogok tárgyalni” – jelentette ki Marek Vyborny, aki partnereinek a Cseh Agrárkamarát, a Mezőgazdasági Szövetséget és a Magángazdák Szövetségét nevezte meg. A miniszter ugyanakkor nem kérdőjelezte meg, hogy a cseh mezőgazdaság súlyos gondokkal küszködik.

A hétfő reggeli órákban mintegy 500 mezőgazdasági gép és kíséretükben mintegy 150 autó érkezett több irányból Prágába – közölte Vlasta Suchánková, a közép-csehországi rendőrség szóvivője. A gazdák képviselője ezer traktorról és más technikáról beszélt, de a közszolgálati televízió értesülése szerint sokan végül is lemondták a tiltakozáson való részvételüket. A mezőgazdasági gépek megjelenésének következtében fennakadások voltak a Prágába vezető főutakon, illetve a belvárosi autó- és villamosforgalomban, néhány főbb útvonalon pedig csak egy-egy sáv járható.

Bohuslav Sobotka prágai főpolgármester szerint néhány kisebb közlekedési baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül.

Gazdák ismételten forgalomlassító megmozdulást tartanak Vallóniában, Belgium délkeleti felében, eközben a flamand kormány részleges megegyezésre jutott a mezőgazdasági termelőkkel, ezért a traktoros blokádot a régióban feloldották – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteken.

A beszámoló szerint vallon gazdák tüntetése miatt Belgium déli és keleti felében, különösen a Liege környéki autópályák és főutak nehezen járhatók, a belga és uniós agrárszabályok ellen tiltakozó gazdák több nagyvállalat élelmiszer-áruházának bejáratát torlaszolták el.

Vallónia, Belgium déli országrészének gazdálkodói a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A napilap beszámolója szerint Flandria, az ország északi részének kormánya részleges megállapodásra jutott a régió gazdáival, így a több hete tartó, főként Antwerpent és a nemzetközi kikötőket érintő traktoros blokádot feloldották.

Jan Jambon flamand miniszterelnök az X nevű közösségi oldalon jelentette be, hogy „a flamand kormány és a mezőgazdasági szervezetek intézkedéscsomagban állapodtak meg, amely választ ad a flamand gazdák jogos aggodalmaira”. Bejelentése szerint a tető alá hozott intézkedéscsomag „ambiciózus és előretekintő”, miközben „tiszteletben tartja a természetet”.

A hírportál részleteket közölve azt írta, az intézkedéscsomag rendelkezik a mezőgazdasági területek védelméről, a földterületek felvásárlásának szabályairól és a földhasználatot érintő rendelkezésekről. Megállapodás született továbbá a trágyázásra és a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó új cselekvési tervről is – írták.

A gazdák nem a kormányok, hanem Brüsszel ellen tüntetnek, mivel a mezőgazdaság igazi játszmája Európában zajlik – nyilatkozta Francesco Lollobrigida a római agrártárca vezetője, miközben az olasz fővárosban több demonstráció vette kezdetét.

A miniszter emlékeztetett, hogy egész Európában egymást követik a gazdatüntetések. „A tiltakozások nem kizárólag adókedvezményeket akarnak elérni, az igazi játszma európai” – mondta a mezőgazdaságért, a nemzeti élelmiszerfüggetlenségért és az erdészetért felelős tárca vezetője.

Lollobrigida az Il Sole 24 Ore gazdasági napilapban közölt interjúban emlékeztetett, hogy amióta Olaszországban január 19-én megkezdődtek a demonstrációk, az ágazatnaki mind az öt nagy érdekképviseleti csoportjával egyeztetett, valamint két tüntetőcsoportot személyesen is felkeresett a főváros körüli mezőkön.

 

„Nagyon kevés azoknak a száma, akik a kormány vagy az agrárminiszter ellen tüntetnek, a gazdák jelentős többségével teljes összhangban dolgozunk”

– jelentette ki.

A tárca február 12-én egyeztetett utoljára a tüntető gazdák csoportjaival. A kormány kedvezményeket jelentett be a mezőgazdasági dolgozók számára: teljes személyijövedelemadó-mentességet évi bruttó tízezer euróig, majd ötven százalékos kedvezményt tizenötezer euróig.

A bejelentést megelégedéssel nyugtázta az Agrár Felszabadulás nevű gazdacsoport, amely napokig 700 traktorral állomásozott Róma határában.

Az olasz agrárminiszter szerint az Európai Unió agrárpolitikáját kell megváltoztatni. Példaként említette a zöld átmenetet, amelyre – vélte – sokkal több idő szükséges a „teljesíthetetlen bürokratikus korlátozások” miatt.

A „környezetvédelmi ideológiának kevésbé alávetett” mezőgazdaságot szorgalmazott. Kijelentette:

tisztázni kell Brüsszelben, hogy a mezőgazdaság nem ellensége a környezetnek, ellenkezőleg, az első számú szövetségese.

A gazdatüntetők napok óta traktorgyűrűben tartják az olaszországi városokat, ahova mostanáig csak néhány járművel és kis csoportban vonulhattak be. Rómában csütörtök délután tartják az első nagyobb megmozdulást: több ezer tüntetőt várnak a Circus Maximus mezejére, valamint tíz traktor kapott engedélyt a behajtásra. Ez a tüntetőcsoport az Egyesült Agrárbizottságok – Elárult Gazdák nevet viseli.

Két másik traktor a Colosseumnál parkolt le: a déli Campania tartomány gazdatüntetőit képviselik. „Termékeink védelmében jöttünk el traktorainkkal Rómába” – nyilatkozta az egyik jármű vezetője. A Caserta városából származó mezőgazdasági kisvállalkozó elmondta, a tüntetők különböző csoportokban demonstrálnak, de céljuk közös: meg akarják menteni az olasz mezőgazdaságot. Hangsúlyozta, hogy az ágazat vállalkozásainak 98 százaléka családi.

A tüntetők a Capitolium-dombon található városháza előtt is hallatják szavukat, valamint követeléseiket tartalmazó levelet nyújtanak át az Európai Bizottság római képviseletében.

Földre borított paradicsommal, gabonával és kikötői blokádokkal folytatódott a múlt héten Spanyolországban a gazdák tiltakozó akciója, amellyel az ágazat problémáira akarják felhívni a figyelmet, és mielőbbi megoldásokat követelnek.

Addig tüntetünk, amíg meg nem hallanak bennünket” – nyilatkozott egy gazda a spanyol közszolgálati televíziónak (RTVE) a tüntetések kilencedik napján, amely az ország 50 megyéjéből 13-at érintett kisebb-nagyobb mértékben.

Az andalúziai Sevillában a városba vezető öt nagy főút mindegyikére megmozdulásokat jelentettek be délelőttre, hogy átmenetileg megbénítsák a forgalmat. Volt ahol traktorokkal vonultak fel, máshol a gazdák láthatósági mellényben álltak sorfalat az úton. A feltorlódott kocsisorok órákig vesztegeltek a város körüli főutakon.

A Vuelta a Andalucía kerékpárverseny első szakaszát Almunécar és La Herradura közötti a szervezők felfüggesztették a tüntetések miatt.

A tartomány másik felében, Motril kikötőjénél mintegy 200 tüntető vonult fel, „Nem a behozatalra harmadik országokból!” feliratú molinó mögött. A bejáratot védő rohamrendőrök lába elé rekeszekből öntötték a paradicsomot. Az akció miatt a komppal érkezett marokkói kamionok órákig nem tudták elhagyni a kikötő területét rakományukkal.

Guadalajarában a gazdák gabonát öntöttek az útra és áthajtottak rajta, Salamancában egy hipermarket előtt az üzletben vásárolt külföldi árukat szórták a földre tiltakozásként.

A katalóniai Pontósnál, a francia határ közelében már 30 órája tartanak az útlezárások, Tarragona kikötőjénél pedig 24 órás lezárás után indult újra a közúti forgalom délután.

A legnagyobb mezőgazdasági érdekképviseletek csütörtökön újból tárgyalóasztalhoz ülnek Luis Planas agrárminiszterrel, hogy előrelépést érjenek el követeléseik teljesítésében.

A COAG, az UPA és az ASAJA szervezetek bejelentették: a madridi mezőgazdasági minisztériumhoz február 21-ére meghirdetett tüntetés mellett február 26-ára is az utcára hívja a gazdákat, amikor Brüsszelben üléseznek az Európai Unió agrárminiszterei.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Melyik országba elég utazáskor csak a magyar személyi igazolvány?

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

borsonline.hu

Szakított a vőlegényével! Megszólalt Marics Peti állítólagos barátnője - Exkluzív

hirtv.hu

Női kézilabda BL - Esbjergben is kikapott, nem jutott négyes döntőbe a Ferencváros

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Friss bejelentés: a kormány meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

ripost.hu

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér