POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.24.
Módosítva: 2024.02.24.

Varju László mondjon le parlamenti mandátumáról

Jogerősen elíítélték erőszakos bűncselekmény miatt.

Tényi István közérdekű bejelentést intézett Kövér László házelnökhöz, amelyben indítványozta, hogy a jogerősen, többek között választási csalás és testi sértés miatt is elítélt Varju László ellen induljon mentelmi bizottsági eljárás, valamint a DK-s politikust fosszák meg mandátumától is.

„Bűnösnek nyilvánították Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét testi sértés bűntettében, ami ellen az elítélt fellebbezett. Erre azért volt joga, mert ez az ítélet eltért az első fokú bíróság által hozott ítélettől. A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság többi döntését helybenhagyta. Ez azt jelenti, hogy a másodfokú testület elítélte Varjut garázdaság, a választás rendje elleni bűncselekmény és testi sértés miatt is” – írta a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez szombaton intézett levelében. 

Tényi emlékeztetett: indokolásában a tanácsvezető bíró kifejtette, a képviselőnek nem volt joga bemenni a közszolgálati televízió stúdiójába, fellépését a televízió székházában provokatívnak és támadónak nevezte. Az országgyűlési képviselőt három vádpontban találta bűnösnek a másodfokú bíróság, ebből két pontban jogerős az ítélet. A két jogerős pontból az egyik, a választás rendje elleni bűncselekmény minősül bűntettnek (a garázdaság csak vétség).

Végül Tényi István komoly lépésekre szólította fel az Országgyűlést:

„Az országgyűlési törvény alapján – ha a képviselő nem mond le mandátumáról – az Országgyűlésnek kell kimondania az elítélt képviselő összeférhetetlenségét. Kérem, hogy az Ogytv. 91. § (2) bekezdése, továbbá a házszabályi rendelkezések (HHSZ) 149. § (5) és (7) bekezdése alapján az összeférhetetlenség vizsgálata érdekében terjesszen elő képviselői indítványt a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságnak. Az Országgyűlés a mentelmi bizottság véleményének kikérését követően szavazhat arról, hogy kimondja az összeférhetetlenséget.”

Évértékelő beszédében már meg sem említette Varju László és Fekete-Győr András ítéletét Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédében szokásos módon szidta a kormányt, mindenkit lepedofilozott, de a két baloldali politikus általa korábban támadott „koncepciós perét” szóra sem méltatta. A bukott miniszterelnök talán rájöhetett arra, amire a lapunknak adott interjúban a XXI. Század Intézet elemzője rámutatott:

a baloldalnak taktikai érdeke lenne, hogy Varju László és Fekete-Győr András lemondjon.

Magyarországnak 2023 a legpocsékabb éve volt – jelentette ki a Demokratikus Koalíció évértékelőjén a párt elnöke. Gyurcsány Ferenc kezdésként a kormány külpolitikáját kritizálta, árulással vádolja a kormányt. 

Orbán Viktor árulója a magyar érdekeknek

– hangoztatta a bukott miniszterelnök. Hozzátette: csak abban értenek egyet a kormánnyal, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamásszal szemben.

 

Egyházellenesség és ateizmus

Ádáz politikai küzdelem zajlik az országban, történelmi értelemben is szemben állnak a kormánnyal – szögezte le. Gyurcsány hangoztatta, nagy a tét: annak a „drámai kérdésnek az eldöntése”, hogy milyen legyen Magyarország, „keresztény Magyarország vagy polgári Magyarország, ami a demokraták törekvéseit foglalja össze”, ezért történelmi értelemben is szemben állnak a kormánnyal, a rendszer szellemiségével, eszmeiségével és a hatalomgyakorlás módjával.

Szerinte a haza nem azonosíthatja magát egyetlen csoport hitével, mert Magyarország az ateisták országa is.

Szavai szerint Magyarország a hívők és nem hívők országa, „ez a haza mindenkié”, ezért nem azonosíthatja magát kizárólag egyetlen csoport hitével. Mint mondta, a Fidesz gyakorlatában a kereszténységre történő hivatkozás nem a jézusi tanítások képviseletét jelenti, hanem azt, hogy a hatalmasoknak mindent lehet.

A DK elnöke úgy vélekedett, hogy „a katolikus és a református egyházakkal kötött hatalmi-pénzügyi paktum az egyházaknak a földi, világi hatalom szolgálatába való állítását jelenti”.   

A magyarországi kereszténység legnagyobb tehertétele a Fidesz és a kormány politikája

– hangoztatta, majd kioktatta kereszténységből a jobboldalt.

Gyurcsány beszélt arról is, hogy a Fidesznek alkotmányellenes a hatalmi berendezkedése, a politikai ellenfeleket ellehetetleníti, kiiktatja. Totalitárius diktatúra kiépítésével vádolta meg a kormányt, amelynek jellemzéséhez a jól ismert kommunista jelmondatot idézte:

aki nincs mellettük, az ellenük van.

 

Sulyokot nem tekinti majd köztársasági elnöknek

A bukott miniszterelnök a kormánypártok államfőjelöltjéről, Sulyok Tamásról is szót ejtett. Szerinte nem lehet köztársasági elnök, ugyanis az Alkotmánybíróság elnökeként aktív szerepet vállalt a kormány rendszerének kiépítésében, valamint nem tudja ellátni feladatát: a nemzet egységét. 

A nép nem akarja őt elnöknek, még ha azt sem tudja, hogy miért nem

– jelentette ki. Sulyok Tamásnak azt üzente: megválasztása után Orbán Viktor beosztottjaként fognak rá tekinteni.

Gyurcsány szavai szerint a DK a polgári Magyarország megteremtését kínálja az embereknek, amit beszédében – többek között – sokszínűséggel jellemez. – Ahol nemcsak meghalni, hanem élni is érdemes –  ecsetelte, majd kijelentette: 

a polgári Magyarországnak nincs istenhite, ideológiája, hanem alkotmánya van.

Értékeként az emberi jóságot nevezte meg, majd a családok támogatása kapcsán kiemelte: „a család az család”.

 

Ő diktál a baloldalon, ha tetszik, ha nem

Úgy véli, polgári Magyarországot teremteni ma a szociáldemokraták dolga, felelőssége, de a kormány elleni küzdelemben együttműködésre kötelezettek. A választások kapcsán hangsúlyozta az összefogás fontosságát. 

Aki úgy akar megküzdeni a kormánnyal, hogy az ellenzékkel is harcol, az a vereséget készíti elő

– szögezte le, majd hozzátette: aki pedig a küzdelembe a szerveződő pártok helyett civileket küld, az a politikai öngyilkosságot készíti elő. 

Gyurcsány szerint azok az ellenzéki szavazók, akik elfogadják a Fidesz játékszabályait, Orbán segítői lettek. Akik pedig egyszerre akarják leváltani a kormányt és az ellenzéket, azok lényegében a jelenlegi hatalom fennmaradását segítik.

„Megállapodás híján a verseny szabályait az erősebb fél diktálja. Ilyen esetben csak két választás marad: vagy megküzdesz az ellenfeled által diktált szabályok szerint, vagy elmenekülsz a harc elől; mi nem fogunk elmenekülni” – tette világossá Gyurcsány Ferenc, hogy a baloldalon mi a reálpolitika.

 

Gyurcsány vádol

Az évértékelőben hangsúlyozta a kegyelmi ügyből fakadó botrányt. Szerinte a miniszterelnök a becstelenség első számú felelőse. a kormányfő véglegesen elvesztette erkölcsi jogát. 

Egyszemélyi hatalommal egyszemélyi felelősség is jár. A miniszterelnök felelős a pedofilbotrányért, az alatta működő hálózatért

– vádaskodott. Hozzátette: szerinte Novák Katalin és Varga Judit lemondása nem zárta le a botrányt, ugyanis végső soron a miniszterelnök a végső felelős. A kegyelmi ügy kapcsán is támadást indított a történelmi egyházak ellen. Az árvákat évtizedek óta segítő, mentő Böjte Csabát Orbán Viktor „kedvenc szerzetesének” nevezte, akinek állami kitüntetését és személyét összemosta a pedofilügyekkel, folytatva a baloldali sajtó korábbi aljas kampányát. A Demokratikus Koalíció nevében felszólította a magyarokat: ne nézzék tétlenül „a bűnös kormány tobzódását, ne nézzék tétlenül, hogy megerőszakolható tárgyaivá válunk ennek az országnak”.

 

Ő csak apró hibákat követett el

Gyurcsány felidézte kormányzásának éveit: állítása szerint sok pozitív eredményt értek el, azonban voltak hibák. Ezeket elismerik, de szerinte a kormányban nem hibák, hanem bűnök találhatók. Ebből a gondolamenetből a bukott miniszterelnök azt hozta ki, hogy nekik kell leváltaniuk a kormányt, pontosabban a felesége, Dobrev Klára vezette „szociáldemokrata” kormánynak. 

Mint mondta, pártja szociáldemokrata kormányzást ajánl, mert az „megbecsülést, nyugalmat” hoz az emberek életébe. Ezután kitért a milliárdosok kérdésére is: a magasabb jövedelem nem több joggal, hanem több felelősséggel jár. 

Adózzanak többet a milliárdosok!

– hangoztatta Gyurcsány, leporolva a „Fizessenek a gazdagok!” kampányjelszót.

Még ha ez nem is történik meg, Gyurcsány beláthatta: a baloldalnak nem nagyon kellene napirenden tartania a témát, mert visszájára sülhet el.

A következménynélküliség ráragad a baloldalra, ami egyrészt támadási felület, másrészt defenzívára kényszeríti a pártokat, harmadrészt pedig büntetőpontokat jelent a választópolgár fejében

– mutatott rá korábban a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin. Az elemző kifejtette: ha a törzsszavazókat nem is, de a bizonytalanokat, akiknek a bizalmáért a baloldalnak a siker érdekében meg kell küzdenie, elriasztja az ilyen botrány.

Szerinte az ilyen ügyek gátjai a baloldal térnyerésének, a választói bázis növekedésének,

így nem „csupán” morális, hanem taktikai hiba is a politikai verseny élvonalában tartani Varju Lászlót és Fekete-Győr Andrást.

Mint arról már többször beszámoltunk a DK elnöke Fekete-Győr András ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt indított eljárás ítélethirdetése után megkongatta a vészharangot, ismét diktatúrát kiáltott, azonban ezúttal a fenyegetőzés sem maradt el. 

Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban

– írta közösségi oldalán. 

 A DK-elnök kijelentését tovább tetézte egy újabb Facebook-bejegyzéssel, amelyben gyalázatosnak, becstelennek, tisztességtelennek nevezte Varju elítélését. 

A nekem levelet küldözgető fideszes főbíróknak eközben nem tetszik, hogy egyszer majd tanúként meghallgatunk mindenkit, akik Orbán törvénytelen rendszerének szolgálatába szegődtek. Az urak félreértik a helyzetet, és ahogy látom, magát az igazságszolgáltatást is. Tanúnak idézni valakit nem fenyegetés. Tanúnak lenni kötelesség. És majd jön a pillanat, amikor az ilyen felelősség elől nem menekülhetnek el

– fogalmazott Gyurcsány.
 

A DK elnökének korábbi kijelentése az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács elnökének is sok volt. 

Senyei György és Szabó Péter nyílt levelet írt, amelyben leszögezték: ha egy eljárás résztvevői politikusok, az még nem jelenti azt, hogy léteznének politikai perek, hiszen Magyarországon az alaptörvény deklarálja a törvény előtti egyenlőségét. Közleményük zárásaként 

visszautasították Gyurcsány fenyegetését, és azt írták, hogy a bírák és az ügyészek a munkájukkal kapcsolatban kritizálhatók, de fenyegetésnek vagy annak sugalmazásának helye nincs.

Ami az ítéletet illeti: végül a bíróság garázdaság vétségében helyben hagyta az első fokú ítéletet és bűnösnek mondta ki Varju Lászlót. Sőt, testi sértés vádjában első fokon nem, de másodfokon már ebben is bűnösnek ítélték. 

Ugyan a DK-s politikus áldozatszerepben tetszeleg, de a videófelvételek magukért beszélnek: a köztelevízióban nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, majd a földre feküdt, ekkor az egyik őr lábát kihúzta, aki úgy elesett, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A politikust emellett a másodfokon szintén bűnösnek találták a választás rendjének megsértése miatt. Varju László ugyanis 2018-ban Horváth Imrének anyagi előnyöket ajánlott azért, hogy lépjen vissza és ne induljon vele szemben az országgyűlési választásokon. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Berki Krisztián anyukájának megvan rá az oka, miért nem beszél fiáról az unokáknak, Natinak és Emmának

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott