POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.05.

Tömeges nemi erőszakot hajtott végre a Hamász Izraelben

ENSZ szakértők vizsgálata.

Szexuális erőszak, sőt tömeges nemi erőszak is előfordult több helyszínen a radikális iszlamista Hamász Izrael elleni október 7-i támadása során. Ez derül ki az ENSZ-szakértők hétfőn közzétett jelentéséből.

A szakértői csoport szerint teljes körű vizsgálatra van szükség az elkövetett szexuális erőszakcselekmények nagyságrendjének felmérésére. A szakemberek csapata, amelyet Pramila Patten, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakot vizsgáló különmegbízottja vezet, január 29. és február 14. között látogatott Izraelbe adatgyűjtésre, valamint a nemi erőszak eseteiről szóló információk kiértékelésére és hitelesítésére.

Hiteles közvetett információkat is sikerült gyűjteni, ami szexuális erőszak egyes formáira utalhat, ideértve nemi szervek csonkítását, szexuális kínzást, vagy kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot

 – olvasható a 24 oldalas ENSZ-jelentésben.
A Hamász ismételten tagadta az ilyen bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat.

A küldöttség világos és meggyőző információkat talált arról, hogy a Gázai övezetbe hurcolt egyes túszokat szexuális erőszaknak vetették alá, és alappal feltehető, hogy az ilyen erőszakcselekmények folytatódnak

 – áll a jelentésben.

A szakemberek beszámoltak arról is, hogy megvizsgálták a palesztin férfiakkal és nőkkel szemben elkövetett szexuális erőszak eseteit is, amelyeket hatósági őrizetben, illetve a házkutatások során és ellenőrzőpontokon szenvedtek el. Ennek érdekében intézményes, illetve civil szervezeti forrásokon felül közvetlen interjúkra is támaszkodtak. Az ügyben megkeresték az izraeli igazságügyi minisztériumot és katonai főügyészt is, akik szerint nem voltak feljelentések az izraeli hadsereg tagjai ellen szexuális erőszak miatt.

António Guterres ENSZ-főtitkár már tavaly is az ilyen túlkapások gondos kivizsgálását sürgette mondván, hogy a „nemi alapú erőszakot mindenkor és mindenhol el kell ítélni".

Az ENSZ azt állítja, hogy törődik a nőkkel, de miközben itt beszélünk izraeli nőket erőszakolnak és bántalmaznak a Hamász terroristái. Hol van az ENSZ hangja?

 – jelentett ki hétfőn Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-nagykövete a világszervezet Közgyűlésében. 

Kíméletlen nyomást kell gyakorolni a Hamászra, hogy véget vethessünk a szexuális erőszaknak és haladéktalanul kiszabaduljanak a túszok

 – tette hozzá Erdan.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a jelentés közzétételét megelőzően a nap folyamán közölte, hogy azonnali konzultációkra hazahívják az ország ENSZ-nagykövetét. Kac arra hivatkozott, hogy az ENSZ „megpróbálja agyonhallgatni a Hamász és szövetségesei által október 7-én elkövetett tömeges erőszakolásokat".

Kac bírálta Guterrest is, amiért nem hívta össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát a vizsgálat eredményeinek megvitatására, valamint a Hamász terrorszervezetté nyilvánítása végett.

Többtucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek Gázavárosban humanitárius segélyre váró palesztinok közül, de az övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezet és Izrael eltérően magyarázza a történteket.

A Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint száznál is több ember vesztette életét, 280-an pedig megsebesültek a támadásban, amellyel az izraeli erőket vádolják.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna korábbi  közlése szerint 81-en haltak meg, a sebesültek száma pedig 700 fölött van. A csatorna kórházi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a segélyre váró több száz ember közé tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak be.

Az izraeli hadsereg azt közölte: nincs tudomása arról, hogy azt a területet támadták volna abban az időben, majd arról számolt be, hogy az emberek a segélyért történő tülekedésben sérültek meg, összetaposták egymást.

A Kamal Advan kórház mentőszolgálatának vezetője elmondta, hogy a helyszínre érkező orvosok többtucatnyi embert találtak a földön fekve. Hozzátette, hogy nem volt elég mentőautó az összes halott és sebesült összegyűjtésére, és hogy néhányukat szekéren szállították valamelyik közeli kórházba.

Az al-Adva kórház megbízott igazgatója közölte, hogy 90 sebesültet és három halottat szállítottak hozzájuk. Arról is beszámolt, hogy a kórház nagyrészt működésképtelen, nincs áram, a műtő akkumulátorról működik, amely várhatóan még csütörtökön lemerül.

Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora megdöbbent a történtek miatt. 

A gázai helyzet még csaknem öt hónapnyi brutális ellenségeskedés után is képes sokkolni bennünket

− írta az X közösségi oldalon.

A gázai egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy a Gázaváros közelében segélyre várakozókat érő izraeli támadás 104 palesztint halálát okozta, és 280-an megsebesültek, az egyik kórház pedig azt közölte, hogy hozzájuk tíz holttestet és többtucatnyi sebesültet szállítottak be.

Az október 7-e óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint eddig legkevesebb 30 035 palesztin vesztette életét és 70 457-en megsebesültek.

Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizhetetlenek, a gázai beszámolók nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálesetet, akár Izrael okozta azokat, akár nem. Köztük vannak például azon robbanások áldozatai is, amelyekről feltételezhető, hogy az iszlamista fegyveresek több száz hibás vagy célt tévesztett rakétája, valamint eltévedt lövedéke okozta – állítják az izraeli hatóságok. Izraeli jelentések szerint a gázai harcokban a hadsereg eddig mintegy tizenkétezer Hamasz-tagot ölt meg, Izraelben pedig a Hamász október 7-i támadásában mintegy ezren haltak meg.

Közel negyvenezer adag ételt dobott le a Gázai övezetbe három amerikai katonai repülőgép. A segélyszervezetek nem elégedettek az akcióval.

Az amerikai hadsereg  végrehajtotta első humanitárius segélyszállítmányát a Gázai övezetbe – közölték amerikai tisztviselők. A névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó tisztségviselők elmondták, hogy a műveletet három C-130-as repülőgép segítségével hajtották végre – írja a The Times of Israel izraeli napilap.

segélyt szállított a C-130-as
Amerikai C-130-as katonai repülőgépek szállítottak élelmiszersegélyt a Gázai övezetbe (Forrás: Pixabay)

Az egyik tisztviselő szerint több mint 35 ezer adag ételt dobtak le a levegőből. Az Egyesült Államok Központi Katonai Parancsnokságának közleménye 38 ezer adagot említ.

Az Egyesült Államok a jordániai légierővel közösen „kombinált humanitárius segélyszállítást hajtott végre a Gázai övezetbe ..., hogy alapvető segélyt nyújtson a folyamatban lévő konfliktus által érintett civileknek” – áll a parancsnokság közleményében, amelyet az X-en tettek közzé.

A műveletet heves kritika érte a nemzetközi segélyszervezetek részéről, amelyek szerint az nem hatékony, csupán PR-fogás.

 

Maga az elnök jelentette be a segélyt

A segélyszállítmányt egy nappal korábban maga Joe Biden amerikai elnök jelentette be, bár szavait pontosítania kellett a Fehér Háznak, ugyanis kétszer is összekeverte a Gázai övezetet Ukrajnával.

Legkevesebb 576 ezer ember, a Gázai övezet lakóinak negyede egy lépésre van az éhínségtől − jelentette ki Rames Radzsaszingam, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának vezetője a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén.

Felhívta a figyelmet, hogy amennyiben nem avatkoznak közbe, a széles körű éhínség szinte elkerülhetetlenné válik.

Izraeli katonanők fényképezkednek a Gázai övezet megsemmisült épületeivel a háttérben Dél-Izraelben 2024. február 19-én. Fotó: MTI/AP/Cafrir Abajov

Mint mondta, a palesztin térség északi részén a kétévesnél fiatalabb gyerekek hatoda súlyos alultápláltságtól, illetve sorvadástól szenved. Hangsúlyozta, hogy a 2,3 milliós térség lakói egyébként is aggasztóan kevés táplálékkal rendelkeznek a túléléshez.

Az ENSZ Élelmezési világprogramja (WFP) a Gázai övezetben kész gyorsan kiterjeszteni és felfejleszteni műveleteit egy tűzszüneti megállapodás esetében − közölte Carl Skau, a WFP igazgató-helyettese szintén az ENSZ BT ülésén.

 

Azonban időközben az éhínség kockázatát tovább növeli, hogy nem sikerül megfelelő mennyiségben létfontosságú élelmiszerkészleteket leszállítani a Gázai övezetbe, illetve azok a körülmények, amelyek csaknem lehetetlenné teszik dolgozóink helyi működését

− tette hozzá Skau.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

magyarnemzet.hu

Odamondott Kloppnak az ellenfél, a Liverpool edzőjének a fogai is szóba kerültek

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg magát Iszak Eszter - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mint egy feneketlen hordóba, öntik a pénzt Ukrajnába

POLITIK

Visszavonulási parancsot adott ki Zelenszkij

POLITIK

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

POLITIK

A volt brit kormányfő kiállt a konzervatív eszmék mellett