POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.13.

2 milliárd dolláros hitelt kap Amerikától Lengyelország

Katonai hitelnyújtás.

Az Egyesült Államok további lépéseket tesz 2 milliárd dollár közvetlen katonai hitelnyújtás érdekében Lengyelország számára, és eladásra ajánl fel 96 darab Apache katonai helikoptert a lengyel hadsereg számára − közölte a Fehér Ház kedden, mielőtt Joe Biden elnök hivatalában fogadta Andrzej Duda lengyel elnököt és Donald Tusk miniszterelnököt.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentése szerint a Lengyelország számára ajánlott védelmi hitel a Kongresszus által korábban jóváhagyott forrásból származik.

 

Andrzej Duda lengyel elnök, miután 2024. március 12-én találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban.
Andrzej Duda lengyel elnök, miután 2024. március 12-én találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban. (Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

Kedden Joe Biden munkamegbeszélésen tárgyalt a lengyel állami vezetőkkel. Az amerikai elnök megemlékezett Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulójáról, és kiemelte, hogy 

Lengyelország mára GDP-je 4 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, amelynek jó részéből amerikai fegyverrendszerekre és légi eszközökre költ.

Andrzej Duda lengyel elnök a találkozón közölte, hogy országa azt javasolja a NATO számára, hogy emelje meg a tagállamoktól elvárt GDP-arányos védelmi kiadást a jelenlegi 2 százalékról 3 százalékra. Ahogy fogalmazott, a 2 százalék egy évtizeddel ezelőtt még elegendő volt, de jelenleg megemelt kiadási hányadra van szükség válaszként a NATO keleti határainál zajló Oroszország által indított háború miatt. Megállapította, az Egyesült Államok a NATO vezetője, de más tagoknak is több felelősséget kell vállalniuk. Mint megjegyezte, 

a biztonságnak ára van.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a találkozón köszönetet mondott az Egyesült Államok, és Joe Biden negyed évszázaddal korábbi támogatásáért a lengyel NATO-csatlakozásban, megerősítette, hogy Lengyelország erős és tartós oszlopa marad a transzatlanti közösségnek. Függetlenül attól, hogy ki győz a választásokon Lengyelország komolyan veszi a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit − tette hozzá.

A találkozót megelőzően Jake Sullivan, nemzetbiztonsági tanácsadó újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem látja szükségesnek a Lengyelországban állomásozó amerikai katonák létszámának növelését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy már most minden idők legnagyobb létszámú amerikai katonai jelenléte van a NATO keleti tagállamában. Hozzátette, bármely pillanatban, amikor az elnök úgy határoz, hogy további katonai képességekre van szükség a katonai szövetség bármely részén, „bizonyította, hogy képes gyors ütemben erőket odairányítani”, legyen szó légi, szárazföldi, vagy tengeri erőkről, ahogy történt ez az Ukrajnát ért orosz támadást megelőzően.

– Egy történelmi nap évfordulóját ünnepeljük ma, 1999-ben Magyarország csatlakozott az Észak-atlanti Szövetséghez (NATO), ami a világ legnagyobb és legsikeresebb védelmi szövetsége – jelentette ki a honvédelmi miniszter tegnap Tatán, hazánk a szervezethez csatlakozásának 25. és a NATO fennállásának 75. évfordulója alkalmából. Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy véli, ez biztonság szempontjából egy más minőséget jelent a magyar emberek életének és vagyonának, ugyanis végső garanciáját a nemzeti hadsereg mellett a NATO is adja.  

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, NATO
Fotó: Havran Zoltán

– Az elmúlt 25 évben rengeteg minden történt, de egy dolgot – különösen az elmúlt két évet, ami alapján – kijelenthetünk, az pedig az, hogy a NATO működik – mondta a tárcavezető, majd kiemelte: 

A NATO egy olyan hiteles, elrettentő erőt jelent, amely a szövetség bármelyik kihívóját az ellene való fellépéstől visszatart.

Szavai szerint Magyarország, a NATO elismert és megbecsült tagja, de ez azért van, mert a nemzet mindent megtesz, hogy mind pénzügyi tekintetben, mind pedig a katonai képességeinket tekintve ne kivegyen, hanem minél többet beletegyen a NATO-ba.

A miniszter úgy véli, az elmúlt 25 év nagy részben a magyar hadsereg átalakulásáról szólt: az eszközöket és képességeket lecserélték és egy modern, XXI. századi, nagy részében digitális NATO-kompatibilis eszközrendszerrel váltották fel, valamint az egész haderő átalakult a NATO szervezetéhez igazodva. 

A miniszter megjegyezte, hogy Magyarország, teljesítve a szövetség elvárását, tavaly GDP-je két százalékát fordította védelmi költségvetésére. Ennek a pénznek több mint 20 százalékát, a NATO elvárását szintén meghaladva, haderőfejlesztésre fordította – mondta. Szólt arról is, hogy Magyarország rendkívül aktív a nemzetközi együttműködésekben, és missziós tevékenysége is komoly: részt vesz a legnagyobb szárazföldi békefenntartó küldetésben a KFOR tagjaként, ellátja a balti államok és Szlovénia, valamint ideiglenesen Szlovákia légtérvédelmét.

Felidézte: a szocialista időkből örökölt 150 ezer fős hadsereget az előző kormányok leépítették, az eszközöknek a zömét elkótyavetyélték, most viszont eljutott az ország oda, hogy a lőtéren a legkorszerűbb eszközökkel rendelkezve mutatja fel védelmi képességeit. Szalay-Bobrovniczky Kristóf megjegyezte: Magyarország már nem újonc a NATO-ban. 

Már érett harcosok vagyunk, megbízható, stabil partner vagyunk a NATO szövetségében

– jelentette ki a tárcavezető, majd leszögezte: ezt bizonyítani tudjuk azzal a színvonallal, amit elértünk. Az elmúlt évek során harmonizálódtunk, beilleszkedtünk a szervezet struktúrájába. A NATO bővítésének elkötelezett hívei vagyunk, de megköveteljük mi is, hogy minden új jelentkező teljesítse azokat a követelményeket, amiket mi magunk is teljesítettünk – húzta alá.

Klaus Johannis elnök kedden bejelentette, úgy döntött, elindul a NATO-főtitkári tisztségért folyó versenyben. A román államfő hosszasan méltatta a NATO-t, de azt is kiemelte, hogy a szövetség megújulásra szorul. Hangsúlyozta a keleti szárny kiemelt szerepét az orosz–ukrán háború kapcsán.

 

Mint azt a Maszol erdélyi hírportál is felidézte, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország nemrég bejelentette: Mark Rutte holland miniszterelnök jelölését támogatja a NATO-főtitkári posztra. Ezt követően a Bloomberg tudósítója X-oldalán azt az információt közölte, hogy Románia értesítette a NATO-tagokat: jelölni tervezi Klaus Johannis államfőt a szervezet főtitkári posztjára.

Rutte támogatottsága messze nem egyöntetű a katonai szövetségen belül, márpedig a NATO-tagok egyhangú döntéssel választják meg Jens Stoltenberg utódját. Johannis bejelentését követően a román elemzők is kiemelték, hogy Magyarország az egyetlen NATO-tag, amely hivatalosan is felvállalta: nem támogatja a holland politikust. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy múlt heti nyilatkozatában azt mondta, a magyar kormány biztosan nem tudja egy olyan személy megválasztását támogatni, aki „korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot”. A balti államok vezetői részéről fenntartások vannak Ruttéval kapcsolatban, de Lengyelország és Törökország sem rajong a holland politikusért.     

Stoltenberg 2024 októberéig marad a NATO főtitkári székében, mandátumát tavaly nyáron hosszabbították meg, utódjáról a tagállamoknak kell dönteniük. A NATO-diplomaták arra számítanak, hogy a döntést 2024 első negyedévében, de legkésőbb a júniusra kitűzött európai parlamenti választások előtt meghozzák. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fucsovics Márton nem állt ki a meccsére, közleményt adott ki

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Berki Krisztián anyukájának megvan rá az oka, miért nem beszél fiáról az unokáknak, Natinak és Emmának

magyarnemzet.hu

Rejtélyes csontvázak kerültek elő Hitler egyik főhadiszállásából, a Farkasveremből

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott