POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.03.

Donald Trump háromszor is győzött az előválasztás új fordulóiban

Nem lehet megállítani.

Donald Trump fölényes győzelmet aratott a Michigan, Missouri és Idaho államokban szombaton tartott republikánus elnökjelölt-állító gyűléseken. Közben a volt amerikai elnök már Észak-Karolinában kampányolt, ahol arról beszélt, hogy Joe Biden személyesen felelős a migránsbűnözésért.

Magabiztosak és elkötelezettek voltak Donald Trump támogatói a republikánus párt Michigan államban rendezett elnökjelöltállító konvencióján.

„Ötször szavaztam eddig Trumpra: háromszor előválasztáson, kétszer elnökválasztáson, és most azt tervezem, hogy újból rá szavazok, azután a republikánusok elnökjelöltállító konvencióján megint” – közölte egy delegált, akire a Trump-szimpatizánsok szavaztak.

Ahány állam, annyi módon rendezik meg az elnökjelölt-aspiránsok versenyét: van, ahol nyílt gyűlésen vitáznak és megegyeznek, máshol kézfeltartással vagy titkos szavazással döntenek.

Michiganben jelölőgyűlést és választást is tartottak. Trump itt fölényesen nyert, az 55 delegálti szavazatból 51-et szerzett meg, Missouri államban pedig mind az 51 elnyerhető delegálti szavazatot besöpörte.

Trump hívei szombaton már ünnepeltek is az észak-karolinai Greensboroban.

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök támogatói gyülekeznek az észak-karolinai Greensboróban tartott kampánygyűlése előtt vasárnap. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/AP/Chris Carlson).

„Bevándorlás, gazdaság és minden más. Most nagy a zűrzavar. Tehát nem csak egy dologról van szó, hanem mindenről együtt. És ő az egyetlen ember, akinek megvan az ereje, bátorsága és a gerince ahhoz, hogy újra naggyá tegye ezt az országot” – mondta egy Trump-szimpatizáns.

„Hello Greensborough! Örülök, hogy visszatérhetek a gyönyörű Észak-Karolinába” – kezdte beszédét Trump, hallgatóságát büszke, keményen dolgozó amerikai hazafiaknak nevezve.

A volt elnök egy felkavaró bűnesetet hozott fel, egy venezuelai illegális migráns rabolt el, erőszakolt és gyilkolt meg egy 22 éves fiatal nőt, amikor az áldozat reggel kocogni ment. Donald Trump szerint ő is Joe Biden áldozata.

„Egyetlen ártatlan amerikai életet sem szabad elveszíteni a migránsbűnözés miatt.

Mindenre új nevet keresek, és ezt az új bűnügyi kategóriát én „Joe Biden migránsbűnözésnek” hívom, de ez így hosszú lenne, legyen ezért csak migránsbűnözés”

– fogalmazott hívei előtt Trump.

Bejelentését, miszerint megválasztása esetén azonnal lezárja a mexikói határt és Amerika történetének legnagyobb migránsdeportálását indítja el, a tömeg üdvrivalgással fogadta.

A jövő heti megmérettetésen, a szuperkedden Észak-Karolina mellett további 14 államában döntenek majd a republikánus szavazók.

Nyolcszáz delegálti szavazatról születik majd döntés, amelyek túlnyomó részét minden várakozás szerint Trump szerzi majd meg.

A júliusi országos elnökjelölő konvencióra 1215 delegált szavazatát kell elnyernie a volt elnöknek, miközben riválisának, Nikki Haley-nek esélye sincs a párt elnökjelöltségére. Bár a pártban mind többen sürgetik, hogy lépjen vissza, erre egyelőre nem hajlandó.

A szuperkedden, azaz március 5-én a demokraták is előválasztásokat tartanak, amelyeken Joe Biden, hivatalban lévő elnök a toronymagas esélyes. Biden valószínűleg közelebb kerül ahhoz, hogy hivatalosan ismét a Demokrata Párt elnökjelöltje legyen, majd az újraválasztásért induljon novemberben.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Washingtonba érkezik, ahol panelbeszélgetést folytat Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével. A következő napon Donald Trump korábbi amerikai elnök fogadja a magyar miniszterelnököt Floridában.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette:

március 8-án a magyar kormányfő Donald Trump korábbi amerikai elnökkel tárgyal Floridában.

Orbán Viktor és Kevin Roberts washingtoni beszélgetésére „Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője” címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában témakörben kerül majd sor.

Joe Biden és Donald Trump is a texasi–mexikói határon tájékozódott csütörtökön a migrációs helyzetről. A jelenlegi és a volt amerikai elnök egymástól több száz kilométerre tartott szemlét. Joe Biden megválasztása óta több mint hatmillió migráns lépte át az Egyesült Államok határát, egyetlen amerikai elnök alatt sem volt ilyen nagy az illegális bevándorlók száma. Donald Trump azt mondta, az elmúlt három évben a migránsok lerohanták az országot és Joe Biden bűncselekményt követett el azzal, hogy beengedte őket.

Feltorlódott bevándorlók láthatóak az M1 Híradó felvételein az amerikai–mexikói határon. Mára mindennapossá vált ez a látvány, ugyanis a leginkább közép- és dél-amerikai országokból származó migránsok milliói folyamatos nyomás alatt tartják az Egyesült Államok déli államait.

A határon kanyargó Rio Grande folyón is sokan kelnek át, hogy aztán megpróbáljanak bejutni az észak-amerikai országba.

Joe Biden hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy változtat elődje – Donald Trump – keményvonalas bevándorláspolitikáján.

A demokrata elnök többek között a határon húzódó fal építését is leállíttatta.

Azonban az intézkedései nem vezettek eredményre. Sőt, egyfajta meghívólevélként szolgáltak a bevándorlók számára. 2021 óta több mint hatmillióan lépték át illegálisan az Egyesült Államok déli határát.

A tömegével érkező migránsok miatt pedig pattanásig feszült a helyzet.

Nem meglepő, hogy a novemberben esedékes elnökválasztás előtt a bevándorlás az egyik legfontosabb kampánytémává vált. A közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 30 százaléka úgy gondolja: az illegális bevándorlás égetőbb kérdés, mint a gazdaság helyzete vagy az infláció. Csütörtökön Joe Biden – elnöksége alatt mindössze másodszor – a határra látogatott. Az elnök a törvényhozás republikánus tagjait és a legfőbb politikai ellenfelét okolta, amiért még nem fogadta el a kongresszus az általa javasolt – szigorításokat tartalmazó – törvényjavaslatokat.

Az Egyesült Államok szenátusának át kell gondolnia ezt a törvényjavaslatot, és azoknak a szenátoroknak, akik ellenzik, félre kell tenniük a politikai meggyőződésüket. Nem azt kell nézniük, hogy ez az intézkedés az egyik, vagy a másik fél javát szolgálja-e, hanem hogy az amerikai nép hasznára válik-e” – fogalmazott Joe Biden.

Az elnököt Alejandor Mayorkas miniszter is elkísérte, aki ellen két héttel ezelőtt az  amerikai képviselőházban az elmozdítására irányuló úgynevezett impeachment eljárási indítványt indítottak azzal az indokkal, hogy nem kezeli hatékonyan az amerikai–mexikói határon kialakult migrációs válságot. 150 éve ez az első eset, hogy a kabinet tagja ellen a kongresszus impeachment eljárást indított.

Csütörtökön Donald Trump is Texasba ment, akit a Brownsville-től néhány száz kilométerre fekvő határvárosban, Eagle Passben támogatók százai vártak.

Ez a választás nagyon fontos lesz, ugyanis a határválság közvetlenül érint minket. És nemcsak mi, a város polgárai, hanem az elnökünk, Donald Trump is eljön, hogy támogasson minket abban, hogy jobb legyen a határhelyzet itt Eagle Passban” – mondta egy helyi lakos.

A volt republikánus elnök Greg Abbott texasi kormányzóval a Rio Grande folyónál felhúzott kerítéshez látogatott, ahol úgy fogalmazott: a migránsbűnözés komoly gondokat okoz Amerikának.

Azok között az emberek között, akik belépnek az országunkba, vannak, akik börtönökből jönnek, és vannak, akik elmegyógyintézetekből, és vannak köztük terroristák is. Beengedik őket az országunkba. Ez borzalmas” – fogalmazott Donald Trump.

Az állam kormányzója azt mondta: az Egyesült Államokat megtámadták, és mivel Joe Biden nem teszi a dolgát, Texas megvédi magát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" - 125 éves a Ferencváros

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Bizonyítjuk: több mint negyvenmillió forintnyi megbízást kapott Horn Gábor köre Horn apósától, az erzsébetvárosi polgármestertől

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

„Karácsony Gergely az az ember, aki mindig megtalálja, neki mivel miért nem kell foglalkoznia”

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott