POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.27.

Megkezdődik a gyermekvédelmi vezetők átvilágítása

Több napos komplex vizsgálat.

Többnapos komplex vizsgálat alá vetik a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, az eredmény kiértékelését pedig informatikai rendszer segíti – mondta el kedden a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Rétvári Bence kiemelte, a módszertant olyan szakemberek állították össze, akik ismerik minden területét a gyermekvédelemnek. Azt mondta, az a cél, hogy bármilyen kockázatot ki tudjanak szűrni, ami a gyermekek számára veszélyt jelenthet.

Az első nap ellenőrzött körülmények közötti tesztelésből áll, a második napon pedig egyéni és csoportos gyakorlatokon kell részt venniük a vezetőknek – tette hozzá az államtitkár. Úgy fogalmazott, a csoportos gyakorlat részeként konfliktushelyzetbe kerül a vezető, aminek megoldását ötven különböző szempont alapján vizsgálják. Rétvári Bence elmondta, a kétnapos vizsgálat alapján készítik el a szakemberek az első elemzést számos szempontot figyelembe véve. A harmadik fázisban pszichológiai mélyinterjút készítenek az érintetettekkel – fogalmazott az államtitkár.

Leszögezte, a vizsgálatnak sok síkja van, így a felmerülő problémákat külön is tudják vizsgálni. „Nem kockáztathatunk, a gyermekeket védenie kell ezeknek az intézményeknek” – nyilatkozta.

A stúdióbeszélgetésben elhangzott, 530 intézményben indult soron kívüli vizsgálat, beleértve az egyházi és civil fenntartású intézményeket is. Ennek kapcsán Rétvári Bence azt mondta, a márciusban és áprilisban zajló vizsgálatok arra koncentrálnak, hogy ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy szexuális visszaélés, az most bukjon ki. „Emeljük ki nagyon gyorsan és küldjük börtönbe azokat, akik pedofil hajlamuk miatt mentek be ezekbe az intézményekbe, és így próbáltak gyermekek közelébe kerülni” – nyilatkozta az államtitkár. Hozzátette, ilyen nem történhet meg, „pedofiloknak nincs kegyelem”, és azonnal büntetőeljárást kell ellenük indítani.

Rétvári Bence ugyanebben a témában a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, az elmúlt tíz évben arra törekedtek, hogy a gyermekvédelemben több forrás álljon rendelkezésre.

Kiemelte, amikor ezt a területet átvették, éves szinten 40 milliárd forintot fordított az állam gyermekvédelemre, ma ez az összeg 127 milliárd forint. Hozzátette, a szigorúbb büntetőeljárások is eredményre vezettek, hiszen 2010 óta nyolcszorosára nőtt a börtönbe küldött pedofilok száma. Az államtitkár leszögezte, még a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerül a gyermekvédelmi törvény szigorítása.

Soron kívüli hatósági vizsgálat zajlik márciusban és áprilisban minden gyermekotthonban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva – mondta ugyancsak Rétvári Bence az újabb gyermekvédelmi intézkedésről.

A soron kívüli hatósági ellenőrzés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, amelyek közül 416 állami, hatot civil szervezet működtet, 108 pedig egyházi fenntartású. Eddig kilencven intézményben indult meg a soron kívüli hatósági ellenőrzés – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta:

a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzésének célja az intézmény egészére kiterjedő, átfogó vizsgálat.

A vizsgálat többek közt a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre, valamint a panaszkezelési gyakorlat áttekintésére fókuszál – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a soron kívüli hatósági ellenőrzéseket a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok ütemezik, arról a vizsgálat alá vont intézményeket és fenntartóikat értesítik, a tényleges ellenőrzésekre pedig várhatóan 2024 márciusában és áprilisában kerül sor. A hatósági ellenőrzés eredménye és a gyermekotthonok működésének kiértékelése alapján pedig várhatóan további intézkedéseket hoznak.

Az államtitkár kiemelte: a hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatal az eljárása során tudomására jutott bűncselekmény gyanúja esetén köteles feljelentést tenni.

Emlékeztetett rá: a kormány már korábban döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról, a hatósági ellenőrzések soron kívüli lefolytatása a következő lépés. Megjegyezte: az intézmények gyermekbántalmazási esetekkel kapcsolatos hatósági ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata párhuzamosan zajlik.

„Mivel a kormány szerint és a nemzeti konzultáció eredményei alapján is a gyermekvédelemben további megerősítésre és szigorításra van szükség, ezért hamarosan a parlament elé kerül a második gyermekvédelmi törvény is” – jelentette ki.

Az államtitkár kifejtette: korábban már voltak szigorítások, de most továbbiakat vezetnek be minden gyermekvédelmi intézményben, akár állami, akár magán- vagy egyházi, mert minden gyermek egyformán fontos. Az intézményvezetőket és helyetteseiket széles körű vizsgálatoknak vetik alá a következő két hónapban, részben az általános pszichés állapot, függőségek – szerencsejáték, alkohol, drog -, szexuális devianciák, részben a vezetői képességek, stressztűrő képesség szempontjából.

Ez a vizsgálat érinti a jelenlegi vezetőket, és az ezután kinevezetteket egyaránt, és kétévente ismétlődik.

Rétvári Bence elmondta, hogy a gyermekvédelemre jutó forrásokat 2010 óta több mint háromszorosára, 40 milliárd forintról 127 milliárdra emelték, a szociális, jóléti kiadásokat pedig több mint négyszeresére, 325 milliárdról 1400 milliárdra. A korábbi baloldali kormányok viszont még el is vettek ettől a területtől, csökkentették az ott dolgozók bérét a 13. havi elvételével – jegyezte meg.

A politikus kiemelte: a baloldal, amely most a „leghangosabb”, egyetlen gyermekvédelmi intézkedést sem támogatott, és erről nem is mond semmit. Még ezt az ügyet sem tudja támogatni. Ezt teszi őket hiteltelenné – tette hozzá Rétvári Bence.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár hangsúlyozta: szigorításra van szükség a gyermekvédelemben, hogy az állam még jobban vigyázhasson azokra a gyerekekre, akiket a családjuk nem védhet meg. Már eddig is voltak eredmények, 2010 óta nyolcszor több pedofil került börtönbe, 81-ről 663-ra nőtt a számuk – mondta.

„A pedofiloknak börtönben a helyük”

– hangoztatta a kormánypárti politikus, jelezve, a baloldal azonban nem támogatta az ezzel kapcsolatos szigorításokat és bojkottálta az erre vonatkozó nemzeti konzultációt is. Számukra a gyermekvédelem sem lényeges, csak az a fontos, hogy a kormányt támadják – értékelt Rétvári Bence.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

borsonline.hu

Gyászol Vajna Timi, feketébe borultak a közösségi oldalai

vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.

POLITIK

Kijev polgármestere szerint korrupt az ukrán kormány